Ludi89 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Witam, pare dni temu zlozylem swojego nowego PCeta: Proc: Intel C2D E6420 2.13GHz Plyta glowna: Gigabyte GA-965P-S3 Intel P965 Grafika: GeForce 8800 GTS Gigabyte 320MB RAM: Geil Dual 1GB DDR2 667MHz CL4 Zasilacz: Chieftec (CFT-620A-12S) 620W Twardziel: Seagate 320GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II) + strasznie biedny wentylator systemowy ze starego kompa, ktory wymienie za 1-2 dni na lepszy. Problem polega na tym, ze przy obciazeniu komputer sie zawiesza i zazwyczaj po dluzszej chwili resetuje. Uruchomiłem speedfana i tu zauwazylem pierwsza niepokojaca rzecz, a mianowicie: (wiem wiem powinno sie takiego rzeczy miezyc miernikiem, ktorego nie mam) +12V - 0,45V -12V - -16,97V Temperatury podzespołow mam nastepujące (w stanie spoczynku): System 50C Cpu 29C Nastepnie przy okazji sprawdzania tego i owego odpalilem program memtest... i co po paru minutach juz ze 4 błedy. Akurat z RAMem nie wiem co moze byc nie tak... Nie mam zielonego pojecia co moze powodowac te restarty... Z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Napiecie mierzymy tylko i wyłącznie miernikiem. U mnie np speedfan pokazuje na linii 12V 12,4 a miernik 11,8V. Skoro memtest wywalił błędy to chyba wszystko jasne. Ja kiedyś miałem uszkodzona kość pamięci to resetował sie kiedy chciał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Witam, pare dni temu zlozylem swojego nowego PCeta: Problem polega na tym, ze przy obciazeniu komputer sie zawiesza i zazwyczaj po dluzszej chwili resetuje. No i prawidłowo - nie wystarczy złóżyć kompa, trzeba jeszcze umieć skonfigurować wszystko jak należy - zwłaszcza ustawienia pamięci :mur: Temperatury podzespołow mam nastepujące (w stanie spoczynku): System 50C Cpu 29C 50 st. w spoczynku to stanowczo za wysoko - w stresie pewnie chipset ma 70-80 st , to nie dziwne że głupieje ! Sprawdź czy faktycznie chipset jest taki gorący, a jak nie to może ma pod radiatorem "gluta" a nie pastę ? Przewietrzanie budy trzeba zrobić porządne - przód i tył - a nie jakiś jeden stary śmieć ! Pozdr. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 (edytowane) Nastepnie przy okazji sprawdzania tego i owego odpalilem program memtest... i co po paru minutach juz ze 4 błedy. Akurat z RAMem nie wiem co moze byc nie tak... To prawdopodobnie przyczyna zwiech. Sprawdź w biosie jakiem masz ustawienia ramów i jakie napięcie na nie podajesz. Może jakiś parametr jest zbyt na wyrost i to powoduje błąd, lub te ramy gryzą się z płytą. Edytowane 30 Kwietnia 2007 przez m40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...