thewall Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Mata wydaje się dobrym rozwiazaniem na hałas wydobywający się z komputera. Ale zamontowana może stać się siedliskiem kurzu. Czym czyścicie maty. Jak jest z trwałością mat i trzymaniem kleju? Co powiecie o takim zestawie? BEQUIET NOISE ABSORBER KIT BLACK CHIEFTEC LBX/LCX FLEECE COATING Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Maty, same w sobie jako rozwiazanie problemu halasu wydobywajacego sie komputera nie sa dobrym pomyslem. Najpierw nalezy spowolnic wentylatory, wyciszyc dyski itp. Jesli wciaz slychac odglosy elektroniki, prace dysku mozna pokusic sie o maty wyciszajace - cudow nie bedzie ale zawsze to kolejny krok ku cichemu komputerowi i zaspokokajanie potrzeb maniaka ciszy ;) Ja ostatecznie musialem zmienic dyski na 2,5 calowki oraz zredukowac liczbe wentlatorow do dwoch 120-ek a ich predkosc do <600rpm Mata nie jest siedliskiem kurzu, nie wymaga czyszczenia, przynajmniej w moim przypadku. Wspomniane przez Ciebie maty Bequiet'a przyklejasz raz na zawsze - nie ma mozliwosci ich 'odklejenia' - celowo napisalem w cudzyslowiu gdyz mocuje sie ja na czyms smolo-podobnym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thewall Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 No tak ciche wiatraki najważniejsze. mocuje sie ja na czyms smolo-podobnym ;)To jest jakiś klej? Czy takie maty są wrażliwe na wyższą temperaturę, czynniki mechaniczne, działanie czasu itp. Czy kruszą się, topią lub śmierdzą? Jak rozumiem raz założonych nie można już zmienić. Czy mają porównywalną skuteczność jak np wyciszenie w antku p180/182? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 No tak ciche wiatraki najważniejsze. To jest jakiś klej? Czy takie maty są wrażliwe na wyższą temperaturę, czynniki mechaniczne, działanie czasu itp. Czy kruszą się, topią lub śmierdzą? Jak rozumiem raz założonych nie można już zmienić. Czy mają porównywalną skuteczność jak np wyciszenie w antku p180/182? Mysle ze takiego BeQuieta nie skruszy ani temperatura, tzn ta osiagana w obudowie komputera ani czas (w granicach rozsadku). Mechanicznie tez bardzo trudno je uszkodzic. Sam posiadam maty BeQuiet'a od ponad roku i absolutnie nic sie nie zmienia. Jesli zalozysz je - sciagajac zolta folijke - nie bedzie juz mozna tego zmienic. Plusem takiego zamontowania bedzie usztywnienie obudowy. Skutecznosc zalezy od tego czy odpowiednio szczelnie wykleisz obudowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Ja ostatecznie musialem zmienic dyski na 2,5 calowki oraz zredukowac liczbe wentlatorow do dwoch 120-ek a ich predkosc do <600rpmHmmm, może pojade offtopem, takie pytanie mam, może miałeś porównanie - 2.5" są cichsze niż taki samsung@niedec w scythe quiet drive? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thewall Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Plusem takiego zamontowania bedzie usztywnienie obudowy.To Szefa mozna dodatkowo usztywnić? Przecięż on i tak jest już pancerny jak czołg ;) no chyba że masz na myśli drzwiczki to sie zgadzam. Takie uszczelnienie drzwiczek nie wpływa ujemnie na pracę napedów optycznych? Czy moze one nie potrzebują z tej strony wentylacji? Ile ważą takie maty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 To Szefa mozna dodatkowo usztywnić? Przecięż on i tak jest już pancerny jak czołg ;) no chyba że masz na myśli drzwiczki to sie zgadzam. Takie uszczelnienie drzwiczek nie wpływa ujemnie na pracę napedów optycznych? Czy moze one nie potrzebują z tej strony wentylacji? Ile ważą takie maty? oklejenie drzwiczek wycisza napędy o PONAD 50% moim skromnym zdaniem - różnice usłyszał by nawet głuchy (miedzy otwartymi drzwiczkami, a zamkniętymi) :wink: o wentylacje bym sie nie martwił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Hmmm, może pojade offtopem, takie pytanie mam, może miałeś porównanie - 2.5" są cichsze niż taki samsung@niedec w scythe quiet drive? Hmm porownanie mam, niestety jedynie do 'zwyklych' samsungow pod sata2, 7200rpm, 40gb w SQD. Roznica jest taka, ze 3,5 calowki mimo zapakowania ich do Quiet Drive'a chrobocza, szwiszcza i wibruja. Natomiast 2,5 calowki, ktore obecnie posiadam, zamocowalem na gumowym zawieszeniu i sa naprawde cichutkie, nie mowie, ze ich nie slychac* jednak brak jest jakichkolwiek wibracji czy chrobotania. Cholera.. jednak je slychac, bede musial je wyciszyc albo.. poczekac na SSD a raczej na ich nizsze ceny ;) test odsluchowy przeprowadzony przy zamknietym oknie, wylaczonych calowicie glosnikach (sub z z5500 troche buczy), wylaczonej lodowce (mimo ze jest ona w kuchni ;) ) jedyne co przeszkadza to kaloryfer.. To Szefa mozna dodatkowo usztywnić? Przecięż on i tak jest już pancerny jak czołg ;) no chyba że masz na myśli drzwiczki to sie zgadzam. Takie uszczelnienie drzwiczek nie wpływa ujemnie na pracę napedów optycznych? Czy moze one nie potrzebują z tej strony wentylacji? Ile ważą takie maty? Swojego szefa troche pocialem, w zwiazku z czym ubylo mu pewnie ze 2 kilo, dzwiczki koniecznie trzeba wylozyc mata, ja oprocz tego, zaslepki 5.25 wylozylem matami, sek w tym ze brakuje mi dwoch zaslepkek - jednej 5.25 i jednej 3,5 .. moze ktos ma na sprzedaz ? :> Napedom optycznym takie uszczelnienie raczej nie przeszkadza, z tej strony nie potrzebuja powietrza. Maty BeQuiet'a sa stosunkowo ciezkie, obstawiam, ze caly komplet wazy kolo 3-4kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 kto mi powie jak najłatwiej zmyć klej z metalowej powierzchni dysku ? nakleiłem na niego mate ale nie tą z czarnym usztywniającym spodem tylko gąbką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 ja ostatnio klej usuwałem rozcieńczalnikiem do wyrobów nitrocelulozowych... Rozpuszcza to takie twory jak żywica epoksydowa, kleje, farby etc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Mata wydaje się dobrym rozwiazaniem na hałas wydobywający się z komputera. Ale zamontowana może stać się siedliskiem kurzu. Czym czyścicie maty. Jak jest z trwałością mat i trzymaniem kleju? Co powiecie o takim zestawie? BEQUIET NOISE ABSORBER KIT BLACK CHIEFTEC LBX/LCX FLEECE COATING to jest ten sam klej (albo bardzo podobny) do tego ktory jest uzyty w matach bitumicznych a jak chcesz zaoszczedzic kase to proponuje kratki po jajkach - naturalnie ladnie pomalowane zeby bylo dzezi ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Już raz się rozpisywałem więc tym razem krótko: znacznie lepsze od mat bitumicznych APP są maty polimerowe tej samej firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...