SU8Z3R0 Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) Witam, Podziele się z wami moim niemiłym doświadczniem dt. mojego sprzetu. Być moze ktos bedzie w stanie cos na to zaradzic. Sprzet mam taki jak w opisie. Jednak co jest z tego najistotniejsze: płyta ASUS M2N-E na chipsecie nv 570SLI, czyli przegrzewający się chipset, małe napiecie vdimm, mała ilośc faz itp proc AMD AM2 Orleans 3500+ na 2760MHz na 1.5625 + 0.5V dysk WD Sata2 16MBcache poj mniej wazna. pamiec na 800MHz Od czego by tu zacząć Otóż nie dawniej jak rok temu zaopatrzylem sie w ten sprzet. Na zlozenie jego przymierzalem sie dosc dlugo, ale pojawienie sie nowosci w postaci AM2 jakos bardziej mnie skusilo. Coz bardziej mylnego jak mysl o tym ze poczynilem dobrze. Sprawa wygląda tak, gdy probuje obciazyc komputer duza iloscia odwolan do dysku (tak do dysku), wyskakuje mi blad w postaci bluescreena i kernel inpage error, czyli blad pliku ntxxx cos tam. Dobrze, czasami moze sie to zdarzyc , ale nie zawsze!? Otoz jak pisze, wystarczy ze przeciaze system. Zalozmy ze wypakowyuje plik z rara i odpalem foobara (muzyke), pozmieniam utwor i bum, wyskakuje bluescreen. Bardzo mnie to martwi, ale nie mam pojecia czym jest to spowodowane. Niegys czytalem ze Chipset Nvida 5xx moze byc za to odpowiedzialny, dokladniej benchmark.pl (przesylanie plikow wielkosci GB przez LAN konczy sie bluescreenem). Poki co problem ten to zagadka i nikt nie wie o co lotto. Pytanie czy mozna to podciagnac do mojego problemu. Nie wiem w czym tkwi problem. Do procesora ktory gubi bajty podczas ich przetwarzania, moze jego zbyt duze napiecie?, a moze to chipset, przegrzewajacy sie (choc zalozylem wentylator), i jego marna niedopracowana konstrukcja, a moze w koncu dysk z interfejsem sata2, jego bad sectory (ktorych nie ma). Jak juz wpomnialem wystarczy obciazyc dysk wielozadaniowoscia. Dajmy przyklad ogladam film, a brat laduje go na swoj dysk poprzez LAN - bluescreen gwarantowany! Co ciekawe gdy zainstalowalem Windows Viste RC1 problemu tego nie bylo! Co jeszcze bardziej ciekawe 8 na 10 instalacji Visty Retail konczy sie bledem plikow i nawet nie chce ona wystartowac. Powiedzcie w czym tkwi problem. Wyskakuje problem pliku, a dokladniej sterownika obslugujacego interfejs sata2. Czy to problem konstrukcyjny a moze mam cos w komputurzee zjeb..? Licze na zyczliwa pomoc. Pozdrawiam Jesli o czyms zapomnialem to chetnie udziele informacji. Windows SP2 32 z wlasnym sterownikiem sata2, czyt. nie z plyty. Edytowane 1 Maja 2007 przez SU8Z3R0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Nic nowego nie wymyślisz. Przyczyn może być wiele. Zacznij od sprawdzenia pamięci (Gold Memory), napięć (miernikiem) i temperatur (nawet sprawdzanie ręką jest bardziej wiarygodne od bzdur wypisywanych przez bios/programy diagnostyczne). Dalej szukaj innych sterów do mobo. Możesz też rozłożyć wszystko na części i podłączać od nowa. Ewentualnie sprawdzać każdą z części osobno w innym kompie (kumpla/brata/babci). No i mam nadzieję, że czytałeś to: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Swego czasu rzucilem okiem na watek o tym asusie i wychodzilo ze nforce 5xx to najwieksze gowno po fx jakie zieloni wydali... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Co najgorsze jestem twórcą tego wątku :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 masz mozliwosc przetestowania kompa ale na jakims innym dysku ?? moze plyta nie kompatybilna z dyskiem ?? Najnowsego biosa wgrales ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 nie mam mozliwosci przetestowania na innym dysku bios 802 czyli najnowszy Myslalem aby w przyszlosci kupic cos pod C2D, a jesli sie okaze ze to nie w tym bym problem? eh.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Z tego co piszesz wynika, że winny jest tu dysk albo chipset. Oczywiście nie jestem jasnowidzem i nie twierdzę że napewno ale jednak radziłbym poszukanie jakiegoś dysku (nawet 12 GB) i sprawdzenie czy z tym drugim też będą się działy takie rzeczy. Druga sprawa to instalacja sterowników które dołączył Asus wraz z płytą. Zainstaluj je. Windowsowe stery nie zawsze są najlepszym rozwiązaniem ;] Wymiana sprzętu może nie być konieczna. Podejrzewam że problem jest do wyeliminowania chyba że rzeczywiście płyta jest jakaś nie dorobiona <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Ta płytka jest w moim drugim kompie i nigdy nie było z nią problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) Mi to wygląda na problem ze sterownikami. Też niedawno miałem na swoim poprzednim kompie notoryczne zwisy, bluescreeny itp, i pomogło zainstalowanie sterów z cd która była razem z płytą główną w pudle, instalowanie jakichkolwiek nowszych wersji sterowników do tamtej płyty (GB na i915p) powodowało same problemy. Edytowane 2 Maja 2007 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) A mozna to zrobic na aktualnej instalacji windowsa, czy niezbedne bedzie nowy reinstall? Na plycie sa sterowniki ale tylko nVidia 32bit SATA RAID driver no i do 64 bit.. tak i nic poza tym:] Edytowane 2 Maja 2007 przez SU8Z3R0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...