Blue Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 (edytowane) jest gabka z tylu plyty. teraz sprawdziłem na niepodkreconym E6600 @ 2,4ghz 1,325v i temperatura w orthosie po 10min, wynosi @ 3200mhz 1,325v temperatura w orthosie po 10min wynosi 53C ,buda otwarta... chyba te volty tak podwyzszaja temperature... Edytowane 12 Maja 2007 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Jeśli po dociśnięciu coolera temperatura mogła spaść nawet o 7 stopni to nic tu volty nie mają do gadania - chłodzenie źle siedzi lub zostało źle założone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Blue ja miałem max przy 46 min orthosa i 28 stopniach wewnątrz pokoju jak nie więcej bo bez podkoszulki siedziałem i miałem bardzo ciepło... 51 stopni ale to już max bo na wyższy poziom temperatury nawet nie skakało. To wszystko mierzone w Core Temp 0.94 Coś musi być ze stykiem tak jak mówi Labovsky. Spróbuj inna pastę termo przewodzącą. Może to jest wada całego zestawu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 zmienilem paste na ta oryginalna z zestawu ,zalozylem cooler ponownie i nie chce byc mniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Wkręty rozumiem użyłeś również odpowiednie? Nawet jeśli tak to spróbuj je zmienić - być może to coś da. Jeśli nadal nic to już nie wiem... spróbuj odesłać na gwarancji z uzasadnieniem, że elementy montażowe nie zapewniają odpowiedniego dociśnięcia do procesora, o których wymianę prosisz. Wystarczy bowiem, że choćby jedna śruba ma uszkodzony gwint i nie da się dokręcić do maksimum to już docisk jest nieodpowiedni i w konsekwencji temperatury zbyt wysokie. Ewentualnie, jeśli uznasz, że to wyjdzie taniej to może zamówić jeszcze raz zestaw takich elementów: http://www.cooling.pl/product_info.php?man...roducts_id=1850 Nic więcej mi do głowy już nie przychodzi. Pozdrawiam Edytowane 13 Maja 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 uzyc wkretów tych z am2? czy wy umicie obracac radiatorem tak o 10stopni w lewo i w prawo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Z dozą trudnosci ale sie daje. Ale to fizycznie możliwe ze względu a budowę tego chłodzenia. I jesli chodzi o mnie to się tym nie przejmuje bo wszystko jest ok :) A ja mam do ciebie Blue pytanie. Jak zakładasz ten krzyżyk to nie masz żadnej trudności z przykręcaniem tych wkrętów?? Ja musiałem użyć sporo siły bo inaczej bym nie dokręcił. Edytowane 13 Maja 2007 przez mato22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Z dozą trudnosci ale sie daje. Ale to fizycznie możliwe ze względu a budowę tego chłodzenia. I jesli chodzi o mnie to się tym nie przejmuje bo wszystko jest ok :) A ja mam do ciebie Blue pytanie. Jak zakładasz ten krzyżyk to nie masz żadnej trudności z przykręcaniem tych wkrętów?? Ja musiałem użyć sporo siły bo inaczej bym nie dokręcił. nie , wkrecam spokojnie , lekki opór pod koniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 widzisz to ja miałem zupełnie inna sprawę. By wkręcić 2 symetrycznie ułożone względem siebie wkręty musiałem jeden delikatnie wkręcić a następnie na przeciwległe ramie bardzo mocno docisnąć by można było choć troszkę załapać gwint. I dopiero mogłem dokręcać resztę. U mnie to siedzi bardzo mocno na procku. Mimo iż troszkę sie faktycznie rusza. Ale trzeba użyć trochę siły do przesunięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 jakie tam masz wyniki w tej chwili? Ile przy normalnej pracy, i w orthosie? jak proc puszczony, spróbuj dać procowi 1,5v i sprawdź jak zareaguje... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 moja płytka coś nie działa... :. Max co na niej dałem to 3325 na 1.4 i temperatury były rzędu idle 46 load po 6 min orthosem 56 Kurcze mam teraz przeboje z tą płytka. Musiałem jej dać reset CMOS bo nawet nie chciała się zresetować... A teraz już jest oki ale sie obawiam coś zmieniać bo chajsu nie mam na wszelki wypadek... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 56 na 3325mhz 1,4v to z pewnoscia na 3750mhz 1,5v bedziesz miał tyle co ja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 hmm mala pomyłka Blue sorki za to. Nie odbieraj też tego jako kłamstwo bo wiadomo każdemu może sie pomylic. miałem 53 stopnie. jeszcze raz sorki za wprowadzanie w błąd. troszke zaaferowany bylem tym kąpem ze nie chciał mi wstać i złe liczby wpisałem. było 53 stopnie sorki jeszcze raz. mam nadzieję ze nie wprowadziłem Cię w błąd. Sprawdz te taktowania na takim napięciu jak ja i zobaczymy czy tez bedzie 53 stopnie Jak chcesz to napisz nr gg to pogadamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 hmm mala pomyłka Blue sorki za to. Nie odbieraj też tego jako kłamstwo bo wiadomo każdemu może sie pomylic. miałem 53 stopnie. jeszcze raz sorki za wprowadzanie w błąd. troszke zaaferowany bylem tym kąpem ze nie chciał mi wstać i złe liczby wpisałem. było 53 stopnie sorki jeszcze raz. mam nadzieję ze nie wprowadziłem Cię w błąd. Sprawdz te taktowania na takim napięciu jak ja i zobaczymy czy tez bedzie 53 stopnie Jak chcesz to napisz nr gg to pogadamy Ja chciałbym przy okazji zdementować plotki, jakoby ta obniżka temperatur była wywołana moim lobbingiem :lol2: Kolega Mato22 sam, z własnej woli przyznał, że jest winien... ekhem... że zawyżył temperatury. Jest przeznaczony do ułaskawienia :wink: Ja mam Ultrę120 swoją wczepioną za pomocą S-Clipa w koszyk (nie przykręconą!) wsparty z tyłu backplate'em fabrycznym od DFI. Brzmi to może barbarzyńsko, ale tak właśnie jest i trzyma się pieruńsko mocno. Nie zmienia to jednak postaci rzeczy, że i ja tak o około 10 stopni mogę radiatorem kręcić. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) na 2800 1,325v *1,28v po 30min orthosa jest 51C przechyle radiator troszke do góry to temperatura spada na 48C. 3200mhz 1,325v *1,28v po 30min orthosa jest 54C ogolnie podsumujac thermalright 120 extreme nie jest wydajniejszy od scythe infinity. Edytowane 13 Maja 2007 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keniger Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Eeee... właśnie złożyłem compa na core duo po przejściu z A643000+ i puściłem sobie tak na odpał 2600MHZ i po chyba 3 minutach widze że niby jest 57C :) więc dotykam żeberek i są zimne, dotykam spodu radiatora i nie jest nawet letni. Po zastopowaniu orthosa po 1 sekuńdzie tem. spada do 41C... Cud chłodzenia powinni ten patent zastosować w Formule jeden aby hamulce się nie grzały. Zatrzyma się taki na zakręcie i już ma zimne hamulce :). Więc szczerze to te czujniki jakieś kosmiczne są no chyba że te core duo nie oddają ciepła. Skoro taki 8800GTX jest jak grzejnik przy 80 stopniach a core przy 60 nawet nie jest ciepły to coś tu jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 ja zaraz po odpaleniu komputera (byl wylaczony przez cala noc), mam w biosie 44c ,chyba powinno byc troszke mniej, dzis jeszcze sprobuje to troszke inaczej zamocowac, moze sie cos poprawi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) Keniger jak możesz puść procka na 3150 na 1.325 interesują mnie temperatury na tej częstotliwości. bo ja mam w idle 41 Edytowane 14 Maja 2007 przez mato22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 @Keniger u mnie na infinity tez zeberka zimne i podstawa nawet nie letnia a proc 3000Mhz (1,325V) i mam max 57C wyzej proc za bardzo nie chce chodzic do 3300 potrzebuje 1.5V ale temp wtedy pod 70 stopni wedruje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) To jest zastanawiające. Bo z samej zasady przepływu ciepła temperatura taka już powinna być odczuwalna na podstawie chłodzenia a nie jest... Kurcze dziwne to troszkę... Co nie zmienia faktu że ja na Thermalrighcie mam na 3150 w stresie (1 hour 33 minutes 9 seconds) tylko 50 stopni w porównaniu do infinity którą ma Sssaku. Wiec thermalright troszkę wydajniejszy jest. W tym wypadku o 7 stopni. A to nie mało... Edytowane 14 Maja 2007 przez mato22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Mala poprawka nie 1.325 a 1.375V dawno nie zagladalem do BIOSu stad blad. Ustaw 3000MHz przy 1.375V to zobaczymy, tylko na 4300 jade i stad tez moze byc inny wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 chlodzenie ewidentnie zle lezy, z tylu plyty mam akurat wystajacy element przez ktory podstawy krzywo lezy i przez to moze kilka stopni jest wiecej niz powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 w sumie większa temperatura nie będzie bo mam w tej chwili inne takty 3237 i po 2 godzinach orthosa mam ciągle 50 stopni jak skała z zeskokiem w dół na 49 ale to sie nie liczy. wiec ihmo nie opłaca sie sie podnosić napięcia a przy tym zmniejszać częstotliwości bo wyszło by na to samo bądź z korzyścią na rzecz thermalrighta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) 3600mhz @ 1,42v temperatura wynosi 70C , 30min orthosa Edytowane 14 Maja 2007 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) Już z zamontowanym poprawnie radiatorkiem?? Keniger podziel sie jak chodzi to chłodzonko. Rozmawiałem z Blue i ma sobie jakoś inaczej zamontować chłodzenie bo nie dolega mu równomiernie do powierzchni procesora i to wpływ na temperatury i to podejrzewam, że znacznie jak na dzień dzisiejszy czekam na info od Blue. Edytowane 16 Maja 2007 przez mato22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 zamontowalem inaczej ,jest troche lepiej , temperatura na 3712mhz waha sie 67-69C , 1,5v @ 3712 e6600. jutro jeszcze poprawnie i wymienie paste *uzyta ta oryginalna z chlodzenia i tu moje pytanie czy moge uzyc coolaboratory? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Blue oczywiście :), spód radiatora nie jest wykonany z aluminium więc nie ma żadnych przeciwwskazań aby użyć Coollaboratory :), a cienka warstwa niklu w niczym nie przeszkadza, a nawet pomaga :) czekamy i mamy nadzieję, że coś z tego wyjdzie i TR będzie leżał jak należy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 zamontowalem inaczej ,jest troche lepiej , temperatura na 3712mhz waha sie 67-69C , 1,5v @ 3712 e6600. jutro jeszcze poprawnie i wymienie paste *uzyta ta oryginalna z chlodzenia i tu moje pytanie czy moge uzyc coolaboratory? pzdr A co to znaczy "inaczej"? Napisz, przyda się innym :) Co się tyczy pasty to TYLKO CLP! Używanie czego innego to marnowanie potencjału :P I pisze całkiem serio - nie po to kupujesz najdroższe, żeby korzystać z półśrodków... ale to już pisałem chyba :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 (edytowane) Ja dorzucę troszkę danych do tematu ( poglądowe dane :] ). Wczoraj potestowane troszke na wyższych napięcaich. Napięcie 1.500 3237 MHz temperatura w orthosie wynosiła 58 stopni Core 0 i Core 1 tyle samo. A pasta na procku to znany nam wszystkim AS5. Temperaturka w pokoju powyżej 28 stopni. Heh mały pokoik... Gorąco... Edytowane 17 Maja 2007 przez mato22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Trochę zenująco dyskutujecie. Kombinujecie z pastami wentylatorami, Labovsky jeszcze jakieś tunele i inne bajery. Problemem co juz zostało chyba dowiedzione jest docisk, a właściwie zbyt słaby docisk, dopóki docisk nie będzie odpowiedni to zamist mega hiper super past mozna tam włożyc kawał papieru toaletowego i nie wpłynie to na wydajnosć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...