Skocz do zawartości
Lesiu

Płyta Główna Do Core2duo

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu to samo... na xbicie jest jeden szajsowaty test przedprodukcyjnego E4400, przeczytajcie dokładnie tekst ze zrozumieniem. Nastepnie poszukajcie po zagranicznych forach wynikow O/C E4400. Kreci sie normalnie do 3.0-3.2 bez wysokich napiec. Linkow nie wklejam bo kazdy ma dostep do google.pl :wink:

Miedzy E4300 a E4400 nie ma roznicy w O/C. Nowe serie to loteria, albo wykrecisz 3.5 na E4400 albo trafisz E4300 ktore jedzie do 2.6 i vice versa :lol:

Wniosek: chcesz powera -> kupujesz selekta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu to samo... na xbicie jest jeden szajsowaty test przedprodukcyjnego E4400, przeczytajcie dokładnie tekst ze zrozumieniem. Nastepnie poszukajcie po zagranicznych forach wynikow O/C E4400. Kreci sie normalnie do 3.0-3.2 bez wysokich napiec. Linkow nie wklejam bo kazdy ma dostep do google.pl :wink:

Miedzy E4300 a E4400 nie ma roznicy w O/C. Nowe serie to loteria, albo wykrecisz 3.5 na E4400 albo trafisz E4300 ktore jedzie do 2.6 i vice versa :lol:

Wniosek: chcesz powera -> kupujesz selekta.

no ale po co przeplacac mnoznik 9 i tak wystarcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce krecic go do 4GHz... wystarczy mi jak podejde do tych 3-3.2GHZ :) Wiec co wybrac bo juz sie skolowalem... Czy jak ktos napisal X2...?

Masz malo kasy - E4300. Masz wiecej kasy - E4400 bo zajedziesz na te 3.2 latwiej i na nizszym FSB bo mnoznik o 1x wiekszy. Do 4.0 nie dojedzie ani jeden ani drugi tak czy inaczej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie moga byc inne

Tylko wspomniany MSI jest najblizej spelnienia w 100% wszystkich Twoich zalozen z pierwszego postu . Asus P5N-E ma na papierze identyczne wlasciwosci w praktyce moze juz byc troche gorzej.

Oczywiscie od tych obu sa lepsze plyty , jednak jak widze chcesz procek 4300/440 to kupno cos drozszego od tych troszke mija sie z celem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no narazie chce 4300/4400 ze zgledu na koszty przesiadki z Athlona... (procek, plyta, ram, grafa :P) z czasem bedzie na cos mocniejeszego a to juz pozniej stopniowo :)

Tylko dalej nie wiem czy 4300 czy 4400 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się dołączę do tematu, żeby "nie zaśmiecać forum" :D

Co jest w końcu lepsze do O/C??

4300 czy 4400??

Czy 4400 jest ulepszoną wersją 4300?? Jedni twierdzą: nie nie ma testów bla bla bla gorszy potencjał bla bla inni na odwrót - że większy mnożnik srutututu lepsze niż najnowsze e43 itd itp etc

Jak to w końcu jest?? Jestem zwykłym zjadaczem chleba, który chce pójść do sklepu i powiedzieć: Panie, daj mi na Core 2 Duo e4?00. Płacę gotówką" :P

Edytowane przez Zachariasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest pytanie, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi, dlatego widzisz sprzeczne opinie. Lepszy do oc będzie ten, który podkręci się wyżej, przy czym to nie ma znaczenia, czy to będzie E4300, czy E4400.Wyższy mnożnik w E4400 nie sprzyja oc, bo 9 w E4300 i tak jest wystarczający na średniej płycie za te 400zł. Podaj płytę główną, to się dobierze procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E4300 nowe wersje (w sklepie akurat nie mieli i mielby skas sciagac...) one przekraczaja 3GHz?

A to są stare wersje? Wszystkie są takie same, a reguł na oc nie ma czy stare, czy nowe. Są E4300 z 2006 roku bardzo słabe i dobre, są i z 2007 roku b. słabe i lepsze, loteria i tyle.

AsRock 4CoreDual-VSTA Jak uzbieram kase na kartę graficzną to wymienię na coś lepszego. Na razie tylko to.

Na moje to na tej płycie da się podkręcić do 2,7Ghz takiego E4300. Jak uzbierasz kasę i wymienisz kartę i płytę, to i procek na nowej płycie wyżej podkręcisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje to na tej płycie da się podkręcić do 2,7Ghz takiego E4300. Jak uzbierasz kasę i wymienisz kartę i płytę, to i procek na nowej płycie wyżej podkręcisz.

No i właśnie zastanawiam się czy zainwestować w droższy proc, żeby starczył na dłużej (czyt. żeby się go dało wyżej podkręcić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie zastanawiam się czy zainwestować w droższy proc, żeby starczył na dłużej (czyt. żeby się go dało wyżej podkręcić).

Na przyszłośc na lepszej płycie oba podkręcisz tak samo, bo mnożnik 9 w E4300 wystarczy i dopłata 80zł do mnożnika 10 nic nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo!

Co do plyty to moze P5N32 SLI PLUS(albo jakos podobnie). Kosztuje ~600-650 zeta, a jest prawie(ktore nie robi wielkiej roznicy :D ) jak plyty oparte na 680i SLI... SLI 2x16, FSB maks. ok. 458hmz, wiec do E4300 wystarczy. Ewentualnie Abit Fata1ty FP-IN9 SLI lub Gigabyte GA-N650SLI-DS4 (FSB~500mhz). A RAM? Patrioty 800 LLK 2x512 MB lub 2x1 GB.

Pozdrowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosztuje ~600-650 zeta

narazie nie chce tyle kasy wywalac w plyte glowna. Bede potrzebowal cos tak mocnego to wtedy sie pomysli :P Wiec wydajnosc MSI P6N SLI-FI mi wystarczy :) a 10USB w Plusie mi nie jest porzebna.. aktualnie mam 4 z czego zajete sa 3 :P Gigabyte za kolorowy...

A wie ktos cos na temat tego Abita Fata1ty FP-IN9 SLI ?? Wyglada ciekawie.

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj sobie ... Abit na przykład ma źle umieszczone zwykłe złącze ATA i jak chcesz podpiąć starszy dysk to leci taśma przez cały komputer ... nie mówię, że jest to jakaś wielka sprawa, ale mi by przeszkadzało ... Poczytaj tematy o Abicie i o MSI , jakieś testy i sam dokonaj wyboru :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Obecnie mam podbny dylemat(przejściem z S939 na C2D) ale myślę nad tym:

- czy Gigabyte GA 650SLI-DS4,

- czy Abit QuadGT.

Za abitem przemawia "magiczne" PWM, pożądek w kablach i możliwość zainstalowania SCYTHE Ninja B PLUS na procku (e4300??). Skolei Gigabyte jest tańsza, ma dobrą sekcję zasilania, kondensatory o podwyżonej żywotności. Za zaoszczędzoną kasę mógłbym kupić odrazu chłodzenie - ale tu jest druga wada, bo nie sądze, by zmieściła się Ninja - chłodzenie na chipsecie. Więc co w zamian Scythe Andy?, CoolerMasterCooler Master GeminII (to już było by szaleństwo :lol2: ).

Pozostałe części to e4300 (vel e4400??) i OCZ 2x1GB DDR2 800MHz Special Ops CL5

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym się kierował ku Abitowi, bo Gigaszit to Gigaszit :] niby fajny, jednak ja jakbym miał wybór to only Abit :)

a do E4x00 starczy Ci i zwykły AB9 // MSI P6N sli fi

Edytowane przez beka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi