piotres Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 (edytowane) Czesc Pragne wam zaprezentowac moja ostatnia kaskade ...tradycyjnie 2 rotarki, lecz tym razem do tego wymiennik plytowy, zawor rozprezny Danfossa TS2, separator oleju Danfoss OUB1, 4 manometry REFCO, sterownik Dixell'a ktory wlacza drugi stopien automatycznie ...o czyms zapomnialem ? :unsure: aaaaa ...OBUDOWA ...metalowa i czaarna... :D :D :D Specs : kompresory: 2 * SANYO C-1RV137H11AA rotary parownik: steeper by piotres XV: Danfoss TS2 / kapilara 0.8 mm HX: wymiennik plytowy, 12 plyt skraplacz: 2 rzedowy, alu-cu, chlodzony 4 x 120mm/12 V NBM czynniki chlodnicze : R507/R1150 separator oleju : Danfoss OUB1 bezpieczenstwo : presostat obudowa : metalowa, 46 x 46 x 43 cm, czarny lakier inne: 4* manometry REFCO, sterownik Dixell XR10C, homemadeowy akumulator na tloczeniu przed zaworem rozpreznym Danfossa, wentylator 230mm/230V na tylnej sciance obudowy :-P Linia ssaca jest zbrona, izolacja ma 18 mm grubosci :) . Przepraszam za te szczatki izolacji na akumulatorach na kompresorach :? . Pozniej dodalem tlumik drgan na linie ssaca 1st stage'a (tzw. Anaconde) oraz drugi filtr na drugi stage. :-P Kilka cyferek z pierwszego uruchomienia . :wink: Final, no load :-P . Pod 225Watami . Wraz z kolegami Promianem i JMKS testowalismy kaskade na E6700 promiana, -98-99*C stress i -99-102*C idle na 4.7 GHZ/ 1.7V (koniec nie vmodowanego asusa p5b dlx) :wink: . Lubicie ja ? :unsure: dzieki pozdrawiam piotres Edytowane 3 Maja 2007 przez piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 n1 gratuluje ! szkoda, że mało zdjęć z montażu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 ladna nie powiem, ale kijowe tempy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 (edytowane) Chłodzenie I klasa. :) I mebel też niczego sobie,ładnie wygląda. :) Czy ją lubimy? jak by była u mnie to na 100% :lol2: a jak nie....to niech bedzie na 80% :) Edit:4.05.2007 Co taka cisza? Ostatnio trochę się doszkalam z teori w tym zakresie,mam też parę pytań. :wink: 1. Napisałeś,że sterownik Dixell XR10C włącza drugi stopień automatycznie,a bez niego jak ręcznie należy włączać?czy pełni dodatkowe funkcje typu regulacyjne? 2.Rozumiem że 4 manometry pokazują wys i niskie ciśnienie w dwóch stopniach(są zależne od obciążenia)-w tym przypadku służą celom informacyjnym dla usera; po wystrojeniu kaskady nie ma możliwości ingerencji w te ciśnienia?(popraw mnie jeżeli błądzę),czy tu jakąś rolę odgrywa sterownik z p 1? 3.Widzę,że nasze kaskady wyciągaja w okolicach -100*C-->-110*C,user XS Blaster z Portugali zbudował kaskadę na -124*C też na etylenie,jako biegły w tym temacie; możesz rozjaśnić jak on do tego doszedł(tam chyba na 1stopniu miał coś koło -60*C) Pozdrawiam. :wink: Edytowane 4 Maja 2007 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Dla mnie bomba - piękne zwarte i gotowe. Temperaturki jak dla mnie OK (przy mikro gabarytach) W tradycyjnej kaskadzie ciężko jest zrobić Load poniżej -100*C - więc nie dramatyzujmy - te kilka stopni ;) LukeXE zrobił kaskadę z autokaskadą w pierwszym stopniu (dla turka) i robiła koło -110*C, podobna miała być dla mnie ale po pół roku od momentu zamówienia (i wpłaty) dałem sobie spokój - widać nie wyszła ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Chłodzenie I klasa. :) I mebel też niczego sobie,ładnie wygląda. :) Czy ją lubimy? jak by była u mnie to na 100% :lol2: a jak nie....to niech bedzie na 80% :) Edit:4.05.2007 Co taka cisza? Ostatnio trochę się doszkalam z teori w tym zakresie,mam też parę pytań. :wink: 1. Napisałeś,że sterownik Dixell XR10C włącza drugi stopień automatycznie,a bez niego jak ręcznie należy włączać?czy pełni dodatkowe funkcje typu regulacyjne? 2.Rozumiem że 4 manometry pokazują wys i niskie ciśnienie w dwóch stopniach(są zależne od obciążenia)-w tym przypadku służą celom informacyjnym dla usera; po wystrojeniu kaskady nie ma możliwości ingerencji w te ciśnienia?(popraw mnie jeżeli błądzę),czy tu jakąś rolę odgrywa sterownik z p 1? 3.Widzę,że nasze kaskady wyciągaja w okolicach -100*C-->-110*C,user XS Blaster z Portugali zbudował kaskadę na -124*C też na etylenie,jako biegły w tym temacie; możesz rozjaśnić jak on do tego doszedł(tam chyba na 1stopniu miał coś koło -60*C) Pozdrawiam. :wink: 1. podlaczasz wtyczke do kontaktu w odpowiednim momencie -> wystarczajace ochlodzenie wymiennika 2. jak zauwazyles, manometry pelnia role informacyjna, w tym przypadku brak mozliwosci regulacji (chyba ze gazu upuscisz/dodasz), nie ma cpeva ;) 3. ma genialne rotarki, i evap jego jest zarabiscie malo pojemny, sadze ze ma gorsze temp podstawy niz przy naszych kaskadach, ale moge sie mylic Dla mnie bomba - piękne zwarte i gotowe. Temperaturki jak dla mnie OK (przy mikro gabarytach) W tradycyjnej kaskadzie ciężko jest zrobić Load poniżej -100*C - więc nie dramatyzujmy - te kilka stopni ;) LukeXE zrobił kaskadę z autokaskadą w pierwszym stopniu (dla turka) i robiła koło -110*C, podobna miała być dla mnie ale po pół roku od momentu zamówienia (i wpłaty) dałem sobie spokój - widać nie wyszła ... moja kaskada na tym samym dummy load co w tym temacie (225W), robi -98.5 po ponad 2h stresowania :D niecale 2h i trzyma te -100 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Chłodzenie I klasa. :) I mebel też niczego sobie,ładnie wygląda. :) Czy ją lubimy? jak by była u mnie to na 100% :lol2: a jak nie....to niech bedzie na 80% :) Edit:4.05.2007 Co taka cisza? Ostatnio trochę się doszkalam z teori w tym zakresie,mam też parę pytań. :wink: 1. Napisałeś,że sterownik Dixell XR10C włącza drugi stopień automatycznie,a bez niego jak ręcznie należy włączać?czy pełni dodatkowe funkcje typu regulacyjne? Tak dokladnie sterownik jest tak ustawiony ze wlaczasz wylacznik "glowny" i juz o nic sie nie martwisz ...wlaczy on automatycznie drugi stopien gdy temperatura konca wymiennika osiagnie -20*C :-). Nie pelni on zadnych innych funkcji, no pozatym ze oczywiscie wyswietla rowniez ciagle aktualna temperature konca wymiennika :-) . Nie majac go masz w kaskadzie 2 wylaczniki - pierwszym odpalasz pierwszy stopien, a drugim musisz wlaczyc drugi stopien gdy temperatura pierwszego stopnia osiagnie -20-40*C (zaleznie od wystrojenia kaskady i typu uzytego zaworu rozpreznego) . 2.Rozumiem że 4 manometry pokazują wys i niskie ciśnienie w dwóch stopniach(są zależne od obciążenia)-w tym przypadku służą celom informacyjnym dla usera; po wystrojeniu kaskady nie ma możliwości ingerencji w te ciśnienia?(popraw mnie jeżeli błądzę),czy tu jakąś rolę odgrywa sterownik z p 1? Tak pokazuja one cisnienia, nie sluza finalnemu uzytkownikowi jako nic ponad elementy dodatkowo pocieszajace jego i innych :lol: . 3.Widzę,że nasze kaskady wyciągaja w okolicach -100*C-->-110*C,user XS Blaster z Portugali zbudował kaskadę na -124*C też na etylenie,jako biegły w tym temacie; możesz rozjaśnić jak on do tego doszedł(tam chyba na 1stopniu miał coś koło -60*C) Zgadza sie, lecz nie zapominaj ze jego kaskada robi -120*c unloaded, a na QX6700 1.75V przy 4 rdzeniach obciazonych mial on -96*C co jest wynikiem dobrym, aczkolwiek nie juz jakims super-hiper jak -120*c unloaded :wink: . Szczerze mowic nie wiem w czym tkwi sekret jego niskich temp. unloaded - byc moze w innym jak wszyscy uzywaja typu wymiennika miedzystopniowego ? Pozdrawiam. :wink: Dla mnie bomba - piękne zwarte i gotowe. Temperaturki jak dla mnie OK (przy mikro gabarytach) W tradycyjnej kaskadzie ciężko jest zrobić Load poniżej -100*C - więc nie dramatyzujmy - te kilka stopni ;) LukeXE zrobił kaskadę z autokaskadą w pierwszym stopniu (dla turka) i robiła koło -110*C, podobna miała być dla mnie ale po pół roku od momentu zamówienia (i wpłaty) dałem sobie spokój - widać nie wyszła ... Dzieki Yoto za mile slowa :-P . @ryba : tak -98.5*C to mila temperatura jak na moje 225W dummy . Pewnie to m.in. przez to ze sprezarki w Twojej kaskadzie maja 9500btu, a w mojej ok. 9000 btu, pozatym masz tam 3 SLHXy a ja mam ich zero ;-) (w tej obudowie 3 juz bym napewno nie upchnal) :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Pełen pro, zwłaszcza "podkładki" pod grill. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Pełen pro, zwłaszcza "podkładki" pod grill. Dopiero teraz zauważyłem te "podkładki" :lol2: świetne są ;) Bardzo ładny układzik, piotres. Ładnie sie buda prezentuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Te kaskady to jak bomby zegarowe. Piękna robota. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Pragne wam zaprezentowac moja ostatnia kaskade ... Qurcze czemu ostatnia :huh: , a pozatym gratulki, dobra robota :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Ostatnia w sensie najswiezsza, a nie ostatnia, bo juz wiecej nie bedzie. Chyba..... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) Ostatnia w sensie najswiezsza, a nie ostatnia, bo juz wiecej nie bedzie. Chyba..... ;) Fucktycznie, nie pomyslalem :mur: Edytowane 10 Maja 2007 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) dziwne, na XS tak samo odebrali ten tekst :P Edytowane 4 Września 2007 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...