Fulgor Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) Witam wszystkich! Niedługo zamierzam kupić nowy komputer; procem będzie prawdopodobnie C2D E6420 wykręcony 3600-4000Mhz. Chciałbym zbudować dla niego zestaw WC, do dyspozycji mam max 700zł. Co mślicie o takim doborze komponentów: -pompka: Laing DDC 12V 1RT 270zł -złączki do pompkizewn. 8/10; 1/4''; 2x10zł=20zł -chłodnica: Black Water Ultimate 123 rev. 2.0 210zł -blok: Frost 3 Duo 120zł -odpowietrznik: AirTrap 30zł -węże Innovatek przezroczyste 8/10 (dwa metry wystarczą?) 20zł -trójnik: 10zł Dobry będzie TAKI ? Razem 670zł (3 wiatraki do chłodnicy planuję wziąć od obudowy Sunbeam Quarterback) W wężach będzie borygo 50/50 z wodą destylowaną. Czy zestaw jest kompletny, czy potrzebne będą jeszcze jakieś złączki/króćce? EDIT: przepraszam za niekompletny stan poprzedniej wersji posta, już wyedytowałem :oops: Edytowane 4 Maja 2007 przez Fulgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Pompkę polecam Coolrivera rev.2 Super cicha, naprawdę polecam. Po co przepłacać? :P Chłodnicę może ALU? W testach chłodnic na jeden wentylator wypadła bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Moze zamiast tak wydajnej i drogiej pompy wezmisz Coolrivera2 i do tego jeszcze na 2 bloki na nb/sb/gpu bedzie kasa. Ogolnie zestawik fajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 procem będzie prawdopodobnie C2D E6420 wykręcony 3600-4000Mhz. to może jednak w FC zainwestuj :lol: XS się naczytałeś czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Dzięki za odpowiedzi :D Rzeczywiście, chciałem zapytać, jak możnaby zaoszczędzić tu i owdzie, coby nie wydawać tyle forsy. Zastanawiałem się już wcześniej nad Cooliverem, skoro jednak mówicie że da radę, to go wezmę. Chłodzenia NB/SB nie będzie, bo płyta DS4 Gigabyta ma dziarskie chłodzenie chipsetu zintegrowane z chłodzeniem mosfetów (ale mi się zrymowało :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Fajnie ze dales sie przekonac. A co do chlodzniea mofow i reszty zobaczysz ze szybko bedziesz chcial dolozyc kolejne bloki od ukladu. To wciaga i to mocno. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Tak mi się wydaje, że jak raz zacznę przygodę z WC, to nieprędko ją skończę ;) Mam takie pytanie: Coolriver rev.2 (z Realitynet) ma wbudowany rezerwuar 100ml. Czy w związku z tym mogę zrezygnować z AirTrapa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Zly pomysl. Przez CR2 sie naprawde paskudnie uklad napelnie. Nie ma co oszczedzac na takich rzeczach jak latwe i przyjemne napelnianie ukladu, potem bys zalowal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 (edytowane) OK. Dzięki że mnie uprzedziłeś :D Jeszcze jedno mam pytanie: czy ten trójnik to plastikowy czy metalowy lepiej brać? Boję się, że z plastikowego ciężko mi będzie później sciągnąć przewody gdybym ewentualnie w przyszłości chciał rozbudowywać układ WC. Z drugiej strony metalowy jest trzykrotnie droższy od plastikowego. Edytowane 5 Maja 2007 przez Fulgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Zapodaj linki do jednego i drugiego bo ich nie kojaze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Ja mam metalowy z RN i powiem, że jest bardzo fajny. Na końcu węża odpowietrzającego mam taką złączkę + korek 1/4". Strzykawką bardzo fajnie się napełnia i szybciutko odpowietrza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Rozwiązanie piotraleka jest intersujące... hmmm... Sam nie wiem... Na razie zapodaję linki: trójnik plastikowy:KLYK trójnik metalowy: KLYK Jak widać, plastikowy ma choinki, a metalowy wkrętki. Tutaj pojawia się moja wątpliowość: Boję się, że z plastikowego ciężko mi będzie później sciągnąć przewody gdybym ewentualnie w przyszłości chciał rozbudowywać układ WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 http://www.realitynet.pl/shop/index.php?p1...rojnik-skrecany trojnik skrecany tanszy niz tamten z linka. Poza tym i tak bedzie taniej bo musisz dodatkowa przesylke brac z innego sklepu. Bierz metalowy, jest poreczniejszy niz plastykowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 OK. Dzięki za podpowiedzi :) Nie bijcie za dociekliwość, ale mam jaszcze dwa pytania: 1) Co z wężami - dwa metry powinny wystarczyć, czy lepiej od razu kupić np. cztery metry? 2) Podobno nie powinno się łączyć elementów miedzianych z aluminiowymi w jednym układzie, bo mogą wystąpić "problemy". Moja chłodnica jest właśnie z miedzi, a blok na CPU z aluminium (o ile się nie mylę). Czy mam się czego obawiać i czy to prawda, że borygo będąc inhibitorem reakcji, zarazi temu problemowi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 1) Co z wężami - dwa metry powinny wystarczyć, czy lepiej od razu kupić np. cztery metry?Wez wiecej, moze sie przydac. Zawsze lepeij miec zapas 2) Podobno nie powinno się łączyć elementów miedzianych z aluminiowymi w jednym układzie, bo mogą wystąpić "problemy". Moja chłodnica jest właśnie z miedzi, a blok na CPU z aluminium (o ile się nie mylę). Czy mam się czego obawiać i czy to prawda, że borygo będąc inhibitorem reakcji, zarazi temu problemowi? Blok nie jest z aluminium tylko z miedzi. Nastepnie jest niklowany. Nic nie bedzie korodowac na 100%, Borygo/pertygo zawiera inhibitory korozji czyli nic nie ma prawa korodowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 (edytowane) No to ja wiem już chyba wszystko :D Bardzo dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi przy wyborze tego zestawu WC. Szczególne podziękowania kieruję do użytkownika mib'a. Gdy zrobię mój zestaw WC, zapewne zamieszczę galerię w odpowiednim dziale ;) Edytowane 5 Maja 2007 przez Fulgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...