Skocz do zawartości
SGJ

Test Pięciu Coolerów Kart Graficznych

Rekomendowane odpowiedzi

Dni coraz dłuższe, noce coraz krótsze, miesiąc za miesiącem upalne dni się zbliżają. Słońce z dnia na dzień grzeje mocniej, bla bla bla… No więc szczędząc Wam tych marnych wypocin, przejdę do sedna. Dziś przyjrzymy się piątce coolerów, których specjalizacją są karty graficzne. Te diabelskie urządzenia są coraz to bardziej złożone. Z każdą nową generacją mnożą coraz więcej tranzystorów, przez co potrzebują więcej i więcej energii, aby się nasycić. A jak wiadomo – im więcej energii pobranej – tym więcej wydzielanego ciepła, a jakoś trzeba sobie poradzić z jego odprowadzaniem, inaczej nasze karty zamieniłyby się w popiół. Zobaczmy jak nasza piątka poradzi sobie w opałach. Zapraszam do lektury!

Dołączona grafika

Autor: Kamil "Janio" Janicki

Test pięciu coolerów kart graficznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teścik IMO Ok. Chociaż brakuje mi testów pod obciązeniem jakiegoś 3Dmarka lub nowszej gry. ATI Tool to trochę za mało.

Po kiego? Tutaj coolery miały dostać jak najbardziej w zad, żeby pokazać jak najlepiej odprowadzają ciepło, a to zagwarantowało ati tool :) W 3d markach było około 4-5 stopni mniej :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

janio powiedz ty mnie, a gdje evercool turbo dwa ? :]

Poza tym zalman al wygrywa z al-cu ? ^_^

Mam takiego na 7300gt, moze za jakis czas sprzedam z zyskiem. :]

Ni ma, ni dali :[

Ano wygrywa, jeno tak mnie wyszło, razy dwa mierzone i inaczej być nie chciało, dziadostwo ;)

Sprzedać z zyskiem to można bartona :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer 1:

Nie ma Evercool Turbo 2 bo to bliźniacza konstrukcja Revoltec Graphic Freezer Pro więc nie widzieliśmy sensu wyciągać bliżniaczo podobnych chłodzeń do tego testu. Jak sprawdzałem Evercoola i Revolteca to zauważyłem tylko inny wentylator w Revoltecu na łożyskach kulkowych, reszta była nad wyraz ta sama.

Numer 2:

Tak, może być właśnie z coolerami Al, Al-Cu i Cu, że nieraz jeden stopień mamy różnicy a Al potrafi szybciej odprowadzić ciepło z listków niż Cu ponieważ miedź kumuluje ciepło, Al szybciej je oddaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może troszkę wymyślam, ale po pierwsze mogliście podać RPM tej 80 na TR.

Po drugie mogliście zdjąć ten plastik z Revolteca i też na niego tą samą 80 wrzucić i byłoby takie porówanie i w sumie ocena jakości tego wenta na revoltecu, bo że cichy to fajnie, ale może zwykły wentyl by zrobił swoje.

I jeszcze na tego Tr mozna by tez wrzucić 92 i porównać do tej 80.

Aha, i nie wiem jak tam Galaxy daje na 7900GS, ale na 7600GS te Zalmany były mniejsze, nawet przyrównywałem je w sklepie i wymiary tez porównywałem, to te Galaxowe były mniejsze. A co do radiatorów na pamięci to w sumie do Al tez są radiatorki, tylko że na memkach a nawet jak sprzedają to bez nich, ale ogólnie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer 2:

Tak, może być właśnie z coolerami Al, Al-Cu i Cu, że nieraz jeden stopień mamy różnicy a Al potrafi szybciej odprowadzić ciepło z listków niż Cu ponieważ miedź kumuluje ciepło, Al szybciej je oddaje.

ja tam dalej knuje teorie spiskowa, ze spod al-cu byl krzywy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

janio powiedz ty mnie, a gdje evercool turbo dwa ? :]

Poza tym zalman al wygrywa z al-cu ? ^_^

Mam takiego na 7300gt, moze za jakis czas sprzedam z zyskiem. :]

IMHO powodem jest tutaj łączenie Al-Cu które na tyle zmniejsza lokalnie przewodność że cooler Al może okazać sie wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ni ma, ni dali :[

Ano wygrywa, jeno tak mnie wyszło, razy dwa mierzone i inaczej być nie chciało, dziadostwo

Sprzedać z zyskiem to można bartona

Sorki za OT ale...

Ktoś może rozwinąc to o tym bartonie....najlepiej na PW żeby nie zaśmiecać tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer 2:

Tu bym sie nie sgodzil. W rzeczywistosci Cu odbiera i oddaje cieplo szybciej niz Al ;) (wieksza przewodność cieplna oraz mniejsza pojemność cieplna Cu -> Ulkad okresowy pierwiastkow) Roznice sprawia gestosc Cu, tj. ta sama objetosc Cu wazy (jak dobrze pamietam) ~3x wiecej niz Al, dlatego tez "wydaje" sie, ze Al szybciej stygnie ;). Poniewaz Cu lepiej przewodzi cieplo, radiator potrzebuje sprawniejszego nawiewu/powierzchnia oddawania powinna byc wieksza w porownaniu do radiatorza Al.

Chyba nic nie pomieszalem, mam nadzieje ;)

Poczytajcie tutaj

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Wy się nauczycie równicy między WIATRAKIEM, a WENTYLATOREM ?

by Wikipedia:

Wiatrak to najstarszy silnik wiatrowy. Przetwarza energię wiatru na energię kinetyczną w ruchu obrotowym.

Wiatrak wynaleziono około roku 107 p.n.e.. Jest poprzednikiem turbiny wiatrowej, którą czasami również nazywa się wiatrakiem. Dawniej powszechnie stosowany do napędu młynów mielących i pomp odwadniających, a aktualnie w elektrowniach wiatrowych.

Typy historyczne wiatraków: koźlak, paltrak, holender.

Wiatraczkami nazywane są wiatraki – zabawki i (błędnie) rozmaitego rodzaju wentylatory.

Wentylator – sprężarka, w której przyrost ciśnienia statycznego gazu jest minimalny (nie przekracza 13 kPa), a cała energia gazu jest zawarta w jej składowej kinetycznej.

Ze względu na cechy konstrukcyjne wentylatory dzieli się na:

* osiowe

o śmigłowe

o normalne

o przeciwbieżne

* promieniowe

o normalne

o bębnowe

o poprzeczne

* osiowo-akcyjne

* diagonalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak i do tego ze zasilacz trzyma napiecie jak skala. Dodaj jeszcze screen z speedfana/everesta/mbm/whatever.

ptys

X1 jest niekompatybilny chyba z 7900gs - w porownaniu do 7800GTX karta jest za krotka i podstawa zawadza chyba o wyjscia dvi.

ridczak

Nie zaczynaj znow polemiki AL vs Cu bo ten temat wraca sredno co pol roku. Tyle postow na to poszlo a nikt nie kopnal sie zeby zmontowac 2 takie same radiatory na pamieci... I zamknac ten rozdzial chlodzenia w koncu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj mi jakiś dobry synonim do słowa wentylator. Po za tym, czepiasz się ;)

Oj no mam kilka takich:

wentylator --> wiatrak

5 kwietnia --> 5 kwiecień

i parę innych ,akurat teraz nie wpada mi do głowy. Zawsze mnie to denerwuje, a w tym arcie wiatrak jest co chwilę. Jeżeli nie ma synonimu to jesteśmy zmuszeni powtarzać, lub omijać jakoś użycie tego słowa. Juz nawet potoczne "buczek" byłoby lepsze niż błędne, imo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inni powinno czerpać z niego przykład

Po męczących bojach z plastikiem, możemy wyjąc zawartość

Propozycja firmy Revoltec, to cooler z dwoma hetepipe’ami

Thermalright nie popełnił tego błędu co Revoltec i dołączył do zestawu niskoprofilowe radiatorki na pamięć, tak by nie kolidowały one z het-pipe’ami.

Może troszke się czepiam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bravo Dobry Tescik

Szkoda tylko ze nie zapodaliscie do testow takiego prawdziwego grzejnika

jak moj radek 1900xt , przy moim OC na Zalmanie VF900 temperatura

dochodzila do 85'C w ciagu 3-4 minut wygrzewania ATI Tray Tools

heat pipe parzyly paluchy przy probie dotkniecia ,

po kolejnych paru minutach 90'C i Zwis karty :/

o dziwo standardowy wyjec wyrabia przy tych taktach ,

oczywiscie w trybie 3D mam wiatrak ustawiony na 100% + dodatkowy nawiew

w okolice ukladow zasilania karty .