Skocz do zawartości
Szulik

Głośniki Creative 5300 vs dźwięk z wieży

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Przeszukałem całe forum i nie znalzłem interesujących mnie informacji, dlatego zdecydowałem się utworzyć nowy wątek.

Zastanawiam się nad kupnem zestawu głośników 5.1 i w związku z tym prosze o radę czy warto. Obecnie do karty dźwiękowej (SB 5.1 Live!) mam podpiętą wieżę Sony RX50 (posiada dwa głośniki po 50W każdy). Z jakości dźwięku jestem zadowolony ale chciałbym mieć możliwość słuchania z większej ilości głośników - zwłaszcza, że kupiłem sobie ostatnio napęd DVD.

Czy warto jest kupować osobny zestaw głośników do komputera? A jeśli tak to jaka jest różnica w jakości dźwięku między zestawem Creative 5100 i 5300 (poza kilkuwatową różnicą subwoffera)? A może jakieś inne głośniki warto kupić?

Przeznaczyć na ten zakup mogę max. 400PLN.

Z góry dziękuję za rady.

PS. Móhj pokój ma ok. 20m2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I czy można zrobić tak, by jako głośniki przednie służyły mi głośniki od wieży, a dokupić osobno wie satelity tylne, głośnik centralny + subwoffer?

W karcie muzycznej mam trzy wyjścia analogowe: przód/tył/central+sub? Czy ktoś ma tak skonfigurowany dźwięk?

Bardzo porszę o szybką odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak przy okazji, kupiłem właśnie SB live 5.1 digital i po zainstaliwaniu sterów wszystko jest OK tylko nie mam tego dodatkowego paska pokazującego sie u góryekranu, i nie wiem jak go włączyć. a może sb5.1 nie mają w sterach tego paska?

a na temat głośników to mogę powiedzieć że sam myśle nad 5100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na twojim miejscu dodał troche kasy i zamiast Creative 5300 kupił Logitechy Z-640 naprawde świetne kolumny porównywałem je z Creative 5300 i nie maja polotu a co do Creative 5100 to nawet ich nie dodtykaj to sa bardzo słabe kolumny chyba ze ty nie potrzebujesz wielkiego dzwieku.Wybór nalezy do ciebie!!

PS.Feluke co ty wogule piszesz porównujesz kolumny do suba ty chyba chory jestes!!!!To oglądnij sobie film z Subem i bez RUZNICA KOLOSALNA!!!Móiwe o kolumnach nie o głosniczkach do kompa!!!Chociaz w kompie to juz wogule!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na twojim miejscu dodał troche kasy i zamiast Creative 5300 kupił Logitechy Z-640 naprawde świetne kolumny porównywałem je z Creative 5300 i nie maja polotu a co do Creative 5100 to nawet ich nie dodtykaj to sa bardzo słabe kolumny chyba ze ty nie potrzebujesz wielkiego dzwieku.Wybór nalezy do ciebie!!

PS.Feluke co ty wogule piszesz porównujesz kolumny do suba ty chyba chory jestes!!!!To oglądnij sobie film z Subem i bez RUZNICA KOLOSALNA!!!Móiwe o kolumnach nie o głosniczkach do kompa!!!Chociaz w kompie to juz wogule!!!

Dobra jeśli miałbym kupować cały zestaw 5.1 to pewnie zdecydowałbym się na 5300 lub tego Logitecha. Ale czy nie lepiej byłoby połączyć dobry zestaw 2.1 i wieżę i uzyskać wówczas dobre 4.1? Czy tak się w ogóle da? Byłem na giełdzie i pytałem wielu osób ale nikt mi nie potrafił udzielić odpowiedzi. Czy z zestawu 2.1 można satelity użyć jako tylne kanały?

Bardzo liczę na wasze fachowe odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem takie cos ale mam Amplituner Technicsa i kupiłem sobie Creative Digital 2.1 a sprzodu miałem Altusy a centralke jakąś tam juz nie pamietam i całkiem fajnie to chodziło w duzym pokoju 25 m ale do kompa to nie wiem jak podłaczysz.Ale teraz mam cały zestaw kolumn Jamo tamto sprzedałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowie ze jak by kupil jakies lepsze glosniczki, normalne to takie 4 wytworza wieksze chwilowe cisnienie niz takie cos co sie nazywa subem w zestawie np. 5.1.

Dobra jeśli miałbym kupować cały zestaw 5.1 to pewnie zdecydowałbym się na 5300 lub tego Logitecha. Ale czy nie lepiej byłoby połączyć dobry zestaw 2.1 i wieżę i uzyskać wówczas dobre 4.1? Czy tak się w ogóle da? Byłem na giełdzie i pytałem wielu osób ale nikt mi nie potrafił udzielić odpowiedzi. Czy z zestawu 2.1 można satelity użyć jako tylne kanały?

Bardzo liczę na wasze fachowe odpowiedzi.

Mozesz oczywiscie tak podlaczyc. Poprostu zamist na front polaczasz glosniczki na rear i juz masz tylne glosniki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy znak ktoś jakiś nienajgorszy zestaw 4.1, w którym dałoby się dowolnie podłączać satelity, by móc dwie satelity ustawić jako tylne, przednimi zostaną te z wieży, zaś subwoofer chciałbym połączyć z jeszcze jedną satelitą by służyła ona za głosnik centralny?

A może tak się po prostu nie da? I lepiej jest kupić dobre głośniki 2.1 i uzyskać 4.1? Bo zestawów 3.1 nie widziałem w sprzedaży. Chyba, że zan ktoś osobę/firmę gdzie można taki zestaw zamówić?

Jesli zaś podłączałbym do istaniejących głosników z wieży (o mocy 2x50W) zestaw 2.1 to czy te tylne satelity powinny mieć dużą moc by nie zostały "zagłuszone" przez przednie kanały?

Trochę dużo tych pytań ale bardzo chcę poznać odpowiedzi przynajmniej na kilka z nich. Jeszcze raz dziękuję za poświęcenie czasu na czytanie i odpowiadanie na moje posty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej w Twoim wypadku będzie, jeśli na tył kupisz sobie jakieś niezaduże kolumienki (aby wyszło tanio) + wzmacniacz, a przód odtwarzać przy użyciu wieży. Głośnik centralny nie jest wbrew pozorom niezbędny, w mikserze Live ustawiasz 4 speakers i wtedy dźwięk z centrala (dialogi) jest przekierowywany do kanałów przednich. Sam tak miałem wcześniej zanim kupiłem amplituner. Jeśli chcesz żeby było w miarę tanio, to rozejrzyj się za używanym sprzętem w komisach RTV lub na giełdach elektronicznych.

Może się jednak okazać, że kolumienki które masz przy wieży nie będą w stanie wystarczająco efektywnie przenieść pełnego pasma najniższych częstotliwości (poniżej 40Hz), dlatego zdecydowaną przewagę mają tu zestawy z dedykowanym subwooferem. Kolumienki które dają producenci z mini-wieżami dobrze przenoszą średni bas podczas odtwarzania muzyki, ale kiepsko radzą sobie z bardzo niskimi częstotliwościami występującymi w filmach dvd oraz divx z dźwiękiem ac3.

Jeśli jesteś zainteresowany kupnem niedrogiego zestawu 5.1 z prawdziwego zdarzenia, to proponuję zainteresować się dosyć atrakcyjną ofertą amerykańskiej firmy KODA & GOKY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup  creative'a 5300 będziesz megazadowolony :D

Wczoraj chodziłem sobie po MediaMarkt w Łodzi i jedyne głosniki Creative które zwróciły moja uwagę to były MegaWorks THX 5.1 550, chciaż za ich cenę (1300zł) wolałbym zdecydowanie zainwestować w coś ciekawszego, chociażby w jakiś zestaw spomnianej przeze mnie wcześniej firmy KODA & GOKY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy znak ktoś jakiś nienajgorszy zestaw 4.1, w którym dałoby się dowolnie podłączać satelity, by móc dwie satelity ustawić jako tylne, przednimi zostaną te z wieży, zaś subwoofer chciałbym połączyć z jeszcze jedną satelitą by służyła ona za głosnik centralny?  

A może tak się po prostu nie da? I lepiej jest kupić dobre głośniki 2.1 i uzyskać 4.1? Bo zestawów 3.1 nie widziałem w sprzedaży. Chyba, że zan ktoś osobę/firmę gdzie można taki zestaw zamówić?

Jesli zaś podłączałbym do istaniejących głosników z wieży (o mocy 2x50W) zestaw 2.1 to czy te tylne satelity powinny mieć dużą moc by nie zostały "zagłuszone" przez przednie kanały?

Trochę dużo tych pytań ale bardzo chcę poznać odpowiedzi przynajmniej na kilka z nich. Jeszcze raz dziękuję za poświęcenie czasu na czytanie i odpowiadanie na moje posty.

Najczesciej w zestawach jest tak ze sub jest odrazu wzmacniaczem dla satelitek.

Podlaczenie tego wszystkiego zalezy tylko od podlaczenia glosnikow do wzmacniacza (odpowiednia polaryzacja (+do+, -do-)) i podlaczenie odpowiednich kanalow do karty.

Np. Zle ustawiles satelity (zaminiles przod z tylem) to albo zamieniasz wtyczki przy wzmacniaczu albo przy karcie dzwiekowej i juz masz wszystko naprawione.

Te tylne glosniki nie mousza byc mocne ale jednak musza miec odpowiednia moc jezeli beda dosc w znacznej odleglosci od ciebie. Jezeli nawet nie beda miec mocy to mozesz tak wyregulowac wszystko w sterownikach zeby przednie byly troche wyciszone a tyle wzmocnione ale to juz musisz ustawic jak bedziesz miec wszystko ustawione w pokoju.

Jezeli nie masz daleko do Slomczyna to proponuje sie tam przejechac i mozesz kupic naprawde dobre glosniki i do tego jakis wzmacniacz za niewielkie pieniadze (para 20W glosnikow w drewnianej obudowie 2 droznych kosztuje ok.50zl) a jak chcesz miec cos mocniejszego to mozesz kupic cos duzego (2x150W 3 drozne z basem o srednicy 40cm :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2 trojdrozne kolumny z basem 30 cm - 150 w, kolumienki tylne zrobilem sam - 16 cm bas-srednie i wsysokotonowy, do tego wzmacnaiazs z zestaw u do lutowania :P kolega mi zrobil razem z zasilaczem do niego wychozdi jakies 60 zł, to do liva podpiete, pokoj mam 20m kwadratowych, troche malo jak na 2 razy po 30 cm bas, ale dzźwiek jest skurvysyńsko mocny, szczegolne dolne partie - tanio i jak swietnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. dziękuję za wszystkie rady i sugestie. Mimo wszystko zdecyduję się chyba jednak na zestaw 5.1, z którego dwie satelity będą służyć jako głośniczki do discmana (myślę, że tak się da?), zaś przednie kanały będą podłączone do wieży.

Czy w takiej kombinacji mogę sobie pozwolić na zakup trochę tańszego zestawu niż Creative 5300? Np. 5100 lub nawet jakiegoś Tracera (cena 250PLN) http://www.intax.pl/?10,1576,15?

Czy ktoś zna zestaw Jazz 9902? Link: http://www.jazzspeakers.com/products/J9902.htm - cena 390PLN

Bo o mediatechu słyszałem wiele negatywnych opinii jednak sam nie miałem okazji posłuchać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. dziękuję za wszystkie rady i sugestie. Mimo wszystko zdecyduję się chyba jednak na zestaw 5.1, z którego dwie satelity będą służyć jako głośniczki do discmana (myślę, że tak się da?), zaś przednie kanały będą podłączone do wieży. 

Czy w takiej kombinacji mogę sobie pozwolić na zakup trochę tańszego zestawu niż Creative 5300? Np. 5100 lub nawet jakiegoś Tracera (cena 250PLN) http://www.intax.pl/?10,1576,15

Czy ktoś zna zestaw Jazz 9902? Link: http://www.jazzspeakers.com/products/J9902.htm - cena 390PLN

Bo o mediatechu słyszałem wiele negatywnych opinii jednak sam nie miałem okazji posłuchać.

Co do tych satelit do discmana to raczej nie mysl ze dosc duzo z nich uslyszysz. One nie maja wzmacniacza a on jest zamontowany w subie wiec one beda jakis tam cichutki dzwiek wydawac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ale generalnie Z-640 i CR 5300 to inna klasa cenowa, różnica około 150 - 200 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ale generalnie Z-640 i CR 5300 to inna klasa cenowa, różnica około 150 - 200 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...