Yin-Yang Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 nowy biosik do p5kdlxU mnie dziwna rzecz Bios 311: idle 29*C stres 52*C (orthos 30 min) Bios 403: idle 29*C stres 47*C (orthos 30 min)! (temperatury z core temp) W pierwszej chwili mysłałem że jakies przekalibrowanie czujnika, ale tempy w idle pozostały bez zmian. Czyżby nowy bios aż tak wpływał na procka? 5*C mniej to naprawdę dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Wczoraj dopadłem P5k,i tak od strzała robi 500fsb (level7) all V na auto.Max stable fsb 508,gdzie Vio spada do 3.23V:D,także poza modami na mobo,czeka nas mod zasiłki. Z kwiatków to mobas ma lekkie problemy w odczytywaniu odpowiedniego mnożnika,także 6x500 to dla niego 5GHz,tylko cpuz pokazuje rzeczywiste takty,no i -22C na boxie:D,poza tym płytka bardzo fajna. Edit:@yotom No tak najważniejszego nie napisałem boot 6x500 1:1 lev11 7.17xx,lev9 7.14xx,lev8 7.11xx,lev7 7.09xxx no tweak Edytowane 21 Czerwca 2007 przez Gemmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Wczoraj dopadłem P5k,i tak od strzała robi 500fsb (level7) all V na auto.Max stable fsb 508,gdzie Vio spada do 3.23V:D,także poza modami na mobo,czeka nas mod zasiłki. Z kwiatków to mobas ma lekkie problemy w odczytywaniu odpowiedniego mnożnika,także 6x500 to dla niego 5GHz,tylko cpuz pokazuje rzeczywiste takty,no i -22C na boxie:D,poza tym płytka bardzo fajna. ile wolniej na lev7 od quada (1:1 500x7 czy 6) ?? Na Dlx nawet dokładnie nie sprawdziłem :D Trochę to fsb za dobrze nie wygląda ... Edytowane 21 Czerwca 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Biosów pojawiło sie wiecej - tylko cos dziwnie "ważą" 404 501 nie jest do dlx - link usuniety na xs jest kilka postów o nowych biosach Edytowane 21 Czerwca 2007 przez Yin-Yang Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) Biosów pojawiło sie wiecej - tylko cos dziwnie "ważą" 404 501 a widzicie w nich jakiekolwiek nowe opcje czy bez zmian do 0311? bo nie wiem czy cos mieszac czy olac sprawe. 0404 - dziala mi jedna 2gb kostka ramu ;). z druga 2gb kostka w singlu winda nie wstaje. z jakimkolwiek dualem ani 4x2gb ocezetek nie podnosi sie z miejsca. jeszcze ze 3 biosy i moze to dopracuja ;]. poza tym jakis fsb strap to north bridge :|. chwila w googlach i wyplulo to: http://www.techzonept.com/showthread.php?t=156079&page=5 i CR mozna mieniac teoretycznie. :| Edytowane 21 Czerwca 2007 przez sobih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 a widzicie w nich jakiekolwiek nowe opcje czy bez zmian do 0311? bo nie wiem czy cos mieszac czy olac sprawe. 0404 - dziala mi jedna 2gb kostka ramu ;). z druga 2gb kostka w singlu winda nie wstaje. z jakimkolwiek dualem ani 4x2gb ocezetek nie podnosi sie z miejsca. jeszcze ze 3 biosy i moze to dopracuja ;]. poza tym jakis fsb strap to north bridge :|. chwila w googlach i wyplulo to: http://www.techzonept.com/showthread.php?t=156079&page=5 i CR mozna mieniac teoretycznie. :| taa ale "P5K3 Deluxe - BIOS 0504 - Strap Changes" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) taa ale "P5K3 Deluxe - BIOS 0504 - Strap Changes" ja ta opcje widze u siebie, ale zadna sandra mi nie wstaje na syfiastym windowsie, zeby obadac czy to ma jakis przeliczalny wplyw na przepustowosc. na auto mam komplet strapow. na 200 i 266 te ktore moge pocisnac, na 333 juz troche za wysokie jak na ddr2 ;]. a CR 1T = nie wstaje. mam glupie pytanie. ocb z tym level7, o ktorym pisal Gemmy w kontekscie fsb?:|. Edytowane 21 Czerwca 2007 przez sobih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) ja ta opcje widze u siebie, ale zadna sandra mi nie wstaje na syfiastym windowsie, zeby obadac czy to ma jakis przeliczalny wplyw na przepustowosc. na auto mam komplet strapow. na 200 i 266 te ktore moge pocisnac, na 333 juz troche za wysokie jak na ddr2 ;]. a CR 1T = nie wstaje. mam glupie pytanie. ocb z tym level7, o ktorym pisal Gemmy w kontekscie fsb?:|. na def jest lev 11 - taki gorszy strapik ... zmieniasz w memsecie 3.3 beata2 bym wrzucił - ale *.exe nie da sie załączyć ... Edytowane 21 Czerwca 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 (edytowane) memset na mojej windzie tez nie wstaje ;). chyba faktycznie czas postawic sys od nowa ;)... 0501 jest do golego p5k, nie ruszac dla wlasnego spokoju ;). tabelka z xs - http://homepages.nildram.co.uk/~chsmith/p3...s/0404_RMMA.JPG Edytowane 21 Czerwca 2007 przez sobih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 no to zaskocze was .. chaos kupił intela wreszcie :P P5K i siakis E6300 (tymczasowy ale 3.2ghz robi na bank) ... juz mam memki bede mial w pon/wtorek... ;] oj posypia sie pytania z mojej strony ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 no to zaskocze was .. chaos kupił intela wreszcie :P P5K i siakis E6300 (tymczasowy ale 3.2ghz robi na bank) ... juz mam memki bede mial w pon/wtorek... ;] oj posypia sie pytania z mojej strony ;] Heh, Ty sie bierz za najwazniejszych watkow czytanie a nie z rekawa pytan sypanie :!: :idea: ;) PS welcome to The Blues :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Tak sobie wgrywam biosy na plyte, zeby porobic sensowne testy i znalazlem jakis bios o nazwie 413... ciekawe... Bo z tego linka z ktorego sciagalem za hiny nie bylo 404 i 311, a tam gdzie jest 404 i 311 nie ma 413 :D.... Ciekawostka...chyba sie go nie tkne :D @Chaos Wilkomen Edytowane 23 Czerwca 2007 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 P5K i siakis E6300hehe, też będe miał. W przyszłym tygodniu przyślą. Proca już mam, ale płyta jak narazie z padaki. Oby 7X450 zrobił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witto Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 sobih gdzie widziałeś bios 0501 do golego p5k, bo na oficjalnej najnowszy to 0414 ? W końcu bedzie więcej ludzi z gołym P5K :) czekamy na spostrzeżenia... pewnie na początku Vdroop trochę rozczaruje ale da sie to szybko poprawić.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) sobih gdzie widziałeś bios 0501 do golego p5k, bo na oficjalnej najnowszy to 0414 ? Yin-Yang podal link pare postow wyzej, ale widze ze zmodyfikowal swoj post. poszukaj na XS. edit. wydawalo mi sie ze moje mobo nie daje rady zrobic fsb 500, ale mylilem sie ;]. Edytowane 23 Czerwca 2007 przez sobih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) pewnie na początku Vdroop trochę rozczaruje ale da sie to szybko poprawić e tam, na 6300 chyba nie bedzie tak źle, pozatym vdroop mod już jest na xs, i to chyba nawet ołówkowy :)MOD Edytowane 23 Czerwca 2007 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 E tam Vdroop, i bez modów płyta daje radę lepiej niż się wydawałoby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) najlepsze jest to że nikomu jeszcze nie padła :) (jak p5n-e sli którą miałem brać), ale cisza, nie zapeszajmy. Edytowane 23 Czerwca 2007 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witto Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) e tam, na 6300 chyba nie bedzie tak źle, pozatym vdroop mod już jest na xs, i to chyba nawet ołówkowy :)MOD właśnie tego moda mam zrobionego od nowości, wcześniej aby mieć stockowe 1,35v w stresie musiałem dać w biosie ponad 1,4v dokładnie nie pamiętam a po modzie brak nawet minimalnego vdroopa :D Zauważyłem ciekawostkę w mojej P5K, temperatura jaką podaje PC Probe jako temp chipsetu, czyli w domyśle NB wcale nią nie jest, jest to temp SB też tak macie? Zauważyłem to kilka dni temu jak temp chipsetu doszła do 52 dałem nawiew na NB a tu temp stoi, nie spada! chwila zastanowienia, daje nawiew na SB i temp szybciutko spada...... wszystko jasne Edytowane 24 Czerwca 2007 przez Witto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 właśnie tego moda mam zrobionego od nowości, wcześniej aby mieć stockowe 1,35v w stresie musiałem dać w biosie ponad 1,4v dokładnie nie pamiętam a po modzie brak nawet minimalnego vdroopa :D a to ciekawe ;)... czym mierzysz napiecia? bo jak sugerujesz sie tymi z biosu to za malo chlebka jeszcze zjadles w zyciu... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witto Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 jak masz readpointy do P5K to się podziel info, napięcia z czujnika oczywiście, jedno jest pewne mój E64 żeby zrobić 3200MHz potrzebuje minimum 1,34v, przed modem, jak było ustawione w biosie 1,35v (stress 1,29v) nawet do windy nie wchodził, po modzie przy 1,35 jest stable więc chyba coś to dało ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) jak masz readpointy do P5K to się podziel info, napięcia z czujnika oczywiście, jedno jest pewne mój E64 żeby zrobić 3200MHz potrzebuje minimum 1,34v, przed modem, jak było ustawione w biosie 1,35v (stress 1,29v) nawet do windy nie wchodził, po modzie przy 1,35 jest stable więc chyba coś to dało ;) wiara w czujniki jest zdumiewająca ... Edytowane 24 Czerwca 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 readpointy... niech zywi nie traca nadziei ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) jak masz readpointy do P5K to się podziel info proszę :) a jak to jest z miernikiem, jak przyłoże w złe punkty to można coś zjarać??? Miernik powinien mieć nieskończoną rezystancje z tego co wiem...czyli niema prawa niczego spalić (ustawiony na odczyt V oczywiście) Edytowane 24 Czerwca 2007 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) a jak to jest z miernikiem, jak przyłoże w złe punkty to można coś zjarać??? Miernik powinien mieć nieskończoną rezystancje z tego co wiem...czyli niema prawa niczego spalić (ustawiony na odczyt V oczywiście) ehh miernik - dobry- ma dużą rezystancję wewnętrzną - ale nigdy nieskończoną :D zawsze możesz coś zewrzeć i spalić ... od samego pomiaru nic sie nie stanie Edytowane 24 Czerwca 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 jak ustawić dzielnik FSB:DRAM bo narzie wycignolem MAX 3,30Ghz Proc E6320 Ram 2x1GB 675MHz Corsair XMS2 Taimingi 4-4-4-12 Grafika 8600GT Sonic Palit No mobo jak w Temacie P5K-Dlx Zasilka 450W Amarox Warior wentyl BOX :/ beznadzieja ale kurna hitpajpy-spolszczone :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 jak ustawić dzielnik FSB:DRAM bo narzie wycignolem MAX 3,30Ghz Proc E6320 Ram 2x1GB 675MHz Corsair XMS2 Taimingi 4-4-4-12 Grafika 8600GT Sonic Palit No mobo jak w Temacie P5K-Dlx Zasilka 450W Amarox Warior wentyl BOX :/ beznadzieja ale kurna hitpajpy-spolszczone :P tyle ile ramki pociagna stabilnie ;). podstawy sie klaniaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) no ja wiem ramy pujda na 1001MHz max tyle ze Winda nie wstanie ;p na 996MHz wstaje ;] @sobih a ty ile wyciągnoles? Edytowane 24 Czerwca 2007 przez FlywiN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 no ja wiem ramy pujda na 1001MHz max tyle ze Winda nie wstanie ;p na 996MHz wstaje ;] @sobih a ty ile wyciągnoles? na 5-5-5 pewnie 650 (DDR1300) albo okolice :D 1001 max i to niestabilnie ? przecież w biosie od razu widać ile MHz ramki będą miały (nie to co w quadzie) .. ustaw tak żeby szły poniżej 1000 (DDR) i luz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) nie sztuka "wyciognac" duzo. proboj szukac najwyzszych stabilnych ustwien i tyle. mi sie udalo tyle, albo tyle albo moze nawet jeszcze wiecej ;]. nie widze zwiazku z tematem watku ;]. musisz jeszcze troche pokombinowac ;]. Edytowane 24 Czerwca 2007 przez sobih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...