Skocz do zawartości
DrKleiner

Przesiadka Z 939 Na Lga 775

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie siedziałem i myślałem i liczyłem i wyszło na to że przesiadka na C2D mnie nie wyniesie za dużo. Bo mam zamiar zostawić wszytko co mam w sygnaturce i sprzedać tylko procek, mobo i ram. Patrząc na allegro ludzie ostro kupują X2 na 939 a mój robi jeszcze spokojnie 2500Mhz więc się nie martwię. Mobo to luksusik na 939 a ram to też opchnę.

I wstępnie szukając w sumie 3 części na 775 wybrałem:

1. Intel Core 2 Duo E6320 1.86 GHz 4MB

2. Gigabyte 965P-DS4

3. Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4

Co do procka to raczej dobry wybór i ramu, jeżeli chodzi o mobo to tak w granicach 550zł chcę się zmieścić. Chłodzenia nie kupuje bo WC leży już na szafie prawie całe i chyba nawet go nie będę zakładać już na 939. Aha w planach wyciśnięcie ostatnich soków z CPU. Reszta co będzie w tym configu to widać w sygnaturce.

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka nie będę brać selekta. Szkoda kasy na selekcjonowane, co do ramu to myślę nad http://proline.pl/shop.php?prodid=PATRIOT+DDR2+1GB+800 jeszcze właśnie tymi tylko że kupię dwie takie kości. Co do mobo to nie mam pojęcia które wybrać, o MSI słyszałem złe opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z E6320 jest taki problem, że ma mały mnożnik. Aby wycisnąć z niego maksimum, jest potrzebna płyta robiąca fsb 500Mhz i tyleż samo pamięci. Czasem bardziej opłaci się brać E6420 z mnożnikiem 8, wtedy nie potrzeba takich ramów i płyt więcej pociągnie go do maksimum.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie można dać jakiegoś mniejszego mnożnika na pamięci? Żeby było asynchroniczne do CPU i chyba po sprawie :) przynajmniej tak u siebie na 939 robiłem.

Te na chipsecie NF650 i 680 tak potrafią, tylko też mało która pociągnie 450-500Mhz. Jest padliwa P5N-E Sli, jest Abit FP-IN9 Sli z niedopracowanym biosem. Jedyna sensowna MSI P6N Sli-FI osiąga 410-440. Na NF680 to już inna półka cenowa.

Chyba że się zgodzisz na E4300. Mnożnik 9 i po problemie, ale oc słabsze może być.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, to w takim razie ile E6320 będę mógł pojechać ta tych ramach co w pierwszym poście i na tym gigabyte. Wiem że każdy procesor kręci się inaczej, ale tak coś na nim będę mógł dobić może lepiej kupić ASUS P5N32-E SLI PLUS za 615zł można ją mieć a tyle siana znajdę jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gigabyte ds4, to wyszła jakaś nieudana nowa rewizja, wcześniejsze były lepsze, poczytaj w temacie o tych płytach od końca.

E6420 jest droższy od E6320 o 70zł.

ASUS P5N32-E SLI PLUS- 615zł + E6320--> w sumie wyciśniesz te 3,1-3,2Ghz, zależy od płyty.

MSI P6N-Sli-Fi -400zł + E6420---3,2Ghz lub więcej

Policz sobie obie konfiguracje.

Za 620zł do E6320 bym brał Abita QUAD GT, ale ma jakieś kłopoty z raidem- poczytaj w temacie, bo może już nieaktualne.

Najlepiej chyba wyjdzie E6420 + Abit AB9 Pro (480zł). Płyta mało problemowa. Może być też non Pro, ale raid jest tylko w dodatkowym kontrolerze Jmicron, pro ma w chipsecie ICH8R.

Ramy z 1. posta są natywnie 400Mhz CL4, więc coś jeszcze pójdą, choćby na CL5 + wyższe napięcie- da radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy w takim razie zostają. Poczytam tematy o Abitach wyżej wymienionych. A co do proca to hymm. Pomyślę.

Edit:

Tylko nie wiem czy opłaca się dopłacać do mnożnika o jeden większy bo E6320 ma 7x a E6420 ma 8x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie ciągnie ten C2D :) i to bardzo :) ten AB9 ciekawa propozycja do przemyślenia.

Edit:

A czemu nikt nie poleca tego Gigabyte 965P-DS4 na moje to ciekawa płytka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie wstrzymal troche... Barcelona wchodzi juz za kilka miechow

ten x2 to chyba nie taka padaka, aby nie przeczekac troche :)

ja to bym w sumie poczekal az beda procesory 32456123156456153 rdzeniowe...

Tylko nie wiem czy opłaca się dopłacać do mnożnika o jeden większy bo E6320 ma 7x a E6420 ma 8x

a e4400 ma x10 :D imo jest to najlepsze rozwiazanie B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dyskusjach z wami ryzuje mi się coś takiego teraz:

1.Intel Core 2 Duo E6420

2.Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4

3.Asus P5N32-E SLI PLUS

Zapłacę trochę więcej, ale komputer będzie miał starczyć na co najmniej 2lata, 3 a do tego jak stanieją 8800GTZ lub R600 zabłyśnie to go kupię po wakacjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E6420- OK, ale czy ten Asus to dobry wybór?? potrzebne Ci takie drogie mobo?? Jak już szaleć to osobiście bym wziął jakiegoś Abita AB9 QuadGT albo Asusa ROG Commando :D Pamiątki to OCZ Special Ops, te Corsairy co podał eQ, a może jakieś G.Skille? :rolleyes: Geilów sie wystrzegaj :unsure:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi