Skocz do zawartości
beavisek

c.d. Problem z połączeniem przez sieciówki pod WinME.Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem juz karty sieciowe i kabel. :lol: . Ale nie za bardzo wiem jak się konfiguruje kompy . Czy pod Windowsami ME wykryją się automatycznie czy trzeba podawac ręcznie IP i maske podsieci!

Jak powinna wyglądać identyfiakcja każdego z komputerów.

Moze coś trzeba doinstalować? czy jest jakiś kreator windowsowy który pomoże mi to zrobić? :?

Bawiłem się już godzinę i kupa :? Na żadnym z komputerów nie zobaczyłem drugiego :cry:

Co robić?

Dzięki z góry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem juz karty sieciowe i kabel.  :lol: . Ale nie za bardzo wiem jak się konfiguruje kompy . Czy pod Windowsami ME wykryją się automatycznie czy trzeba podawac ręcznie IP i maske podsieci!

Moze coś trzeba doinstalować? czy jest jakiś kreator windowsowy który pomoże mi to zrobić? :?  

Bawiłem się już godzinę i kupa :?  Na żadnym z komputerów nie zobaczyłem drugiego  :cry:  

Co robić?

Najprosciej, to zrob sobie tak, ze we wlasciowosciach sieci dodaj sobie karte sieciowa, protokol TCP/IP oraz Udostepnianie plikow i drukarek. We wlasciwiosciach karty ustaw recznie 100 Mbit Full Duplex (moze byc Auto, ale lepiej na sztywno to poustawiac). We wlasciwosciach protokolu TCP/IP ustaw adres IP maszyny na 192.168.1.2 (przykladowo, moze byc inny, ale taka konwencja jest zalecana do adresowana sieci wewnetrznych) a maske ustaw 24 bitowa - 255.255.255.0. Drugiemu komputerowi nadaj przykladowo 192.168.1.3 - maska ta sama. Ustaw, zeby byly w tej same grupie roboczej i zadbaj, zeby mialy rozne nazwy. Niech Winda doinstaluje co trzeba a potem reboot. Po restarcie obydwu sprzetow wybierz Start/Uruchom. Wpisz ping 192.168.1.3 (jezeli pracujesz na kompie 192.168.1.2 - w przeciwnym razie odwrotnie). Jezeli bedziesz mial odpowiedzi na wysylane pakiety, znaczy ze polaczenie jest. Otoczenie sieciowe Windows tez powinno wskazywac obydwa kompy w sieci.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką masz sieć z dwóch kompów??

jeśli tak to nie musisz podawać ani ip ani maski podsieci

instalujesz karty i powinno chodzić

ja miłem sieć z dwóch kompów to jak zainstalowałem win me to wykryłomi katę i odrazu chodziła nie musialem nic robić

jak ci samo nie wykryje i nie zainstaluje to zainstaluj soft od karty i powinno chulać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry ale mam pytanie nie związane z twoim tematem

jak ci chula ten gainward bo chyba takiego sobie sprawię :?:  :?:

A bo ja wiem... :-) w zasadzie calkiem fajnie. Jezeli chodzi o gierczenie, to przyzwoicie. Morrowind na 1024x768 (w to ostatnio tylko gram) w full detalach ladnie dziala. Co do oc to duzo nie krecilem, bo mam ciagle AC a z zalozeniem wody zbieram sie jak slimak. Jakos obrazu i niezla, ale i tak lepsza ma ATI. Odswiezanie ladne - 1280x1024 @ 100 Hz. Generalnie maxymalnie wkurzajaca sprawa jest wentylator - glosny jak suszarka! Ale puscilem go na 5V - na karte i tak nawiewa zimne powietrze 80x80 z boku obudowy. Mysle, ze warto kupic...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seryjnie chodzi jak suszarka :?  :?  

chyba nie tak jak gf fx??

No tak, na fabrycznym wiatraku. Moze nie az tak jak FX (chociaz nie slyszalem zadnego live - tylko z nagran), ale aktualnie mam b.dobrze wyciszona obudwe i ten halas byl bardzo wyrazny. Ale przeciez nie ma problemu z przelaczeniem na 5V - wtedy jak reka odjal.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seryjnie chodzi jak suszarka :?  :?  

chyba nie tak jak gf fx??

No tak, na fabrycznym wiatraku. Moze nie az tak jak FX (chociaz nie slyszalem zadnego live - tylko z nagran), ale aktualnie mam b.dobrze wyciszona obudwe i ten halas byl bardzo wyrazny.<b> Ale przeciez nie ma problemu z przelaczeniem na 5V</b> - wtedy jak reka odjal.

Pozdrawiam

właśnie jak to zrobiłes odżnąłeś wtyczkę i sztywno podłączyłeś do 5v na zasilaczu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie jak to zrobiłes odżnąłeś wtyczkę i sztywno podłączyłeś do 5v na zasilaczu??

Do molexa podlaczylem dwa przewody pod +5V i pod mase. Zakonczylem je wtyczka 3 pinowa (innej nie bylo pod reka) - takiego typu jak zlacze do wentylatora od CPU. Koncowka od wiatraczka z karty jest dwupinowa, ale pasuje na dwa piny tej wtyczki - trzeci pin jest wolny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem juz karty sieciowe i kabel.  :lol: . Ale nie za bardzo wiem jak się konfiguruje kompy . Czy pod Windowsami ME wykryją się automatycznie czy trzeba podawac ręcznie IP i maske podsieci!

Bawiłem się już godzinę i kupa :?  Na żadnym z komputerów nie zobaczyłem drugiego  :cry:  

Co robić?

Cosik się mnie wydaje że nie ten dział :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...