Skocz do zawartości
SU8Z3R0

Bluescreeny, Błedy Crc Czyli Chipset Nv5xx W Roli Głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Podziele się z wami moim niemiłym doświadczniem dt. mojego sprzetu. Być moze ktos bedzie w stanie cos na to zaradzic.

Sprzet mam taki jak w opisie. Jednak co jest z tego najistotniejsze:

płyta ASUS M2N-E na chipsecie nv 570SLI, czyli przegrzewający się chipset, małe napiecie vdimm, mała ilośc faz itp

proc AMD AM2 Orleans 3500+ na 2760MHz na 1.5625 + 0.5V

dysk WD Sata2 16MBcache poj mniej wazna.

pamiec na 800MHz

Od czego by tu zacząć

Otóż nie dawniej jak rok temu zaopatrzylem sie w ten sprzet. Na zlozenie jego przymierzalem sie dosc dlugo, ale pojawienie sie nowosci w postaci AM2 jakos bardziej mnie skusilo. Coz bardziej mylnego jak mysl o tym ze poczynilem dobrze.

Sprawa wygląda tak, gdy probuje obciazyc komputer duza iloscia odwolan do dysku (tak do dysku), wyskakuje mi blad w postaci bluescreena i kernel inpage error, czyli blad pliku ntxxx cos tam. Dobrze, czasami moze sie to zdarzyc , ale nie zawsze!?

Otoz jak pisze, wystarczy ze przeciaze system. Zalozmy ze wypakowyuje plik z rara i odpalem foobara (muzyke), pozmieniam utwor i bum, wyskakuje bluescreen. Bardzo mnie to martwi, ale nie mam pojecia czym jest to spowodowane. Niegys czytalem ze Chipset Nvida 5xx moze byc za to odpowiedzialny, dokladniej benchmark.pl (przesylanie plikow wielkosci GB przez LAN konczy sie bluescreenem). Poki co problem ten to zagadka i nikt nie wie o co lotto. Pytanie czy mozna to podciagnac do mojego problemu. Nie wiem w czym tkwi problem. Do procesora ktory gubi bajty podczas ich przetwarzania, moze jego zbyt duze napiecie?, a moze to chipset, przegrzewajacy sie (choc zalozylem wentylator), i jego marna niedopracowana konstrukcja, a moze w koncu dysk z interfejsem sata2, jego bad sectory (ktorych nie ma).

Jak juz wpomnialem wystarczy obciazyc dysk wielozadaniowoscia. Dajmy przyklad ogladam film, a brat laduje go na swoj dysk poprzez LAN - bluescreen gwarantowany!

Co ciekawe gdy zainstalowalem Windows Viste RC1 problemu tego nie bylo!

Co jeszcze bardziej ciekawe 8 na 10 instalacji Visty Retail konczy sie bledem plikow i nawet nie chce ona wystartowac.

Powiedzcie w czym tkwi problem. Wyskakuje problem pliku, a dokladniej sterownika obslugujacego interfejs sata2.

Czy to problem konstrukcyjny a moze mam cos w komputurzee zjeb..?

Licze na zyczliwa pomoc.

Pozdrawiam

Jesli o czyms zapomnialem to chetnie udziele informacji.

Windows SP2 32 z wlasnym sterownikiem sata2, czyt. nie z plyty.

Edytowane przez SU8Z3R0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nowego nie wymyślisz. Przyczyn może być wiele.

Zacznij od sprawdzenia pamięci (Gold Memory), napięć (miernikiem) i temperatur (nawet sprawdzanie ręką jest bardziej wiarygodne od bzdur wypisywanych przez bios/programy diagnostyczne).

Dalej szukaj innych sterów do mobo.

Możesz też rozłożyć wszystko na części i podłączać od nowa. Ewentualnie sprawdzać każdą z części osobno w innym kompie (kumpla/brata/babci).

No i mam nadzieję, że czytałeś to: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]

Z tego co piszesz wynika, że winny jest tu dysk albo chipset. Oczywiście nie jestem jasnowidzem i nie twierdzę że napewno ale jednak radziłbym poszukanie jakiegoś dysku (nawet 12 GB) i sprawdzenie czy z tym drugim też będą się działy takie rzeczy.

Druga sprawa to instalacja sterowników które dołączył Asus wraz z płytą. Zainstaluj je. Windowsowe stery nie zawsze są najlepszym rozwiązaniem ;]

Wymiana sprzętu może nie być konieczna. Podejrzewam że problem jest do wyeliminowania chyba że rzeczywiście płyta jest jakaś nie dorobiona <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to wygląda na problem ze sterownikami. Też niedawno miałem na swoim poprzednim kompie notoryczne zwisy, bluescreeny itp, i pomogło zainstalowanie sterów z cd która była razem z płytą główną w pudle, instalowanie jakichkolwiek nowszych wersji sterowników do tamtej płyty (GB na i915p) powodowało same problemy.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozna to zrobic na aktualnej instalacji windowsa, czy niezbedne bedzie nowy reinstall?

Na plycie sa sterowniki ale tylko nVidia 32bit SATA RAID driver

no i do 64 bit.. tak i nic poza tym:]

Edytowane przez SU8Z3R0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi