guziq Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Witam. Jakie znacie dania z ziemniaków oprócz frytek, placków z tartych ziemniaków i placków z gotowanych ziemniaków? Tak siedze w domu przed matura, nudzi mi sie strasznie i sporóbował bym jakiegos nowego smaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FastlY Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 -ziemnaki pieczone w piekarniku z przyprawa do ziemniakow -duszone ziemniaki na patelni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 pieczone w piekarniu rozumiem ze sa w folii aluminiowej, obrne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Poszukaj czegos takiego jak zapiekanka galicyjska [; Ziemniaki, boczek, sebulka, ser zolty przyprawy wszystko do zaroodpornego naczynia i do pieca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 (edytowane) Kotlety z ziemniakow przepychota ale przepisu nie znam jak mama wroci z pracy i bede pamietal to napisze. Sa jeszcze szagowki albo jak kto woli kopytka a do ruskich pierogow dodaje sie ziemniaki do farszu :) . O to chyba bedzie to http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4527. Edytowane 30 Kwietnia 2007 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 (edytowane) Knedle :D Np. takie http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=413 chociaż osobiście wole z truskawkami ;] Tak BTW widzę, że masz to samo co ja, robie wszystko tylko nie uczę się do matury... Edytowane 30 Kwietnia 2007 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Moze kucharzami zostaniecie [; Do obierania ziemniakow matura niepotrzebna :joke: DO NAUKI !!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Ziemniak z ogniska. Tylko tego w domu chyba raczej nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Dla chcacego nic trudnego [; A moze jakies nadziewane ziemniaczki Ludeczki serowe Albo cos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Ziemniaki tniesz na baaardzo cienkie plasterki i wrzucasz na olej - takie coś pomiędzy frytkami a ziemniakami z patelni(grubsze kawałki, z jajkiem i boczkiem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 SGJ Własnie mam na takie smak ale ogniska mi sie palic nie chce :) Ew. do popielnika pieca miałowego wsadze - zobaczymy co wyjdzie :D -=KAX=- Najgorzej mnie denerwuje to ze jak chce sie pouczyc prezentacji to zaraz jestem tak spiacy ze murowane 2 godziny snu mam. Kotlety z ziemniakow przepychota ale przepisu nie znam jak mama wroci z pracy i bede pamietal to napisze.własnie ja to nazywam placki z gotowanych ziemniaków - ale fakt - pyszne są. PS. Jesli nie mam w domu folii aluminiowej to moge jakos zrobic ziemniaki w piekarniku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 -=KAX=- Najgorzej mnie denerwuje to ze jak chce sie pouczyc prezentacji to zaraz jestem tak spiacy ze murowane 2 godziny snu mam. Od drugiej klasy LO też tak mam o ile jakieś zadanka z matmy jeszcze mogę policzyć to jak mam się zabrać za coś innego ( np. polski, angielski) to od razu chce mi się spać :mur: Co by nie było OT http://www.gotuj.net/articles.php?topic=12 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Ziemniaki z grzybami lub bez zapiekane w ziołach ;) Normalnie niebo w gębie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Wczoraj zrobiłem ziemniaki pieczone z piekarnika - czesc normalnie obrana, przekrojona na pół, a czes dodatkwo obtoczona w mace - niebo w gembie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Ziemniak z ogniska. Tylko tego w domu chyba raczej nie zrobisz.Pieczone w piekarniku po uprzednim owinieciu ich, badz kazdego folia aluminiowa daje przyzwoity smak.. ;) Jak ktos chce, moze niech obsypie najpierw kazdego ziemniaka popiołem.. ;) hehe Z potraw - 'gratę'. Nie mam pewnosci, czy tak sie to wymawia, a czy i pisze. Robi sie dosc prosto, ziemniaki w plasterkach umieszcza sie w brytwance, przekładajac warstwami sera zołtego. Wiem ze dodaje sie takze czosnku.. ale co i jak to juz do przepisu trzeba zajrzec ;) Smak bardzo dobry, czosnkiem zas nie specjalnie mocno zajeza, daje po prostu intensywny aromat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Ja dodam że do tego przepisu Jacka z talarkami ziemniakow wrzucam jeszcze: - kiełbasę cienką pokrojoną w kostkę i dobrze podsmażoną wcześniej na patelni. - w zależności od tego jak duża będzie zapiekanka z ziemniaków to odpowiednio 1 lub 2 jajka... zmiksowane jak na kogiel mogiel... - troszkę majeranku, - papryka pokrojona w drobne kawałeczki (np. cienkie małe paski) - ostra papryka - grzyby pokrojone w półplastry bądź posiekane na drobne cząstki - starty ser żółty Osobiście wykładam na brytwankę pierwszą warstwę ziemniaków, następnie składniki które wymieniłem i przykrywam to nastepna warstwa ziemniaków. Na koniec przykrywam to drugą warstwą sera. Ser również daje do środka potrawy bo jeżeli damy tylko na górę to może zrobić się skorupa która ani ładnie nie wygląda ani nie smakuje. W środku topi się a nie robi skorupa. Wszystko też zależy od rodzaju sera. Moim zdaniem najlepszy jest bardzo tlusty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 To żaden nowy smak, ale ja to po prostu uwielbiam - jak zostaną ziemniaki z obiadu, ugotowane, to wieczorem odsmażam je na patelni z odrobiną tłuszczu, odrobiną, bo one mają się zrumienić, to lekko przypalone jest najlepsze! Do tego zsiadłe mleko lub maślanka i jestem w prostym kulinarnym raju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antares4 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Mam taką książkę kucharską po babci, Pięćset potraw z ziemniaka. Zawiera na przykład ze dwadzieścia przepisów na smażone ziemniaki, które różnią się chyba tylko doborem przypraw. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 To żaden nowy smak, ale ja to po prostu uwielbiam - jak zostaną ziemniaki z obiadu, ugotowane, to wieczorem odsmażam je na patelni z odrobiną tłuszczu, odrobiną, bo one mają się zrumienić, to lekko przypalone jest najlepsze! Do tego zsiadłe mleko lub maślanka i jestem w prostym kulinarnym raju.Pychota :D Ja sobie czesto kroje przed smazeniem na dosc grube plastry, wychodza podsmazane "talarki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Najlepsze są młode ziemniaczki, normalnie KOSMOS, zawsze kiedy przez zime napcham się tych "starych" to dziwie się, że pyry tak mogą smakować. Do tego koperek + schabowy [;. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Gotowane mlode ziemniaki z tluszczykiem i koperkiem, do tego zimne mleko mniammmm , nie lubie zsiadlego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 jak byłem w Rosji to jadłem coś takiego jak kartoszka, duży kartofel w mundurku pieczony w folii przekrawamy na pół dajemy tam ser i masło, do tego rożne rózniste sosy do wyboru do koloru ( tam dawali mi innym szynkę z serem, wędzoną rybę, mięso kraba, rożne fasolki nie fasolki, kawior od zatrzęsienia do wyboru) po prostu niebo w gębie tylko u nas raczej ciężko takiego wielkiego kartofla znaleźć żeby sie najeść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Dzisiaj postanowiłem coś upichcić. Kryteria to: prosta potrawa z ziemniakiem w roli glownej. No i Zrobiłem tortille po hiszpansku. Mniam. http://poprostugotuj.home.pl/home/cookbook/107 Pascal r00x xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phase Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 (edytowane) z ogniska kartofelki najlepsze sa.. swoja droga, to tutaj za woda w jednym fast foodzie sprzedaje takie kartofelki ktore wygladaja jak z ogniska. Kosztuje one 99centow+tax, i nawet dadza ci ze szczypiorkiem i smietana jak chcesz ;) tutaj fotka z realu: http://www.foodhistory.com/foodnotes/road/...02/04-image.jpg kombinajce do wyboru (procz szczypioru ze smietana) to bacon+chesse albo broccolis + cheese- tylko dla odwaznych.. tak w ogole to ci dadza tego potato z czym chcesz. W zestawie zamiast frytek mozna ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> potato ;D Edytowane 22 Maja 2007 przez phase Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 tutaj fotka z realu: http://www.foodhistory.com/foodnotes/road/...02/04-image.jpg You don't have permission to access /foodnotes/road/nc/greensboro/wendys/02/04-image.jpg on this server. :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimi500 Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 A może wiecie jak sie robi szyszki ziemniaczane??? Proszę bo ja bardzo je lubię ale nie wiem jak sie je robi i smaży. :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 (edytowane) Ja nie wiem, ale przypomniałem sobie dobry i bardzo prosty przepis. Idealna przekąska dla niespodziewanych gości. Danie dla dwóch osób. Składniki: 4 ziemniaki (średnie) ,kminek ,sól ,2 łyżki oleju. Przyrządzenie: Ziemniaki wyszorować - woda plus jakaś czysta ściereczka ew. druciak (nie obierać !) ,po czym spłukać i pozostawić do wysuszenia. Przeciąć wzdłuż na pół. Ziemniaki położyć przeciętą powierzchnią na talerz z wymieszanym kminkiem z solą i olejem tak aby przykleił się do płaskiej powierzchni połówki ziemniaka. Na koniec przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę,tyle że teraz płaską powierzchnią do góry. Piec ok. 40 minut przy temp. 180'C. Można podawać z majonezem lub ketchupem. Kiedyś to przyrządzałem i jak ktoś lubi dania z kminkiem to polecam. Smakuję najlepiej z majonezem. Edytowane 23 Września 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyścioch Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 ziemniaczana moc warzyw ;) nie potrzeba ani grama ziemniaków, a jaka dobra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...