pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Witam. Jestem tu nowy. Na wakacjach planuje zbudować swój pierwszy singiel. Kompletuje już części, ale mam pytanie: Jaki gaz będzie najlepszy do mojej maszynki?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zadanie takiego pytania jest równoznaczne z tym, że nic nie poczytałeś na ten temat. Dokształć się w tym zakresie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Wiesz ile ja juz czytałem na ten temat!! Pisze, że do singli najlepszy jest: R22, R290, R134a, R402a, R404a, R410 oraz R507 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 widac czytales co drugie slowo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Czemu tak sądzisz?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 propan\404a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Czemu tak sądzisz?? Bo nie masz pojęcia o podstawach. Wiesz od czego zależy to, jaki gaz może zostać użyty w układzie jednostopniowym? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 (edytowane) Słuchajcie. Buduje singiel według "schematu": http://forum.purepc.pl/miniaturki/161534ca...22bd8b62600.jpg Tam nigdzie nie pisze jakiego gazu uzyc ani gdzie go nawet podłaczyć! Edytowane 28 Kwietnia 2007 przez pablopawel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Słuchajcie. Buduje singiel według "schematu": http://forum.purepc.pl/miniaturki/161534ca...22bd8b62600.jpg Tam nigdzie nie pisze jakiego gazu uzyc ani gdzie go nawet podłaczyć! Poczytaj więcej, a najlepszy będzie r507..... a w końcu tego nie zbudujesz albo zbudujesz na r290..... Poza tym poczytaj więcej. xtremesystems.org/forums teampuss.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Tam nigdzie nie pisze jakiego gazu uzyc ani gdzie go nawet podłaczyć! Bo gazu sie nie podlacza ;) . Poczytaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Właśnie nad tym główkuję. Tylko sie nie smiejcie jak żle powiem: Do kompresora się podłącza?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Właśnie nad tym główkuję. Tylko sie nie smiejcie jak żle powiem: Do kompresora się podłącza?? FC to nie zabawka. Jak nie masz pojęcia jak to zrobić to się za to nie zabieraj, bo możesz coś stracić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 (edytowane) Wiem, dzieckiem nie jestem. Tylko nie wiem jaki gaz wybrać. I dręczy mnie myśl, jak go podłączyć bo wiem, że to idzie tak: kompresor-desuperheater-skraplacz-filtr-kapilara-parownik i od parownika linia ssącą do kompresora. Wiem jaką drogę przechodzi gaz i co się z nim dzieje. Jest to układ "zamknięty" i nie wiem gdzie tam wsadzić gaz. P.S Od roku interesuje się oc. Teorię mam w paluszku, gorzej z praktyką. Edytowane 28 Kwietnia 2007 przez pablopawel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 musisz mieć zaworek serwisowy przez który podłaczasz taki fajny przewód do do kompresora serwisowaego którym robisz próżnie nastepnie gdy już masz próżnie podpinasz ten komresor serwisowy pod butle z czynnikiem i ładujesz układ mniejwięcej do 10bar później zostaje ci tylko mozolna regulacja ilością gazu a wcześniej długością kapilary Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 (edytowane) Aha to tak działa... Postanowiłem jeszcze trochę poczytać. Czyli to ma mniej więcej tak wyglądać: Edytowane 28 Kwietnia 2007 przez pablopawel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 (edytowane) Dzięki. To oznacza, że muszę mieć 2 kompresory. Czy ten kompresor serwisowy to inaczej wygląda od tego "zwykłego"?? I ile on kosztuje(kolejna rzecz, którą muszę dokupić) Pozdrawiam. Edytowane 28 Kwietnia 2007 przez pablopawel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zamiast serwisówki możesz użyć dowolnego kompresora LBP, może być słaby byleby miał dobre zawory. Jeżeli nie chcesz serwisówki to możesz też zawsze dać zawór serwisowy zaraz za kompresorem na tłoczeniu a za nim zawór jakikolwiek, żeby zamknąć obieg, wtedy wypompujesz gaz za pomocą swojego kompresora, potem nabić gazem i też będzie działać. Mówiłeś że poczytasz, więc dlaczego pytasz się o coś co już było? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Sory, ale o tym nie czytałem. Mógłbyś dać linka jak wygląda ten kompresor serwisowy?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Sory, ale o tym nie czytałem. Mógłbyś dać linka jak wygląda ten kompresor serwisowy?? Kompresor serwisowy to nazwa potoczna. Szukaj pompy próżniowej. Koszt pewnie coś koło 1k zł. Ewentualnie ze starej lodówki za 2zł/kg..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 (edytowane) What! 1k!?! Nie ma czegoś tańszego(po forum widzę, że nikt tego nie używa) Edytowane 28 Kwietnia 2007 przez pablopawel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 jak kupujesz zwykły kompresor zamiast pompy to wybieraj jak najlepszy stan i jak najmocniejszą zagwarantuje ci to głebsza proznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 What! 1k!?! Nie ma czegoś tańszego(po forum widzę, że nikt tego nie używa) Przecież napisałem, że można użyć kompresora. Poza tym o ile się nie mylę to Luke i Piotres mają pompy próżniowe. jak kupujesz zwykły kompresor zamiast pompy to wybieraj jak najlepszy stan i jak najmocniejszą zagwarantuje ci to głebsza proznie Wcale nie musi być bardzo mocny, ważne, żeby miał dobre zawory i był na LBP, bo danfossem sc21 mimo sporej mocy próżni nie zrobisz. Od mocy dużo ważniejsza jest pojemność skokowa. Lodówkowe 1/8 - 1/6 hp dobrze nadają się do robienia próżni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 (edytowane) Wcale nie musi być bardzo mocny, ważne, żeby miał dobre zawory i był na LBP, bo danfossem sc21 mimo sporej mocy próżni nie zrobisz. Od mocy dużo ważniejsza jest pojemność skokowa. Lodówkowe 1/8 - 1/6 hp dobrze nadają się do robienia próżni. no i z pewnością koleś od którego kupi ten kompresor będzie wiedział co to jest lbp edit. chyba trzeba jemu doradzic tak żeby on zrozumiał a nie mi więc tłumaczenie dobry stan i mocny kompres chyba wystarczy bo reszty pojec koles ze złomu niezrozumie Edytowane 28 Kwietnia 2007 przez bryce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 no i z pewnością koleś od którego kupi ten kompresor będzie wiedział co to jest lbp edit. chyba trzeba jemu doradzic tak żeby on zrozumiał a nie mi więc tłumaczenie dobry stan i mocny kompres chyba wystarczy bo reszty pojec koles ze złomu niezrozumie Słabe lodówkowe są zawsze LBP, HBP zaczyna się powyżej 1/2 hp, a takiego używać jako serwisówkę to aż żal. Ja bym się wystrzegał mińska i innych podobnych, bo w nich po 20+ latach pracy można się wszystkiego spodziewać. Więc na złomie najlepiej szukać słabego lodówkowego, bo na kompresorze nie zawsze jest napisane czy jest HBP MBP czy LBP, a w przypadku mocnego większe prawdopodobieństwo trafić na HBP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 żebyś wiedział jak wygląda mińsk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 OK panowie dzięki. Musze jeszcze zainwestować w 2 kompresor, więc prace się opóznią...no, ale cóz. Dzięki wszystkim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 30zł za taki kompresor to dobra cena szukaj w serwisach agd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 (edytowane) Ok. Teraz długi weekend mam czas, więc poszukam. Pozdro. A tutaj pioters podłączył gaz bez drugirgo kompreosra: http://www.members.lycos.co.uk/piotres1/doctorstage3/7.jpg To mozna tak?? Edytowane 29 Kwietnia 2007 przez pablopawel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Można, jak widać na focie układ nabija gazem wprost z butli za pomocą jakiegos ustrojstwa którego nie potrafie zidentyfikować na 100% ale to chyba jakiś rodzaj reduktora ciśnienowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...