Skocz do zawartości
Kseroboy

Jaki Zasilacz Pod Ten Zestaw?

Rekomendowane odpowiedzi

lukaspl21 napisał(a):

hmm a co do mocy na 12 V to nie czytałem nigdzie o tym jak 400W ma z tego co mówisz aż 348 to ile ma wersja 450 ? trzeba to zbadać :wink:

450W ma też 348W na 12V

Aby sie o tym przekonać wystarczy przeczytać tabliczkę tego zasilacza ma on (pisze z głowy) do 135W sumarycznie z linii 3,3V i 5V i 14+15A z linii 12V=348W z tym że wersja 400W może dać razem 390W na 3,3V 5V i obu 12V a wersja 450W moze dać sumarycznie do 440W.

Generalnie zasiłka moze ciagnac mniej z 3,3V i 5V (np 40W) i wtedy obciażć maksymalnie obie 12V na 348W (przykład dla wersji 400W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

svende napisał(a):

450W ma też 348W na 12V

Aby sie o tym przekonać wystarczy przeczytać tabliczkę tego zasilacza ma on (pisze z głowy) do 135W sumarycznie z linii 3,3V i 5V i 14+15A z linii 12V=348W z tym że wersja 400W może dać razem 390W na 3,3V 5V i obu 12V a wersja 450W moze dać sumarycznie do 440W.

Generalnie zasiłka moze ciagnac mniej z 3,3V i 5V (np 40W) i wtedy obciażć maksymalnie obie 12V na 348W (przykład dla wersji 400W)

tylko z tego co wiem lini 12V sie nei dodaje , czyli 14+15 nie jest 29V(348W) , ale aż takiej wiedzy nei mam na ten temat , ale z tego co piszerz to raczej sytuacja w której zasilacz pociągnei 348W to dosyć teoretyczna sprawa i raczej nie da sie tego osiąganć :wink:

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukaspl21 napisał(a):

tylko z tego co wiem lini 12V sie nei dodaje , czyli 14+15 nie jest 29V(348W) , ale aż takiej wiedzy nei mam na ten temat , ale z tego co piszerz to raczej sytuacja w której zasilacz pociągnei 348W to dosyć teoretyczna sprawa i raczej nie da sie tego osiąganć :wink:

POZDRO

Czasem na liniach 12V też sa sumaryczne ograniczenia, ale chieftec ich nie ma czyli należy liczyc tak jak jest czyli 15+14A.

W Szefie 450W wydaje sie jak najbardziej mozliwe wykorzystać 348W poniewaz na napiecia 3,3V i 5 V zostaje ok 90W a z tych napięć to zasilane sa elektronika od HDD i napędów optycznych oraz RAM

W szefie 400W realne wydaje sie wykorzystać ok 320W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

svende napisał(a):

Czasem na liniach 12V też sa sumaryczne ograniczenia, ale chieftec ich nie ma czyli należy liczyc tak jak jest czyli 15+14A.

W Szefie 450W wydaje sie jak najbardziej mozliwe wykorzystać 348W poniewaz na napiecia 3,3V i 5 V zostaje ok 90W a z tych napięć to zasilane sa elektronika od HDD i napędów optycznych oraz RAM

W szefie 400W realne wydaje sie wykorzystać ok 320W

aha to takie buty , czyli czasem sie dodaje czasem nie :wink: dzięki za info , napisałem do kolesia z Zenfistu ciekaw co on odpisze

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukaspl21 napisał(a):

no dokładnie świetny zasilacz kolega co polecał Tagany chyba nie bardzo wie o czym gada za 300 to chyba kupisz wersje 420U01 a to ma z tego co pamiętam 264 na 12 V , czyli słabiej jak Modecom :unsure:

POZDRO

Ok, sorry że w takim tonie w moim poprzednim poście ale raz że się zdenerwowałem, a dwa że poprostu zmieszałem się co do wyboru.

Cały sprzęcik będzie w poniedziałek więc coś się poskłada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie do tematu:

Panowie, czy tagan 380 pociagnie taki zestaw:

c2d e4400

msi p6n sli-fi

asus 8800 gts 320

ocz special ops 2x1 gb

samsung 250 gb

nagrywarka dvd

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dr No napisał(a):

Podepne sie do tematu:

Panowie, czy tagan 380 pociagnie taki zestaw:

c2d e4400

msi p6n sli-fi

asus 8800 gts 320

ocz special ops 2x1 gb

samsung 250 gb

nagrywarka dvd

?

raczej nie powinnien mieć problemów , bo procek mało ciągnie , ale do OC to juz bym jednak zainwestował w lepszy zasilator :wink: bo ten już może nie podołać bo ma ylko 264W na 12V tzn jak wszystkie jeszcze tam sa :D

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie będe zakładał nowego topa tylko przejdę do rzeczy ;) :

Czy zasiłka Topower TOP-420 P7 U12 EZ pociągnie stabilnie poniższą konfiguracje:

E4300, AB9, Patriot Dual 2x1gb 800/CL5 x2 czyli w sumie 4GB ramu, dwa dyski twarde 320GB jeszcze nie wiem które, X-Fi gamera, nagrywarkę DVD, flopa, fryzjera i jakieś wiaterki z obudowy i gf7300 jakiegoś ... tzn to co wymieniłem to w sumie bez problemu pociągnie, ale za pół roku pewnie kupię 8800GTS'a 640mb i czy wtedy udźwignie ten ciężar, wydaje mi się, że bez problemu ale wolę żeby ktoś kto ma pojęcie potwierdził, czy przy tym konfigu i 8800GTS będzie szansa bezpiecznie podkręcić np procka lekko powiedzmy do 2500? Ewentualnie jaką inną cichą i niedrogą zasiłkę polecilibyście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiłka spoko da radę nawet z tym g80 i nawet po planowanym o/c :) Ale nie wiem jak z decybelami :unsure: Jeżeli chcesz coś bardzo mocnego i (jestem gotowy to powiedzieć) najcichszego! Pomijając pasywy i półpasywy które nie wentylują obudowy! Dołóż kilka pln'ów (wiem jest to już prawie 400zł :? ) i bierz to co mam w podpisie, a będziesz usatysfakcjonowany :D pzdr

EDIT

@Kseroboy, ale ja nie Tobie daję rady :wink:

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chemiczny_ali napisał(a):

Zasiłka spoko da radę nawet z tym g80 i nawet po planowanym o/c :) Ale nie wiem jak z decybelami :unsure: Jeżeli chcesz coś bardzo mocnego i (jestem gotowy to powiedzieć) najcichszego! Pomijając pasywy i półpasywy które nie wentylują obudowy! Dołóż kilka pln'ów (wiem jest to już prawie 400zł :? ) i bierz to co mam w podpisie, a będziesz usatysfakcjonowany :D pzdr

yyyy... ale ja już zamówiłem..... i to troche dawno temu :E

Temat do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za pomoc

EDIT. Ostatni zamówiłem zasilacz, a pierwszy dzisiaj przyszedł kurierem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chemiczny_ali napisał(a):

Kolejny post po Twoim kierowany był do Ciebie :)

Ok ... zmyliłeś mnie tym 400 zyli bo ta zasiłka co sobie upatrzyłem Topower to chyba z 270 kosztuje ;) ale spoko najważniejsze, że pojedzie na tej zasiłce bez problemu sprzęcik który wymieniłem :D W sumie dużo osób pisało w innych wątkach, że Topower jest dosyć cuchy. Obecnie mój komputer chodzi jak odkurzacz, więc cokolwiek wsadze lepszej firmy będzie dawało lepsze efekty. Dzięki za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lookson napisał(a):

Witam nie będe zakładał nowego topa tylko przejdę do rzeczy ;) :

Czy zasiłka Topower TOP-420 P7 U12 EZ pociągnie stabilnie poniższą konfiguracje:

E4300, AB9, Patriot Dual 2x1gb 800/CL5 x2 czyli w sumie 4GB ramu, dwa dyski twarde 320GB jeszcze nie wiem które, X-Fi gamera, nagrywarkę DVD, flopa, fryzjera i jakieś wiaterki z obudowy i gf7300 jakiegoś ... tzn to co wymieniłem to w sumie bez problemu pociągnie, ale za pół roku pewnie kupię 8800GTS'a 640mb i czy wtedy udźwignie ten ciężar, wydaje mi się, że bez problemu ale wolę żeby ktoś kto ma pojęcie potwierdził, czy przy tym konfigu i 8800GTS będzie szansa bezpiecznie podkręcić np procka lekko powiedzmy do 2500? Ewentualnie jaką inną cichą i niedrogą zasiłkę polecilibyście?

Spokojniutko da radę nawet po wymianie na 8800GTS i OC - to świetna zasiłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi