Skocz do zawartości
Nemesis

Znikneła Mi Pamieć Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem 768 ram sdram ktora sklada sie z dwoch kosci 256 ramu i knightstona 512 no i zauwazylem ze od niedawna mam tylko 256 ramu ci sie stalo??

O ile dobrze umiem liczyć, to razem jest 1 GB.

Jak już będziesz wyciągał i czyścił, to podłącz każdą osobno i sprawdź programem GoldMemory.

Jak wszystkie będą OK, to po podłączeniu wszystkich jeszcze raz sprawdź GoldMemory, aby upewnić się że dobrze współpracują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te 512 moze ma jednostronne (starsze chipsety wykrywały tylko połowe mb z takich kosci) więc może dlatego miał tylko 768 mb

co do 256 mb teraz tozrób tak jak mówili przedmówcy, przeczyśc pamięci, banki na płycie głównej wyczyśc z kurzu (broń boże odkurzaczem), i sprawdz je memtestem albo programem goldmemory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli powyższe rady nie pomogą to napisz może jaką masz płytę główną albo jaki chipset na niej i dokładniej opisz swoje pamięci.

Niektóre dawne chipsety nie zawsze poprawnie widziały pamięci z powodu takiego że układ modułu był jednostronny (1 rows) a płyta potrzebowała dwustronnego (2 rows).

Chyba że jesteś pewien że wcześniej komputer rozpoznawał poprawnie ram, to wtedy nie bierz tego pod uwagę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega uważam że troszke głupio to napisał, ale raczej chodziło mu o to, że ma kośc 256 i 512 i kiedyś wykrywało mu 768 a teraz tylko 256. Czyli jeśli kiedyś mu je wykrywało to teraz też musi niezależnie do reszty :wink: Myślę, że samo dociśnięcie wystarczy, jeśli nie to wyjąc i przedmuchać i powinno śmiagać, sam tak wiele razy miałem i ostatnio nawet kilka dni temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel ma identyczna systuacje. Ma on plyte GA-6OX na i815 jak dobrze pamietam. Dostal ostatnio od kumpla 512MB SDRAM jedno stronne wlasnie. Jak juz tu wyczytalem to wlasnie dlatego ze to jest jednostronny modul to widzi mu tylko polowe pamieci. Pytanie mam takie czy pomoglo by flashowanie BIOSa?? czy to juz nic sie na to nie poradzi ?? Jak wklada 256MB dwustronne i te 512MB to i tak mu widzi tylko 256.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi