Skocz do zawartości
Piotr77

Cichy I Szybki Komputerek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój kolejny komputer ma spełniać 3 założenia,

- być baaardzo cichy (stoi w pokoju obok kanapy i przeszkadza w oglądaniu TV)

- szybki i przyszłościowy - dzisiejsze + przyszłościowe gry na DX 10

- nadawać sie do lekkiego OC ale przez większość czasu działać na podstawowych ustawieniach

Mam już następujące komponenty:

Dysk 320 Seagate Baracuda 10

Grafika 7600 GT (na gwiazdkę coś do DX10)

Nagrywarka Benq

Chcę kupić :

Abit Ab9 Pro

2 x 1 MB Patriot 800 LLK CL4

C2D 6600

Obudowa Antec P182 (cicha i ładna - wg mnie)

Scynthe Infinity na proc.

Zasilacz (nie wiem jeszcze jaki) moze Chieftec 560 W

Proszę o opinię zwłaszcza w kwestii zasiłki (najpepiej do 350 PLN).

Wyciszenie grafy dopiero po zmianie karty.

Edytowane przez Piotr77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro do podstawowego O/C po chorobe Ci takie ramki drogie :] ?? starczą Ci A-Data albo Goodram. Dalej, plyta główna . Albo zwykłe AB9 albo QuadGT. BO PRO od nie PRO różni się tylko liczbą wejść. Zasiłkę jakąś ze stajni BeQuiet! Na jaką Ci tam starczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro do podstawowego O/C po chorobe Ci takie ramki drogie :] ?? starczą Ci A-Data albo Goodram. Dalej, plyta główna . Albo zwykłe AB9 albo QuadGT. BO PRO od nie PRO różni się tylko liczbą wejść. Zasiłkę jakąś ze stajni BeQuiet! Na jaką Ci tam starczy

Ramki takie drogie ponieważ chcę żeby na podstawowych ustawieniach lub ewentualnie na lekkim OC komputer był jak najszybszy . W przypadku tych patriotów standartem jest 800 CL4 a bezz problemu mogę mieć 1000 CL5. Będzie to znacząca różnica w porównaniu do tańszych np 667 (oczywiście to tylko moja opinia - jeśli się mylę to mnie popraw). Za chwilę będą już DDR3 i chcę kupić to co najlepsze w tej chwili. Nie chcę już dłużej czekać bo juz np. w Stalkera nie mogę sobie pograć na moim dotychczasowym sprzęcie.

Co do płyty to za rogiem są już nowe chipsety więc nie pokuszę się na drozsza o 200 zl Quad GT a pro jest mi potrzebna ponieważ zapomniałem napisać ze mam jeszcze jeden dysk (160). I jeśli zapragnę kiedyś Raid z tej 320 (czyli dokupię drugą) to z tego co pamiętam będę miał problem przy zwykłym AB9.

Rozejrzę sie za tymi BeQuiet - jaką moc potrzebuję to powyższej konfiguracji + w przyszłości np 8800 GTX lub Radeon R600?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kaaban

W ddr2 nie ma już takich różnic między np 667 a 800 - bynajmniej nie odczujesz tego aż tak ;) lepiej kupić 667 i tak pójdą na te 800 :).

Co do mobo-trochę przeczysz sam sobie. Nie kupisz quada bo nowe chipsety za rogiem ale kupisz pro bo będziesz chciał radia :| chyba że możesz sobie pozwolić na zakup 320gb w każdej chwili... imo bezsens ten pro ale jak chcesz.

Bequiet! jak najlepszy wybór :) tak ~500 powinno styknąć (IMO)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci:

Może faktycznie macie rację, w końcu po to są fora żeby pomagać sobie nawzajem. Czy mógłby to ktoś mi wyjaśnić jaka będzie różnica w takiej konfiguracji między np pamieciami 667 CL 4 a 1000 CL 5?

Czy będzie odczuwalna w grach?

Płyta,

Czy ja sobie przeczę? Może nie rozumiemy się dokładnie albo ja mam złe pojęcie o cenie tej płyty. Wg mnie AB9 Pro kosztuje około 460 zł a quad GT około 650 zł.

Co Quad GT da mi więcej niż AB9 Pro?

Tę różnicę w cenie chcę przeznaczyć na jakiś inny komponent (np. na Scynthe Infnity). Tę płytę chcę na około 1 - 1,5 roku. potem sobie zmienię na jakiś cud na nowych chipsetach jeśli się okaże że warto.

A co do dysków to mam dostęp akurat do różnych (brata, siostry itd) i czasami mam nawet trzy podłączone.

Zasiłka

To teraz mi daliście zagwozdkę - w cenie około 400 zł mogę dostać

Be Quiet! Straight Power E5-550W 550W lub Be Quiet! Dark Power Pro 530W

Co wybrać ? Czym one się tak naprawdę różnią? I który cichszy?

Nikt nie wypowiedział sie na temat ciszy w podanej przeze mnie konfiguracji. Czy ktoś może powiedzieć coś o tej budzie w wersji P180 lub 182? rzeczywiście jest taka cicha jak piszą w necie?

Dzięki za wszystkie sugestie.

Edytowane przez Piotr77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do budy nic ci powiedziec nie moge, ale chyba mozna troche zaoszczedzic i kupic np. sharkoon rebel 9 i do tego wantylatory fander 12cm, ktore podobno sa naprawdeeee ciche B-)

ab9 pro jest rzeczywiscie wystarczajacy w twoim przypadku. ewentualnie mozesz sie zastanowic nad msi p6n sli-fi. recenzja tej plyty jest dostepna na www.pclab.pl.

co do pamieci... jak pisales wyzej chcesz kupic zestaw pod c2d. w tym przypadku cl4 czy cl5 wiekszej roznicy w wydajnosci nie robi. natomiast co do rozpietosci tych kilkuset mhz to mysle ze bedzie roznica, ale na pewno nie zabójcza. zwroc takze uwage na cene. mysle ze wolalbys wlozyc ja w cos innego niz w te kilka mhz.

aaa zapomnialem o zasilaczu :damage_wall: bierz be quiet straight power 550w. naprawde bardzo dobry zasilacz i mysle, ze na dlugoo ci wystarczy.

Edytowane przez junioor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do budy nic ci powiedziec nie moge, ale chyba mozna troche zaoszczedzic i kupic np. sharkoon rebel 9 i do tego wantylatory fander 12cm, ktore podobno sa naprawdeeee ciche B-)

Co do budy to się uparłem na tego Anteca - po prostu on mi się strasznie podoba - najprostszy wygląd jak tylko się da.

ab9 pro jest rzeczywiscie wystarczajacy w twoim przypadku. ewentualnie możesz sie zastanowic nad msi p6n sli-fi. recenzja tej płyty jest dostepna na www.pclab.pl.

Musiałeś to robić? Już byłem zdecydowany na Abita a ty z tym MSI wyjeżdżasz. I co gorsza chyba masz rację. Za troszeczkę niższą cenę dostaje:

podobno lepszą zintegrowaną kartę dźwiękową,

SLI (może sie kiedyś przyda),

obsługa przyszłych procków 1333 (Abit tego nie ma? Nie da sie tego załatwić biosem?)

Małe OC na podobnym poziomie, przy dużym OC lepszy Abit (ale ja nie planuje dużego)

Coś jeszcze?

I pytanie: Czy na tej płycie założę bez problemu Scynthe Infinity? Nic nie wystaje z niej? Widzę na zdjęciach że ciepłowodów nie ma, i wysokich radiatorów. Ktoś ma ten tandem w kompie?

Na pclab.pl nie można wejść od wczoraj, czytałem reckę na frazir.pl

co do pamieci... jak pisales wyzej chcesz kupic zestaw pod c2d. w tym przypadku cl4 czy cl5 wiekszej roznicy w wydajnosci nie robi. natomiast co do rozpietosci tych kilkuset mhz to mysle ze bedzie roznica, ale na pewno nie zabójcza. zwroc takze uwage na cene. mysle ze wolalbys wlozyc ja w cos innego niz w te kilka mhz.

Pomyślę

aaa zapomnialem o zasilaczu :damage_wall: bierz be quiet straight power 550w. naprawde bardzo dobry zasilacz i mysle, ze na dlugoo ci wystarczy.

A czym się tak naprawdę różni ten Dark Power od Straight Power? Czy jest jakaś różnica w hałasie jaki generują? (doczytałem się że Dark ma odpinane kable - do czegoś to sie przyda?)

Edytowane przez Piotr77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr77 widze że składasz pożądny zestaw więc nie dawaj sobie wciskać najtańsze g..na pokroju Goodrama czy Kingstona.Sęk w tym że trzeba znależć złoty srodek a więć pamięci które będą tanie,stabilne,markowe z potencjałem OC i najlepiej mające 800MHz bo w Core 2 Duo timingi się nie liczą.Moja propozycja to 2x1GB Special Ops 800MHz CL5 za 390zł w ESC.Podkręcisz je do wartośći 1000Mhz przy CL5 albo i więcej.Przy CL4 powinny pójść na 900Mhz albo więcej jeśli szczęście dopisze.Te pamięci to taki złoty środek pomiędzy najtańszymi odpadami typu Kingston a wcale nie drogimi Patriotami które przed podwyżką kosztowały jedynie 1200zł :blink:.Ktoś jeszcze twierdzi że są drogie :blink: skorą można je teraz capnąć za 550zł :rolleyes: Alternatywą dla OCZ mogą być także corsair 2x1GB 677Mhz CL4 za 315zł :D.Nad A-Datami też można się zastanowić ale nie polecam bo nielubią na dłuższą mete wysokich napieć a w OCZ masz gwarancje na stabilną prace pamięci z podwyższonym napięciem.Zdecydowanie bierz OCZ :razz:

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naxt!

Takie porady lubię na temat, bez specjalnych uprzedzeń (typu Asus to shit, Abit jest cool)

Zresztą wszyscy są pomocni na tym forum, wielkie dzięki.

Teraz czekam aż ktoś się wypowie w takim tonie na temat płyty.

Na googlu widzę dokładnie taki temat jak mnie interesuje Abit vs MSI (na forum pclab) ale nie mogęgę wejść od wczoraj na ich stronę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy ile masz kasy, ale i tak pozostają 3 rozwiązania:

Abit AB9

Abit AB9 Pro

Abit AB9 QuadGT(mój faworyt)

Odradzam kupno ASUSA, wszyscy mają problemy z tymi płytkami. Aż złość mnie bierze, jak pojawia się temat: "Problem z moim ASUSEM..."

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu mnie załatwiliście bez mydła. Monster mi daje trzy Abity do wyboru (wybrałbym AB9 Pro) a tu beka dowala mi MSI! To poproszę w takim razie kogoś kto wypisze za i przeciw MSI i Abita AB9 Pro. A potem to już mi chyba tylko ankieta zostanie...

Zakupy robię za 2 tygodnie wiec jeszcze chwila czasu na dyskusje jest.

Nie mogę znaleźć sklepu (internetowego) gdzie mogliby mi złożyć cały zestaw. Najbliżej optimum jest www.apollo.pl Jakieś pozytywne/negatywne opinie o tym sklepie?

Buda zasiłka i płyta i proc muszą być z jednego sklepu bo nie mam doświadczenia w składaniu kompa od podstaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, na MSI będziesz musiał aktualizować BIOS(w trakcie zabiegu wyłączał ci prąd i zostaje tylko serwis) , żeby pójść wyżej niż 410. Na Abicie, niczego nie musisz robić, bo w BIOSIE jest fajna funkcja do podkręcania.

Dla mnie Abit AB9 Pro wygrywa, ale pamiętaj, że to ty podejmujesz decyzję.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, na MSI będziesz musiał aktualizować BIOS(w trakcie zabiegu wyłączał ci prąd i zostaje tylko serwis) , żeby pójść wyżej niż 410. Na Abicie, niczego nie musisz robić, bo w BIOSIE jest fajna funkcja do podkręcania.

Dla mnie Abit AB9 Pro wygrywa, ale pamiętaj, że to ty podejmujesz decyzję.

Pozdrawiam

Musiałby mieć strasznego pecha, pozatym bios nie będzie sie wgrywał 20 minut....bez jaj ludzie :damage_wall: BTW. jak już to raczej brać AB9 chyba że nie będziesz mógł spać z myśla o tym że masz tylko 2 porty SATA mniej niż wersja Pro :lol:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to rzeczywiście podałeś konkretny argument <_< Powiedz ile znasz osób u których przy aktualizacji biosu wyłączyli prąd ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma swoich faworytów. Każdemu polecam i jakoś nikt jeszcze nie mówił, że Abit po zakupie pracuje niestabilnie, lub padł całkiem.

Powody są całkiem realne, po co aktualizować BIOS, jak można kupić Abita, mieć funkcje Abit(coś tam, nie pamiętam) i odrazu podkręcać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi