thewall Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) Znacie może filtry które są skuteczne a przy tym drastycznie nie zmniejszają efektywności wentylatorów, sa trwałe oraz łatwe w czyszczeniu. Szukam filtry do LBX (na wentylatory Scythe Minibea 92mm). Czy oryginalny zestaw Chiefteca jest godny uwagi? Co powiecie na Cooltek MESH Black (filtr stalowy) Cooltek - aluminiowy filtr Czy te filtry mozna zastosować na boczne ścianki LBX gdy ten plaster miodu w ściance nie jest wycięty? Bedą one pasować do fabrycznych otworów do mocowania wentyla? A może lepiej zrobić filtr samemu? Z czego mozna taki filtr wykonać? Pończocha, firanka a może sa jakieś lepsze materiały? Edytowane 4 Maja 2007 przez thewall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noel20 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 witam, co do pierwszego to mi sie nie podoba i nie moge sie na jego temat wypowiedzieć, ale drugi mam jeden i musze sobie jeszcze dwa kupić. mam go obecnie założonego na 120 glacial techa który kręci sie na 600rpm. przy tej prękdości przepływu właściwie wcale nie tłumi. na wyższych obrotach jest zauważalny spadek, ale naprawdę mały. jupiłem go bo flexem wycięłem dziurę w obudowie pod wentyl w/w i chciałem jakąś maskownice, ztego względu, ze zwykły grill nie zakryłby tych krawędzi po szlifierce. tes tą funkcję spełnił całkowicie. o dziwo po jakimś miesiącu jak sie przyjżałem zobaczyłem na nim kurz. i to nie jakiś tam pyłek jak na łopatkach od wentyla zwykle sie widzi, tylko leżała na nim normalnie poduszka, takii filc z kurzu. nie spodziawałem sie takiej skuteczności po zwykłej metalowej siatce, przez którą widać wentylator. ja ze swojej strony polecam ten drugi jak najbardziej. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thewall Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) nie spodziawałem sie takiej skuteczności po zwykłej metalowej siatce, przez którą widać wentylator. ja ze swojej strony polecam ten drugi jak najbardziej. pozdro.Masz na myśli Mesha czy ten filtr aluminiowy? Edytowane 5 Maja 2007 przez thewall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Każdy filtr przydusi Ci wentyla takie jego zadanie !! Dobrą i tanią alternatywą "pro" filtrów jest kilka warstw (2-3) rajstop. Wystarczy je przyciąć do wymiaru wentyla przymocować na taśmę i masz super filtr...z moich relacji najlepszy jaki można mieć B-) A jak zobaczysz że nałapał sporo kurzu to wyrzucasz i wycinasz następny a rajstopy tanie jak barszcz. :razz: Możesz matce/żonie/dziewczynie/siostrze za darmochę zabrać jakieś z oczkami :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 dokladnie damskie rajstopy sa najlepsze i darmowe :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noel20 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Masz na myśli Mesha czy ten filtr aluminiowy?aluminiowy a tak w ogóle to jeżeli nie liczy sie dla ciebie wygląd, to tak jak chłopaki podpowiadają: rajstopy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Heh, Panowie rozwalę Was :) Najlepszy byłby filtr elektrostatyczny. Kilka płytek metalowych odpowiednio wyprofilowanych do których przyłożono wysokie napięcie. Po pierwsze niesamowita wręcz dokładność filtracji. I to nie tylko kłębki kurzu ale również roztocza. Druga sprawa że jak ktoś się uprze może zrobić tutaj zawalisty patent. Ale potrzebny jest mocny dwukierunkowy wiatraczek. Mianowicie mówię o automatycznym układzie czyszczącym :) Raz na jakiś czas wiatrak zaczyna zamiast wciągać wydmuchiwać powietrze na zewnątrz a na filtrze elektrostatycznym jest wtedy odcinane napięcie, W wyniku czego kurz z filtra jest wydmuchiwany na zewnątrz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Tyle ze pobor napiecia liczymy w okolicach ~300W na wiatrak z filtrem :?: :wink: Moze odrazu pobawimy sie w robienie filtrow wodnych w skali mikro? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 (edytowane) Co Ty opowiadasz :) Wiatrak - 5-10W i przetwornica też jakieś 10-20W. Robimy filterek na jeden wiatrak a nie pod stację spawalniczą :) Nie jest to wcale taki pomysł z kosmosu wyjęty bo taki filtr ma kilka niezaprzeczalnych zalet: - mały opór powietrza - niewielkie wymiary - prosta konstrukcja - możliwość automatycznego samooczyszczania :) Edytowane 7 Maja 2007 przez Excray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 30W... Hmm gdyby cala idee upakowac do rheobusa i puscic na ~3filtry... 100W w plecy. Chociaz gdyby to ciagnac z 220V... :twisted: Pomysl ciekawy ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 i tagany 900W beda mialy racje bytu ;) w sumie Excray ma racje, to nie ma walic piorunami nie potrzeba duzej mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Arnie Zrob skuteczny filtr + delta @ 30W mocy :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 (edytowane) Edytowane 7 Maja 2007 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 ELEKTROSTATYCZNY bo z antygwaltow mam juz 2 w budzie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Heh, Panowie rozwalę Was :) Najlepszy byłby filtr elektrostatyczny... czad... Tylko czy takie coś działa gdzieś w praktyce? Wiadomo że HV przyciąga kurz... ale czy przyciąga naprawdę dobrze? Jak np zakurzysz otoczenie.. to czy on to wszystko wyłapie... Co Ty opowiadasz :) Wiatrak - 5-10W i przetwornica też jakieś 10-20W. Robimy filterek na jeden wiatrak a nie pod stację spawalniczą :) Nie jest to wcale taki pomysł z kosmosu wyjęty bo taki filtr ma kilka niezaprzeczalnych zalet: Na przetwornice to bym stawiał nawet mniej.. przecież to ma tylko wytwarzać wysokie napięcie.. Prąd może być znikomo... malutki.. I guess, więc myślę że całe urządzenie to max 5W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Działa, działa. Ludzie nawet pieniądze na tym zarabiają: http://www.topsystem.com.pl/pefo.htm A co do przetwornicy to sie zgadza. 5W spokojnie wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 jak nie znasz sie na elektronice to wybor jest prosty rajstopa damska nylonowa wersja classic ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 kul, tylko własnie konstrukcja tego wymusza raczej tunelowo-podłużny kształt... zajmowało by to z pół długości obudowy zapewne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 A gdyby szly w poprzek wiatraka? :wink: Albo puscmy wodze fantazji - spiralny przewod @ 600V ? ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 to by Ci bardzo efektownie znikły dane z twardziela :P Nie zapominaj że gdzie jest prąd, jest też pole magnetyczne.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 pomiędzy takim kondensatorem wysokonapieciowym było by raczej elektryczne pole :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) to by Ci bardzo efektownie znikły dane z twardziela icon_razz.gif Nie zapominaj że gdzie jest prąd, jest też pole magnetyczne.. Nie wiem czy wiecie ale generalnie najsilniejsze źródło pola magnetycznego w komputerze znajduje się w ... twardym dysku. Głowica jest przesuwana nad talerzem dzięki temu że połączona jest z cewką która znajduje się między dwoma bardzo silnymi magnesami neodymowymi. Jak ktoś nie wierzy niech przejedzie czymś metalowym w okolicach dysku twardego a zauważy że ten element będzie przyciągany do dysku twardego w miejscu gdzie się znajdują właśnie magnesy. Edytowane 10 Maja 2007 przez Excray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Ozda Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Czy do budowy takiego filtra elektrostatycznego można by było użyć bebechów od kuli plazmowej ? Wytwarza wysokie napięcie na małym prądzie, a zasilacz który to ciągnie ma 6W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 wydaje mi się jednak, że gdyby to robić samemu w domu, to nie uchronilibyśmy sie od przypadkowych wyładowań gdzieś w obudowę etc.. a to może nie być już bezpieczne dla mobo i całej reszty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 pomiędzy takim kondensatorem wysokonapieciowym było by raczej elektryczne pole :) o tym spiralnym mówimy? zależy jaka by miała dokładna konstrukcja czegoś takiego.. bo mi się to za bardzo ze zwykłą zwojnicą kojarzy :) i dalej twierdzę że gdzie jest prąd, jest też pole magnetyczne.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 jak pisał Excray.. żaden kawałek druta nie jest w stanie wytworzyć takiego pola magnetycznego jak neodymy w twardzielu :) Ino tam one są ustawione tak, że wpływ ich pola na talerze jest minimalny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 i dalej twierdzę że gdzie jest prąd, jest też pole magnetyczne.. Nie w przypadku jeśli jest stały, jeśli zmienny to owszem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) zatem jak działa elektromagnes zrobiony z baterii płaskiej 4,5V, gwoździa i 20 metrów druta miedzianego w emalii, kóry złożyłem wedle ksiązki ZRÓB TO SAM w wieku.. mając lat 11? :) zmienny prąd wywołuje pole elektromagnetyczne... magnetyczne natomiast jest wszędzie tam gdzie płyną elektrony. Z resztą... poniższy wzór wszystko wyjaśnia :lol: Edytowane 15 Maja 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 (edytowane) zatem jak działa elektromagnes zrobiony z baterii płaskiej 4,5V, gwoździa i 20 metrów druta miedzianego w emalii, kóry złożyłem wedle ksiązki ZRÓB TO SAM w wieku.. mając lat 11? :) zmienny prąd wywołuje pole elektromagnetyczne... magnetyczne natomiast jest wszędzie tam gdzie płyną elektrony. Z resztą... poniższy wzór wszystko wyjaśnia :lol: Uściślając to mikroskopowo, pole magnetyczne jest tam gdzie są elektrony gdyż one same w sobie posiadają spin, czyli dipolowy moment magnetyczny. A co do wzoru i elektromagnesu to bardziej odpowiedni jest wzór: A pisząc wcześniejszego posta coś mnie zamroczyło :oops: Edytowane 16 Maja 2007 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Może jednak rajstopki wybierzcie :D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...