bartool Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 problem jest taki ze mam zrobic sortowanie w tablicy 100 elementowej... to co zrobilem i to dziala.. tylko liczby wypisuja sie po kolei jedna obok drugiej... Cytat program SortowaniePrzezWstawianie; uses crt; var Tab:array[1..100] of integer; i,k,tmp:integer; begin clrscr; writeln ('Tablica 100 elementowa nieposortowana'); randomize; for i:=1 to 100 do begin Tab:=random(100); write(Tab,' '); end; for i:=2 to 100 do begin tmp:=Tab; k:=i-1; while (k>0)and (tab[k]>tmp) do begin Tab[k+1]:=Tab[k]; k:=k-1; end; Tab[k+1]:=tmp; end; Writeln; writeln ('Tabica jest posortowana:'); for i:=1 to 100 do write(Tab,' '); readln;end . a chcialbym zeby liczby byly wyswietlane w tablicy 10x10 tak jak zrobilem to tutaj Cytat Program tablica; uses crt; var i,j,k : integer; a : array [1..10,1..10] of integer; begin clrscr; for i := 1 to 10 do for j := 1 to 10 do a[i,j] :=random(100)+1; begin for i:=1 to 10 do begin for j:=1 to 10 do begin if a[i,j]<10 then write (' ',a[i,j],' ') else write (a[i,j], ' '); end; writeln; end; end; readln; end. tylko za cholere nie wiem jak to polaczyc zeby to dzialalo... z gory dzeki za pomoc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 bartool napisał(a): problem jest taki ze mam zrobic sortowanie w tablicy 100 elementowej... to co zrobilem i to dziala.. tylko liczby wypisuja sie po kolei jedna obok drugiej... a chcialbym zeby liczby byly wyswietlane w tablicy 10x10 tak jak zrobilem to tutaj tylko za cholere nie wiem jak to polaczyc zeby to dzialalo... z gory dzeki za pomoc.. sortujesz tablicę 100 elementową a potem wypisujesz ją w następujący sposób: for i:=1 to 10 do begin for j:=1 to 10 do write(Tab[(i-1)*10+j],' '); end writeln end; 1.Jeśli zadeklarowałbyś tablicę w sposób normalny dla C,Javy,C# indeksując ją od 0 to kod byłby prostszy 2.nie znam się na Pascalu więc mogą być błędy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...