Fidma Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam, Mam używanego laptopa DELL D600. Ma nierównomierne podświetlenie, tj. ciemniejsza plama na środku na dole i kilka jaśniejszych to tu to tam. Ogólnie średnio przeszkadza ale niesmak pozostaje ;) Da się jakoś domowymi sposobami skorygować te defekty? Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez Fidma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) OT Zmien temat/tytul watku /OT Wracajac do tematu, ponoc delikatne "masowanie" matrycy nieraz pomaga (oczywiscie z wyczuciem i czyms miekkim, co nie porysuje matrycy) ;) Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielak_18 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 OT Zmien temat/tytul watku /OT Wracajac do tematu, ponoc delikatne "masowanie" matrycy nieraz pomaga (oczywiscie z wyczuciem i czyms miekkim, co nie porysuje matrycy) ;) To pomaga niby na bad piksele (chociaż nie testowałem), a nie na nierówne podświetlanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidma Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 akurat ta ciemniejsza plama musi byc w centralnym miejscu i podczas pracy w Wordzie jest do wk@# ... denerwujace ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) To pomaga niby na bad piksele (chociaż nie testowałem), a nie na nierówne podświetlanie. Na pixele ponoc pomaga wyswietlanie na przemian poszczegolnych kolorow bazowych w rejonie tego pixela. Nawet jakis program do testowania matryc ma taka opcje - miga sobie kwadracik R-G-B ;) Masowanie wlasnie ponoc pomaga na przebarwienia matrycy. Jednak na szczescie nie mosialem nigdy testowac tych metod, wiec nie znam ich skutecznosci. Jedynie czytalem o tym gdzies. ps. Co do tytulu watku, moze zmienic na cos opisujacego problem, a nie nic nie mowiace "Uzywane Laptopy" ;) ps2. Opcja szukaj nie boli: Link Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hooded man Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 no to jeszcze je pojade delikatnym offtopem. Najlepiej puknac w subpixela palcem tzn. psztyknac w matryce, baardzo czesto pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 a co do nierównego podświetlenia, to zazwyczaj już kiepska świetlówka Kiedyś w starym IBM 560E to miałem, to była już wina starości. Stara matryca, plamy od palców, bywa. Nie da sie tego naprawić "domowymi metodami" Pogodziłem się z tym, stwierdziłem ze pozostanie tak już do lifetime laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...