boxer Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Słuchajcie nie wiem co jest zrobiłem niby tego pencil moda wszystko ok ale tylko przez chwilkę tzn. w Biosie ustawione 1,35v cpu damper [disabled] w idle (CPU-Z) 1,32v , stress Orthos 1,32v myslę sobie super czyli jednak działa. a tu po 10min Orthos znowu spadek w stresie do 1.296v. Wiec zgasiłem maluje znowu i reboot. Patrzę i jest tak jak było przed modem czyli idle 1,32v stress 1.272v. W sumie ze 4 razy poprawiałem i nic. Próbowałem ustawień CPU damper [enabled- disabled - auto] nic nie dają. Nie wiem już jak to zrobić zeby działało :mur: . Malowałem ołówkiem 4B 1 raz , pózniej 2B , nawet HB próbowałem. Co jest w tych ołówkach rysik nie jest grafitowy czy jak , czy jakoś to trzeba specjanie zamalować :blink: Działa to u Was, jak malowaliście bo z sił opadam. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 ja malowałem 6b, damper enabled i działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Witam Co sądzicie o płycie P5K-E /WiFi? Mam okazję dostać ją za 420zł i zastanawiam się, czy opłaca się brać, czy może lepiej coś ze stajni MSI lub Foxconn'a? Jak prezentują się jej możliwości OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 (edytowane) Ok już jest dobrze wkur... sie dzisiaj kupiłem 2 nowe ołówki 6b i 4b. Maluje 6b (Progresso Koh-I-Noor ) i [gluteus maximus] dalej nic, ale idąc za ciosem biore w łapę 4b (zwykły Stabilo :lol2: ) jak przejechałem nim po płycie to aż zatrzeszczała :? Boot , orthos i patrzę udało się Bios 1,35v idle 1,328v stress 1,32v-1,328v cpu damper [disabled] na razie jak skała zobaczymy jak troche przycisne, uff moge obiżyc voltarz, wreszcie :-P. Słuchajcie ile płyta zrobi fsb na NB 1.25v bo u mnie chodzi na 375 na 1.4v i jest stable i nie wiem czy zmniejszać a nie mam czasu sprawdzać dziś. Moglibyście koledzy mi doradzić jak ustawić: FSB termination voltage i CPU PLL voltage w biosie przy takim fsb (375-380) bo przez 8 lat nie miałem intela :oops: i nie wiem jak to ugryźć. @edit Marians bierz Asusa mam P5KR płyta bezproblemowa w porównaniu do tego co czytam na forum MSI, dobrze że nie wziąłem tamtej płyty. OC w miarę dobre ale do extremalnego i Quada to raczej P5K Deluxe. Edytowane 15 Września 2007 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Do czego służy: CPU Voltage Reference, czy może wpłynąć na stabilność procesora? Musze przyznac że doszedłem do 1.70Vcpu, napięcie w windzie 1.66V, Cpu Voltage Damper słabo sie sprawdza przy czterech rdzeniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inos Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Przymierzam się do zakupu P5K Deluxe i mam dwa pytania. 1.Chcę włożyć 4 kości 1GB 1000MHz,czy są jakieś problemy przy obsadzeniu wszystkich slotów? 2.Chcę także połączyć 4 dyski SATA II w raid 0,czy kontroler raid będzie miał z tym jakieś problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 1) Nie powinno być, ale wszystko zależy od kości. 2) Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Czy to tylko p5k premium ma problemy z SATA2 ??? Juz myslalem, ze wiem jaka plyte wziac pod mojego Q6600 ale ... nie wiem. Slyszalem ze sa strasnze problemy z dyskami i na dodatek ze jak sie wsadzi GF8800 to nie da sie podlaczyc nawet 4 dyskow z SATA... Pozatym ze sa BSOD'y ciagle przez kontroler SATA i ze windows nie widzi wielu dyskow... Co z tego jest prawda? Czy nowy bios moze to naprawil? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duniek Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Mam P5K Premium w sumie od niedawna ale zadnych najmniejszych problemow z plyta nie mam, dysk smiga bez problemu. Przy zamontowanej 8800 faktycznie traci sie jedno SATA ( z dodatkowego kontrolera) zlacze praktycznie za grafa, pierwsze mozna spokojnie podlaczyc katowa zlaczka. Jedyne co zauwazylem to nie dzislajacy Q-FAN i za cholere nie wiem jak zmusic go do dzialania ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Mam P5K Premium w sumie od niedawna ale zadnych najmniejszych problemow z plyta nie mam, dysk smiga bez problemu. Przy zamontowanej 8800 faktycznie traci sie jedno SATA ( z dodatkowego kontrolera) zlacze praktycznie za grafa, pierwsze mozna spokojnie podlaczyc katowa zlaczka. Jedyne co zauwazylem to nie dzislajacy Q-FAN i za cholere nie wiem jak zmusic go do dzialania ??? Znaczy da rade zrobic raid z 4 dyskow sata2 z taka karta? (GF8800 ULTRA) Edytowane 20 Września 2007 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blood_reksio Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Witam Panowie proszę o poradę. Odpowiedzi na mój problem nie znalazłem więc będę Was gnębił :). Przy pierwszym odpalaniu komputera (zimny procek) zawiesza mi się windows, staje podczas wczytywania systemu, po resecie wszystko jest ok. Co to może być ? Dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) To co z tym SATA? nikt sie nie wypowie? W ogole dlaczego P5K Deluxe jest drozsze od P5K Premium w komputroniku?? Czym sie rozni Intel ICH-9 id Intel ICH-9R ? Hmm... nadal jakos za duzo tych postow widze o problemach z SATA ... np. http://www.hardforum.com/showthread.php?p=1031392361 To chyba wina tego ze na Premium dali chipset ICH-9, ktory nie supportuje np AHCI ... to juz nie wiem jaka plyte kupic :( Edytowane 20 Września 2007 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 ok prosze was o pomoc, dzis dostalem moje 2 raptorki 36gb ADFD no i wzielem sie za raida, podaczylem je pod port SATA 1 i SATA 2, przestawilem w biosie opcje z IDE na RAID (do wyboru tez AHCI) odpalilem wszystko zrobilem raida0 i wzielem sie za instalowanie windy. Wczesniej sciegnelem stery do raida i nagralem na fdd, w momencie kiedy mam dograc stery dla raida, wkladam dyskietke i dostaje komunikat: wiersz 1 pliku INF txtsetup.oem jest nieprawidlowy jest to moj pierwszy raid i moze cos zle zrobilem. na stronce sa jakby 2 rodzaje sterow na raida te i te probowalem z obiema i ten sam wynik :/ macie jakis pomysl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fido2001 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Witajcie. Ja mam też jeden problem i szukam wszędzie pomocy. Jeżeli ktoś będzie wstanie mi pomóc to proszę o rade - z góry oczywiście dziękuję. Mianowicie mam ASUSa P5K Deluxe/WiFI z Procesorkiem 6320 (1.86GHz) i parę dni temu zakupiłem 2szt. Kingstonów HyperX DDR2 na 1066MHz - KHX8500D2K2/2GN (2x 1GB) - czyli takie jakie sam Asus rekomenduje w swoim QVL do tej płyty. No i właśnie po włożeniu tych kości następuje zgrzyt. System nie wstaje, nawet nie próbuje wstawac. Od razy zwis :( Wszystkie BIOSy jakie sie pojawiły łącznie z BETAmi posprawdzałem i zawsze to samo... Może jakies ustawienia w BIOSie trzeba pozmieniać, sam już nie wiem. Czy może ktoś mi pomóc radą ??? Pozdrawiam. Rafał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
encorePL Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Witajcie. Ja mam też jeden problem i szukam wszędzie pomocy. Jeżeli ktoś będzie wstanie mi pomóc to proszę o rade - z góry oczywiście dziękuję. Mianowicie mam ASUSa P5K Deluxe/WiFI z Procesorkiem 6320 (1.86GHz) i parę dni temu zakupiłem 2szt. Kingstonów HyperX DDR2 na 1066MHz - KHX8500D2K2/2GN (2x 1GB) - czyli takie jakie sam Asus rekomenduje w swoim QVL do tej płyty. No i właśnie po włożeniu tych kości następuje zgrzyt. System nie wstaje, nawet nie próbuje wstawac. Od razy zwis :( Wszystkie BIOSy jakie sie pojawiły łącznie z BETAmi posprawdzałem i zawsze to samo... Może jakies ustawienia w BIOSie trzeba pozmieniać, sam już nie wiem. Czy może ktoś mi pomóc radą ??? Pozdrawiam. Rafał. wejdz do biosu i ustaw wszystko ręcznie CL , napięcie . nic na auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fido2001 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 wejdz do biosu i ustaw wszystko ręcznie CL , napięcie . nic na auto OK, posłucham Twojej rady, przepiszę parametry z kości do biosu, czyli 5-5-5-15, ale co z innymi ustawieniami, np,. jest taki wybór 1T lub 2T, oraz kilka innych, czy możesz mi podpowiedzieć czy pozostałe ustawienia zostawić na AUTO czy tez recznie pozmieniac... Jeżeli tak to jakie mam tam ustawić parametry ?? Ktoś mi przed chwilką powiedział że mój procesor (E6320) pracuje na 1066MHz i dlatego jest problem, bo gdyby pracował na 1333MHz to nie było by problemu... Ja już teraz nic nie wiem, wydawało mi się że jeżeli pamięci i CPU będą pracowały tak samo czyli na 1066 to powinno być to najlepsze rozwiązanie. Przynajmniej kiedyś tak było że jeżeli procesor pracował z takim samą prędkością jak RAM, czyli 1:1 to było to najlepsze rozwiązanie, czy coś się zmieniło, czy może P35 intela pracuje na innych zasadach ?? Rafał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wicja500pincet Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Ustaw im z 2v i mem cl5 i 2T. Powinno zaskoczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fido2001 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Ustaw im z 2v i mem cl5 i 2T. Powinno zaskoczyć Dzięki :) Tyle że w specyfikacji jest napisane ( http://www.valueram.com/datasheets/KHX8500D2K2_2GN.pdf ) że powinno się je zasilać 2.2V więc sam już nie wiem. Z tego co wyczytałęm to W SPD jest wpisana informacja 5-5-5-15 / 800MHz / 1.8V, natomiast są przetestowane do pracy z ustawieniami 5-5-5-15 / 1066MHz / 2.2V, więc jak mam ustawić 2.2V czy zmniejszyć i dać 2V ?? Rafał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 2.2V i 1066mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 (edytowane) sry za double posta :) czy ktos z was mial jakeis problemy gdy stawial raida0 na p5k? mam zrobiona macierz z 2x36gb raptorow dogrywam stery z FDD JMB363 RAID controller dogrywaja ale w dalszej czesci instali nie wykrywa mi dyskow :/ jakis pomysl? Dyski sa dobre bo bez raida instalka widzi je bez problemu. kryzys zażegnany byly zle stery do raida :P Edytowane 21 Września 2007 przez chojrakrock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 sry za double posta :) czy ktos z was mial jakeis problemy gdy stawial raida0 na p5k? mam zrobiona macierz z 2x36gb raptorow dogrywam stery z FDD JMB363 RAID controller dogrywaja ale w dalszej czesci instali nie wykrywa mi dyskow :/ jakis pomysl? Dyski sa dobre bo bez raida instalka widzi je bez problemu. kryzys zażegnany byly zle stery do raida :P Miałem dokładnie to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 sry za double posta :) czy ktos z was mial jakeis problemy gdy stawial raida0 na p5k? mam zrobiona macierz z 2x36gb raptorow dogrywam stery z FDD JMB363 RAID controller dogrywaja ale w dalszej czesci instali nie wykrywa mi dyskow :/ jakis pomysl? Dyski sa dobre bo bez raida instalka widzi je bez problemu. kryzys zażegnany byly zle stery do raida :P Bo dogrywasz zle stery.. Musisz podać te do ICH9R (sa na plycie DVD ktora dostales z mobo).... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inos Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Jaką opcje trzeba wyłączyć w biosie żeby w stresie jak i w idle procek działał z taką samą szybkością ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 C1E :blink: było wiele razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inos Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 C1E :blink: było wiele razy Jakoś nie mogłem znaleźć.Chciałbym się dowiedzieć jeszcze jednego.Jakiej temperatury nie powinna przekraczać płyta? Aktualnie mam 50 stopni w stresie.Mam wgrany najnowszy bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Chciałbym się dowiedzieć jeszcze jednego.Jakiej temperatury nie powinna przekraczać płyta? Aktualnie mam 50 stopni w stresie.Mam wgrany najnowszy bios. jaka płyta , na ile fsb chodzi , jakie napięcie na NB wdlg mnie 50st na nb to imho za dużo :blink: ja mam 28-29st w stressie na 1.4v fsb 375mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 @boxer mozesz zrobic fotke biosu tzn poszczegolne zakaladki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysig Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Witam. Czy na płycie ASUS p5ld2-x (sądzę, że to jakiś krewny P5K) da się w ogóle podkrecać?? Jeśli tak, to jak, bo przeszukałem cały bios i nic ciekawego nie znalazłem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 jaka płyta , na ile fsb chodzi , jakie napięcie na NB wdlg mnie 50st na nb to imho za dużo :blink: ja mam 28-29st w stressie na 1.4v fsb 375mhzja mam w sumie na codzien 50" na NB fsb 430 jesli sie nie myle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Czy na płycie ASUS p5ld2-x (sądzę, że to jakiś krewny P5K) da się w ogóle podkrecać?? Jeśli tak, to jak, bo przeszukałem cały bios i nic ciekawego nie znalazłem.To tak jakbyś pisał, że ASUS P2B jest krewnym P5B. Płyta jest na starym chipsecie i raczej sobie nie pokrecisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...