Skocz do zawartości
Ludi89

Ram? Zasilacz? Czy Moze Za Wysoka Temp.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pare dni temu zlozylem swojego nowego PCeta:

Proc: Intel C2D E6420 2.13GHz

Plyta glowna: Gigabyte GA-965P-S3 Intel P965

Grafika: GeForce 8800 GTS Gigabyte 320MB

RAM: Geil Dual 1GB DDR2 667MHz CL4

Zasilacz: Chieftec (CFT-620A-12S) 620W

Twardziel: Seagate 320GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II)

+ strasznie biedny wentylator systemowy ze starego kompa, ktory wymienie za 1-2 dni na lepszy.

Problem polega na tym, ze przy obciazeniu komputer sie zawiesza i zazwyczaj po dluzszej chwili resetuje.

Uruchomiłem speedfana i tu zauwazylem pierwsza niepokojaca rzecz, a mianowicie: (wiem wiem powinno sie takiego rzeczy miezyc miernikiem, ktorego nie mam)

+12V - 0,45V

-12V - -16,97V

Temperatury podzespołow mam nastepujące (w stanie spoczynku):

System 50C

Cpu 29C

Nastepnie przy okazji sprawdzania tego i owego odpalilem program memtest... i co po paru minutach juz ze 4 błedy. Akurat z RAMem nie wiem co moze byc nie tak...

Nie mam zielonego pojecia co moze powodowac te restarty...

Z góry dziekuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pare dni temu zlozylem swojego nowego PCeta:

Problem polega na tym, ze przy obciazeniu komputer sie zawiesza i zazwyczaj po dluzszej chwili resetuje.

No i prawidłowo - nie wystarczy złóżyć kompa, trzeba jeszcze umieć skonfigurować wszystko jak należy - zwłaszcza ustawienia pamięci :mur:

Temperatury podzespołow mam nastepujące (w stanie spoczynku):

System 50C

Cpu 29C

50 st. w spoczynku to stanowczo za wysoko - w stresie pewnie chipset ma 70-80 st , to nie dziwne że głupieje ! Sprawdź czy faktycznie chipset jest taki gorący, a jak nie to może ma pod radiatorem "gluta" a nie pastę ? Przewietrzanie budy trzeba zrobić porządne - przód i tył - a nie jakiś jeden stary śmieć !

Pozdr. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nastepnie przy okazji sprawdzania tego i owego odpalilem program memtest... i co po paru minutach juz ze 4 błedy. Akurat z RAMem nie wiem co moze byc nie tak...

To prawdopodobnie przyczyna zwiech. Sprawdź w biosie jakiem masz ustawienia ramów i jakie napięcie na nie podajesz. Może jakiś parametr jest zbyt na wyrost i to powoduje błąd, lub te ramy gryzą się z płytą.

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi