Skocz do zawartości
Jacek-Placek

Asus P5k/p5k3/wifi/deluxe, Intel P35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem też to w co kupić, ale nie każdy tam zagląda i z drugiej strony to od razu powinienem tu napisać :]

Mam problem z wyborem płytki, właściwie po przeczytaniu wszystkiego zawęziłem się do 2 modeli - Asusa P5k pro i P5k-e. Ta pierwsza jest 80zł tańsza(370zł vs 450zł), ma gorszą dźwiękówkę(co nie jest mi potrzebne bo i tak używam audigy), nie ma hp(dla mnie plus i to duzy bo wolę założyć bloczek na nb), także ma 8 faz zasilania(w najbliższym czasie chcę quada bo mam dośc już mojego e6300) nie ma za to gniazda eps12v, a mam zasiłkę z takim złączem więc mogłoby się przydać no i podobno ma problemy z coldbootami.

Umiejscowienie gniazda zasilania mi nie przeszkadza. A i p5k pro ma lepiej umiejscowione gniazdo ultra ata którego wciąż używam.

P5k-e za to ma eps, nie ma problemów z coldbootami ale ma niepotrzebne mi wifi które tylko podnosi cenę.

Warto dołożyć do -e w mojej sytuacji? Bo już sam nie wiem. Gdzieś na forum przeczytałem że można kupić wersję bez wifi o 50zł tańszą i to byłby dla mnie ideał ale w żadnym sklepie nie mogę tego znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia nie stwierdzilem ani jednego coldboota na pro - jak zwykle kolejny mit, bo 90% uzytkownikow nie wie jak w biosie pare opcji trzeba poustawiac.

Ejjj stary, ale na jakich ty tempach meczysz te plyte, wez cos zimniejszego jak -100 ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ejjj stary, ale na jakich ty tempach meczysz te plyte, wez cos zimniejszego jak -100 ;p

Nie o takim coldboocie rozmawiamy rybku :) . Podobno jak Asusik postoi kilkanascie godzinek to sie nie lubi uruchamiać za pierwszym razem :D

Mi tam po ponad 2 tygodniach nieuzywania odpalala bez problemów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jak to z tym P5KC ? Jak się sprawuje to mobo? Jakieś problemy ? Wiem że to P5K tylko że z obsługą DDRIII, lecz P5K odpada ze względu na kolor laminatu i wręcz debilne rozł0ożenie niektórych elementów. Są jacyś użytkownicy P5KC na forum ? Jeśli tak proszę napisać minusy i plusy tej mobo.

Pozdrawiam

rafwlkp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze podaj jak te pare opcji trzeba poustawiac..

To przysiadz na godzinke przed biosem i sprawdz kilka mozliwosci zamiast znow meczyc crysisa czy inna durna gre. Konfig masz identyczny jak ja, wiec napewno bedzie wszystko sie sprawowac doskonale :mur:

2856916[/snapback]

P5K odpada ze względu na kolor laminatu

padłem :lol:

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaSell

Te masakrycznie wysokie napiecia na jednym z screenow to twoja propozycja dla C2D ;)

Czym ty chlodzisz tego proca , suchym lodem ?

Edit:

Juz wiem czym chlodzisz proca z siga :)

Bravo

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze słuchajcie założyłem sobie 4x1GB do P5KR bios 0201 i mam niezłe zonki pamięci chodza stabilnie tylko ok 850 Mhz i tylko do napięcia 2.1v mozna kręcić wyższe nic juz nie daje , i tylko dzielnik 4:5 daje radę bo np 5:6 już wywala Orthos na tych samych ustawieniach co 4:5 . Testowane najpierw osobno i nowy komplet pamięci jest troche gorszy od starego ale i tak kręci do 2.35v bez problemu. Podejrzewam o to płytę że nie radzi sobie z 4x1GB na 2x1gb jest bardzo dobrze, co Wy na to. Pomieszałem pamięciami dałem w inne banki i testuje na razie . Mam tylko 1 nowy Bios 303 do sprawdzenia nie wiem czy cos poprawi. Miał ktos podobne problemy na 4x1gb. Bo zaczyna we mnie dojrzewac myśl o zmianie mobo na inną. :sad: np. na msi skoro na asusie takiem problemy. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie poradził ktoś sobie z wgraniem starszego biosu np:8xx na 7xx wielkie dzięki za odp pozdrawiam

1. Sprobowac przez asus update (z wl opcja downgradu).

2. Przez ezflash wgrywac ponownie ta sama wersje ktora jest na plycie, podczas flasha zrestartowac pc - powinien sie odpalic crash free ktoremu podasz starszy bios (metoda stosowana na xs, ja osobiscie nie probowalem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezła checa :D pomieszałem pamięciami dałem stare Ramy na ten sam kanał razem z nowym i reaguja na 2.3v i rózne dzielniki wreszcie :damage_wall: , 2.4 i 2.5v jeszcze nie testowane. Ale i tak słabo krecą na 4x1gb widac wyzsze wymagania dla mobasa i wydajność w odczycie i dostepie niższa niż2x1gb na tych samych ustawieniach. Pozostało sprawdzić ten jedyny nowy Biosik 0303 jaki jest dla mojej płyty dostepny :? czy cos lepiej jest. Tak czy inaczej płytka zostaje w kompie B-) ...na razie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was mam maly problem mianowicie wgralem najnowszy bios 8xx i w cpu-z pokazuje mi mnoznik 6x400 a powinno mi pokazac 8x400 wszystkie zbedne opcjie mam na disablet jesli chodzi o c1 itp

opcje SpeedStep masz na Disabled ?

U mnie jest ok, a też aktualizowałem do tego samego biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafiki20: To bylo juz opisywane. Zerknij na 36 strone tego tematu tam masz recepte.

"Plik został usunięty z serwera

Maksymalny czas przechowywania plików na serwerze to 7 dni."

Moglby ktos powiedziec o jaki programik chodzilo, bo mam niestety ten sam problem z betą, co kolega :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam to nie przeszkadza, że spada mnożnik podczas np pisania w Wordzie. Jak gram w Crysisa czy STALKERA to zaraz wchodzi na mnożnik prawidłowy i nie przeszkadza to również przy OC. Trzeba czekać wypuszczą wersje alfa i powinno być ok.

Czy na P5K mogę bawić się w OC z q6600 ?? Czy te 3 fazy wytrzymają ?? Ogólnie stabilnie chodzi na 9x320 czyli 2880 MHz nie mniej jednak nie robie więcej bo mam boxowe chłodzenie i temperatura nie pozwoli na wyższe OC.

Edytowane przez cyclooxy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na P5K mogę bawić się w OC z q6600 ?? Czy te 3 fazy wytrzymają ?? Ogólnie stabilnie chodzi na 9x320 czyli 2880 MHz nie mniej jednak nie robie więcej bo mam boxowe chłodzenie i temperatura nie pozwoli na wyższe OC.

Ja na codzien uzywam swojego Q6600 na 3.6ghz tak jak w podpisie na 1,42V i zadnych niestabilnosci czy przegrzewajacych sie sekcji zasilania nie zauwazylem nawet po paru h grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po OC E4500 na FSB330+ Windows staję dęba podczas ładowania.

1.45V na procu, 1.45 na NB, PCIE 100MHz.

Podpowiedzcie czym w biosie ruszyć w P5K Premium żeby to zadziałało?

Bios odpala nawet przy wyższym FSB tylko dyski odmawiają współpracy.

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po OC E4500 na FSB330+ Windows staję dęba podczas ładowania.

1.45V na procu, 1.45 na NB, PCIE 100MHz.

Podpowiedzcie czym w biosie ruszyć w P5K Premium żeby to zadziałało?

Bios odpala nawet przy wyższym FSB tylko dyski odmawiają współpracy.

M.

11x330=3630mhz. Definitywnie za duzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi