SGJ Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Dni coraz dłuższe, noce coraz krótsze, miesiąc za miesiącem upalne dni się zbliżają. Słońce z dnia na dzień grzeje mocniej, bla bla bla… No więc szczędząc Wam tych marnych wypocin, przejdę do sedna. Dziś przyjrzymy się piątce coolerów, których specjalizacją są karty graficzne. Te diabelskie urządzenia są coraz to bardziej złożone. Z każdą nową generacją mnożą coraz więcej tranzystorów, przez co potrzebują więcej i więcej energii, aby się nasycić. A jak wiadomo – im więcej energii pobranej – tym więcej wydzielanego ciepła, a jakoś trzeba sobie poradzić z jego odprowadzaniem, inaczej nasze karty zamieniłyby się w popiół. Zobaczmy jak nasza piątka poradzi sobie w opałach. Zapraszam do lektury! Autor: Kamil "Janio" Janicki Test pięciu coolerów kart graficznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Teścik IMO Ok. Chociaż brakuje mi testów pod obciązeniem jakiegoś 3Dmarka lub nowszej gry. ATI Tool to trochę za mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Teścik IMO Ok. Chociaż brakuje mi testów pod obciązeniem jakiegoś 3Dmarka lub nowszej gry. ATI Tool to trochę za mało. Po kiego? Tutaj coolery miały dostać jak najbardziej w zad, żeby pokazać jak najlepiej odprowadzają ciepło, a to zagwarantowało ati tool :) W 3d markach było około 4-5 stopni mniej :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 (edytowane) Nom dokładnie, Atitool mocno obciąża karte graf ;] Teścik good Edytowane 26 Kwietnia 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 janio powiedz ty mnie, a gdje evercool turbo dwa ? :] Poza tym zalman al wygrywa z al-cu ? ^_^ Mam takiego na 7300gt, moze za jakis czas sprzedam z zyskiem. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 janio powiedz ty mnie, a gdje evercool turbo dwa ? :] Poza tym zalman al wygrywa z al-cu ? ^_^ Mam takiego na 7300gt, moze za jakis czas sprzedam z zyskiem. :] Ni ma, ni dali :[ Ano wygrywa, jeno tak mnie wyszło, razy dwa mierzone i inaczej być nie chciało, dziadostwo ;) Sprzedać z zyskiem to można bartona :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Porzadny test, gratulacje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Numer 1: Nie ma Evercool Turbo 2 bo to bliźniacza konstrukcja Revoltec Graphic Freezer Pro więc nie widzieliśmy sensu wyciągać bliżniaczo podobnych chłodzeń do tego testu. Jak sprawdzałem Evercoola i Revolteca to zauważyłem tylko inny wentylator w Revoltecu na łożyskach kulkowych, reszta była nad wyraz ta sama. Numer 2: Tak, może być właśnie z coolerami Al, Al-Cu i Cu, że nieraz jeden stopień mamy różnicy a Al potrafi szybciej odprowadzić ciepło z listków niż Cu ponieważ miedź kumuluje ciepło, Al szybciej je oddaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Może troszkę wymyślam, ale po pierwsze mogliście podać RPM tej 80 na TR. Po drugie mogliście zdjąć ten plastik z Revolteca i też na niego tą samą 80 wrzucić i byłoby takie porówanie i w sumie ocena jakości tego wenta na revoltecu, bo że cichy to fajnie, ale może zwykły wentyl by zrobił swoje. I jeszcze na tego Tr mozna by tez wrzucić 92 i porównać do tej 80. Aha, i nie wiem jak tam Galaxy daje na 7900GS, ale na 7600GS te Zalmany były mniejsze, nawet przyrównywałem je w sklepie i wymiary tez porównywałem, to te Galaxowe były mniejsze. A co do radiatorów na pamięci to w sumie do Al tez są radiatorki, tylko że na memkach a nawet jak sprzedają to bez nich, ale ogólnie są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Numer 2: Tak, może być właśnie z coolerami Al, Al-Cu i Cu, że nieraz jeden stopień mamy różnicy a Al potrafi szybciej odprowadzić ciepło z listków niż Cu ponieważ miedź kumuluje ciepło, Al szybciej je oddaje. ja tam dalej knuje teorie spiskowa, ze spod al-cu byl krzywy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 janio powiedz ty mnie, a gdje evercool turbo dwa ? :] Poza tym zalman al wygrywa z al-cu ? ^_^ Mam takiego na 7300gt, moze za jakis czas sprzedam z zyskiem. :] IMHO powodem jest tutaj łączenie Al-Cu które na tyle zmniejsza lokalnie przewodność że cooler Al może okazać sie wydajniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Ni ma, ni dali :[ Ano wygrywa, jeno tak mnie wyszło, razy dwa mierzone i inaczej być nie chciało, dziadostwo Sprzedać z zyskiem to można bartona Sorki za OT ale... Ktoś może rozwinąc to o tym bartonie....najlepiej na PW żeby nie zaśmiecać tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Fajny test. Chociaz nie byloby zle jakby tam sie jeszcze znalazlo porownanie z normalnym chlodzeniem na grafie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) Numer 2: Tak, może być właśnie z coolerami Al, Al-Cu i Cu, że nieraz jeden stopień mamy różnicy a Al potrafi szybciej odprowadzić ciepło z listków niż Cu ponieważ miedź kumuluje ciepło, Al szybciej je oddaje. Tu bym sie nie sgodzil. W rzeczywistosci Cu odbiera i oddaje cieplo szybciej niz Al ;) (wieksza przewodność cieplna oraz mniejsza pojemność cieplna Cu -> Ulkad okresowy pierwiastkow) Roznice sprawia gestosc Cu, tj. ta sama objetosc Cu wazy (jak dobrze pamietam) ~3x wiecej niz Al, dlatego tez "wydaje" sie, ze Al szybciej stygnie ;). Poniewaz Cu lepiej przewodzi cieplo, radiator potrzebuje sprawniejszego nawiewu/powierzchnia oddawania powinna byc wieksza w porownaniu do radiatorza Al. Chyba nic nie pomieszalem, mam nadzieje ;) Poczytajcie tutaj Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Dobry test Janio. Przypadł mi do gustu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) Dla mnie największym zaskoczeniem jest dość duża przewaga Zalmana VF-700 Al nad Revolteckiem :huh: Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 No dałeś radę rublu :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Czy Wy się nauczycie równicy między WIATRAKIEM, a WENTYLATOREM ? by Wikipedia: Wiatrak to najstarszy silnik wiatrowy. Przetwarza energię wiatru na energię kinetyczną w ruchu obrotowym. Wiatrak wynaleziono około roku 107 p.n.e.. Jest poprzednikiem turbiny wiatrowej, którą czasami również nazywa się wiatrakiem. Dawniej powszechnie stosowany do napędu młynów mielących i pomp odwadniających, a aktualnie w elektrowniach wiatrowych. Typy historyczne wiatraków: koźlak, paltrak, holender. Wiatraczkami nazywane są wiatraki – zabawki i (błędnie) rozmaitego rodzaju wentylatory. Wentylator – sprężarka, w której przyrost ciśnienia statycznego gazu jest minimalny (nie przekracza 13 kPa), a cała energia gazu jest zawarta w jej składowej kinetycznej. Ze względu na cechy konstrukcyjne wentylatory dzieli się na: * osiowe o śmigłowe o normalne o przeciwbieżne * promieniowe o normalne o bębnowe o poprzeczne * osiowo-akcyjne * diagonalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Accelero x1 i jakiś pentagram by się przydał (mimo że to stare konstrukcje chętnie bym zobaczył co potrafią w porównaniu do zalmanków) Oceniam test na 5- . Gratulacje i oby więcej takich testów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) Czy Wy się nauczycie równicy między WIATRAKIEM, a WENTYLATOREM ? Podaj mi jakiś dobry synonim do słowa wentylator. Po za tym, czepiasz się ;) Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicuś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Ja na swoim 7900GS taktowanym 600\1600 i zamontowanym pentagramem 70Cu mam w idlu 43 stopni,a w stresie nie widziałem więcej niż 50,a podłączony jest pod 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 @kszonek Myślę,że większość te pojęcia rozróżnia, i o wiatraku mówi się z przymróżeniem oka :wink: Test całkiem fajny ale z czasem można by go uzupełnić o inne konstrukcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Tak i do tego ze zasilacz trzyma napiecie jak skala. Dodaj jeszcze screen z speedfana/everesta/mbm/whatever. ptys X1 jest niekompatybilny chyba z 7900gs - w porownaniu do 7800GTX karta jest za krotka i podstawa zawadza chyba o wyjscia dvi. ridczak Nie zaczynaj znow polemiki AL vs Cu bo ten temat wraca sredno co pol roku. Tyle postow na to poszlo a nikt nie kopnal sie zeby zmontowac 2 takie same radiatory na pamieci... I zamknac ten rozdzial chlodzenia w koncu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Podaj mi jakiś dobry synonim do słowa wentylator. Po za tym, czepiasz się ;) Oj no mam kilka takich: wentylator --> wiatrak 5 kwietnia --> 5 kwiecień i parę innych ,akurat teraz nie wpada mi do głowy. Zawsze mnie to denerwuje, a w tym arcie wiatrak jest co chwilę. Jeżeli nie ma synonimu to jesteśmy zmuszeni powtarzać, lub omijać jakoś użycie tego słowa. Juz nawet potoczne "buczek" byłoby lepsze niż błędne, imo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Smiglo, maszynka do mielenia palcow, wiatrak, fan, symbol producenta, buczek, brzydal, mobilny generator halasu... Duzo mozliwosci. Nie bede sugerowac korepetycji u jonasa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Tescik dobrze sie czytalo. Czas zbierac kase na Thermalrighta... ach... pasywne chlodzenie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twiggy696 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Inni powinno czerpać z niego przykład Po męczących bojach z plastikiem, możemy wyjąc zawartość Propozycja firmy Revoltec, to cooler z dwoma hetepipe’ami Thermalright nie popełnił tego błędu co Revoltec i dołączył do zestawu niskoprofilowe radiatorki na pamięć, tak by nie kolidowały one z het-pipe’ami. Może troszke się czepiam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Może troszke się czepiam :P Już drugi raz się widzę, że coś się pieprzy :P Wrzucam dobry tekst, a wychodzą takie buraki, Romku poratuj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Już drugi raz się widzę, że coś się pieprzy :P Wrzucam dobry tekst, a wychodzą takie buraki, Romku poratuj ;) Romka wzywać już nie trzeba, poratowałem. Thx Twiggy696 za to że zwróciłeś nam na to uwagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Bravo Dobry Tescik Szkoda tylko ze nie zapodaliscie do testow takiego prawdziwego grzejnika jak moj radek 1900xt , przy moim OC na Zalmanie VF900 temperatura dochodzila do 85'C w ciagu 3-4 minut wygrzewania ATI Tray Tools heat pipe parzyly paluchy przy probie dotkniecia , po kolejnych paru minutach 90'C i Zwis karty :/ o dziwo standardowy wyjec wyrabia przy tych taktach , oczywiscie w trybie 3D mam wiatrak ustawiony na 100% + dodatkowy nawiew w okolice ukladow zasilania karty . Moze w najblizszej przyszlosci ktos zrobi maly update z radkiem 1900xt/1950xt chetnie bym sie dowiedzial jaki cooler pozwolilby mi na cisze i max oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...