Skocz do zawartości
Gość Grzechu_1990

Sól Czy Pieprz

  

73 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Sól czy pieprz?

    • Sól
      18
    • Pieprz
      11
    • Oba naraz
      44
    • Nie przyprawiam ;]
      0


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Z okazji braku takiego tematu zakładam go, skoro jest ankieta margaryna czy masło, kawa czy herbata itp. itp. etc. To i taka może być :P Wolicie sól czy pieprz?? W sumie z tego co wiem zależy od potrawy ale czego częściej używacie/co bardziej lubicie :P Głosujemy :D

 

EDIT: Wcięło ankietę...

EDIT2: Poszło PW do moderatora z prośbą o ankietę.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zależy do czego .

 

Pieprzu z solą nie mieszam .

 

Więcej to jem soli - do odsmażanych ruskich pierogów , frytek , jajecznicy , jajek na twardo i na miękko , kiedyś to sie nawet chleb z masłem i solą jadło , tłuszcz do pierogów ruskich w wersji gotowanej ( najlepiej pierwszy raz ) też zawiera sól .

 

Pieprz rzadziej - pozatym co jest dodawane do tego co jem a sam nie przyrządam to mało go jem - czasami jak fasolka po bretońsku jest niezbyt ostra to sypnę go trochę wraz z przyprawą do mięs i ostrą papryką .

 

Jak sam sobie odsmarzam ruskie pierogi to do tłuszczu idzie m.in. pieprz , trochę vegety i ostrej papryki .

 

Od czasu do czasu jak jest pod ręką zupa z kubka Knorr/Winniary grochowa to też idzie do tego kombinacja pieprz+vegeta+papryka ostra.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość Kaaban

Ja jak wyżej-lubię czuć sól w potrawie a nie tylko uzupełniać braki :). Pieprz-zależy co jem i od tego zależna jest ilość ale do niektórych potraw potrafię sypnąć tyle ile soli czy sporo ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wyobrażam sobie frytek bez soli. Jeśli chodzi o inne dania to czasem dodaję sól i pieprz ale to zależy do czego. Bardzo lubię jajecznicę z dużą ilością soli i pieprzu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wybijasz jajka do miski. Trzepiesz tak jakby miały posłużyć do maczania schabowych.

Rozgrzewasz tłuszcz na patelni - dosyć mocno. Wylewasz na rozgrzany tłuszcz trzepane jajka i leciutko podsuwasz łyżką tak żeby nie scięta zawartość spływała na gołą patelnię, dużą szpatułką odwaracasz na drugą stronę i ... już.

Samo smażenie trwa ok 20 sekund i wymaga pewnego skila.

Efekt trochę przypomina omlet - puszyste i lekkostrawne - zwykle wciągam 4-6 jajek [;

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...