Skocz do zawartości
Fidma

[ot] Używane Laptopy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam używanego laptopa DELL D600. Ma nierównomierne podświetlenie, tj. ciemniejsza plama na środku na dole i kilka jaśniejszych to tu to tam.

Ogólnie średnio przeszkadza ale niesmak pozostaje ;)

Da się jakoś domowymi sposobami skorygować te defekty?

Edytowane przez Fidma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pomaga niby na bad piksele (chociaż nie testowałem), a nie na nierówne podświetlanie.

Na pixele ponoc pomaga wyswietlanie na przemian poszczegolnych kolorow bazowych w rejonie tego pixela. Nawet jakis program do testowania matryc ma taka opcje - miga sobie kwadracik R-G-B ;)

Masowanie wlasnie ponoc pomaga na przebarwienia matrycy. Jednak na szczescie nie mosialem nigdy testowac tych metod, wiec nie znam ich skutecznosci. Jedynie czytalem o tym gdzies.

ps. Co do tytulu watku, moze zmienic na cos opisujacego problem, a nie nic nie mowiace "Uzywane Laptopy" ;)

ps2. Opcja szukaj nie boli: Link

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

a co do nierównego podświetlenia, to zazwyczaj już kiepska świetlówka

Kiedyś w starym IBM 560E to miałem, to była już wina starości. Stara matryca, plamy od palców, bywa. Nie da sie tego naprawić "domowymi metodami"

Pogodziłem się z tym, stwierdziłem ze pozostanie tak już do lifetime laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi