Skocz do zawartości
dzikidaniel

Tania Płyta Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, ale to DVI to pewne info ?? Bo widzialem gdzies testy 7025 (czy jakos tak, na jakims forum zrobili) i tak tylko D-Sub bylo. W tej, na tej focie tez chyba tylko D-Sub widac.

Na newegg to sprzedają i w komplecie jest przejściówka (wygląda na to że na DVI)

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16813138061

Osobiście bym wolał potestować DFI http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16813136016 ale dotychczas

nikt tego nie sprzedaje u nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na newegg to sprzedają i w komplecie jest przejściówka (wygląda na to że na DVI)

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16813138061

Tak wygląda, że przejściówka jest w zestawie i cena tak jak mówiłem jest o 10$ niższa niż modelu 690G :)

Czekamy B-)

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie mogłem już dłużej czekać na Biostara 7050 będąc bez kompa i dzisiaj zamówiłem w Znaku Semprona 3000 i Biostara 690G, zobaczymy co z tego będzie ( mają mi wgrać najnowszego biosa ) więc może coś się uda pokręcić ( reszta sprzętu zostaje jak w sigu )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DziubekR1 - po prostu nie mogłem już dłużej czekać , w sumie to nie wiem czy będę tak bardzo nastawiał się na oc ( nie mam dobrego zasilacza ) no i słabo wentylowaną obudowę , ale myślę że jak bios będzie ok to ten biostar 300htt zrobi z sempem, musiałem coś kupić bo nie mogę wiecznie czekać, myślę że mobo będzie u mnie do wtorku , wziąłem tą mobo bo ma wszystko co potrzebuje , a co do oc to zobaczymy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ABIT NF-M2S

witam

zawiodłem na całej lini, płyte faktycznie mialem wczoraj ale bardzo pozno, osadzilem ja w obudowie, postawilem system i musialem kompa oddac :\

zrobilem pare fotek z biosa w ktorym to nie bylo mozliwosci zmiany napiecia dla niczego, timingow tez nie dalo sie zminiac, jednym slowem bida.

teraz wszedlem na stonke abita i okazalo sie ze mialem wgrany najstarszy bios z mozliwych dla tej plyty, to by wyjasnilo czemu nie bylo mozliwosci zmiany prawie niczego poza wyborem szyny dla ramow i wielkosci htt oraz ht.

Przypominam ze to bios compile date: 11/08/2006 i od tamtej pory wyszły 2 nastepne a najnowszy to BIOS compiled date: 02/27/2007

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@CKM18

Myślę, że nie będziesz żałować. 690G to dobry chipset. Ludzie chwalą, płyta stabilna jak skała. Lepsze OC to kwestia poprawienia biosu. Zresztą jak widać na zdjęciach biosu możliwości ustawień jest sporo.

EDIT

W Pcprojekt dostępna jest już najlepsza integra pod C2D

http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ..._I90HD_Lga775_/

Czyli zestawik płyta + E2140 wychodzi 390+280= 670

AM2 jednak wciąż tańszy 690G + 3600+= 255+250= 505

Różnica 165,- A nie tak dawno było około 300. Robi się ciekawie :)

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.frazpc.pl/artykuly/519/AMD/690G.../wprost/na/tron - popatrzcie sobie na wyniki kart na 690G. Tosz to ten nowy 7050 sie chowa ( http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=147431 ).

Teraz mam taki dylemat. Albo biore Biostar 690G (bo ma DVI) za 255zl, albo Foxcoon za 200zl + jakas grafa za 50zl. Ciezko mi wybrac, bo Foxconn wiem, ze ma dobre OC, a o tym Biostarze, to raz widze, ze badziew, a raz, ze robi spokojnie 300HTT i ma duzo opcji OC.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DziubekR1 - jeśli patrzeć na to ekonomicznie i doliczyć przesyłki to ten foxconn z kartą graficzną wyjdzie Cię więcej niż Biostar 690G ( wiem bo też miałem brać tego foxconna albo abita ) pozatym ta karta graficzna tj. radeon x1250 bije raczej x300 a za te pieniądze to raczej nic lepszego nie kupisz. więc wybór jest oczywisty ( więcej opcji, lepsza karta graficzna i dużo wyjść) no i cena przemawia za biostarem 690G , pozostaje tylko czekać na nowego biosa. ps. moją mobo ma już masterlink , także możliwe że w poniedziałek postawie już na niej system ( w soboty chyba nie rozwożą paczek ? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bije niestety :) X300 mimo, ze bidna karta, to i tak lepsza. Ale ja tu nie patrze pod wzgledem wydajnosci, bo nie mozna na to patrzec kupujac integre. Patrze poprostu, czy nie wyjdzie mnie na jedno kupienie osobnej grafy. Foxconn 200zl+10zl wysylka + grafe moge we Wrocku znalezc powiedzmy 50-60zl = 260-270zl. Biostar 255zl+10zl = 265zl. Gdyby ten biostar byl troche tanszy, to byl sie nie zastanawial, a tak mam dylemat.

A wogole, to ma ktos jakis test tego Biostara, gdzie cos z niego wyciagneli ?? Troche mi sie spieszy z plyta glowna, bo wlasnie dzisiaj przyszly Corsairy, proc tez juz czeka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej stronie jest o o/c i nowych biosach do BIOSTARa 690G: http://forums.anandtech.com/messageview.cf...hreadid=2030416

Na chinskiej stronie BIOSTAR jest kilka biosow z tym ze ostatni jest zdaje sie po chinsku. Ja osobiscie zdecydowany jestem na Biostara 690g

ale poniewaz "nie mam ciśnienia na zakup" dlatego zwlekam z zakupem, myślę ze w przyszym tygodniu znowu stanieje w sklepie Morele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja cisnienie mam :) I najgorsze jest to, ze nigdy na cisnieniu dobrze nie wyszedlem. Na bank jak tera cos kupie, to na drugi dzien cos wyjdzie cudowniejszego i tanszego ;)

Tera przeczytalem o ciekawym Foxconnie http://www.idg.pl/news/107647.html . Ponoc bardzo dobre OC i DVI ma, a cena na newegg.com to gdzies widzialem 68$. Czyli poprostu miodzio, tylko czemu u nas nigdzie tej plyty nie ma. ( http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16813186114 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polpek - ja kupiłem tą mobo z sempronem 3000 , w poniedziałek kurier powinien ją przywieźć do mnie, ale dopiero we wtorek chyba złożę kompa i postawie system to się pomyśli o oc, tylko będę musiał się zapytać starych wyjadaczy, bo podkręcałem tylko intela a z tego co słyszałem to amd jest bardziej skomplikowane do oc , no i pozatym w znaku mieli mi wgrać do płyty najnowszego biosa, tylko że dopiero w poniedziałek/wtorek sprawdzę jak się z tego wywiązali

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no super, wreście jakies konkretne wiadomści z pierwszej ręki. No z tym O/C to wyczytalem : Hier gehts auch um das TA690g:

http://forums.anandtech.com/messagev...&enterthread=y

Angeblich sperrt das Bios bei FSB 265, bei 264 gehts, bei 265 nicht mehr, ausser bei so einem Typen der irgendein ominöses Bios vom 2. April drauf hat.

Bin gespannt ob du das bestätigen kannst...

ale to po niemiecku.

i jeszcze o O/C TA690g : reinstalled XP, installed Biostars Winflash, installed Gary's BIOS 419. It adds virtualization and CNQ to the menus, don't know what else. CNQ doesn't seem to work. BIOS CNQ settings are auto (also for all others) and power savings in XP is minimal and it still reads 1.9GHz in CPU-Z and System in Control panel. It seems to have have removed the "warning safe meode exceeded" or whatever it was too.

I set core to 1.3V, lowered multi to 5, HT to 600, and clock to 266 and it was a no-go as before. Likely needs more volts, and I ain't jacking with it more right now. Someone else here like, uuhhhhhmmmm, WHOBEDAPLAYA, can test it more or wait for Gary.

I can tell you that I tried all 3 auto overclock settings fron CPU-Z

V6 - 2089Mhz (220x9.5), 1.29V, HT=1100

V8 - 2184Mhz (230x9.5), 1.29V, HT=1150

V12 - 2280Mhz (240x9.5), 1.29V, HT=1200

I reset it all to normal and voltage to 1.1V (1.074ish in CPU-Z).

Time to go watch the back side of my eyelids.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zrobilem zwrot o 180 stopni. Wlasnie zamowilem Abit KN9 w Agito :) Jak tak sobie to wszystko dokladnie przemyslalem, to jak bym wzial Foxconna, to bym musial predzej, czy pozniej dokupic grafe z DVI, bo planuje zakup LCD. Znowu Biostar ma DVI, ale jest 20zl drozszy od Abita i jego OC to wielka niewiadoma. A tak wzialem Abita za 235zl, ktory 300HTT robi z palcem w d..., ma w 2x ATA133, wiec nie bede musial zmieniac dysku, a grafe kupie jakiegos X300, za 30zl mysle ze mozna wyrwac, nie takie rzeczy juz w dobrych cenach kupowalem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DziubekR1 chyba na monitor chcesz wydać sporo jeśli ma mieć wejście DVI co mi nie pasuje przy Twoim oszczędzaniu na części na kompa.

Heh, oszczedzac, to oszczedzam, to prawda, ale akurat monitor jest jedna z tych rzeczy, ktore kupuje sie na lata i na tym nie ma sensu oszczedzac, bo ile sie uda ? Najtanszy i w miare znosny - 800zl, bardzo dobry 1000zl. Patrzac na to z perspektywy, ze bede go uzywac przez kilka lat (bo zazwyczaj zadko zmieniam monitory) to warto dorzucic te 200zl.

A czesci komputerowe to juz inna bajka, tu akurat zmieniam cos wlasciwie co chwile, bo lubie sie tym bawic i dlatego kombinuje jak moge, zeby stracic jak najmniej, a najlepiej to jeszcze zyskac.

Co do X300 za 30zl, to tak jak mowilem, nie takie rzeczy sie juz kupowalo w smiesznych cenach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapadla cisza w temacie - o nie ! .Wczoraj wieczorem otrzymalem przesylke a w niej nowiutka plyta BIOSTAR TA690G AM2 oraz procek AMD ATHLON 64 X2 3600 +, wszytko nowiutkie i dziewicze. Pamięci juz czekaly od kilku dni CORSAIR CM2X1024 - 5400 C 4 DDR2 2X . Chcialo by sie zlozyc kmuputer na tychmiast ale czekam na cooler do CPU, zmówilem arctic cooling freezer 64 pro -nowa wersja- z pwm! Plyta ma kostke biosu 309 BST. Dlaczego pisze o tym fakcie - bo pomimo obiecnek na forum nikt kto zakupil plyte z grafiką nie odezwal sie więcej. Plyta ta co dlamnie ważne ma wyjscie D-VI , S-VHS narazie to wysraczy bo mam monitor LCD a filmy chce oglondać na TV 29". Za miesiąc albo 2 kupie jakiegoś GF 8600 GT / chyba/ albo coś od ATI. Jak tylko uruchomie ta nowa plyte dam znać co i jak z O/C i wogule

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi