Skocz do zawartości
veronek

Zestaw Do 1600 Zł ! Do Grania...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do dyspozycji ok 1600 zł... chciałbym kupić za to coś na czym pogram troche czasu!

Od razu mówie że ja sie w o/c nie bawie... wiec nie szukam komputera wyraźnie pod o/c.

Jaki zestaw mi doradzicie kupić? Czy może lepiej sie wstrzymać do Czerwca (bedzie ok. 200 zł wiecej na komputer) ?

Jeśli mozna prosic to chciałbym żebyscie podali mi konkretne aukcje "kup teraz" ponieważ ja komputera sam porządnie nie złoże :( Wiec prosze o gotowe zestawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jeśli mozna prosic to chciałbym żebyscie podali mi konkretne aukcje "kup teraz" ponieważ ja komputera sam porządnie nie złoże :( Wiec prosze o gotowe zestawy.

Jeżeli chodzi o gotowe zestawy to raczej nic fajnego nie znajdziesz. Wejdź w przyklejony temat ze złożonymi zestawami i poczytaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok... powiedzmy że mam zestaw:

MOBO Abit KN9 = 239zł

CPU AMD Athlon 64 X2 4200+ AM2 BOX = 348.00 zł

RAM Kingston DDR2 1024MB 667MHz CL5 BOX = 152.00 zł

GRAFIKA PALIT XpertVision GeForce 8600GT, 256MB, DDR3 = 449zł

HDD Seagate 7200.10 250GB SATA2 = 197zł

DVD-RW Asus DRW-1608P3S OEM = 117zł

Zasilacz Modecom MC-350 ATX 350W = 99zł

BUDA Modecom STEP 207 = 105zł

RAZEM: 1607zł + ok. 50zł koszty wysyłki

Co teraz jak mam te wszystkie części? Co jeszcze musze dokupić i ile mnie to wyniesie? Mam na myśli okablowanie, chłodzenie (czego?)...

A jestem z Częstochowy

Edytowane przez veronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz te czesci co wymieniles to juz nic wiecej nie musisz dokupowac :) wszystkie kable masz - do dyskow itp. po prostu trzeba to zlozyc, chyba ze chcesz inne chlodzenie na procesor :) to wtedy trzeba jeszcze je kupic.

jednak polecam inny troche zestaw ;)

Athlon X2 3600+ Brisbane - 240zl

Abit KN9 - 250zl

...

Zasilacz Delta 400 - 60zl , lub Huntkey 350 - 200zl.

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak wole poczekać... na początku czerwca złoże komputer bo aż tak bardzo mi sie nie śpieszy:) A już widze że ceny o 10-20% w dół poszły w stosunku do początku kwietnia... Może lepiej właśnie poczekać i w c2d zainwestować?

Edytowane przez veronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak okablowanie będziesz miał juz raczej z mobo, jeżeli chodzi o wnętrze, na zewnątrz, to nie wiem, czy dodają kabel zasilający ;) Ale on grosze kosztuje.

A co potrzaba więcej?

Na oko to tak myszka klawiatura i Windows :) Chyba, że owe rzeczy już posiadasz?

Muszę powioedzieć, że też nigdy nie składałem kompa, ale to chyba nie jest takie trudne, i na pewno sobie dasz radę. Jedna zasada jak we wszystkim "nic na siłe".

Wszystko spokojnie przczytać, ew. poradzić się w necie i powinno się udać.

Jak nie to spytaj, jakiegoś sklepu komputerowego, czy za ew. 50zł Ci nie zmontują. Jak sklep porządny to powinni Ci złożyć.

EDIT: no to do czerwaca, po co w ogóle coś zakładasz, jak chcesz w czerwcu kupić?

Edytowane przez miras19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to jest z chłodzeniem? Chyba musze doliczyć koszty zakupienia coolera do procka...? No chyba że dają w pudełku kupując...

EDIT:

Rozglądam sie już teraz :P nigdy nie wiadomo co mi do głowy wpadnie ;) może mój komputer mnie wyprowadzi z równowagi i z dnia na dzien zaczne zamawiać części. Ciesze się że uzyskałem jasną odpowiedz ze z Allegro nie warto kupować :) Rzeczywiście bardziej sie opłaca samemu złożyć komputer:)

Edytowane przez veronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Ostatnie pytanko:) Czemu odradzacie mi kupno Athlona 64 X2 4200+ AM2 a zamiast niego Athlon X2 3600+ Brisbane...? Przecież 4200+ ma lepsze taktowanie i jest chyba nowocześniejszy...?

Bo i tak nie odczujesz roznicy w wydajnosci, a roznica w cenie pojdzie na lepszy zasilacz

Huntkey 350 200zl, a ten modecom350 co wybrales 90zl

A z 8600gt to bym sie wstrzymal, bo pisales ze nie bedzie OC, a bez OC ta karta jest slaba

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grając w gry nie odczuje sie roznicy miedzy 4200 a 3600? Jestescie pewni w 100%? nawet o 15-20 klatek? Tez mam zamiar kupic kompa pod koniec maja i chcailem zainwestowac w 4200 albo 4400. Ale skoro radzicie 3600 to zostanie mi duuuuzo kasy na lepsza grafe... ale czy taki procek (3600) pociagnie super grafe? zeby nie bylo ze sie marnuje.

a ta grafa:

GRAFIKA PALIT XpertVision GeForce 8600GT, 256MB, DDR3 = 449zł

czemu taka tania? palit 7900gs kosztuje okolo 550, a to niby seria 8, dx10 i wogole full wypas. To w koncu ktora lepsza 7900gs czy ten 8600gt?

i jeszcze jedno... podkrecac nie umiem i nie bede tego robil, w takim wypadku nawet nie myslec o c2d? jak sie nie bedzie krecic to lepszy athlon x2?

Edytowane przez RaaDeeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jesteśmy pewni. O C2D przy takim budżecie nawet nie myśl. Co do grafiki, w niższych rozdzielczościach 7900 i 8600 radzą sobie podobnie, ale w wyższych 8600 dostaje baty.

BTW podkręcanie nie gryzie. W dzisiejszych czasach naprawdę się trzeba postarać żeby coś uwalić przy OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde nie chce robic smietnika, ale musze dokonczyc ta "dyskusje". Co to sa wyzsze rozdzielczosci? Mam zamiar grac w 1024/768. Wyzsze pewnie beda zabojcze dla mojego kompa. Procek 4600 jest 70 zł drozszy od 4200, ale 200 zł od 3600. Na pewno nie brac 4600 skoro nie bede krecil?

A co do oc to powiem Wam , ze w tym poradniku w faq to jest napisane ze zeby podkrecic procka trzeba na plycie glownej jakies zworki wyjmowac czy cos takiego. do tego trzeba resetowac biosa...... omg. i po czyms takim moze mi uznaja gwarancje? w zyciu. no chyba ze to faq to jest sciema i kompa kreci sie programem, to wtedy pewnie kazdy by sie skusil :)

a grafa..... jaka jest bardziej oplacalna od 7900 gs? mam zamiar wlasnie ta kupic, ale zawsze polecacie palita 7600gs. Ktora lepsza od 7600 gs jest warta kupna?

Edytowane przez RaaDeeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj link do tego FAQ. W dzisiejszych czasach podkręca się przez BIOS, ew soft z Windowsa. A zworkę przekładasz tylko na chwilę jeżeli za bardzo wyżyłujesz ustawienia i komputer nie wystartuje. I nie utracisz gwarancji. Co do grafiki bierz Palita 7900Gs i jakiś porządny zasilacz, a nie Modecoma Feel.

Tu masz aktualne FAQ nt. podkręcania A64 > http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=1249410

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to sa wyzsze rozdzielczosci? Mam zamiar grac w 1024/768. Wyzsze pewnie beda zabojcze dla mojego kompa.

W tym wypadku to najwieksze znaczenie bedzie miala karta graficzna. Hmm do 1024/768 na razie 7900gs bedzie z lekkim zapasem mocy, ale z mysla o wymianie za roczek... moze dwa.

Jesli zakladasz 7600gs, a w budzecie zmiesci sie 7900gs to nawet sie nie zastanawiaj, przyda sie napewno, zwlaszcza w nadchodzacych grach, na 7600 moze byc juz krucho w przyszlosci

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie powiedział bym takie p5b zwykłe , jakieś gb itp mozan kupić już za ok 350zł...

Tak więc już teraz kupno 4300+mobo to koszt ok 750zł-raptem 200zł więcej niż x2. Z drugiej stony jak sprzet jest za mniej niż 2k i nie do o/c to chyba wolał bym zainweestować te dodatkowe 200zl w lepszą grafikę lub więcej pamięci. 1 gb już zaczyna coraz wykraźniej nie starczac- 2x1gb wydaje się na dziś najbardziej rozsądne...

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka,zę c2df pokazują pazurki po o/c -nawet do nowych słabszych serii te 3-3.2ghz na codzień nie jest problemem-na takich ustawieniach jest znacznie szybszy od x2.

co do grafy to niestety obecnie jest pewna dziura w ofercie nv- 8500/8600 okazały się słabsze niż się spodziewano. Po prostu z 8800 wycięta zbyt dużo tworząc te karty i pozostały takie "ogryzki". W większości wypadków 7900gs jest lepsze , a niewiele droższe czy nawet tańsze.Jedyny problem to brak wsparcia dx10.

Z drugiej strony gry pod dx10 pojawią się w większej ilosci takz a 6-12 miesięcy, a gdy się pojawią to i tak 8600 bedei za słabe do gry w max detalach... Chyba dobrym wyjsciem jest branie dzisiaj 7900gs galaxy lub palita i zmienienie go za ok rok na karte już dx10 mocniejszą niż 8600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec prosze o konkretną odpowiedz ;P Brac kompa z c2d czy Athlonem? :) c/o może sie skusze skoro instrukcje są takie jasne i przejzyste... fakt ze grafika będzie słabsza niż brałbym Athlona ale na teraz 7600gs starcza bo za 0,5 - 1 rok i tak trzeba bedzie na 8xxx zmienic... wiec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tym zestawie?

http://allegro.pl/item189647370_najtaniej_...w_gt_nw_fv.html

Dopłacić 100zł i koleś zmieni płytę główną na Abita AB9... + 290 zł na GeForce 7600GS... i za 1800zł taki komputer...

Nie opłaca się takich zestawów kupować, lepiej samemu sobie złożyć kompa i wybrać dobre części. Wyjdzie nawet taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno pytanie... dlaczego wszyscy radzicie kupowac w sklepach internetowych a nie na gieldzie komputerowej? Do gier brac te ramy OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Special Ops CL5? czy GoodRam DDR2 2 x 1GB 667MHz?, albo te a-daty vie.... coś tam (nie ma ich w komputroniku :/ a tam mam zamiar kupic kompa )Nie ukrywam ze te ocz sa najdrozsze ;/ warte swojej ceny? czy moze kingstony jakies? ale jakie bo jest kilka rodzajow ;/

Edytowane przez RaaDeeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi