Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Mam male pytanko. Co dzieje sie z danymi jezeli 2 dyski twarde byly polaczone w RAID 0 i przelozy sie je do drugiego kompa i nie stworzy sie macirzy z nich? Co dzieje sie z danymi jezeli dyski zamienimy kolejnoscia (podlaczenie) w tym samym kompie. Czy jest mozliwosc odzyskania danych z uszkodzonej macierzy na innym kompie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!! Mam male pytanko. Co dzieje sie z danymi jezeli 2 dyski twarde byly polaczone w RAID 0 i przelozy sie je do drugiego kompa i nie stworzy sie macirzy z nich? Co dzieje sie z danymi jezeli dyski zamienimy kolejnoscia (podlaczenie) w tym samym kompie. Czy jest mozliwosc odzyskania danych z uszkodzonej macierzy na innym kompie???

ad.1 Komp nie odczyta danych z dysków.Będzie tam po prostu nic nie znacząca sieczka :wink:

ad.2. Nie wiem, nie próbowałem

ad.3 Możliwość pewnie jest, ale szansa IMHO (choć nie jestem do końca pewny) mniejsza niż na pojedyńczym dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest mozliwosc przeniesienia macierzy w niezmienionej formie na innego kompa? tzn. tworze macierz na jednym kompie odlaczam dyski i podlaczam do drugiego kompa potem z tych dyskow tworze macierz. czy dane pozostana? na czym polega migracja? bo o ile sie orientuje to jest to mozliwe. chodzi mi o przypadke kiedy mamy jeden dysk, dokupujemy drugi i chcemy migrowac do macierzy raid 0. dokumentacja intela jest dosc zawila i nie trzyma sie kupy - dlatego pytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podpinałem odwrotnie i nie ma znaczenia, w kazdym razie na moim mobo.

PS wie ktos moze jak zaisntalwoac linuxa na raid0 bo ja juz trace siły :o

Przede wszystkim: jaka to dystrybucja, jaki kontroler, RAID (pseudo)sprzętowy czy programowy? Bez takich informacji nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie.

BTW: Czy dasz sobie radę z ewentualną kompilacją nowego jądra? Bo jeśli myślisz o (pseudo)sprzętowym RAID'zie pod Linux'em, to najprawdopodobniej bez tego się nie obejdzie (wszystko zależy od dystrybucji i dołączonego do nie jądra).

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta to abit ab9pro kntroler chyba micron czy cos takiego ale pwoeidziecie jak to dokladnie sprawdzic?

Dystrybucaj najlepiej fedora lub suse, generalnie zadnje nie moge zainstalowac bo w ogole nie znjaduje dyskow twardych;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi