fooSky Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) Witam. Postanowiłem dziś za namową kolegów podkręcić swój procesor, a jest to AMD 64 ATHLON 2800@1800+, do tego mam ramy 2x512 ddr 400mhz TwinMOS oraz płyte główną SOLTEK SL-K8AV-R. Zacznijmy od początku. Przed jakąkolwiek modernizacją komputer chodził na konfiguracji: Procek - 1800Mhz (9x200) Ramy - (w biosie AUTO, ale przy uruchamianiu jest napisane 400) Przyszła pora na zabawę. Jestem nowicjuszem w tych sprawach więc przed podkręceniem procesora postanowiłem zrobić mu SUPER PI test dla upewnienia się czy nie ma żadnych zastrzeżeń. TEST 16M został zakończony sukcesem po ok ~21minutach. Przyszła pora na kręcenie. Zrestartowałem komputer, odpaliłem BIOS wyszukałem odpowiednią zakładkę i zwiększyłem prędkość ze standardowych 200 do 205 (chciałem sprawdzić zapobiegawczo czy wszystko będzie ok). I rzeczywiście po zaakceptowaniu komp się włączył. Postanowiłem wrzucić wartość na 220 (wyczytałem w wielu portalach że każdy procek da się podkręcić o minimum 10% więc byłem przekonany że to bezpieczna bariera). Windows się uruchomił to fakt ale po kilku sekundach wyskoczył mi tzw. BlueScreen. Więc ponownie zrestartowałem kompa zmieniłem wartość na 212 i po załadowaniu systemu zrobiłem ponownie test SUPER FI tym razem jednak 32M. Po zakończonym (sukcesem) teście, pograłem chwile na kompie w celu sprawdzenia czy nic się nie stanie. Wszystko było ok. Wyszedłem z gry, posiedziałem chciwle na pulpicie i ... BlueScreen. Kolega powiedział mi, że to prawdopodobnie RAM i żeby zmienić w BIOSie te wartość AUTO na 166. Tak też uczyniłem. Ponownie uruchomiłem system wszystko było wporządku do chiwli aż mi się komputer zrestartował. Więc zmieniłem wszystkie wartości na standardowe (200, AUTO) i wlazłem na forum poradzić się Was specjalistów, będę wdzięczny za wszelaką pomoc. P.S 1) Socket 754 2) Na tej płycie podobno da się wykręcić te 10% peniwaka, o jakim wyczytałem :/ 3) Jako ciekawostkę dodam, że dałem 212 ponieważ everest wyliczał mi jakieś dziwne liczby. Jak miałem 205 (9*205=1845mhz) wyświetlało 1833Mhz :|| Pozdrawiam. Edytowane 6 Maja 2007 przez fooSky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 0. SuperPi to żaden test stabilności komputera - najlepiej użyć Prime95, SP2004 lub S&M. 1. Pamięci na 166MHz. 2. Profilaktycznie w Advanced BIOS Features: - V-Link Data Rate na 4x - LDT & PCI Bus Control -> LDT Bus Frequency na 600MHz. 3. Na płycie jest zestaw zworek JCLK1 - przestaw go na 233MHz lub 266MHz (jeśli procek jest na rdzeniu Clawhammer, konieczne może być podniesienie napięcia o 0,05-0,1V). 4. Przeczytaj poradniki dotyczące oc A64 na tym forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=125013 tutaj prędzej ktoś będzie skory do odp/dzielenia się doświadczeniami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...