DrKleiner Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) Tak sobie siedziałem i myślałem i liczyłem i wyszło na to że przesiadka na C2D mnie nie wyniesie za dużo. Bo mam zamiar zostawić wszytko co mam w sygnaturce i sprzedać tylko procek, mobo i ram. Patrząc na allegro ludzie ostro kupują X2 na 939 a mój robi jeszcze spokojnie 2500Mhz więc się nie martwię. Mobo to luksusik na 939 a ram to też opchnę. I wstępnie szukając w sumie 3 części na 775 wybrałem: 1. Intel Core 2 Duo E6320 1.86 GHz 4MB 2. Gigabyte 965P-DS4 3. Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4 Co do procka to raczej dobry wybór i ramu, jeżeli chodzi o mobo to tak w granicach 550zł chcę się zmieścić. Chłodzenia nie kupuje bo WC leży już na szafie prawie całe i chyba nawet go nie będę zakładać już na 939. Aha w planach wyciśnięcie ostatnich soków z CPU. Reszta co będzie w tym configu to widać w sygnaturce. Edytowane 1 Maja 2007 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 pamieci to jakies ocz, a nie geile bo slabo sie kreca :) procek jak chcesz max oc to bym jakiegos selekta poszukal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 no i mobo IMO lepiej brać abita ab9 albo msi p6n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Procka nie będę brać selekta. Szkoda kasy na selekcjonowane, co do ramu to myślę nad http://proline.pl/shop.php?prodid=PATRIOT+DDR2+1GB+800 jeszcze właśnie tymi tylko że kupię dwie takie kości. Co do mobo to nie mam pojęcia które wybrać, o MSI słyszałem złe opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 akurat ta jedna jest lepsza, ale IMO do dużego o/c ja bym wybrał Abita AB9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) Z E6320 jest taki problem, że ma mały mnożnik. Aby wycisnąć z niego maksimum, jest potrzebna płyta robiąca fsb 500Mhz i tyleż samo pamięci. Czasem bardziej opłaci się brać E6420 z mnożnikiem 8, wtedy nie potrzeba takich ramów i płyt więcej pociągnie go do maksimum. Edytowane 1 Maja 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 A nie można dać jakiegoś mniejszego mnożnika na pamięci? Żeby było asynchroniczne do CPU i chyba po sprawie :) przynajmniej tak u siebie na 939 robiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) A nie można dać jakiegoś mniejszego mnożnika na pamięci? Żeby było asynchroniczne do CPU i chyba po sprawie :) przynajmniej tak u siebie na 939 robiłem.Te na chipsecie NF650 i 680 tak potrafią, tylko też mało która pociągnie 450-500Mhz. Jest padliwa P5N-E Sli, jest Abit FP-IN9 Sli z niedopracowanym biosem. Jedyna sensowna MSI P6N Sli-FI osiąga 410-440. Na NF680 to już inna półka cenowa. Chyba że się zgodzisz na E4300. Mnożnik 9 i po problemie, ale oc słabsze może być. Edytowane 1 Maja 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Hmmm, to w takim razie ile E6320 będę mógł pojechać ta tych ramach co w pierwszym poście i na tym gigabyte. Wiem że każdy procesor kręci się inaczej, ale tak coś na nim będę mógł dobić może lepiej kupić ASUS P5N32-E SLI PLUS za 615zł można ją mieć a tyle siana znajdę jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Co do gigabyte ds4, to wyszła jakaś nieudana nowa rewizja, wcześniejsze były lepsze, poczytaj w temacie o tych płytach od końca. E6420 jest droższy od E6320 o 70zł. ASUS P5N32-E SLI PLUS- 615zł + E6320--> w sumie wyciśniesz te 3,1-3,2Ghz, zależy od płyty. MSI P6N-Sli-Fi -400zł + E6420---3,2Ghz lub więcej Policz sobie obie konfiguracje. Za 620zł do E6320 bym brał Abita QUAD GT, ale ma jakieś kłopoty z raidem- poczytaj w temacie, bo może już nieaktualne. Najlepiej chyba wyjdzie E6420 + Abit AB9 Pro (480zł). Płyta mało problemowa. Może być też non Pro, ale raid jest tylko w dodatkowym kontrolerze Jmicron, pro ma w chipsecie ICH8R. Ramy z 1. posta są natywnie 400Mhz CL4, więc coś jeszcze pójdą, choćby na CL5 + wyższe napięcie- da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) Ramy w takim razie zostają. Poczytam tematy o Abitach wyżej wymienionych. A co do proca to hymm. Pomyślę. Edit: Tylko nie wiem czy opłaca się dopłacać do mnożnika o jeden większy bo E6320 ma 7x a E6420 ma 8x Edytowane 1 Maja 2007 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 hm... moim zdaniem nie ma sensu taka przesiadka... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 A to niby czemu? :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) Ja bym brał E6420+AB9 ;] ten Abit robi FSB około 400-420 więc ten mnożnik x8 byłby zbawieniem dla ciebie :wink: p.s ewentualnie E4400 :-P Edytowane 2 Maja 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Patrz moj podpis - jeszcze do nie dawna amd na 939. Blisko tydzien czasu spedzilem na roznych forach i czytalem. Moj wybor wydaje sie tani i optymalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 ja bym sie wstrzymal troche... Barcelona wchodzi juz za kilka miechow ten x2 to chyba nie taka padaka, aby nie przeczekac troche :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangur Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 A tam Barcelona, teraz po Core 2 Duo od Intela nic mnie juz nie przekonuje do AMD, zobaczcie sobie jak od Intela V8 bierze AMD 4x4 na PClab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) Też mnie ciągnie ten C2D :) i to bardzo :) ten AB9 ciekawa propozycja do przemyślenia. Edit: A czemu nikt nie poleca tego Gigabyte 965P-DS4 na moje to ciekawa płytka. Edytowane 2 Maja 2007 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junioor Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 ja bym sie wstrzymal troche... Barcelona wchodzi juz za kilka miechow ten x2 to chyba nie taka padaka, aby nie przeczekac troche :) ja to bym w sumie poczekal az beda procesory 32456123156456153 rdzeniowe... Tylko nie wiem czy opłaca się dopłacać do mnożnika o jeden większy bo E6320 ma 7x a E6420 ma 8xa e4400 ma x10 :D imo jest to najlepsze rozwiazanie B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Po dyskusjach z wami ryzuje mi się coś takiego teraz: 1.Intel Core 2 Duo E6420 2.Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4 3.Asus P5N32-E SLI PLUS Zapłacę trochę więcej, ale komputer będzie miał starczyć na co najmniej 2lata, 3 a do tego jak stanieją 8800GTZ lub R600 zabłyśnie to go kupię po wakacjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 geilom mówimy NIE . Kup sobie jakieś OCZ'tki albo Patrioty (z droższych) albo A-Daty / Goodramy / Kingstony (z tańszych) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Czemu nie Gaily co z nimi nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 kiedyś robili pamięci z tego co pamiętam na Micronach , a teraz to w sumie nie wiadomo.. Wiadomo , że mają problemy i są słabo krętliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Bierz jakies OCZe (SO lub platinum) lub patrioty, bo te geile slabo sie kreca (wiem bo bawilem sie kompem z tym akurat ramem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 A co sądzicie o tych http://proline.pl/shop.php?prodid=PATRIOT+DDR2+1GB+800 :)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 dobra Patrioty nie są złe ;) OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) To te Patrioty wyjdą mnie taniej niż Geile ;) heh :) no dobra trzeba będzie poszukać kupców na stary sprzęt. Edytowane 2 Maja 2007 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 A może TE bardzo dobre pamiątki :wink: Te patrioty zresztą tez złe nie są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Ale maja tylko 667Mhz :( Hymm tak myślę nad tą przesiadką i jedną stopą jestem już przy C2D a drugą siedzę dalej na starej platformie :) sam nie wiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) E6420- OK, ale czy ten Asus to dobry wybór?? potrzebne Ci takie drogie mobo?? Jak już szaleć to osobiście bym wziął jakiegoś Abita AB9 QuadGT albo Asusa ROG Commando :D Pamiątki to OCZ Special Ops, te Corsairy co podał eQ, a może jakieś G.Skille? :rolleyes: Geilów sie wystrzegaj :unsure: Edytowane 2 Maja 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...