Skocz do zawartości
juziomen12

Samoczynna Zmiana Mnoznika Intela + Overclock...help

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Chciałbym zasięgnac waszej opini odnosnie programy CPU-Z. W programie Everest program ukazuje mnożnik mojego procesora (C2D E6420 ) jako 8x (czyli jego maximum). Niestety program CPU-Z w swoim wykazie zmiania te wartosci :raz pokuje 8x a raz 6x. Czy jest to wina programu? Posiadam płyte Asus P5B w wersji Deluxe oraz ddr GeIL 512MB 800MHz Ultra CL4 (4-4-4-12). Mam rówzniez pytanie odnosnie krecenia tego sprzetu. Czytalem juz wiele recenzji, testow, overlockingow itd. Wole jednak zapytac zanim bedzie zapozno i sobie cos wypale. Prosiłbym o jakies wskazówki odnosnie krecenia (ale napisane w sposób przejrzysty). Z tego co wiem to Intel ma zablokowany mnoznik (E6420 ma 6-8). Dlatego w tym momencie na mojej plycie oplaca sie krecic FSB (z tego co wiem to powinno sie ja krecic co 5mhz i sparwdzac temp na procesorze). Jaka moze byc maksymalna temperatura na procesorze? Osobiscie nosze sie z zakupem porzadnego choldzenia ale na razie musi mi wystarczyc orginalny boxowy cooler. Co natomiast z CPU Vcore? Kiedy zaczynac manipulwoac ta wartosicia? I jak do tego wsyztskiego ma się moj GEIL. Szczerze powiedziawszy na zmianie timing-ów nie znam sie wogole. Proszę zatem o pomoc w tej sprawie. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze przed zakladaniem tematu poszukasz instrukcji obslugi i zobaczysz od czego masz funkcje procesora zwane C1E i SpeedStep :?:

:mur:

Ktos jest chetny zeby w przystepnym jezyku wytlumaczy totalnym [ciach!]m jak krecic Exxxx? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos jest chetny zeby w przystepnym jezyku wytlumaczy totalnym [ciach!]m jak krecic Exxxx? :|

Po czymś takim :

Co natomiast z CPU Vcore? Kiedy zaczynac manipulwoac ta wartosicia? I jak do tego wsyztskiego ma się moj GEIL. Szczerze powiedziawszy na zmianie timing-ów nie znam sie wogole

to nie !! - to nie przedszkole, jakieś minimum wiedzy to trzeba mieć !

Pozdr. :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ROFL ;0. Mili przedmówcy nie ma co :lol:. A niby od czego jest forum :lol: ? Przeciez zadał w podstawowych i jest nowy to imo można pomoc a na pewno nie obrażać...

juziomen12

Nie mam intela ale co do zmiany mnożnika to jest to coś takiego ze w stanie spoczynku (czyli jak nie działa jakaś aplikacja) to procek przechodzi sam na mniejszy mnożnik aby sie nie katować ;].

Co do krecenia to masz FAQ (ogolne): http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=8.

Ogólnie na początku sie nie baw Vcore tylko podnoś FSB az sie komp nie przejdzie testów w Super PI i innych bechmarkach ;p.

Jeszcze tutaj wiecej info na temat OC intela :http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=72.

Co do temperatury to na exxxx nie powinno sie przekraczacz 60 stopni w obciązeniu.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yuucOm

Tia. Jestem tym zlym. Sciagnijcie mnie z moderacji bo nie potrafie odpowiedziec totalnym leniom na ich pytanie walkowane w poszczegolnych watkach. Od razu sugeruje wypieprzyc szukajke i subforum FAQ. I tak nikt z tego nie korzysta wiec po co szpecic glowna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yuucOm

Tia. Jestem tym zlym. Sciagnijcie mnie z moderacji bo nie potrafie odpowiedziec totalnym leniom na ich pytanie walkowane w poszczegolnych watkach. Od razu sugeruje wypieprzyc szukajke i subforum FAQ. I tak nikt z tego nie korzysta wiec po co szpecic glowna?

rzeczywiście nie wiem czemu jesteś moderatorem...........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yuucOm

Sorki za tego posta ale musze odpowiedzieć (nie OTuje jak inni wiec raz mi wolno ;)).

To nie o to chodzi. Widać, że człowiek jest nowy na forum i imo zamiast go obrażać (może rzeczywiscie sie nie zna na OC (jeszcze ;p) to lepiej mu i tak odpowiedzieć, podac linka do FAQ i regulaminu. Wiem ze w szukajce jest wszystko ale to jest poczatkujacy uczestnik i pewnie szukał szybko odpowiedzi. Nie spamował (jak ja na poczatku ;p) tylko dał do podstawowych a nie do Extemalnego. Imo trosze wiecej wyrozumiałości (przynajmniej) dla Początkujących uczestników i bedzie git :). No OFFENCE i EOT ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez pisalem ze przeczytalem juz ze 100 postów na temat

No i co z tego "czytania" wydedukowałeś ?

na zmianie timing-ów nie znam sie wogole

Napisz kolejny post jak się będziesz znał, bo bez tego nic się nie da zrobić ! I nie zaszkodzi podszkolić się w programach diagnostycznych - np .Memtest86, Prime95 itp. , i przedstawić wyniki ich działania.

Pozdr. <_<

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za tego posta ale musze odpowiedzieć (nie OTuje jak inni wiec raz mi wolno ;)).

To nie o to chodzi. Widać, że człowiek jest nowy na forum i imo zamiast go obrażać (może rzeczywiscie sie nie zna na OC (jeszcze ;p) to lepiej mu i tak odpowiedzieć, podac linka do FAQ i regulaminu. Wiem ze w szukajce jest wszystko ale to jest poczatkujacy uczestnik i pewnie szukał szybko odpowiedzi. Nie spamował (jak ja na poczatku ;p) tylko dał do podstawowych a nie do Extemalnego. Imo trosze wiecej wyrozumiałości (przynajmniej) dla Początkujących uczestników i bedzie git :). No OFFENCE i EOT ode mnie.

Wielkie dzięki yuucOm za zrozumienie. Jestem lewy w tych sprawach dlatego pytam w tym dziale. Pisałem o programie Super Pi. Wystarczy przy zmianie szyny ( w czasie testowania) przeleciec na ustawieniu :Select digits of pi na 16k czy powinienem sprawdzac dla kazdego az do 32M? I mam pytanie odnoscnie tej kosci pamieci. Da sie cos z tego wycisnac?Wsumie to tylko 512 ddram2:-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki yuucOm za zrozumienie. Jestem lewy w tych sprawach dlatego pytam w tym dziale. Pisałem o programie Super Pi. Wystarczy przy zmianie szyny ( w czasie testowania) przeleciec na ustawieniu :Select digits of pi na 16k czy powinienem sprawdzac dla kazdego az do 32M? I mam pytanie odnoscnie tej kosci pamieci. Da sie cos z tego wycisnac?Wsumie to tylko 512 ddram2:-(

nie musisz przeskakiwać przez wszystkie, wybierz po prostu 32M i odpal test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co z tego "czytania" wydedukowałeś ? Napisz kolejny post jak się będziesz znał, bo bez tego nic się nie da zrobić ! I nie zaszkodzi podszkolić się w programach diagnostycznych - np .Memtest86, Prime95 itp. , i przedstawić wyniki ich działania.

Pozdr. <_<

Wiec tak mistrzu:

1. Wylączę wszytskie opcje w biosie typu: -SpeedStep,SpeedSpectrum,Q-Fan,Q-Quiten(Hardware Monitor), Thermal Throthing itd.

2.Będę zmienial szyne co 5-10Mhz i testował w programie Super Pi az zacznie zachowywac sie nie stabilnie (nie przejdzie testow) uwazajac oczywiscie na tempeture (nie ma przekraczac 60st -> co mnie dziwi bo przy deflautowych ustawianieach przy testowaniu programem orthos wynosila i 60st)

3.Pci- Express fraguance ustawie na 110 a PCi Clock na stable czyli 33.33

4.Co do Vcore to narazie zostawie takie jak jest ...chociaz wiem ze na wiatraku typu Boxowego mozna pociagnac do 1.5

5.Co do pamieci to boli mnie jedna rzecz ->pisze ze maja 1.8V ...a w postach doczytalem ze moga isc na 2,4 -->nie spala sie?

6.Oczywiscie Tras = CL +tRCD + RP np 12-4-4-4 lub 9-3-3-3 ...tylko czemu plyta widzi je jakos 533 a nie 800?

....takie mam wywody w głowie ....dlatego pisze o pomoc w tej sprawie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytales? :|

To jest dokladnie prowadzenie za reke :arrow: Co natomiast z CPU Vcore? Kiedy zaczynac manipulwoac ta wartosicia? :| Jaka moze byc maksymalna temperatura na procesorze? <_<

Chyba musisz poswiecic troche wiecej czasu na przeczytanie ze zrozumieniem tych setek postow...

Wersja w pigulce:

1. Pusc na 8*375@def vcore. Zaladuje windowsa - przebije sie przez 2h orthosa - fajnie. Nie - podbijamy o 0.05v.

2. Nie wiecej niz 65*C po 30 min ww programu. Pomiary robimy coretemp'em.

3. Pamieci - unlinked, 800@ 4-4-4-12 1t na sztywno w biosie. Jak dokladniej - sugestia rzutu okiem na manual :|

Orthos vs SuperPI - jedno krzaczyc moze, drugie nie. Roznie bywa. Pierwszym siegniesz po 100% temp procka, drugim po wydajnosc trio cpu/mobo/ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytales? :|

To jest dokladnie prowadzenie za reke :arrow: Co natomiast z CPU Vcore? Kiedy zaczynac manipulwoac ta wartosicia? :| Jaka moze byc maksymalna temperatura na procesorze? <_<

Chyba musisz poswiecic troche wiecej czasu na przeczytanie ze zrozumieniem tych setek postow...

Wersja w pigulce:

1. Pusc na 8*375@def vcore. Zaladuje windowsa - przebije sie przez 2h orthosa - fajnie. Nie - podbijamy o 0.05v.

2. Nie wiecej niz 65*C po 30 min ww programu. Pomiary robimy coretemp'em.

3. Pamieci - unlinked, 800@ 4-4-4-12 1t na sztywno w biosie. Jak dokladniej - sugestia rzutu okiem na manual :|

Orthos vs SuperPI - jedno krzaczyc moze, drugie nie. Roznie bywa. Pierwszym siegniesz po 100% temp procka, drugim po wydajnosc trio cpu/mobo/ram.

Rozumiem ale co uwazasz o temp 60st przy 10min Orthosa na ustawianiach default?Przeciez jak zwieksze do 3Ghz to bede mail z 80st( tylko nie pisz o pascie bo mam Arctic Sylver 5)..:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duzo/malo pasty albo masz powazne braki w mocowaniu boxa. No i jesli rzuciles napiecie na Auto w biosie - Asus zawsze lubi podciagac napiecia. Zwroc uwage jakie masz VID w Core Temp i zweryfikuj to z CPU-Z przed i w trakcie obciazenia Orthosem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duzo/malo pasty albo masz powazne braki w mocowaniu boxa. No i jesli rzuciles napiecie na Auto w biosie - Asus zawsze lubi podciagac napiecia. Zwroc uwage jakie masz VID w Core Temp i zweryfikuj to z CPU-Z przed i w trakcie obciazenia Orthosem...

No rzecxzywiscie dziwna sprawa:

W biosie mam jeszcze zostawione Auto na namieciu Vcore, ale co do programów to Core Temp ukazuje Vid = 1.3500v a CPU-z 1.295( i zmienia sie w zaleznosci od uzycia proca) i co do temp w Core temp to Tjunction=85st,Core#0=34st a core#1=34st..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli szukasz dobrego test programu to imo najlepszy to FEAR (gra). Dlaczego ? nie wiem ale jak procka podkreciłem do 2.7 to wszystkie testy przechodził cacy (prime, pi itp) a po pól godzniny gry w FEARa była zawsze zwiecha. Jezeli pograsz w FEARa z 1h to imo na pewno procek jest stabilny na danej czestotliwości (tylko ze to czasochłonne). Mozesz użyc FEAR Combata (za free jest :http://www.instalki.pl/gry/download/strzel....A.R_Combat.php)

Rozumiem ale co uwazasz o temp 60st przy 10min Orthosa na ustawianiach default?Przeciez jak zwieksze do 3Ghz to bede mail z 80st( tylko nie pisz o pascie bo mam Arctic Sylver 5)..:/

Chodzi o to ze nie powinno sie przekraczać tempa 60-65 stopni.

Skoro masz taka wysoką temp na defoult to pewnie zle zamontowałeś radiator ma procku albo paste źle nałożyłeś. Pamietaj ze NIGDY nie mozna dawać za duzo pasy tylko kropelke wielkosci ziarnka ryżu na srodek procka :).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ustawic to napiecie w biosie Vcore na jakies stale ...tylko jakie proponujesz na poczatek? Moze 1.3 ?

Jeżeli szukasz dobrego test programu to imo najlepszy to FEAR (gra). Dlaczego ? nie wiem ale jak procka podkreciłem do 2.7 to wszystkie testy przechodził cacy (prime, pi itp) a po pól godzniny gry w FEARa była zawsze zwiecha. Jezeli pograsz w FEARa z 1h to imo na pewno procek jest stabilny na danej czestotliwości (tylko ze to czasochłonne).

Chodzi o to ze nie powinno sie przekraczać tempa 60-65 stopni.

Skoro masz taka wysoką temp na defoult to pewnie zle zamontowałeś radiator ma procku albo paste źle nałożyłeś. Pamietaj ze NIGDY nie mozna dawać za duzo pasy tylko kropelke wielkosci ziarnka ryżu na srodek procka :).

To twoim zdaniem jak powinna byc temperatura przy 8*270Mhz? Ja mam ok 40st.... Wydaje mi się że to dobra temp. Tylko przy testach wybija na 60st...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp na 8*270 (czyli def) to imo powinna być dużo mniejsza. Patrz tutaj:http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=232811.

W stessie powinno być z 40-45 stopni (zależnie od obiegu powietrza w budzie). Imo musiałeś źle założyć radiator albo dać za dużo pasy. Sprawdź czy radiator przylega do procka a jak tak i imo i tak bedziesz musiał go zdiąć i od nowa nasmarować.

Oczywiscie trza bedzie usunąć stara paste (najlepiej zmywaczem do paznokci + patyczki do uszu + chusteczki :)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich tego pięknego ranka:-). Więc po koleji :

1.Już wiem co bylo powodem tak wysokiej temepratury - zła cyrkulacja powietrza wewnątrz obudowy (nie ma tam żadnych dodatkowych wiatraków). Po zdjęciu bocznej obudowy procesor w stresie w programie Orthos na FSB 330*8= 2640 ma tylko 50st.

2.Tak jak napisał Orgiusz ustawilem Vcore na stałe na 1.18 (być moze i to spowodowało obnizenie temp)

3.Jednak tak jak pisałem wyzej nie znam sie na DDRAM i tu panowie musza mi pomoc.---->Chodzi o to że przy zmianie szyny na 350 komputer wogole sie nie wlacza. Sadzę że jest to właśnie złe ustawienie opcji z DDRAM-em.

Jak musi byc ustawiona opcja DDRAM Fraquency w zakładce Advanced(Auto,DDR2-533Mhz,,DDR2-667Mhz,DDR2-800Mhz,DDR2-889Mhz,,DDR2-1067Mhz)??

Tak samo jak ustawić opóźnienia :

-DDRAM CAS# Latency

-DDRAM RAS# to CAS# Delay

-DDRAM RAS# Precharge

-DDRAM RAS# Activate to Precha

-DDRAM Write Recovery Time

-DDRAM TRFC

-DDRAM TRRD

-Rank Write to Read Delay

-Read to Precharge Delay

-Write to Precharge Delay

oraz jaka opcja powinna byc ustawiona w Static Read Control??

I tu się już zgadzam z Orgiuszem że to prowadzenie za ręke --->ale juz nie mam siły do tego. ZA kazdym razem sie nie włacza a nie mam już kasy by jeszcze dokładać do komputera w razie spalenia kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emmmm

ramy 5-5-5-15

i nie 350 tylko 400 od razu bo jest drobna dziura w biosie

i vcore ustaw 1.4 sprawdź czy wstanie

wtewdy bedzie wiadomo ze daje rade ram

jak wstanie bedziesz obnizać vcore

400*8=4000Mhz ...przeciez na boxowe chlodzenie to za duzo, tak samo z vcore...A czemu ramy mam ustawic na 5-5-5-15 jesli standartowa sa to Geile:4-4-4-12 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e no to 400x7 .......

no bo wtedy sprawdzisz jak to wstaje, płyta niekoniecznie musi se poradzić

najpierw poluzować sprawdzić czy płyta wstanie

a później po koleji można ścieśniać wszystko

IMHO 7x400 jest wydajniejsze nie 8x350

a tak btw to 8x400 to jest 3200Mhz a nie 4000 a to już na odpalenie da rade

i obadasz temperatury i bedziesz wiedział jaki proc sie trafił i ile muszisz na chłodzenie wybulić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e no to 400x7 .......

no bo wtedy sprawdzisz jak to wstaje, płyta niekoniecznie musi se poradzić

najpierw poluzować sprawdzić czy płyta wstanie

a później po koleji można ścieśniać wszystko

IMHO 7x400 jest wydajniejsze nie 8x350

a tak btw to 8x400 to jest 3200Mhz a nie 4000 a to już na odpalenie da rade

i obadasz temperatury i bedziesz wiedział jaki proc sie trafił i ile muszisz na chłodzenie wybulić

Ok....czyli tak:

1.ustawiam 8x400 = 3200

2.tylko jakie vcore przy takiej szynie ?

3.czemu jak ustawiam przed tem szyne 330 i mnoznik 8 przy vcore 1,18 a pamieci na 5-5-5-15 to komp nie wstaje? moze trzeba jakas opcje zmienic w biosie? I co do memcore dac zaraz na 2,3 (czyli max) moich GEIL-ów bo mialem Auto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

V-core wrzuc na 1.45v i bacz na temperatury w stresie. V-mem... moze ustaw 2.1v.

Ustawiełem swojego kompa następująco:

-FSB:400

-Mnożnik:8

400*8=3200Mhz

Na początku ustawiełem V-core na 1.4250. Aktualnie ustawione mam na 1.3750 (ale wydaje mi się, że można go jeszcze nizej ustawic)-->będę próbował. I tu mam małe pytanie Orgiuszu -->ile mozna ustawic najmniej? (czyżby mozna aż tak obnizac az nie odpali?).

-PCI Express mam na 110

-PCI Clock na 33.33

-pamieci ustawiełem na 533 czyli 1:1 wzgledem FSB ( timingi na 5-5-5-15) ...wydaje mi sie że to max . Tutaj znow mam malutkie pytanie : czy zostawić wartośc auto na napięciu ddram czy mozna zaraz walnać 2.4 V?Troszeczke się o tego Geila boje:-).

Teraz odnośnie temperatur : w stanie "normalnym" 42 st, gdy uruchomiony jest program SUPER Pi na 32M temperatura wacha się pomiędzy 52-57 st. Natomiast po 30 sek testowania programem Orthos wywala ok 67-70st...o 5 st za duzo (dłuzej nie testowalem -->bydz moze podeszla by jeszcze w górę - bo boje sie o procek). Jednak gry typu Warrock utrzymuja stała temp na poziomie 49-50 st.

Mozna zatem powiedziec ze wystarczy jakas super wieza na procka zamiast boxowego coolera i bedzie git? A moze dalsza zmiana Vcore pomoze z tym Orthosem? Proszę o pomoc...

Ustawiełem swojego kompa następująco:

-FSB:400

-Mnożnik:8

400*8=3200Mhz

Na początku ustawiełem V-core na 1.4250. Aktualnie ustawione mam na 1.3750 (ale wydaje mi się, że można go jeszcze nizej ustawic)-->będę próbował. I tu mam małe pytanie Orgiuszu -->ile mozna ustawic najmniej? (czyżby mozna aż tak obnizac az nie odpali?).

-PCI Express mam na 110

-PCI Clock na 33.33

-pamieci ustawiełem na 533 czyli 1:1 wzgledem FSB ( timingi na 5-5-5-15) ...wydaje mi sie że to max . Tutaj znow mam malutkie pytanie : czy zostawić wartośc auto na napięciu ddram czy mozna zaraz walnać 2.4 V?Troszeczke się o tego Geila boje:-).

Teraz odnośnie temperatur : w stanie "normalnym" 42 st, gdy uruchomiony jest program SUPER Pi na 32M temperatura wacha się pomiędzy 52-57 st. Natomiast po 30 sek testowania programem Orthos wywala ok 67-70st...o 5 st za duzo (dłuzej nie testowalem -->bydz moze podeszla by jeszcze w górę - bo boje sie o procek). Jednak gry typu Warrock utrzymuja stała temp na poziomie 49-50 st.

Mozna zatem powiedziec ze wystarczy jakas super wieza na procka zamiast boxowego coolera i bedzie git? A moze dalsza zmiana Vcore pomoze z tym Orthosem? Proszę o pomoc...

I jeszcze pytanie do tech timingów : czy sa one optymalne? Raz doczyatuj sie iż optimum to :5-5-5-15 a innym razem 4-4-4-12 ..jakie ustawic by bylo dobrze na wysokiej szynie ? I co uwazasz o mniejszym mnozniku wzgledem wiekszej FSB ? Podobno calosc szybciej chodzi? To sa juz chyba koncowe pytania:D.Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi