Tomasz79 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Witam, zakupilem ostatnio karte Geforce 8800gts 640Mb Asusa, oraz plyte glowna Asusa oraz AMD 64 x2 4800 i 2 kosci po 1gb ramu kazda, ddr2. Po podlaczeniu do tego mojego starego dysku ze starym systemem XP, byly ptoblemy, komp sie po nie za dlugiej chwili wieszal, wyskakiwal niebieski ekran, piszac o problemach z jakims plikiem (chyba ze sterownika karty graficznej). Sterowniki sciagnalem nowsze z netu, inne, i wciaz problem byl. Zalozylem ze to stary wysluzony system - na nowym sysku samsung spin point serial ata zainstalowalem swierzy system windows xp z servce pack 2. Zainstalowalem wszystkie sterowniki, direct x 9.0c. Grajac w gry, moglem spedzic w nich godziny, bez poblemow, grafika bez zarzutu, bez zwiech. Wracajac do windowsa, po krotszej badz dluzszej chwili przegladania internetu w firefoxie, obraz na ekranie zamieral, nie dalo sie na nic kliknac, przelaczyc - ale kursor myszki wciaz sie poruszal. Po chwili, komputer wydawal z siebie sygnal *biiip* i rowniez kursor myszy zamieral. Potem robil sie czarny ekran/badz restart/badz niebieski ekran mowiacy ze wine ponosi jakis plik sterownika karty graf. Dzialo sie to rowniez bez uzywania firefoxa, na innych programach. Czasem po restarcie windows mowil ze wine ponosi sterownik karty 8800 - ale instalowalem kilka roznych sterownikow, te z plyty dostarczonej z karta, jak i najnowsze ze strony nvidii, lacznie w 2 czy 3 roznych wersjach, i problem wciaz jest. Ba! - nasila sie - ostatnio rowniez gry zaczely wyskakiwac, a windows po ponownym uruchomieniu kompa startowal za kazdym razem w kilku kolorach i 640:480, odtwarzanie plikow avi staje sie coraz bardziej zwiechowe i problemowe, coraz bardzej sie to sypie wszystko. Czy moge cos zrobic/przetestowac/sprawdzic samemu, zanim oddam kompa do serwisu? Pozatym, karte graficzna kumpowalem w jednym sklepie, a plyte glowna z procesorem i ram w innym, i nie wiem gdzie sie zglosic, zreszta sprzet dziala w sumie, tylko sa problemy w windowsie wiec nie wiem czy to podlega reklamacji sprzettu czy to wina systemowa i ich to nie bedzie obchodzic. Dodam ze mam tez nowy monitor LCD Benq. Bardzo prosze o porade co moge zrobic i bo ten komp mnie juz wykancza a problem jest na tyle dziwny ze nie wiem z ktorej strony go gryzc. ps. dla jasnosci - na tym nowym sprzecie zformatowalem nowy dysk i postawilem nowy system, w tym caly problem ze w swierzym systemie stawianym juz na tym nowym sprzecie sa te problemy (dyski probowalem na zmiane, mam podpiety tylko jeden na dany czas)... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Masz temat o g80 :? Imo sprawa to tylko i wyłącznie stery, też miałem jazdy i komp łapał BSOD'y jak miałem starsze stery (włącznie z 101.02) po instalacji 158.19 problem ustąpił :) Jeszcze możesz napisać czym to zasilasz :? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Masz temat o g80 :? Imo sprawa to tylko i wyłącznie stery, też miałem jazdy i komp łapał BSOD'y jak miałem starsze stery (włącznie z 101.02) po instalacji 158.19 problem ustąpił :) Jeszcze możesz napisać czym to zasilasz :? pozdro stery z przed bodaj 2 tygodni z nvidii, zasilacz tracer 450 kupiony specialnie do tej karty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Tracer 450 specjalnie dla tej karty? No to ja stawiam na niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 stery z przed bodaj 2 tygodni z nvidii, zasilacz tracer 450 kupiony specialnie do tej karty O ja pienicze!!!!!!!!! Gdzie sprzedali Tobie Tracera do 8800?????? Zmieniaj zasilke na cos markowego a nie taki zlom i urzadzenei co tylko z wygladu zasilacz przypomina. Pojdz tam gdzie sprzedali tobie zasible i odbierz kase!!!! ciesz sie ze jeszcze mozesz kompa uzywac i ze wszystko dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 O ja pienicze!!!!!!!!! Gdzie sprzedali Tobie Tracera do 8800?????? Zmieniaj zasilke na cos markowego a nie taki zlom i urzadzenei co tylko z wygladu zasilacz przypomina. Pojdz tam gdzie sprzedali tobie zasible i odbierz kase!!!! ciesz sie ze jeszcze mozesz kompa uzywac i ze wszystko dziala. specialnie pytalem, bo slyszalem ze tracery nie sa dobre, ale facet mowil ze nie mieli zadnych zwrotow i wystarczy tracer... czy na podstawie tego ze mi sie te rzeczy dzieja moga mi go wymienic na innego, i czy to na pewno to? a jesli tak, to na jakiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zmień zasilacz to pewnie on jest przyczyną tych problemów, TRACER do 8800 to Samobójstwo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Już możesz sie szykować na zmianę zasilacza... A im szybciej to zrobisz tym mniejsze ryzyko dla Twojego kompa. Tracer nie powinien nazywać się zasilaczem. Przejrzyj to: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134 tam pisze o zasilaczach. To niekoniecznie może być powód Twoich problemów, ale to bardzo prawdopodobne, poza tym profilaktycznie zmień go na coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 podaj nazwę tego sklepu ^^ będę wiedział gdzie nie kupować lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Sklep Bilans w Tychach :) W ogole to dziekuje za te informacje, jeszcze w innym sklepie mi potwierdzili ze to na pewno przez tracera. Natomiast ja sie nie ucze na bledach za szybko, i oto co zrobilem: Poszedlem do innego sklepu, przedstawilem problem - poradzili mi zasilacz ModeCom FEEL III - 500 ATX 500W za 155zl, obawialem sie ze to wciaz moze byc za byle jaki, ale powiedzieli mi ze mogliby od razu wcisnac mi jakis bardzo drogi, ale nie ma potrzeby, ten powinien starczyc - moga mi go dac na dzien czy dwa, i jesli nie wystarczy to wtedy cos lepszego. No i wciaz to samo sie z nim dzialo: zwiechy co chwila, pojawiajacy sie na ulamki sekundy niebieski dosowy ekran i restart; Na ta chwile oddalem go i zamowilem Tagan 530W za ponad 4 stowy - jak sadzicie, czy to kwestia zasilacza byla, i czy ten to juz powinien zdecydowanie wystarczyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 ja bym jeszcze przetesowal stery 165.01/158.19 bo to sa glownie objawy lipnych sterow (podobnie mialem na mojej grafie) jesli one nie pomoga to zmien zasilacz, ale mysle, ze do twojego kompa HuntKey 350W AP spokojnie by wystarczyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Miałem (a właściwie brat miał) to samo z Galaxy 6600. Przyczyną była uszkodzona karta. Po wymianie karty na 6800XT (bo innej nie mieli) problemy ustąpiły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Historii ciag dalszy...: zasilacz tagana zainstalowalem, ale problem pozostal - w serwisie przetestowali karte i wszystko z nia ok, potem przetestowali calego kompa i stwierdzili ze cos nie tak z plyta glowna (rowniez nowo zakupiona) - testowali mojego geforca 8800 na innym kompie, jak i inne podzespoly, i wszystko dzialalo sugeruja ze ta plyta moze byc za slaba do takiego geforca - niestety nie mam teraz przy sobie kompa, jestem w pracy, wiec nie wiem dokladnie jaki model - ale to plyta asusa za 200zl, a w niej wpiety amd 4800 - czy moze to byc za slaba plyta pod 8800, nic nie slyszalem o plytah ktore nie daja rady z 8800... i juz nie wiem co robic, mcze sie 4 tygodnie, testuje, probuje rozne rzeczy czy oddawac teraz plyte do sprawdzenia w sklepie ktorym ja zakupilem, czy od razu kupic cos troszke lepszego, plyte na ktorej napewno 8800 zadziala? jeszcze jedno info z serwisu: podczas instalacji windowsa, kiedy obie jednogigowe kosci pamieci byly wsadzone, wieszal sie i nie mogli zainstalowac; z tylko jedna, obojetnie ktora - windows sie instalowal, ale komp wieszal sie pozniej, na 3d marku; kiedy zrobili to samo z geforcem 7600 to windows instalowal sie bez problemu z obiema koscmi pamieci, 3d marka juz nie testowali ten komp mnie wykancza, dobra rada i cieple slowa pocieszenia mile widziane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Carl Orff Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 kwestia kompatybilnosci z mobo poruszalo sie przy grafach z dwoma gpu, a i wtedy moglo to byc na wyrost. przy 8800 producent nie podaje listy preferowanych mobo pod ta grafe. wiec imao mozna sobie odpuscic kwestie tego ,ze grafa nie pasuje do plyty. skoro przy instalacji windy z 2 koscmi ramu sa jajca, to stawiam na plyte w dalszej kolejnosci ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 pewnie to jakis nforce 550 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 No ja mam podobny problem właśnie. Złożyłem nowego kompa i męczyłem się żeby system zainstalować na dwóch dyskach raid. Problemem okazał się jeden z nich bo był padnięty. Teraz gdy już system zainstalowany mam tak samo jak kolega zwiechy np podczas wygaszacza ekranu no i np w grze NFS most wanted. Kraczy mi się cały obraz na ekranie i czasami nie zwiesza się i słysze dalej odgłosy itp, czasami jest zwiecha, a ostatnio jeszcze był sygnał. Na razie próbuje podmieniać stery do karty. Sprawdziłem stery z cd od producenta i najnowsze z oficjalnej strony. Zaraz sprawdzę jeszcze starsze jakieś. Mam ab9pro, 4x1gb ramu patriot, x-fi gamer, BFG 8800gts 640mb, zasiłka amacroxa Frei Erde 500w. Co robić od czego zacząć. Z początku myślałęm że może karta się grzeje, ale na dotyk jest chłodna, a w budzie nie mam więcej jak 38 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lupota Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 No ja mam podobny problem właśnie. Złożyłem nowego kompa i męczyłem się żeby system zainstalować na dwóch dyskach raid. Problemem okazał się jeden z nich bo był padnięty. Teraz gdy już system zainstalowany mam tak samo jak kolega zwiechy np podczas wygaszacza ekranu no i np w grze NFS most wanted. Kraczy mi się cały obraz na ekranie i czasami nie zwiesza się i słysze dalej odgłosy itp, czasami jest zwiecha, a ostatnio jeszcze był sygnał. Na razie próbuje podmieniać stery do karty. Sprawdziłem stery z cd od producenta i najnowsze z oficjalnej strony. Zaraz sprawdzę jeszcze starsze jakieś. Mam ab9pro, 4x1gb ramu patriot, x-fi gamer, BFG 8800gts 640mb, zasiłka amacroxa Frei Erde 500w. Co robić od czego zacząć. Z początku myślałęm że może karta się grzeje, ale na dotyk jest chłodna, a w budzie nie mam więcej jak 38 stopni. Napisz jaki system XP czy Vista ? Wyjmij karte X-Fi i zobacz czy to pomoże. Następnie wyjmij 2 kości jak masz 4 x 1GB . Tak żeby było 2GB. Czy ustawiłeś pamięci w BIOS-ie - chodzi o zwiększenie napięcia i ręczne ustawinie timingów ? Karta musi byc gorąca . Jak nie jest to coś jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Napisz jaki system XP czy Vista ? Wyjmij karte X-Fi i zobacz czy to pomoże. Następnie wyjmij 2 kości jak masz 4 x 1GB . Tak żeby było 2GB. Czy ustawiłeś pamięci w BIOS-ie - chodzi o zwiększenie napięcia i ręczne ustawinie timingów ? Karta musi byc gorąca . Jak nie jest to coś jest nie tak. Ok zrobiłem drogą eleminacji testy i wiem już że to przez pamięci. jak wyjme dwie kości to jest dobrze. Teraz tylko muszę coś zrobić aby działały 4 kostki. W ustawieniach pamięci nic nie grzebałem i w CPU-Z pokazuje mi, że chodzą na częstotliwości 400mhz. To chyba nie dobrze skoro mam pamiątki 800mhz. Może tu tkw problem, że trzeba to poustawiać na 800. Ale na razie boję się dotykać do tych opcji bo moja wiedza marna. Może jak poczytam trochę różne FAQ o pamiątkach to wtedy spróbuje te 800 ustawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Ok zrobiłem drogą eleminacji testy i wiem już że to przez pamięci. jak wyjme dwie kości to jest dobrze. Teraz tylko muszę coś zrobić aby działały 4 kostki. W ustawieniach pamięci nic nie grzebałem i w CPU-Z pokazuje mi, że chodzą na częstotliwości 400mhz. To chyba nie dobrze skoro mam pamiątki 800mhz. Może tu tkw problem, że trzeba to poustawiać na 800. Ale na razie boję się dotykać do tych opcji bo moja wiedza marna. Może jak poczytam trochę różne FAQ o pamiątkach to wtedy spróbuje te 800 ustawić. Cpu-z pokazuje z jaka czestotliwoscia pracuja pamieci a skoro sa to pamieci ddr2 to pracuja na 800MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lupota Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 (edytowane) Ok zrobiłem drogą eleminacji testy i wiem już że to przez pamięci. jak wyjme dwie kości to jest dobrze. Teraz tylko muszę coś zrobić aby działały 4 kostki. W ustawieniach pamięci nic nie grzebałem i w CPU-Z pokazuje mi, że chodzą na częstotliwości 400mhz. To chyba nie dobrze skoro mam pamiątki 800mhz. Może tu tkw problem, że trzeba to poustawiać na 800. Ale na razie boję się dotykać do tych opcji bo moja wiedza marna. Może jak poczytam trochę różne FAQ o pamiątkach to wtedy spróbuje te 800 ustawić. Ja mam 2 Geile Ultra 2x1GB . Jak je włożyłem w płyte to cały czas rzucały błedami itd. Dopiero jak je ustawiłem w Bios-ie tak jak jest napisane na naklejce czyli 2.1V i timingi 4-4-12 to działają bez problemu. Musisz zrobić tak samo. Te lepsze pamięci tak mają że nie działają prosto z pudełka na ustawieniach DEFAULT. Edytowane 24 Maja 2007 przez Lupota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 ja miałem/mam podobnie- nagły restart,ale nie podczas gier. tylko przy małej aktywności systemu. a już, na dniach, wymieniłem i zasilacz (markowy na inny markowy) i płytę główną i pamiątki i procka. ot, okazja do upgradu, przypilona oznakami niestabilności. pozostał tylko HD i grafa, ew. napędy DVD. zmiana sterów nic nie daje. więc co, moja grafa (Radek 1900XT) szfankuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 (edytowane) Jednak nie Radeon. inna karta nic nie zmieniła. inny hd też nic. format i Winda od nowa też nic. antywir wykazuje zero. WTF??? Edytowane 4 Czerwca 2007 przez Tecumseh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...