m821206 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) Witam. Przymierzam sie do kupna nowej zabawki - mam juz wstepna wizje tego, jak mialaby ona wygladac, jednak prosze o pomoc w dobraniu kilku komponentow (jednoczesnie zaznaczam, ze moge miec ograniczony wybor ze wzgledu na miejsce w ktorym kupuje - i tutaj raczej bede bral wszystko, ze wzgledu na mozliwosc zaoszczedzenia w ten sposob kilkuset zl). Komputer ma byc do grania, wyniki w smarkach mnie nie interesuja i nie podniecaja, tak wiec bedzie tylko lekki o/c (czyli najpewniej procesor do ~3 GHz, moze mniej zeby nie podnosic napiec, pamieci i grafike pewnie zostawie, ew. leciutko rusze), tak zeby bez problemu chodzilo 24/7. Oto mniej wiecej co mi przychodzi do glowy: E6420 Abit AB9 vs MSI P6N SLI-FI 2x1GB Goodram Pro 900 vs 4x1GB Goodram 667 (w sumie teoretycznie 2GB powinno wystarczac, ale czasy sie zmieniaja, wiec moze jest sens dolozyc :P 800 czy 900 pewnie i tak nie wykorzystam, bo pewnie ustawilbym 1:1, a cpu nie bede zylowal do 400 MHz, wiec te 667 moze dalyby rade - pojda na 350-370? a jesli nie, to co w podobnym segmencie cenowym? tutaj jest ograniczone pole manewru biorac pod uwage, ze mam do wyboru tylko: Geile, Goodramy, Patrioty - ale tu chyba drozej, Kingstony) MSI 8800GTS 320 MB OC (to akurat moze sie zmienic, bo zanim zamowie wszystko mina jeszcze ze 2 tygodnie, wiec pojawia sie juz Radki) Tagan U35 500 (ew z sensownych moge jeszcze wziac jakiegos BeQuiet. na zasilaczu nie chce oszczedzac, bo nie jest to rzecz, ktora starzeje sie jak grafika, czy procek - tak wiec wole cos drozszego, z czego bede w 100% zadowolony) 2x Seagate 320 (duzo, ale potrzebuje - zrezygnowanie z jednego dysku, albo wziecie 250tek na rzecz proca/grafiki/ramu nie wchodzi w gre) Pioneer 111d Freezer 7 Pro do tego buda TT Kandalf (wiem, ze droga, ale i tak mialem brac Armora, a nie ma go tam gdzie kupuje, za to Kandalfa moge wziac nieco taniej niz normalnie Armor, tak wiec tu juz raczej nie bede sie zastanawial - bo podobnie jak z zasilaczem, nie jest to cos co sie szybko zmieni) Przede wszystkim prosilbym o porade co do RAMu i mobo, ew zasilacza. Jesli chodzi o inne propozycje i przedzial cenowy - tak jak pisalem chcialbym, zeby byl mniej wiecej w podanych granicach - nie mam wyznaczonego konkretnie budzetu, ale nie chce doplacac np do 2x drozszego RAMu, w ktorym to bede sobie mogl szybciej przeleciec SuperPI i miec 82 zamiast 80 fps w jakiejs grze. Genralnie to zalezy mi tylko, zeby dzialal z mobo i ew zeby dalo sie na nim zrobic 1:1 z rozsadnie podkreconym procem. jednoczesnie - rowniez jak pisalem - nie zrezygnuje z dobrej obudowy czy zasilacza, ani pojemnosci dyskow :) Dzieki za pomoc :) Edytowane 2 Maja 2007 przez m821206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 cpu : OK mobo : oba dobre, ja bym się chyba skłonił ku MSI :D pamięci : jak nie robisz ogromnego o/c to weź te goodramy 667, ale po kiego od razu 4 GB jak system 32-bitowy rozpozna max. 3.2 GB ?? gfx : oszczędź na ramach, weź 2x1GB 667 , a dołóż do 640MB na grafie , bo nie starczy Ci potem ... psu : weź coś od BeQuiet :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m821206 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Za pare miechow bedzie pewnie trzeba sie przesiasc na te durna Viste, zeby zobaczyc co nam pokaze Crysis - tak wiec z 4GB RAMu patrze juz pod tym katem, bo na tym systemie juz nie zaszkodzi :P Co do dokladania do grafiki - wlasnie chcialem tego uniknac, bo to najszybciej starzejaca sie rzecz - tak wiec wole chyba zostawic te pare stowek w kieszeni i szybciej zmienic. Zwlaszcza, ze mam 19", wiec bede gral w 1280x1024, w ktorej to 320MB karta wg testow sprawuje sie niegorzej niz 640MB A co do PSU - jaka jest wlasciwie roznica miedzy seria Straight Power a Dark Power? I czy do takiego zestawu przy lekkim o/c, paru rzeczach podpietych pod USB i zdecydowaniu sie na Be Quiet 500tka starczy, czy cos minimalnie wiekszego? Bo tu moglbym w sumie miec 530/550 i pare groszy w kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 ta durna vista jak 32-bity ma to też Ci rozpozna 3.2 giga ramu no w sumie jak zamierzasz zmieniać pod kątem grania w DX10 , to teraz weź 7900GS Galaxy z wiatrakiem od Coolermastera, a jak będzie wiadomo co i jak z DX10 to wymienisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 i ramu sie nie oplaca na razie wiecej jak 2gb brac. za jakis czas dokupisz kolejne 2gb taniej i bedzie ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) Tak jak napisał xacti jak chcesz kupować ramu na zapas paro miesięczny to trochę bezsensu bo za jakiś czas będzie tańszy-wtedy dokupisz. Grafa-też miałem taki dylemat ale jeżeli teraz nie kupujesz pod kątem grania w gry dx10 tylko jak sam napisałeś wolisz szybciej zmienić to imo lepiej 7900gs/1950pro skoro i tak chcesz zaraz zmieniać i wzbraniasz się przed 640mb na grafie :P Edytowane 2 Maja 2007 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m821206 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Tak jak napisał xcati jak chcesz kupować ramu na zapas paro miesięczny to trochę bezsensu bo za jakiś czas będzie tańszy-wtedy dokupisz. Grafa-też miałem taki dylemat ale jeżeli teraz nie kupujesz pod kątem grania w gry dx10 tylko jak sam napisałeś wolisz szybciej zmienić to imo lepiej 7900gs/1950pro skoro i tak chcesz zaraz zmieniać i wzbraniasz się przed 640mb na grafie :P Ok, dzieki za wskazowki, zdecyduje sie wiec chyba na mobo od MSI, BeQuiet Straight Power E5-550W i nie bede bral RAMu na wyrost, narazie starczy 2x1 Goodram 667. A co do grafiki - przez "szybciej" zmienic mialem raczej na mysli za rok a nie za dwa, tak wiec nie jest to na zasadzie juz zaraz :P Tak wiec raczej wezme juz cos z dx10. I wciaz wydaje mi sie, ze dokladanie do wersji 640 MB, jesli bede gral tylko w 1280x1024 nie ma do konca sensu, no ale akurat co do grafiki to ostatnio slowo padnie za jakies 2 tygodnie, jak pojawi sie 2900XT - narazie nie ma co sie zastanawiac, dopoki nie wiadomo, jak zmieni sie sytuacja po jego wyjsciu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 w twoim przypadku bralbym 8800gts z 320mb pamieci :) @Kaaban nie xcati tylko xacti ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 no to w sumie niech teraz będzie ten 88GTS z 320 MB ( chyba, że radoś go przebije ) , a za rok kupisz coś z prawdziwego zdarzenia, że tak powiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...