Skocz do zawartości
kądziel

Historia Jednej Nagrzewnicy - Łada

Rekomendowane odpowiedzi

Swego czasu kupiłem nagrzewnice Łade 1207 na szrocie za 30 zl ( tak wiem drogo ;x ) Wyglądała ona tak :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wyczyściłem , zlutowałem i wsadziłem do układu. Chodziła na "pasiwie" i jakoś tak mi coś nie pasowało ;] Wczoraj otworzyłem na kuchence gazowej i co się okazało , że zbiorniki są w kamieniu mimo , że jak oddawałem do lutowania to błyszczały się jak psu ja***.

Co najgorsze w ładzie na środku górnego zbiorniczka powinna być przegroda a jak się okazało facet który mi ją lutował nie zrobił tego. Możliwe , że właśnie dlatego na passivie miałem takie tempy z du**.

Łada składa się z 16 kanałów po 3 rzędy co łącznie daje 48 kanały a jej wymiary wynoszą 25 cm(wys) i 17.5cm (szer). Musiałem uciąć jakieś 5.5 cm co dawało 5 rzędów kanałów do ucięcia. Łada o tyle jest skomplikowana , że wysokość od początku jednego zbiorniczka do końca drugiego wynosi 25 cm więc o ile ucięcie kanałow jest izi o tyle skonstruowanie odpowiedniego shrouda będzie wyzwaniem. Do rzeczy :) Wczoraj ucięte 3 kanały i nagrzewnica wygląda tak :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

-CdN-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DaRom , zapraszam tutaj.

Dołączona grafika

Dwa wentylatory 12cm wystają łącznie jakieś 3cm więc najwięcej kłopotów będzie ze shroudem.

Dołączona grafika

Lada bez zbiornikow vs BIP 1

Dołączona grafika

Ponownie lada vs bipek

W chwili obecnej nie mam czasu na przerabianie lecz gdy tylko bede mial palnik i odrobine czasu biore sie do roboty. Tak więc :

Ja tu wrócę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi