G73 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) czy w tym chlodzeniu z allegro razem z acutake za 89zl tez jest tak jak w karakorum ze procesor pod obciazeniem osiaga wyzsze temperatury, a dotykajac podstawki radiatora, jak i samego radiatora jest ledwo ciepla ? zastanawiam sie czy nie wymienic bo jezeli na niskich obrotach to chlodzenie potrafi chlodzic jak karakorum na najwyzszych to chyba warto :rolleyes: Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledziq Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) czy w tym chlodzeniu z allegro razem z acutake za 89zl tez jest tak jak w karakorum ze procesor pod obciazeniem osiaga wyzsze temperatury, a dotykajac podstawki radiatora, jak i samego radiatora jest ledwo ciepla ? zastanawiam sie czy nie wymienic bo jezeli na niskich obrotach to chlodzenie potrafi chlodzic jak karakorum na najwyzszych to chyba warto :rolleyes: IDLE 38-40 (3,2Ghz 1,45v) LOAD 65-67 po 9 minutach OCCT. Mam acutake z obu ston thermala. Tjuncion oczywiscie 100 stopni :) I przede wszystkim - cisza. EDIT w pomieszczeniu 25+ Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez sledziq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 wlasnie chodzi o to ze rozbieznosc temperatur jaka pokazuja programy utrudnia wybor, a do tego jeszcze jak napisalem wyzej: procesor w obciazeniu, a radiator lacznie z podstawka jest ledwo cieply wiec nie wiem czy nie wyrzuce kasy w bloto zmieniajac na thermalrighta czy moze wina jest slaby docisk czy karakorum jest przecietny czy tez moj procesor jest naprawde chlodny i karakorum spelnia swoje zadanie ale mimo wszystko przy malym napieciu mam wysokie temp oczywscie w programach tylko zmienial ktos z karakorum na thermalright i moze sie wypowiedziec co do temp np. na E8xxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Jak będzie prosta podstawka co jest raczej pewne przy Ultra120A to docisk będzie prawidłowy. Jabym na twoim miejscu nie zmieniał, róznica rzędu 3-4 stopni na korzyść TR'a jest niewielka. No chyba że wyciszkasz siódme poty z procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ty3 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Też zastanawiam sie na tym thermalright z acutake. Opłaca sie dołozyć czy kupic taniej 20zł karakorum? / chłodzenie do nowego kompa , procesor e8400 Acha jeszce jedno , czy zmieści sie na asusie p5q pro i radeonem 4870 ? buda Coolermaster CM 690 Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez ty3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Do budy na pewno wejdżie bo mała to ona nie jest :) Na płytę też powinno wejść, u mnie TR HR-01 weszło od kopa i jeszcze miejsca jest (a to P5Q-E z dość rozbudowanym systemem chłodzenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eragorin Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Witam Sprawdzał ktos moze kompatybilność Thermalright Ultra-120 z płytą Gigabyte EP45-DS5, bo na stronie thermalrighta pisze ze jest ona pod pewnymi warunkami tylko zachowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Jako że cooler standardowy doprowadzał mnie już do szału swoim wyciem przy kręconym E2160 na 3 GHz a i tempy nie były za ciekawe przy 1,53125v z Biosu (Vdrop Stress 1.472v) wiem wiem padaka :mur: ,więc skorzystałem z okazji i zakupiłem na alledrogo Ultra-120 +Acutake 120 Fan za 89 zł +przesyłka.Cooler przyda się na przyszłość do jakiegoś mocniejszego procka.Dogadałem się z gościem żeby przed wysyłką sprawdził mi czy powierzchnia radiatora jest równa.Minusem było czekanie na przesyłkę ponad 3 tygodnie i brak odpowiedzi na e-maile i telefony po przesłaniu kasy na konto. Po trzech tygodniach przyszła wreszcie paczka Cały zestawik:Ultra +Acutake 120 Na pierwszy rzut oka podstawa względem równości OK, polerka też niczego sobie. Zabrałem się za montaż na płytę Gigabyte GA-P31-DS3L, wszytko pasuje, nie zahacza o żaden element na płycie.Ultra nie ruszała się w żadną stronę ani o 1 stopień.Pierwsze uruchomienie na 3 GHz na 1.53125v, i WTF :blink:, tempy prawie takie jak na standardowym wentylu do E2xxx, 70-72* przy wentylu Acutake kręcącym się w stressie 1200 rpm (Idle 750 rpm).Byłem przygotowany na tą ewentualność i w pogotowiu czekały podkładki grubości 1,2mm między łepek śrubki a sprężynkę aby zwiększyć docisk.Ponownie testy i dalej takie same tempy. Po rozkręceniu zestawu ukazał mi się taki widok: Nie ma to jak prosta i równa podstawa. :mur: Myślę że za jak na firmę Thermalright powinni się bardziej postarać. Wygrzebałem z szafki papiery ścierne 240, wodne 600, 1000, 2000 i do roboty. Fotka poniżej przedstawia szlif papierem 240,aby zlikwidować nierówności. Widać dwa wgłębienia po lewej dość głębokie i mniejsze po prawej stronie podstawki.Po zlikwidowaniu wgłębień poprawiłem jeszcze resztą papierów jakie miałem, aby wygładzić powierzchnie.I montaż wszytkiego po raz n-ty. Fotka całości zestawu w budzie: A teraz tempy na PDC E2160 3 GHz 1.53125v (Vdrop Stress: 1.472v), temp pokojowa 25*, Stress 3h Orthos Priority 9 Cooler Intel, Stress 2100-2200 obr: 78-79* Ultra + Acutake, Stress 1200 obr: 70-72* przed polerką Ultra + Acutake, Stress 1200 obr: 60-62* po polerce Można by jeszcze zbić temperaturę o jakieś 2-3* po bardziej dokładnej polerce, ale nie miałem już sił i czasu na takie zabawy, jest jeszcze troszkę pracy przy tym, bo parę minimalnych rysek jeszcze jest.Zrobię to przy okazji wymiany na jakiegoś E7xxx lub E8xxx w niedalekiej przyszłości. Big THX dla forumowicza PawloHT za pomocne info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) to niezle, ciekawe czy karakorum tez ma taka nierowna powierzchnie bo ja na napieciu 1.29V (E8500) mam takie temperatury jak ty przed polerka thermalrighta i to na pelnych obrotach wentylatora (~2100) Edytowane 6 Września 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano7 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) Mam 1 wentyl z tyłu, jeden z przodu i acutace 120 na cpu.... Wentylacja ok, wczoraj założyłem paste zalma, ok 1,5 warstwy takźe też jest ok? Więc w czym problem? Jkaie Wy macie tempy na tym chłodzeniu? Screen bez OC jest to temp w idle bez oc, w pokoju mam około 23c... Niewiem macie jakieś pomysły co może być nie tak? W coretemp to samo co w everescie Moije chlodzenie to 120A :) Edytowane 9 Września 2008 przez Mariano7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Nie wiem co wy widzicie w tym Thermalright Ultra-120 , ja posiadam Scythe Andy Samurai Master gdzie wentylek mi śmiga obecnie 1300 rpm ( lekki szumek ) i mam takie tempy : http://img.wklej.org/v/86106temp.PNG http://img.wklej.org/v/98238temp_1.PNG na 4 ghz i 1,36V jest z 2-3 stopnie więcej ( 50 to nigdy nie widziałem ) , więc nie wiem co wy widzicie w tym TR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Nie wiem co wy widzicie w tym Thermalright Ultra-120 , ja posiadam Scythe Andy Samurai Master gdzie wentylek mi śmiga obecnie 1300 rpm ( lekki szumek ) i mam takie tempy : http://img.wklej.org/v/86106temp.PNG http://img.wklej.org/v/98238temp_1.PNG na 4 ghz i 1,36V jest z 2-3 stopnie więcej ( 50 to nigdy nie widziałem ) , więc nie wiem co wy widzicie w tym TR. http://www.egielda.com.pl/images/art/c7837...3d5c714894e.png :lol2: Krotko mowiac dziecko - najlepsze chlodzenie powietrzem. Takze mozesz oposcic watek i do niego nie wracac. :dontfeedtrolls: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 (edytowane) Słuchaj panie Orgiusz w dup.. mam jakieś tabelki , pokazuje na scrinach co jest u mnie. Buda CM Centurion 590, jeden wentyl od przodu dwa u góry , obudowa zamknięta. Na karcie graficznej DuOrb na 8800GT. Jak chcesz to "bujnę" proca na 4 ghz i pokaże ci tempy z zapuszczonym Orthosem. I nie ma mowy o pomyłce w odczytach CoreTempa ponieważ na linuksie lm_sensors pokazuje mi takie same temperatury. Więc sorry Winetou , ale ten TR to przereklamowany jakiś. A dzieckiem to chyba ty jesteś bo ja mam córkę w wieku 15 lat więc hamuj troszkę jak nie wiesz z kim piszesz. Edytowane 9 Września 2008 przez ju-rek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Ow. Jak w [gluteus maximus] masz tabelki to to samo moze tyczyc sie Twojego screena? Po co mi on skoro serwis Tygodnika Komputerowego przeprowadzil rzetelny test z ktorego wynika ze TR120 jest najwydajniejszy z chlodzen powietrzem? Jak chcesz sie dowartosciowac to smialo. Puszczaj na 4GHz, otworz okna na noc i po 4h stressu pokaz fajne temperatury. Gdzies pisalem ze to blad czujnika? Nie - bo przyjmuje zalozenie ze E8400 moze miec w idle temperatury otoczenia. I ze na Andym bedzie w stresie w granicach 40 stopni Celcjusza. Tyle ze w takich samych warunkach Ultra120 (/Extreme) bedzie miec na takim samym wentylatorze nizsze temperatury. Tyle. Jak chcesz sie wsciekac to daruj sobie. Z dzieckiem wyskoczylem ze wzledu na chybiony ton Twojej wypowiedzi. I widze ze z wtorku niektorzy juz sa zdenerwowani wszystkim. Przepraszam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 (edytowane) 1300 rpm ( lekki szumek )Taa napewno :/ Jesli to nie Xthermal to lekki szumek napewno nie jest. Edytowane 13 Września 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3jk Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 mam pytanie, czym sie montuje wiatrak 120 na Ultra120? sa do tego jakies specjalne zapinki czy cos? jakiś link do takiego czegos moze ?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Jest taki bajer dodawany do montażu wentyla, jakby ktoś chciał dwa wentyle to dokupuje kita od Thermalrighta lub opaski samozaciskowe i hula. A jak montować wentyl możesz zobaczyć w tutku na stronie producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Jest taki bajer dodawany do montażu wentyla, jakby ktoś chciał dwa wentyle to dokupuje kita od Thermalrighta lub opaski samozaciskowe i hula. A jak montować wentyl możesz zobaczyć w tutku na stronie producenta.a ja chcem tam zamontowac Noiseblockera S1 i nie mam pomyslu jak :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 takie male info jesli jeszcze nie bylo......http://www.in4.pl/komentarze_Thermalright_Ultra_120_Cu_Limited_Edition_..._3_kg_chłodu_...,16959. htm bagatela tylko 3kg :blink: Lubie takie zabawki ale to juz jest lekka przesada........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Przesada to mało powiedziane. Może jestem wyrodnym członkiem klubu Thermalrighta, ale uważam, że ten produkt nie zasługuje na żadną uwagę. Ideologia jest ta sama, co w przypadku Scythe Ninja Cu... co też ubliża, w moim odczuciu, takiej marce jak Thermalright. Ciekaw jestem wydajności, bo Scythe Ninja Cu jest przynajmniej nie pobita w pracy pasywnej. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 http://www.purepc.pl/chlodzenie/thermalrig...ion_3_kg_miedzi u nas tez jest takie info :> Spory kloc, chyba nie do pionowych obudow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Waga tego "cudeńka" to nie 3kg tylko 1.8kg :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Wszystkie źródła podają że jednak waży 3 kg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto75 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Waga tego "cudeńka" to nie 3kg tylko 1.8kg :] raczej jest inaczej http://www.techpowerup.com/71605/Thermalri...Next_Month.html po roku użytkowania będzie wyglądał paskudnie :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Moze tyle cale pudlo wazy, jedno "zrodlo" walnelo takiego fantastycznego newsa, a reszta przepisala i mamy 10kg cooler... jesli producent podal calkowita wage razem z kapletem roznych mocowan i innych dodatkow, to moze i z 1,8 zrobic sie ze 3 kg... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto75 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Moze tyle cale pudlo wazy, jedno "zrodlo" walnelo takiego fantastycznego newsa, a reszta przepisala i mamy 10kg cooler... jesli producent podal calkowita wage razem z kapletem roznych mocowan i innych dodatkow, to moze i z 1,8 zrobic sie ze 3 kg... po tym zdaniu: "With copper being a heavier metal than aluminum, the heatsink tips the scales at a whole 3 kilograms (roughly 6 lbs)." to raczej same ustrojstwo :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 raczej jest inaczej http://www.techpowerup.com/71605/Thermalri...Next_Month.html po roku użytkowania będzie wyglądał paskudnie :huh: tylko mnie sięcos nie widzi by 3 kilosy miedzi tak tanio kosztowały nawet jako bryła... dziwne to jakieś.. nie mówie ze sie nie cieszę o ile to prawda.. no i kolega ma rację śniedź i nalot niczym splesniały banan będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto75 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 tylko mnie sięcos nie widzi by 3 kilosy miedzi tak tanio kosztowały nawet jako bryła... dziwne to jakieś.. nie mówie ze sie nie cieszę o ile to prawda.. no i kolega ma rację śniedź i nalot niczym splesniały banan będzie 1tona miedzi kosztuje 6805 dolarów, czyli 3kg jakieś 20,42usd a cały ma być za 99usd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) wydaje mi się że mam krzywą podstawę w moim nowym TR U 120, jak domowym sposobem sprawdzić czy są nierówności? EDIT: sprawdziłem na kawałku lustra, podstawa jest bardzo krzywa :( nie wiem czy uda mi się to załatwić papierem ściernym :( podstawa jest wypukła... jak się przechyli na jeden bok to drugi koniec podstawy odstaje jakiś 1mm POzdr. Edytowane 19 Września 2008 przez djtomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 wydaje mi się że mam krzywą podstawę w moim nowym TR U 120, jak domowym sposobem sprawdzić czy są nierówności? POzdr. Przystaw linijkę do podstawy, chociaż i to nie jest wiarygodne czasami, bo np. u mnie sprawdziłem do linijki to niby OK, ale jak zamontowałem Ultre na procka i potem zdjąłem z powrotem chłodzenie to widać że w paru miejscach pasta została nietknięta czyli cooler nie przylegał całą powierzchnią do proca i tempy nie były takie jak trzeba. Masz fotki w poście #548 lub #270 jak to wyglądało po zdjęciu coolera :mur: albo w poście #242 sposób na linijkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...