Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Nigdy sie nie interesowałem kartami muzycznymi gdyż sądzilem,że wystarczające są karty zintegrowane. Dzis wszystko sie zmienilo. Sluchając muzyki nagle zmienil sie dźwięk wydobywajacy sie z glosnikow. Nie dosc ze cherczy, to nie mozna ogladnac filmów na telewizorze. Sprawdzalem czy to nie glosniki. W kazdym przypadku tj. wiezy,sluchawki,telewizor sutuacja sie powtarza. Teraz zastanawiam sie nad kupnem jakiejs karty dzwiekowej. Czytalem pare tematow, ale wymieniane w nich karty nie sa na moja kieszen. Interesuje mnie karta gora do 70 zl. Najlepiej zeby byla troszke tansza. Co sadzicie o SOUND BLASTER Model SB0100? W gre wchodza oczywoscie karty uzywane jak i nowe. Przewaznie slucham mp3, gram (wyscigowki, wojenne) i ogladam filmy na telewizorze jak wyzej wspominalem. Prosze o rade.

Pozdro !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB0100 jest chyba soft kartą

Sprzętowe to ( z tych tańszych ) SB0230 SB0090

SB220 to oem i okrojona wersja 100. SB L 100 ma na pokladzie procek dzwiekowy Emu10k1.

SB 090 to Audigy 1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB220 to oem i okrojona wersja 100. SB L 100 ma na pokladzie procek dzwiekowy Emu10k1.

SB 090 to Audigy 1.

Jeśli już piszesz że Audigy 1 to SB 0090 to napisz od razu że również SB 0230 ( jak napisałem wcześniej ). SB 0090 to okrojona wersja 0230 ;) ( ale chyba tylko z tego małego białego złącza )

SB0220 to Live .... podobnie jak SB 0100

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już piszesz że Audigy 1 to SB 0090 to napisz od razu że również SB 0230 ( jak napisałem wcześniej ). SB 0090 to okrojona wersja 0230 ;) ( ale chyba tylko z tego małego białego złącza )

SB0220 to Live .... podobnie jak SB 0100

Jak 0090 to okrojona wersja ?? To wlasnie wersja 0090 jest ta "glowna" od ktorej powstaly rozne cudaki jak 0230. Najlepszym dowodem na to jest to, ze tylko wersja 0090 wystepuje w wersji ze zlotymi stykami. Nawiasem mowiac kupilem ja jakas czas temu (0090 ze zlotymi stykami) za 60zl z wysylka gratis. Polecam goraco, lepszej karty do szczescia nie trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak 0090 to okrojona wersja ?? To wlasnie wersja 0090 jest ta "glowna" od ktorej powstaly rozne cudaki jak 0230. Najlepszym dowodem na to jest to, ze tylko wersja 0090 wystepuje w wersji ze zlotymi stykami. Nawiasem mowiac kupilem ja jakas czas temu (0090 ze zlotymi stykami) za 60zl z wysylka gratis. Polecam goraco, lepszej karty do szczescia nie trzeba.

Po prostu SB 0230 ma jedno złącze więcej . Teraz widzę że 2 :wink: Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Dzięki za rade. Chyba skusze sie na 0090. Zalezy jeszcze ile kumpel zechce za 0100 :)

Pozdrawiam !!!

Kupilem SBL 100 z forum. Dalem z wysylka 50 zl. Wiec mowiac szczerze oplacalo mi sie :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli pod skrotem SBL kryje sie Sound Blaster Live, to za 50zl sie nie oplacalo :) Jak pisalem wyzej za 60zl z wysylka gratis kupilem Audigy 0090, a pozniej rowniez za 60zl z wysylka wyrwalem 0090 ze zlotymi wejsciami.

Też jestem tego zdania. Nawet nie dla tego że średnia cena na Allegro to 40 PLN tylko po prostu jak na dzisiejsze czasy taka karta jest już mocno przestarzała.

ps. .... zresztą .... w którym roku wypuszczono Live ! ?

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Jesli pod skrotem SBL kryje sie Sound Blaster Live, to za 50zl sie nie oplacalo :) Jak pisalem wyzej za 60zl z wysylka gratis kupilem Audigy 0090, a pozniej rowniez za 60zl z wysylka wyrwalem 0090 ze zlotymi wejsciami.

Też jestem tego zdania. Nawet nie dla tego że średnia cena na Allegro to 40 PLN tylko po prostu jak na dzisiejsze czasy taka karta jest już mocno przestarzała.

ps. .... zresztą .... w którym roku wypuszczono Live ! ?

Takie male ale. Dalem 50 zl z wysylka za pobraniem. Wiec de facto sama karta kolo 35 zl..to raz.

A dwa...gdzie kupicie SB 090 za 50-60 zl?? Srednia jaka widzialem na Alledrogo oscylowala w granicy 100 zl a jak wiemy..ten 090 tez pod Vista nie bedzie trybil wiec po co mi lepsza (pomijam Realteka na moim Asusie)...zaraz ktos powie , ze do sluchania muzyki :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie male ale. Dalem 50 zl z wysylka za pobraniem. Wiec de facto sama karta kolo 35 zl..to raz.

A dwa...gdzie kupicie SB 090 za 50-60 zl?? Srednia jaka widzialem na Alledrogo oscylowala w granicy 100 zl a jak wiemy..ten 090 tez pod Vista nie bedzie trybil wiec po co mi lepsza (pomijam Realteka na moim Asusie)...zaraz ktos powie , ze do sluchania muzyki :lol2:

Wyrwać Audigy 1 za 60 PLN to pojedynczy rzadki przypadek i nie pisałem o tym że ją kupi za 60 tylko o tym że Live to nie jest dobry zakup ... po prostu.

Audigy 1 kupi obecnie za okolice 80 PLN .... średnia 100 PLN to była nieco dawniej ... teraz cena spadła.

Temat Visty pominę :lol: bo to "najzabawniejszy" system jaki w życiu widziałem (a różne cuda się oglądało).

ciekawa jak duza roznica jest pomiedzy sb live a audigy1

Główna różnica to procesor ... Audigy obsługuje sprzętowo EAX HD .... a już takie drobiazgi jak łącze firewire to pomijam ;) Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Główna różnica to procesor ... Audigy obsługuje sprzętowo EAX HD .... a już takie drobiazgi jak łącze firewire to pomijam

A Live to nie?? Emu10k1 to nie kodek DAT...Jeslim w bledzie to wyprowadzcie mnie...bo Audigy ma Emu10k2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Live ma mniej "głosów" w 3D i obsługuje max EAX 2

Ale robi to sprzetowo...tak?? Wiec tego tyczylo sie moje zapytanie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Tyle co jest do liczenia w EAX 2 to procesor może liczyć ;P

Wiesz..idac tym torem to moze lepiej jeszcze tanszego 24bit :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz..idac tym torem to moze lepiej jeszcze tanszego 24bit :wink:

Ale z drugiej strony jeśli już wsadzamy i płacimy pieniądze za jakąś kartę to było by dobrze gdyby coś szczególnego ponad to co oferują integry mogła zaoferować. Czy np. taki live oferuje coś wyraźnie więcej niż Realtek 883 ? ( oczywiście zakładam że wspomniany realtek jest dobrze "zaimplementowany" bo na jednej płycie może zagrać lepiej niż na innej )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Ale z drugiej strony jeśli już wsadzamy i płacimy pieniądze za jakąś kartę to było by dobrze gdyby coś szczególnego ponad to co oferują integry mogła zaoferować. Czy np. taki live oferuje coś wyraźnie więcej niż Realtek 883 ? ( oczywiście zakładam że wspomniany realtek jest dobrze "zaimplementowany" bo na jednej płycie może zagrać lepiej niż na innej )

Moje wyzej bylo ironia... :wink:

A co do Live..moj Asus ma Realteka 882....smigam na SBL bo wysokie tony na nim nie sa najlepsze tak samo jak i odwzorowanie niskich...(a dla mnie praca gitar to priorytet..a grach wysokie tony czyli pisk sprezarek :-P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi