Skocz do zawartości
f1sz

Czesci Do Pc Do ~2.6k Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, moze juz za niedlugo bede miał swojego uber kompa, a ja dalej nie wiem jakie czesci do niego wlozyc :|

No wiec tak:

CPU: C2D E4400, ale tak myślę też nad E6420

RAM: 2x1GB OCZ Special Ops 800MHz CL5

GFX: na 90% Galaxy GF 7900GS 600/1600 CM, ale zastanawiam się nad kupnem Galaxy 8600 GTS z tym uber chlodzeniem Zalmana.

MOBO: Abit QuadGT, - na 70% go nie dostane w sklepie w ktorym chce kupic te wszystkie czesci :( LUB Asus P5B Deluxe.

//edit: Może jak zostanie jeszcze coś kasy to dokupue jakąś nagrywarkę DVD [nie LG plz :D] i HDD:

WD Caviar SE-16 250 GB 16MB cache SATA-II

LUB

Seagate 250 GB Barracuda 7200.10

Może nawet wezme 300gb jak bede mial wiecej $

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hdd bierz seagate 7200.10. mimo tego ze sa troche glosne w idle to maja chyba najlepsza wydajnosc.

dvd bierz samsunga sh-s182m

co do reszty nie mam zastrzezen, ale zamiast asus p5b bierz msi p6n sli-fi albo abita ab9/pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten szitny sklep też nie ma tej MSI :|

Chyba jednak zamówie wszystko w komputroniku, może i drogo, ale z gwarancja nie bedzie zadnych problemow. Chyba że ktoś zna DOBRY sklep we Wrocku/Oleśnicy/Ostrowie WLKP [nie Proline - bo nie chca wymieniac/naprawiac towaru na gwarancji.

Edytowane przez FsH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komputroniku maja tego QuadGT ale jest strasznie drogi :|

Narazie pozostaje przy p5b dlx :/

@Monster - zastanawialem sie nad jakims 8800GTS 320mb, ale wtedy bym MUSIAL brac E4400 i nie wiem czy zasilka pociagnela by kompa przy o/c [Topower P5 U12 400w], a te 1k zł na grafe to mi troche szkoda :|

Edytowane przez FsH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8600GTS się nie opłaca...

IMO lepiej 7900GS Galaxy CM za ~570zł i ew. dodatkowo kręcić...

A reszta konfigu ok, ze wskazaniem na mobo MSI P6N SLI-FI lub Abit AB9

Wg. mnie QuadGT nie wykorzystasz w 100% (chyba, że się mylę, jak tak to przepraszam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wodnik.
  Monster napisał(a):

Ale wiadomo że co droższe to lepsze :E

Pozdrawiam

Nie powiedzialbym <_<

Monster napisał(a):

Jak ja bym dostał QuadGT to bym go w 200% wykorzystał!:D

No jak nie będziesz kręcił to nie bierz.

Pozdrawiam

A ja w 300% :unsure: Daruj sobie zbedne komentarze :?

@fsh

Bierz abita ab9. IMO najlepsza plytka jesli chodzi o stosunek ceny do wydajnosci.

Edytowane przez Wodnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOŻE wezme Abita AB9 QuadGT ( choc slyszalem ze abity sa dosc awaryjne :S ). Chyba zrezygnuje z C2D E4400 bo niby te nowe nie ida na 3ghz. Ktory lepiej wziac? E6600 czy E6420?

BTW. Czemu wszyscy polecaja tego Abita? Tylko dlatego że moze osiagnac duze fsb? Czy ma jeszcze jakies extra bajer ~.~

//edit: o/c na 100% bedzie

Edytowane przez FsH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do procka , to weź tam który tańszy. IMO starczy i 6420. I tak kręcisz ;) Abit oprócz dużego fsb jest też stabilny :) I działa :) I nie pada :) patrz , ile bajerów ;]

Edytowane przez beka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakoś nie mam przekonania do Abita AB9... najbardziej mi zależy na bezproblemowości, żeby nie było durnych konfliktów sprzętowych itp.

Może jednak wezme P5B deluxe :F moze mniejsze fsb ale za to mniej problemow [chyba] :s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty sie tak przypiales do tego asusa? :o

daj sobie spokoj. abit to naprawde bardzo dobra plyta glowna i nikt jeszcze na forum sie na nia nie skarzyl. tak samo o msi p6n sli-fi nikt jeszcze zlego slowa nie powiedzial. jezeli jestes tak napalony na ta plyte to ja kupuj, ale po co rozpoczynales ten temat? miales nadzieje, ze cie utwierdzimy w przekonaniu o asusie? niestety nie.

my chcemy ci pomoc w wyborze a ty sie upierasz... rob jak chcesz to tylko i wylacznie twoja decyzja. bana napewno nie dostaniesz jak zrobisz odwrotnie niz my ci podpowiemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze wezme QuadGT ale slyszalem ze jakis serwis sfajczyl ramy przy zwiekszaniu napiecia @ ram. Niby zwiekszyli napiecie do 2.4V, a realnie napiecie bylo 2.7V ;s

Bug biosa czy co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FsH napisał(a):

moze wezme QuadGT ale slyszalem ze jakis serwis sfajczyl ramy przy zwiekszaniu napiecia @ ram. Niby zwiekszyli napiecie do 2.4V, a realnie napiecie bylo 2.7V ;s

Bug biosa czy co ?

a ja bym kupil to:

E4300

G8800 gts 320mb

ab9

ocz 2x 1gb special ops

nagrywarka pioneer 112d

samsung 250 gb

i malina.... cena?? 2679 zl :D sprawdz w esc.pl

z postu rozumiem ze masz juz bude i zasilacz? bo jesli nie to do tego zasilacz BQ straight power 450 i jakas buda... ja biore CM Elite 330 ( tania i dobra:) ) i w 3000 sie miescisz...

Ja ten zestaw bede mial za 10 dni B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze raz Ci powtarzam: Bierz Abita. Na ASUSY ludzie ciągle się skarżą, a na Abity nie. Sam pisałeś, że OC będzie, więc tylko Abit! Ja polecam Abita QuadGT, ale to zależy, ile masz kasy.

A tę bajkę z tymi pamięciami to sam wymyśliłeś, czy ktoś Ci powiedział?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to jednak biore tego Abita QuadGT :)

zasilacz mam: Topower P5 U12 400W.

Co do 8800gts to nie wezme tej grafy bo mi szkoda kasy. Wole kupic 7900gs + lepszego proca i przeczekac pare msc az wyjda nastepne gf'y z dx10 i gry wykorzystujace najnowszego dajrekta ... bo cos mi sie wydaje ze to bedzie taki niewypal jak z seria FX :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wreszcie dobra decyzja ;], i nie sugeruj się tym że gdzieś usłyszysz że abity padają i tobie też zaraz by miał paść, nic nie jest bezawaryjne, i na pewno wszystkim po kolei nie padają raptem kilka przypadków i zaraz panika że te płyty wszystkie awaryjne są lol. Ja posiadam płyte Abita co prawda na AM2 i nie mogę narzekać, stabilna, dobra do OC, problemów z nią nie miałem żadnych. Co do grafy to też dobra decyzja na razie kup 7900GS i tak gier po DX10 jeszcze nie ma, a do tego czasu ceny 8800 też polecą w dół pewnie albo wyjdzie jakiś 8800GS czy tam 8900.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie sie przekonałeś do Abita :unsure: Fajnie jakbyś wyskrobał pare złociszy na zasilacz BeQuiet SP 450W :rolleyes: Nie opłaca sie brać 8600GTS, jak już to 8600GT i kręcić, ewentualnie 7900GS i również @@@@@ B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Abicie QuadGt jest jeszcze wtyczka MOLEX, więc możesz podłączyć te 4pin i tę MOLEX. Ostatnio gadałem z gościem, który tak zrobił i nie miał problemów(tylko chyba za mocno nie mógł kręcić)

A może wymiana zasiłki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wymiane zasilki narazie nie mam kasy :[ Do kompa jeszcze bym musial dokupic hdd i nagryware dvd, pozniej dopiero pomysle o nowym zasilaczu.

BTW. Masz moze jakis kontakt z tym kolesiem ? :D Jak tak to prv plz :) Z góry dzieki

Edytowane przez FsH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie, on był z pclaba, a jak wiadomo padł im serwer i raczej Ci nie pomogę. Może najpierw złóż go na tym zasilaczu, tylko nie podkręcaj! Później dozbierasz kasy i kupisz jakąś lepszą zasiłkę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba na tym zasilaczu proca raczej nie podkręce. Ściągnąłem instrukcję obsługi od AB9 QuadGT.

"ATX12V1: ATX 12V 8-Pin Power Connector

This connector supplies power to CPU. The system will not start without connecting power to this one."

Jest moze jakis TANI zasilacz z tym wtykiem 8pin? :D Moze uda mi sie cos wyskrobac kasy i zmienie tez zasilacz :/

W ostatecznosci wezme ab9 nonQuadGT :s

Edytowane przez FsH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi