Skocz do zawartości
Dagi

Dysk Nie Odpala Systemu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy można do końca wierzyć raportowi ze smarta, ale wg niego dysk jest w porządku :).

Chyba można, przed chwilą sprawdzałem swój (identyczny model, nawet numer seryjny zbliżony) i wszystko wygląda podobnie. Oczywiście mój działa ;)

Barracuda 7200.7 "stuka" jak ma za duże napięcie +12V, i to jest prawdopodobnie przyczyna całego problemu z dyskami. Zasilacz do wymiany, tylko trzeba najpierw sprawdzić napięcia miernikiem - żeby się nie okazało że że to "pozostałe 10% uszkodzeń" (czyli np. płyta główna)

Typ procesora: AMD Duron XP, 1300 MHz (13 x 100)

Nazwa płyty głównej: ECS K7SOM+

Tak dokładnie to ten procesor nie istnieje, firma ECS "wymyśliła" go sobie. W rzeczywistości na płycie jest zamontowany Duron 950 albo 1000 (rdzeń Morgan, wszystkie Durony zgłaszają się na tej płycie jako "AMD ..... XP").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba można, przed chwilą sprawdzałem swój (identyczny model, nawet numer seryjny zbliżony) i wszystko wygląda podobnie. Oczywiście mój działa ;)

Barracuda 7200.7 "stuka" jak ma za duże napięcie +12V, i to jest prawdopodobnie przyczyna całego problemu z dyskami. Zasilacz do wymiany, tylko trzeba najpierw sprawdzić napięcia miernikiem - żeby się nie okazało że że to "pozostałe 10% uszkodzeń" (czyli np. płyta główna)

Tak dokładnie to ten procesor nie istnieje, firma ECS "wymyśliła" go sobie. W rzeczywistości na płycie jest zamontowany Duron 950 albo 1000 (rdzeń Morgan, wszystkie Durony zgłaszają się na tej płycie jako "AMD ..... XP").

Też już gdzieś czytałam taką recenzję o tym procesorze, ale to nic – mi taka konfiguracja wystarcza, tzn. taka działająca :rolleyes: .

Jutro kupuje nowy zasilacz, a dysk Hitachi oddaje do reklamacji.

Bardzo dziękuję Wam za pomoc :smile2: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też już gdzieś czytałam taką recenzję o tym procesorze, ale to nic – mi taka konfiguracja wystarcza, tzn. taka działająca :rolleyes: .

Jutro kupuje nowy zasilacz, a dysk Hitachi oddaje do reklamacji.

Bardzo dziękuję Wam za pomoc :smile2: .

Hmm... K7SOM+... Coś mi ta nazwa mówi..

Ja bodajże się spotkałem z modelem, który miał zintegrowany procesor Duron 1800+ (nie pamiętam częstotliwości) :) Tylko tutaj znowu analogiczna sytuacja - bo nie było czegoś takiego jak Duron 1800+, a Duron 1800MHz (jądro Applebred) - tak więc..

To tak tylko informacyjnie (wiem, że to swego rodzaju off-top), ale temat został już zakończony więc pozwoliłem sobie wtrącić ;)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi