flasht Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Eee... zalozylem to cos na szybko uzywajac pasty zapodanej z tym czyms... i nie wiem jak wentylator zalozyc... ze jeszcze nie mam budy ani wentylkow to wyciagnalem jakiegos scytha (dodawanego do ninji) i nie umiem tego zalozyc ... prawdopodobnie problem jest w tym, ze on nie ma 2 dziurek w 2 rogach patrzac w plaszczyznie prostopadlej do wiatraka - a jedna polaczona... Ktos mi tutaj napisal ze nie ma problemu zeby zalozyc drugi wiatrak, ze nic nie trzeba dokupywac... a w moim sprzecie nie ma 4 drucikow mocujacych i 4 podkladek antywibracyjnych... czy to jakis bubel czy to trzeba dokupic gdzies? Mozna to w ogole dokupic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 (edytowane) Tak wygląda moja Ultra, która będzie szlifowana w ciągu najbliższych kilku dni. Ładnie co? :angry: Edytowane 15 Października 2007 przez Grzechu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Tak wygląda moja Ultra, która będzie szlifowana w ciągu najbliższych kilku dni. Ładnie co? :angry: Wspolczuje ale to normalne w najdrozszych chlodzeniach na rynku :mur: Powaznie- odwiedz moj post wczesniej gdzies tam- jeno szlif pomoze...a jeszcze jest kwestia czy Ultra nie wgniotla czapy procka tak jak u mnie zanim sie nie kapnalem co i jak. Opisalem szlif mojego czterojajowca w watku Q6600. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Tak wygląda moja Ultra, która będzie szlifowana w ciągu najbliższych kilku dni. [...] Ładnie co? :angry: Grzechu, Thermalright poszedł pewnie w ślady Swiftecha - może kupiłeś wersję "bowed" z grubszym oringiem? :lol: Szlag by to trafił, trzeba będzie sprawdzać przed zakupem. Pewnie stąd te kłopoty z temperaturami o których pisałeś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Niestety nie miałem do tej pory możliwości dokładnie posprawdzać temperatur pod obciążeniem i w idle. Jest chyba conajmniej tak samo wydajnie na Scythe jak było na Coolinku - potrzebuję jednak to potwierdzić. Jeśli chodzi o kulturę pracy to S-Flex SFF21F bije X12-1600 na głowę. Ma solidną rozpiętość obrotów i na minimalnych (ok.800) jest naprawdę cichutki, a na maksymalnych bardzo wydajny (ok.1600). Piszę o swoich wrażeniach po wymianie wentylacji skromny tekst - jak go skończę to będziesz miał, mam nadzieję, lepsze zestawienie :) Pozdrawiam fajnie czekam na odpowiedz w tej sprawie bo zastanawiam sie czy zmienic mojeo noiseblockera (1400obr) na sflexa (1600) czy da cos w temperaturze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 jeszcze jest kwestia czy Ultra nie wgniotla czapy procka tak jak u mnie zanim sie nie kapnalem co i jak. Opisalem szlif mojego czterojajowca w watku Q6600. Pozdrawiam Tego raczej ultra nie zrobiła bo zanim zacząłem bawić się w mocniejsze dociskanie, ultra latała na boki bardzo swobodnie. Bartolomius - o bowed też pomyślałem. PS temepratury w IDLE to ok 56C przy temp w pokoju ok 23 stopni STRESS to ok 70C po paru minutach (proc 3.2Ghz 1.337V bios) Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiety_76 Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Co do tego zdjęcia ? Czy ta linijka jest aby na pewno prosta ? Nie chce mi się wierzyć że TR odwala takie fuszerki przy chłodzeniu za taką cenę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Ta linijka ma ogólną długość 45cm i gdyby była taka pofałdowana to byłoby słabo :D Tak na serio to z linijką wszystko ok, z Ultrą już gorzej. Będe szlifować i zdam relacje. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Na spcr pojawił się (z "lekkim" opóźnieniem) test Ultry-120 eXtreme - KLIK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Co do tego zdjęcia ? Czy ta linijka jest aby na pewno prosta ? Nie chce mi się wierzyć że TR odwala takie fuszerki przy chłodzeniu za taką cenęMuszę powiedzieć, że to jest fuszera, niestety nie pierwsza, Thermalrighta. I szczerze zaczynam się zastanawiać nad polecaniem tego coolera. Przy kolejnych przypadkach problemów z dociskiem i wypukłością podstawy to już przestaje być jednostkową wpadką i sytuacją. Firma, która życzy sobie tyle za cooler nie może pozwalać sobie na jakościowe problemy tego typu. W Scythe to może nie dziwić i nie przeszkadza tak bardzo... bo kosztuje sporo mniej. Pierwsza rysa na moim oddaniu marce Thermalright - hlip hlip ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiety_76 Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Ha Ha. Wygląda na to że TR zakłada iż klient wydający masę kasy na ich chłodzenie - kupi sobie dodatkowo wentylator (to akurat imo nie jest wada) - przeszlifuje sobie podstawę (to akurat raczej wada, chociaż produkt adresowany do entuzjastów - to logiczne że część z nich będzie szlifować :D ) Ja na szczęście nie miałem problemów, nawet nie sprawdzałem czy u mnie podstawa jest równa bo do głowy by mi nie przyszło że TR może odwalać taką fuszerkę. Temperatury mam dobre. Nałożyłem CLP więcej niż potrzeba i nie mam zamiaru demontować u siebie i sprawdzać czy podstawa jest równa :D Również słychać niepokojące głosy użytkowników HR-03 którzy też skarżą się na jakość podstawy. Mnie też to na szczęście ominęło ale ponieważ zakupiłem 8800 to planuje HR-03 plus. mam nadzieję że wszystko będzie OK. Do kolejnej wady TR można zaliczyć kiepskie (chybotliwe) mocowanie HR-05 jakże inne jakościowo od mocowania Ultry 120. Na szczęscie nie wpływa to jakoś na chłodzenie. To niewątpliwie skazy na wizerunku TR i wygląda na to że firma ma ostatnio problemy z jakością ale gdybym miał ponownie robić kompletne chłodzenie AC to też wybrałbym TR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 To niewątpliwie skazy na wizerunku TR i wygląda na to że firma ma ostatnio problemy z jakością ale gdybym miał ponownie robić kompletne chłodzenie AC to też wybrałbym TR.Żeby tylko nie było tak jak z Zalmanem - kiedyś ich produkty to była klasa, a teraz jadą na marce i sprzedają średniaki za cenę z d#py wziętą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 - kupi sobie dodatkowo wentylator (to akurat imo nie jest wada)I to jest akurat bardzo słuszne założenie. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekatorus Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 I to jest akurat bardzo słuszne założenie. :rolleyes: Dzis kupilem swoją ultrę i tez niestety rowna to ona nie jest... Oczywiscie wiedzialem o tym mankamencie i jeszcze na ladzie rozpakowalem radiator i przylozylem karte kredytowa:) Sprzedawca spojrzal sie dziwnie i poszedl po nastepny... Sprawdzilem kilka sztuk - byly lepsze i gorsze, ale doslownie kazdy! byl wypukly! Wyjscia nie mialem, kupic musialem i wybralem najprostszy jaki byl... niestety chyba bez szlifowania sie nie obejdzie. Takze z tego co widze, to jest to wada calej serii, nie tylko kilku sztuk. A najbardziej widac skutki na procesorach 4 rdzeniowych. Zakladajac na dwurdzeniowy, mozna trafic na prosty bok i nie odczuc spartolonej roboty, natomiast przy 4 rdzeniach, zawsze ktorys bedzie slabiej oddawal cieplo. Nie wiem czy jasno napisalem:) ale wiecie... rozumiecie:) Na ultre wial bedzie Sharkoon silent eagle 2000, zobaczymy co to warte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Po przeczytaniu tych postów o "równej" podstawie coraz bardziej się zastanawiam nad kupnem tego chłodzenia. jest jakaś alternatywa warta rozpatrzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 (edytowane) Dzis kupilem swoją ultrę i tez niestety rowna to ona nie jest... Oczywiscie wiedzialem o tym mankamencie i jeszcze na ladzie rozpakowalem radiator i przylozylem karte kredytowa:) Sprzedawca spojrzal sie dziwnie i poszedl po nastepny... Sprawdzilem kilka sztuk - byly lepsze i gorsze, ale doslownie kazdy! byl wypukly! Wyjscia nie mialem, kupic musialem i wybralem najprostszy jaki byl... niestety chyba bez szlifowania sie nie obejdzie. Takze z tego co widze, to jest to wada calej serii, nie tylko kilku sztuk. A najbardziej widac skutki na procesorach 4 rdzeniowych. Zakladajac na dwurdzeniowy, mozna trafic na prosty bok i nie odczuc spartolonej roboty, natomiast przy 4 rdzeniach, zawsze ktorys bedzie slabiej oddawal cieplo. Nie wiem czy jasno napisalem:) ale wiecie... rozumiecie:) Na ultre wial bedzie Sharkoon silent eagle 2000, zobaczymy co to warte. glosny wentylator wybrales, ale wydajny... czym szlifujecie powierzchnie swojego thermalrighta?? Edytowane 18 Października 2007 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekatorus Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 (edytowane) glosny wentylator wybrales, ale wydajny... czym szlifujecie powierzchnie swojego thermalrighta?? Tak wlasnie mysle, ze moze byc glosny, ale tylko do testow bedzie latal na maxa, normalnie przykrece go do poziomu glosnosci reszty zestawu:) jak temperatury mi na to pozwola... Edytka: wlasnie go podlaczalem, przeplyw max. naprawde robi wrazenie, ale przykrecony do poziomu akceptowalnego dla ucha, takze wydaje sie silny i zdecydowanie wystarczajacy do efektywnego chlodzenia. Zobaczymy jak to bedzie wygladalo w praktyce, ale to dopiero jak kupie mobo... A co do szlifowania, to pojecia nie mam jeszcze, na pewno bedzie to kilka rodzajow papieru sciernego. Zobaczymy co tu maja w sklepach. Edytowane 18 Października 2007 przez Sekatorus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 czym szlifujecie powierzchnie swojego thermalrighta?? Cofnij sie, gdzies jest relacja z mojego szlifowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiety_76 Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Żeby tylko nie było tak jak z Zalmanem - kiedyś ich produkty to była klasa, a teraz jadą na marce i sprzedają średniaki za cenę z d#py wziętą. Może jest drogie, przereklamowane i średnio wydajne ale Zalman nie miał chyba nigdy problemów z jakością (wykonania) Co do alternatywy do TR (oprócz Scythe które imo nie jest alternatywą do TR) to Sunbeam Tuniq Tower - niestety nie sprzedawane w Polsce i praktycznie nie do dostania w Polsce. Duży kloc ala Scythe jednak o bardziej finezyjnych kształtach, tylko 3 pary ciepłowodów ale w testach wypada na poziomie Ultry 120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Alternatywą jest Noctua NF-S12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mawin Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Witam , mam chłodzenie Volcano 7+ na socket A a chcial bym je jakos przerobic na AM2 , czy porbowal juz ktos cos takiego ? no bo po co wywalac stare chłodzeni jak mozna je jeszcze wykozystac :) tylko jest mały problem , zaponka jest za krotka do rozstawu z socketem 940, i tak sie zastanawiam czy sa jakies adaptery do tego czy zapinki do kupienia do takiej przerobki? :unsure: . POZDRO ALL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) Co do alternatywy do TR (oprócz Scythe które imo nie jest alternatywą do TR) to Sunbeam Tuniq Tower - niestety nie sprzedawane w Polsce i praktycznie nie do dostania w Polsce. Duży kloc ala Scythe jednak o bardziej finezyjnych kształtach, tylko 3 pary ciepłowodów ale w testach wypada na poziomie Ultry 120. Sunbeam Tuniq Tower dostępny jest w Angela.pl ;) http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...;id_towaru=2282 <rotfl> Edytowane 19 Października 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekatorus Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Wlasnie zakonczylem szlifowanie swojej ultry. Zakupilem do tego celu 3 rodzaje papieru, mianowicie zwyklą 180 i 320 oraz wodna 400. Calosc przebiegla zgodnie z radami frencci. Zajelo mi to okolo 1,5h Efekt koncowy poprawilem pasta do zebow i w ten sposob uzyskalem matowe lustro. Obecnie podstawa wyglada tak jak powinna od poczatku, natomiast jak to bedzie w prakryce, zobaczymy po zlozeniu komputera.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 (edytowane) Wlasnie zakonczylem szlifowanie swojej ultry. Zakupilem do tego celu 3 rodzaje papieru, mianowicie zwyklą 180 i 320 oraz wodna 400. Calosc przebiegla zgodnie z radami frencci. Zajelo mi to okolo 1,5h Efekt koncowy poprawilem pasta do zebow i w ten sposob uzyskalem matowe lustro. Obecnie podstawa wyglada tak jak powinna od poczatku, natomiast jak to bedzie w prakryce, zobaczymy po zlozeniu komputera.... daj znac czy to cos dalo Edytowane 20 Października 2007 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Wlasnie zakonczylem szlifowanie swojej ultry. Zakupilem do tego celu 3 rodzaje papieru, mianowicie zwyklą 180 i 320 oraz wodna 400. Calosc przebiegla zgodnie z radami frencci. Zajelo mi to okolo 1,5h Efekt koncowy poprawilem pasta do zebow i w ten sposob uzyskalem matowe lustro. Obecnie podstawa wyglada tak jak powinna od poczatku, natomiast jak to bedzie w prakryce, zobaczymy po zlozeniu komputera.... Jaka paste planujesz? Jesli CLP- to moze byc jak u mnie z powodu wkleslej czapy CPU. Jesli nie szlifowales procka to proponuje jakas bardziej plastyczna- uzywalem STG1,Thermalright ale najlepsze wyniki jednak byly na wtartej w przylegajace powierzchnie karta kredytowa pascie OCZ. Pisz jak poszlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekatorus Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Jaka paste planujesz? Jesli CLP- to moze byc jak u mnie z powodu wkleslej czapy CPU. Jesli nie szlifowales procka to proponuje jakas bardziej plastyczna- uzywalem STG1,Thermalright ale najlepsze wyniki jednak byly na wtartej w przylegajace powierzchnie karta kredytowa pascie OCZ. Pisz jak poszlo. Mysle, ze bedzie to AS5 (wie ktos czy to ma jakis termin wazniosci?) jeszcze z PL albo zalman z pedzelkiem co go widzialem w sklepie, gdzie planuje zakupic pare czesci. Komputer skladal bede, jak dostane Abita IX38, czyli moze nawet w tym tygodniu, najpozniej w nastepnym mam nadzieje. Napisze co i jak oczywiscie. Co do wkleslego procka, to mozliwe, ze ultra go tak wgiela? Ja mam nadzieje kupic prostego:) jak cos to tez bede sprawdzal w sklepie B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Mysle, ze bedzie to AS5 (wie ktos czy to ma jakis termin wazniosci?) jeszcze z PL albo zalman z pedzelkiem co go widzialem w sklepie, gdzie planuje zakupic pare czesci. Komputer skladal bede, jak dostane Abita IX38, czyli moze nawet w tym tygodniu, najpozniej w nastepnym mam nadzieje. Napisze co i jak oczywiscie. Co do wkleslego procka, to mozliwe, ze ultra go tak wgiela? Ja mam nadzieje kupic prostego:) jak cos to tez bede sprawdzal w sklepie B-) Nie wiem czy to Ultra tak mi procka poszatkowala ale fakt jest taki, ze przy CLP- powierzchnia styku przebiegala raczej na krawedzi czapy. STG1-hmmm. u mnie jakos po zdjeciu'posciagal' sie,pokurczyl czy cos innego ale byly na procku i podstawie Ultry miejsca 'gole' i nawet nie pasowaly z miejscami pokrytymi pasta na przeciwleglym podzespole...Moze to tylko u mnie jakos tak wychodzilo kilkakrotnie ale juz po zaaplikowaniu TR i rozebraniu wszystkiego-nie bylo takiej checy. OCZ zbil mi najbardziej tempy.AS5 zdaje sie, ze jest taki sam jak OCZ wiec uzyj go moze. Powodzenia ;-] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Czy ktos mi w koncu powie jak zalozyc 2 wentlatory na Ultre? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiety_76 Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Kupujesz w sklepie (np cooling.pl) dodatkową parę zapinek do wentylatora - taką samą jak jest fabrycznie dodawana do coolera (tyle że jedna para), ewentualnie robisz sobie z drutu samemu albo mocujesz dodatkowy wentyl gumką recepturką :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 No i po szlifowaniu. Tak wyglądał styk podstawy radiatora z procesorem przed szlifowaniem :blink: A tutaj fotka w trakcie mycia Ultry po szlifowaniu. Jeśli chodzi o temperatury to spadły o ok 5-6C w Idle i jakieś 7-8 podczas obciążenia. Myślałem, że będzie większa różnica choć i ta obecna jest spora. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...