Gość ABITUser Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Cześć, Zacznę od konfiguracji: ABIT KN9 X2 3600+ Windsor Delta 350W (dwie linie +12V) Mam problem. Ostatnio pojawiły się restarty komputera, od razu obwiniłem za to pamięć, po pewnym czasie zamiast błędów przy programach komputer nie mógł w ogóle zbotować Windowsa. Były to pamięci PNY 1 GB DDR2-667 MHz, kręciły się świetnie, bo na DDR1040 przy 2.3V - kości V-data. Zmieniłem za to pamięci na nowe - PNY 1 GB DDR2-667 MHz, ale nie wiem na jakich kościach, bo dostaję całkiem inny opis w CPU-Z niż w poprzednich pamięciach. W każdym razie. Przeinstalowałem Windowsa. Aż do dzisiaj, kiedy zauważyłem restarty komputera. Zaczęło mi się gotować. Włączam memtest+ 1.70 i co? Po 50% przejścia gdzieś na 950 MB znajduje 500 błędów. Korzystałem z BIOSu 1.2, następnie przeflashowałem na 1.1. Oto kombinacja slotów na jakich nie chodzi pamięć: DIMM1 - pamięć zachowuje się bardzo dziwnie, nieraz nie przejdzie inicjacji karty graficznej, raz zawiesi się na inicjacji dysków Reszta DIMMów chodzi ok, ale są restarty co jakiś czas. Ciekawi mnie jeden problem. Pamięć chodzi domyślnie z T1, wtedy błędy pojawiają się później. Natomiast jak zmienię na T2 to praktycznie przy starcie memtesta już leci cała masa. Pamięć jest nowa, była w pudełku oryginalnym, nie otwierana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Przy tych 2.3V dawales nawiew czy tak po prostu rzuciles napiecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ABITUser Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Mając jeszcze te starsze pamięci dawałem 2.3V, nawiew był z Freezera, bo pamięci były zaraz przy nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) 1.Sprawdź zasilacz,pisałeś ,że ramki były krecone,rozumiem że procek również,możliwe,że zasilacz po tych próbach niedomaga; 350W do kręcenia to za mało. 2.Podaj ustawienia pamięci dzielnik,timingi najlepiej zrzut tweakera lub memseta z cpu-z,byc może są za ostro ustawione. Jeżeli na drugim komplecie ramek jest to samo,więc prawdopodobnie to nie wina pamięci (chociaż wykluczyć się nie da),wygląda na zasilacz,niestety mobo tez wykluczyc się nie da,po kolei nalezy sprawdzić. :wink: Edytowane 1 Maja 2007 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ABITUser Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Ale nie oto chodzi. Poczytajcie dokładnie. Tamte pamięci pewnego dnia dostały błędów, po kilku godzinach już błędów nie było, bo nie dało się nawet Windowsa uruchomić. Kupiłem wczoraj nowe pamięci, pochodziły do dzisiaj, a dzisiaj już błędy, nawet po reinstalce Windowsa. Owszem, nie ma tak częstych restartów, ale dziwi mnie - w nowo kupionych pamięciach?! Delta 350W z dwoma liniami +12V. Polecana w dziale o zasilaczach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Mając jeszcze te starsze pamięci dawałem 2.3V, nawiew był z Freezera, bo pamięci były zaraz przy nim.Ale te nowsze może nie tolerują 2,3V, sprawdzić nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Ja bym stawiał na uwalony kontroler RAM lub stabilizator VDDQ/VDD RAMu, ew pęknięte mobo. Sprawdź memorki na innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ABITUser Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Ale chodzi oto, że one na defaultowych ustawieniach wykazują błędy. Nawet zmiana z SPD na własne daje ten sam efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Jak sprawdzisz memorki na innym kompie, to będzie wiadomo jaka wersja jest prawdziwa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ABITUser Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Oto wyniki. Mam przy sobie płytę ECSa na AMD690G (jeszcze jej nie ma w sprzedaży) Na niech wszystko przechodzi super!!! Wyciągnąłem zatem cały sprzęt i nadal testuje na ABICIE. Na slocie DIMM1 w ogóle nie startuje komputer, dałem go więc na DIMM4. Startuje bez problemu, ale są błędy. Zmieniłem na T2 i teraz błędy są, ale zdecydowanie później. Zmieniłem Trfc dla DIMM4 na 127 ns i błędy pojawiają sie przy samym końcu testu. Więc co jest grane? Zaraz idę do znajomego sprawdzić te pamięci, on ma C2D. Może będzie się zamienić, bo ma Kingstony zwykle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Skoro memorki są sprawne to pozostaje procek lub mobo. Sprawdź procka na innym kompie, lub wrzuć innego procka na swojego Abita. To ostatecznie rozsrzygnie sprawę. Jeśli masz możliwość, zmierz faktyczne napięcie zasilania RAMu (miernikiem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...