djtomas Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Po rozkręceniu zestawu ukazał mi się taki widok: [ul="http://ij://img293im8706/dscng][/url][hack.usn1930drl] Nie ma to jak prosta i równa podstawa. :mur: Myślę że za jak na firmę Thermalright powinni się bardziej postarać. Wygrzebałem z szafki papiery ścierne 240, wodne 600, 1000, 2000 i do roboty. Fotka poniżej przedstawia szlif papierem 240,aby zlikwidować nierówności. [url="http://img175.imageshackmg175.imageshack.us/img175/4919/dscn19%5B/url] Widać dwa wgłębienia po lewej dość głębokie i mniejsze po prawej stronie podstawki.Po zlikwidowaniu wgłębień poprawiłem jeszcze resztą papierów jakie miałem, aby wygładzić powierzchnie.I montaż wszytkiego po raz n-ty. Można by jeszcze zbić temperaturę o jakieś 2-3* po bardziej dokładnej polerce, ale nie miałem już sił i czasu na takie zabawy, jest jeszcze troszkę pracy przy tym, bo parę minimalnych rysek jeszcze jest.Zrobię to przy okazji wymiany na jakiegoś E7xxx lub E8xxx w niedalekiej przyszłości. Big THX dla forumowicza PawloHT za pomocne info. Witam! W jaki sposób szlifowałeś podstawę papierem 240? Na lustrze czy jak? Szkoda że nie zapodałeś zdjęcia gotowego do założenia spodu, oraz jak dużą nierówność miałeś na początku. U mnie spód jest wypukły na jakieś pół milimetra :/ POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Witam, Podstawę szlifowałem na rozciągniętych papierach na półce wyjętej z szafki, szyby nie miałem pod ręką.U mnie sprawdzenie na linijce nie wykryło wypukłości tak że nie wiem jaka była różnica "poziomów", ale tak przypuszczam że też z jakieś 0,3-0,4 mm.Fotek z wykończenia nie mam bo mi baterie padły w aparacie w połowie sesji. :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 widze Ty miałeś podstawę wklęsłą, trochę łatwiejszy chyba przypadek do szlifu jeszcze reszty kompa nie mam... jak myślicie montować najpierw boxa -> TR U120 -> szlifowaną TRU120? czy odrazu szlifować? POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Jak jest ktzywa, to po co sie bujac z zakladaniem i zdejmowaniem? Szlifuj od razu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 przeczytałem cały wątek B-) i niektórzy montowali krzywe i mimo to jakoś TR dawał rade ze znośnymi temp. szlifując traci się gwarancję? POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 a po co ci gwarancja ja kto tylko kawałek metalu ? nic się tu nie spali / nie ukruszy a nawet jak bedzie przepięcie w sieci i ci spali reszte komputera to chłodzenie nadal będzie działać tak jak działało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 po to mi gwarancja żeby wymienić jak będzie źle się sprawowało (np. wspominany słaby docisk, albo nadal krzywa podstawa mimo szlifu) POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Jak prawidłowo wyszlifujesz to nie ma bata musi być równa powierzchnia.A ewentualny słaby docisk zniwelujesz podkładkami miedzy sprężynkę a łepek śruby.Na wszytko jest sposób. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) no to jutro do sklepu po papier... jakie ziarnistości wybrać? POzdr. edit: wybrałem 400, 1200 i 2000 wodny Edytowane 20 Września 2008 przez djtomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
South Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 Witam czy dobrym wyborem do Thermala TrueBlack będzie http://4max.pl/default.asp?g=77&gg=76&produkt=1483 czy http://4max.pl/default.asp?g=77&gg=76&produkt=3003 mam do wydania do ~130zl na wenta, poziom hałasu dla mnie nie ma większego znaczenia, ma być bardzo wydajny, moze Delta jakas? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 Scythe Ultra Kaze 3000rpm - kiedy potrzeba lepszego chłodzenia doczepiam do TRa :D Ale ogólnie wentyl ma dobry przepływ, a ciszą nie grzeczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 (edytowane) Stoje nad dylematem kupna chłodzenia. Thermalright HR-01 Plus VS Thermalright Ultra 120 eXtreme. 3 dychy w cenie(średnich lotów gorzałka). Jakieś opinie? Edytowane 26 Września 2008 przez krzysiek9920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 G.R.E.G. jesli juz zabrales sie za szlif podstawy to nalezaloby od razu zrobic szlif IHS'a, sa niesamowicie krzywe. No i takich rzeczy nei robi sie na półce :) musi byc cos idealnie plaskiego jak na przyklad lusterko. chyba masz kobiety w domu :) polerka czapki moze ci dac nawet 3-4 stopnie roznicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Żeby dobrze zamontować TR120A na 939/754 trzeba zdjąć koszyk, right? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 (edytowane) G.R.E.G. jesli juz zabrales sie za szlif podstawy to nalezaloby od razu zrobic szlif IHS'a, sa niesamowicie krzywe. No i takich rzeczy nei robi sie na półce :) musi byc cos idealnie plaskiego jak na przyklad lusterko. chyba masz kobiety w domu :) polerka czapki moze ci dac nawet 3-4 stopnie roznicy Zgadzam sie- jedno i drugie mozna szlifowac. Tak zrobilem w przypadku piekarnika Q6600 rok temu i Ultry- przynioslo to rezultat. Szlifowac nalezy na jak najgrubszej szybie. Lepsza od lusterka moze okazac sie szklana polka z lodowki! Gdzies w postach z lipca czy sierpnia '07 sa moje fotorelacje z szlifu TR i IHS. Podstawa TR byla pofalowana wzdluz heatpipe'ow jak Baltyk czapa procka miala dwa zaglebienia- porazka jak na takie ceny! Nalezy jednakze dac sobie czas na dokladnosc przy tej robocie. Powodzenia -------------- Polecam pod lby srub (miedzy leb a sprezynke) wlozyc podkladki ok 1,5mm. ---------- Cos poszukalem: - fale Baltyku: http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-Konwencj...51#entry2728351 - Sama robota: http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-Konwencj...06#entry2738006 - Bardzo dobry przepis na dokladny szlif!: http://forum.purepc.pl/redirect.php?url=ht...D433%26pgno%3D1 Edytowane 28 Września 2008 przez frencci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 no ja w szlif IHS'a bawilem ze z poltorej godziny ale powiem szczerze ze nie zaluje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 I koniec trzy-kilowych rewelacji. 1900g Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 I koniec trzy-kilowych rewelacji. 1900g no coz... i tak wiele... ale tak czy inaczej ja nie bede raczej ryzykowal urwania plyty :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Powiedzcie mi bo czytałem że na niektórych płytach czasem może być problem z montażem. Czy na Asusie P5Q PRO da rade tocudo założyć bez większych problemów? Jeśli ktoś ma założone to chłodzenie na tej właśnie płycie to prosze niech napisze jak sie sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borot Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Witam, może komuś to sie przyda, miałem problem z zamontowaniem ultimy 90 na mojej płycie, dolna podstawka z wkrętami(foto) Otóż problem był takowy ze całość podstawki po skręceniu nie trzymała sie płyty, problem rozwiązałem usuwając części(foto) i montując do fabrycznej podkładki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomflo Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Mam Core 2 Duo E4500 @ 2200Mhz niekręconego i chłodzenie Ultra 120a, wentylator Xthermal 120 Pro, pasta Zalman ZM-STG1. Czy temperatury rzędu 31 stopni w spoczynku i 50 stopni przy pełnym obciążeniu 4 orhosami po 5 min testów przy zamkniętej obudowie są w normie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Mam Core 2 Duo E4500 @ 2200Mhz niekręconego i chłodzenie Ultra 120a, wentylator Xthermal 120 Pro, pasta Zalman ZM-STG1. Czy temperatury rzędu 31 stopni w spoczynku i 50 stopni przy pełnym obciążeniu 4 orhosami po 5 min testów przy zamkniętej obudowie są w normie?raczej tak. sprawdzales docisk i czy masz rowna czape? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomflo Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Docisk wygląda ok, choć radiator się troszkę chwieje, gdy go poszturchać, ale to raczej z całą płytą główną się rusza. podstawa radiatora sprawdzana linijką ma niestety lekkie wybrzuszenie przechodzące z jednego boku do drugiego przez sam środek, ale zastanawiałem się, czy to nie celowy zabieg. Poza tym temperatury wyglądają całkiem ok, więc nie wiem, czy się opłaca szlifować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Docisk wygląda ok, choć radiator się troszkę chwieje, gdy go poszturchać, ale to raczej z całą płytą główną się rusza. podstawa radiatora sprawdzana linijką ma niestety lekkie wybrzuszenie przechodzące z jednego boku do drugiego przez sam środek, ale zastanawiałem się, czy to nie celowy zabieg. Poza tym temperatury wyglądają całkiem ok, więc nie wiem, czy się opłaca szlifować.jesli nie narzekasz na temperaturki, to nie muisz szlifowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 True Copper shows the great performance - http://en.expreview.com/2008/10/29/true-co....html#more-1181 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 hmm.. 4* to nawet sporo. ale warto poczekac na inne testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 kiedy bedzie do kupienia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Miałem dziś przyjemność poznać opinię kogoś, kto użytkuje właśnie TRUE z zapinką dla LGA1366. Docisk jest podobno wyraźnie mocniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 zrobiłem szlif podstawy, włożyłem cztery warstwy miękkiej gąbki 5cio milimetrowej i jazda w lekko wentylowanej budzie na E8400 1,25V 3000MHz mam w stressie 49-50*C zaraz zacznę kręcić i podam nagrzanie po 1h orthosa na wyższych taktach i V POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Czy Thermalright nadal sprzedaje ta fuszerke z krzywym spodem?? Dotyczy to tylko modelu Extreme czy jeszcze jakiegos?? Swoja drogo dziwie sie Wam, ze akceptujecie taka paranoje, bo firma, ktora bierze gruba kase i ma sie kojarzyc z JAKOSCIA, zaczyna odstawac nawet od firmy krzak :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...