bartool Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 problem jest taki ze mam zrobic sortowanie w tablicy 100 elementowej... to co zrobilem i to dziala.. tylko liczby wypisuja sie po kolei jedna obok drugiej... program SortowaniePrzezWstawianie; uses crt; var Tab:array[1..100] of integer; i,k,tmp:integer; begin clrscr; writeln ('Tablica 100 elementowa nieposortowana'); randomize; for i:=1 to 100 do begin Tab:=random(100); write(Tab,' '); end; for i:=2 to 100 do begin tmp:=Tab; k:=i-1; while (k>0)and (tab[k]>tmp) do begin Tab[k+1]:=Tab[k]; k:=k-1; end; Tab[k+1]:=tmp; end; Writeln; writeln ('Tabica jest posortowana:'); for i:=1 to 100 do write(Tab,' '); readln;end . a chcialbym zeby liczby byly wyswietlane w tablicy 10x10 tak jak zrobilem to tutaj Program tablica; uses crt; var i,j,k : integer; a : array [1..10,1..10] of integer; begin clrscr; for i := 1 to 10 do for j := 1 to 10 do a[i,j] :=random(100)+1; begin for i:=1 to 10 do begin for j:=1 to 10 do begin if a[i,j]<10 then write (' ',a[i,j],' ') else write (a[i,j], ' '); end; writeln; end; end; readln; end. tylko za cholere nie wiem jak to polaczyc zeby to dzialalo... z gory dzeki za pomoc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 problem jest taki ze mam zrobic sortowanie w tablicy 100 elementowej... to co zrobilem i to dziala.. tylko liczby wypisuja sie po kolei jedna obok drugiej... a chcialbym zeby liczby byly wyswietlane w tablicy 10x10 tak jak zrobilem to tutaj tylko za cholere nie wiem jak to polaczyc zeby to dzialalo... z gory dzeki za pomoc.. sortujesz tablicę 100 elementową a potem wypisujesz ją w następujący sposób: for i:=1 to 10 do begin for j:=1 to 10 do write(Tab[(i-1)*10+j],' '); end writeln end; 1.Jeśli zadeklarowałbyś tablicę w sposób normalny dla C,Javy,C# indeksując ją od 0 to kod byłby prostszy 2.nie znam się na Pascalu więc mogą być błędy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...