Skocz do zawartości
Karas

Chieftec 360W PFC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Maja w siriusie takie zasilki ,ale jedna ma 1 wentyl ,a druga ma 2 wentyle i jestem wlasnie ciekawy ,czy tylko tym malym szczegolem sie roznia ,bo roznica w cenie to 50zl. Nie chcialbym wywalac duzo kasy na zasilacz i mam nadzieje ,ze ten z jednym wystarczy. Aha jeszcze jakbym mogl prosic jakies opinie na jego temat ,bylbym wdzieczny. :roll:

PS. Mam teraz zasilke huntkeya. :evil: Myslalem ,ze sa dobre ,ale chyba sie pomylilem. Teraz mam 5V ~ 4.8 ,3.3 ~ 3.21 i ostatnio jak podkrecilem AXPna 2600+ mialem BSOD-y w windows. Mam nadzieje ,ze to od zasilacza ,bo przecie jak wczesniej podkrecalem athlonika i nie wytrzymywal to poprostu mialem zwisa ,a nie BSOD-a. Jak myslicie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden a dwa wentyle to kolosalna różnica.

Wersja z dwoma wentylami chłodzi sie znacznie lepiej, a do tego ogromnie wpływa na temperatury w obudowie (w tym na procu i chipsecie) co sprawdziłem osobiście.

Poza tym, wersja dual fan, to zalecana zasiłka przez AMD ... chodzi o poprawną cyrkulację powietrza...

Ja bym dołożył, te 50zł, żeby mieć lepsze chłodzenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz w wersji z 2-wiatrakami ma rowniez aktywne PFC - IMHO warto doplacic te 50zl i miec cos takiego.

Sam zamowilem ten za 280zl i czekam na niego - moze dzis bedzie u mni kurier...

Pozniej bede sie "bawil" nim i bede mogl dac znac jak sie sprawuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz w wersji z 2-wiatrakami ma rowniez aktywne PFC - IMHO warto doplacic te 50zl i miec cos takiego.

Hmm... zastanawiam sie, czemu cena (w sirius.pl) zailki Chieftec 360 PFC poszla do gory? Miesiac temu zaplacilem 206 zl. Teraz kosztuje 232. Moze to przejsciowy wzrost?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie zastanawiam ,czy kupowac tego z dwoma wentylami. Bo po pierwsze nie bede jakos hardcorowo podkrecal ,a po drugie mam dwa wentyle w obudowie i mam 36stp na procku .Czy te zasilacze tak bardzo sie grzeja??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tez zamowilem tego Chiefteca z dwoma wentylami jakis tydzien temu w siriusie i jeszcze go nie mam :( ale mysle ze w poniedzialek albo wtorek go dostane.

A co do glosnosci to ja sie kierowalem tym ze jeden wiatrak pracowal by szybciej i jednoczesniej glosniej aby schlodzic zasilke a dwa beda to chlodzily efektywniej i ciszej. Moze sie myle :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten model za 199 zl ma PFC czy nie ma bo przy wyzszych modelach pisze aktywne PFC a przy tym tylko PFC wiec łot de fak ys gołyn on ???  

PFC jest aktywne we wszystkich czy tez jest PFC ale jest nieaktywne ?

dokladnie,

sa zasilacze bez PFC

sa zasialcze z pasywnym PFC

jak i sa zasilacze z aktywnym PFC(power factor correction)

wszystkei zasilacze sprzedawane w UE powinny miec PFC (pasywne badz aktywne)

PFC zwieksza 'wydajnosc' zasilaczy, tzn zasilacz dziala efektywniej, m.in powinien sie mniej grzac....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten model za 199 zl ma PFC czy nie ma bo przy wyzszych modelach pisze aktywne PFC a przy tym tylko PFC wiec łot de fak ys gołyn on ??? :)

PFC jest aktywne we wszystkich czy tez jest PFC ale jest nieaktywne ?

Ten model za 199 zł posiada pasywne PFC reszta modeli aktywne PFC i drugi wiatrak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dostalem ten zasilacz i od razu go podlaczylem :D

Po pierwsze zasilacz bardzo ladnie wyglada w porownaniu z codegenem ktorego do tej pory mialem to bez porownania takze wazy wiecej jest dosyc ciezki.

Zaraz przy starcie kompa zaczolem sie bawic karta grafiki i 8O problem z pasami na ekranie po podkreceniu krafiki prysl i nawet jak kare mocno podkrece one sie juz nie pokazuja :D

Co do tempera to jest ona o 2-3c nizsza w stosunku do poprzedniego zasilacza

A co do glosnosci to nie odczuwam ruznicy.

napiecia to:

+5 max 5,05 min 4,97

+12 max 12,40 min 11,55

jak narazie to jestem bardzo zadowolony z niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez dzis dostalem ten zasilacz z 2-wiatrakami i aktywnym PFC.

Jestem z niego BARDZO zadowolony - wzorowo trzyma napiecia i ta cisza...

Teraz tylko znow zaloze swoje WC (ale to po obronie pracy magisterskiej 8) ) i bede mial power & cisze w jednym :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No prosze potargowalem sie troche w siriusie i mam dostawe gratis :D Czyli place za sama zasilke 280 i ani grosza wiecej :D

Nie musiales sie nic targowac :!: Zasilke wyslali by ci i tak gratis za to, ze trzeba bylo tak dlugo z ich winy na nie czekac.

Kazdemu wysylaja gratis (mnie tez zasilka kosztowala 280zl), wiec nie jestes jedynym-wielkim-szczesliwcem, ale zawsze te 10zl na browarka lepiej przeznaczyc, niz na przesylke :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo w porzadku te zasilacze. Martwi mnie jedno. Patrzac na zdjecie zaczalem kombunowac, ze ten drugi wentylator wilaby mi centralnie do srodka budy. Albo w blache na topie, tak czy inaczej bez sensu. Tak ma byc? Czy trzeba je instalowac poza obudowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jooo jestem w szoku. Zamowilem w siriusie w Poniedzialek ,a juz dziasiaj mam. Wentyl ten drugi jest skierowany do gory ,u mnie jest tam 3cm miejsca ,wiec cos tam bedzie cyrkulowac. Napiecia stale ,nawet pod obciazeniem zmieniaja sie o max 0.1 .Puscilem proca 10x200 i chodzi!!! ,ale mi z programow wychodzi :( Czego to moze byc wina?? Ramu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jooo jestem w szoku. Zamowilem w siriusie w Poniedzialek ,a juz dziasiaj mam. Wentyl ten drugi jest skierowany do gory ,u mnie jest tam 3cm miejsca ,wiec cos tam bedzie cyrkulowac. Napiecia stale ,nawet pod obciazeniem zmieniaja sie o max 0.1 .Puscilem proca 10x200 i chodzi!!! ,ale mi z programow wychodzi :( Czego to moze byc wina?? Ramu??

ramu, chipsetu, hdd (pci wyzsze), roznie moze byc, ale raczej nie zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem w Dragonie taki zasilacz i go zepchnąłem na allegro.

W porównaniu do Enermaxa (czy Enlighta) jest kiepski pod tym względem, że nie ma otworów w dole (czyli nad procesorem) zgodnie ze specyfikacją AMD.

Innymi słowy powietrze wpada w dole obudowy i jest zasysane przez tył zasilacza... chłodząc tylko zasilacz.

Bardzo się zdziwiłem, że tak znany producent produkuję coś podobnego w kształcie do np.Codegenów. Przecież jedna dziura by ich nie zbawiła.

Wracając do pytania. Ciebie może zbawić, dlatego kupuj dualfana.

Pozdrawiam,

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...