Mario2k Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Dzis rano moj trzeci Asus P5K-E odmowil posluszenstwa Wszystkie trzy sztuki w podobnych okoliczniosciach :/ Wlanczam lompa , uruchamiaja sie coolery , slychac jak szmeraja dyski i tyle Brak Boot Screena Wyjmuje pamieci -Wlanczam ponownie kompa - Slychac sygnal dzwiekowy Biosu sygnalizujacy ich brak Wyjmuje grafe -Wlanczam ponownie kompa - zero reakcji ,zadnych sygnalow Clear Cmos 2minuty Zero Poprawy - Bateria off na 10 minut Zero Poprawy No istne jaja Czytalem dzis w temacie o Asusie Maximus na chipsecie X38 ze czasami w takich przypadkach trzeba podmienic RAM > plyta startuje wchodzimy do Biosa i kombinujemy z ustawieniami . Dodam ze sprzet chodzil ostatnio jakies 4 dni nonstop temperatury oczywiscie w normie w idle na cpu 33'C North Bridge lekko cieply , wczoraj normalnei kompa wylonczylem a dzis juz nie chcial ruszyc . Czy ktos sie spotkal z czyms podobnym , jak myslicie warto sie bawic w podmiane RAMU ?? Mobas juz przypisany do RMA zapakowany i gotowy do wysylki :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Nie ma sensu tak kombinować jeśli ramy wcześniej działały i miałeś dobrze ustawione napięcie vdimm Sprawdź Ballistixy na innym kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 spore prawdopodobienstwa ze ram powoli pada i nie chce wstawac na standardowym vdimm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darok Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Wgrałem bios 705 na dlx ,a że mam wc to teraz przy uruchamianiu kompa piszczy ze nie podłączony wentyl na cpu .Mam pytanie czy i gdzie można to wyłączyć <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Wgrałem bios 705 na dlx ,a że mam wc to teraz przy uruchamianiu kompa piszczy ze nie podłączony wentyl na cpu .Mam pytanie czy i gdzie można to wyłączyć <_<hardware monitor > cpu fan speed > disabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) MaSell Za pierwszym padem mobasa bralem to pod uwage ze moze RAM nie wyrabia . Te moduly Cruciala maja zapisane 2 wartosci w SPD 1> 1.8V i 2>2.2V Ja krecilem je na 2.25V za kazdym razem jak przychodzil nowy mobas robilem testy Orthosem i SuperPi32M do CL5-4-4-12 1100MHz nigddy sie nie wysypaly jezeli by cos z nimi sie pogarszalo to powinny sie kiedys wysypac. nieprawdaz ? jedyna opcja to wziac mobasa do jakiegos sklepu i sprawdzic na innych RAMach tylko w mojej okolicy mam tylko sklep pakistana ktory za byle sprawdzenie bierze 15£ a za 25£ mam z 512MB Kingstona CL4 800MHz ,tyle ze bede musial czekac do wtorku na dostawe :/ Edytowane 7 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Mario2k - miałem podobną sytuację. Za bardzo podkręcony komp nie chciał wstać. Reset biosu nic nie dał. Wyjęcie bateryjki, przestawienie zworki na CLR CMOS i popstrykanie włącznikiem pomogło(przy odłączonym zasilaniu.). Wygląda na to, że płyta czasem potrafi mocno podtrzymywać ustawienia. No chyba, że załatwiłeś bios płyty przez za ostre alphy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 jezeli by cos z nimi sie pogarszalo to powinny sie kiedys wysypac. nieprawdaz ? Nie. Padajac microny charakteryzuja sie tym, ze potrzebuja podwyzszonego v tylko do zbootowania. Widzialem przypadki typu "chcemy 2.5v zeby wstac na def, dzialamy 100% stabilnie na 1.8v" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Probowales z jedna koscia odpalac? Sprawdz obie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) Sprawdzalem z jedna koscia , kurna ale nie sprawdzilem obu pojedynczo :( Zaraz podepne i potestuje na pojedynczych kostkach . Update : To jest Niesamowite Dziadostwo ze strony Asusa , jak mozna robic takie mobasy co na Referencyjnych pamieciach ( Crucual BallistiX ) zawieszaja kompletnie Bios plyty tak ze nawet Clear Cmos i wyjecie Bateri nie pomoze ! ! ! to jest normalnie w chu... granie z klientami Dzieki wszystki ktorzy pomogli podpowiedzieli to i owo problem rozwiazany : Poszedlem do sklepu pewnego pakistana ;) mowie co mi dolega ;) Gosciu zaczyna scieme ze wszystko trzeba uwaznie przetestowac ble ble ble Ja mu mowie zeby tylko dal kostke DDR2 to sobie sam na miejscu sprawdze Gostek wyjmuje pierwsza lepsza CorsAir XMS 2 800MHx CL5-5-5-5-12 wkladam 1 beep mobas zabootowal :) ( jestem happy jak male dziecko ktore wlasnie dostalo dlugo oczekiwana zabawke ) Skonczylo sie na targowaniu jak to z pakistanami bywa , dalem 30£ za jego czas i RAM 1GB Corsair ktory pewnie po testach i tak wyladuje na polce , no chyba ze bedzie jakos mozliwie chodzil z moimi dwoma Crucialami ? A tu moje klocki i RAM ktory mi zycie ocalil ;) Update2 Ram Corsair CL5-5-5-12 chodzi narazie z Crucialem CL4-4-4-12 na 930MHz z CL5-4-4-12 o dziwo winda XP widzi 3GB Ramu , wydajnosc troche spadla w SupePi 16M jakies 10sekund w przepustowosci pamieci 5% Ogolnie jest OK Pytanie do zorientowanych ,czy te Corsairy moga na stale chodzic tak na 950MHz z napieciem 2.2V ?? w trakcie obliczen 16M SuperPi sa lekko cieple Edytowane 4 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Pytanie do zorientowanych ,czy te Corsairy moga na stale chodzic tak na 950MHz z napieciem 2.2V ?? w trakcie obliczen 16M SuperPi sa lekko cieple Tak, mogą tak pracować, przewiew w budzie pewnie masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5it Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) 11x330=3630mhz. Definitywnie za duzoZa to poszedł 346x10 :) Na stronie Asusa jest nowy bios dla P5K Premium: http://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/mb/socket...um/P5KP0504.zip Testowany, działa :) Michał Edytowane 5 Stycznia 2008 przez sp5it Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) @Mario2k Widzisz jaka magia, mowilem ze to memki :). Dlatego w domu mam duzo ramu. Duuuzo GB ;) i problemu nie ma :) . Z moich doswiadczen wynika, ze asusy sa pancerne :) Edytowane 5 Stycznia 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 wyszedł nowy bios do P5K-E - 906. Sprawdźcie jak się sprawuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dom_free Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 wytłumaczcie mi dlaczego obecne P5K-E to tak naprawde P5K Deluxe (chyba ze sie myle) na fotkach widac ze nazwa p5k deluxe jest zaklejona nazwa p5k-e wifi.... zauwazylem jedno... u Ciebie Mario2k, na twojej plycie jest normalne oznaczenie p5k-e (fotka powyzej) a oto dowody :) http://img409.imageshack.us/img409/2757/co...dsc06646ij6.jpg http://img405.imageshack.us/img405/7809/dsc00010wc8.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dom_free Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 a jest jakas roznica?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) dom_free Pewnie jakas roznica jest , ale sam osobiscie roznic w jakosci nie zauwazylem . Bios 906 zapodany Widac pare zmian , rozpoznawanie pamieci uleglo poprawie , albo inaczej sa one prowadzone np. w moim przypadku Bios 906 zawyza tRFC do 42 poprzedni bios ustawial tRFC 35 Reasumujac oc pamieci na nowym biosie zblizone ale timingi poluzowane . W zakladce SATA/AHCI brak opcji Intel Robson Technology tyle narazie obcykalem Napiszcie w jakich slotach macie wsadzone pamieci czarnych/zoltych ?? i czy zauwazyliscie jakas roznice ? EDIT: Bios porazka , max stabilne OC moich pamieci 1070MHZ zamiast 1133MHz Do tego na gorszych timingach :/ napisz ktos jak wrocic do starego Biosu 602 ? Downgrade z poziomu AsusUpdate nie dziala :/ afudos.exe z CD Asusa tez nie daje rady :/ EDIT2: No i pierszwy raz skozystalem z CrashFree Asusa Jako ze nie bylo mozliwosci zflashowac starszym biosem wybralem ponownie flashowanie biosem 906 podczas 10% dalem RESET wsadzilem CD Asusa do napedu i ZONK :/ Oprogramowanie Crash Free nie widzi napedow SATA ! ! ! :/ na szczescie mam drugiego kompa , zmienilem nazwe biosu 602 na P5KE.ROM ( taka jest wymagana ) nagralem na Flasha podpiolem do mojego Asusa ,kolejny reset tym razem system znalazl bios w napedzie flashdrive i zaczol flashowac , 2 minuty i mam aktualnie bios 602 . Edytowane 8 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 troche ryzykowales ;p podobno moze czasem mobo nie wstać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) FlywiN Jak bys poczytal o moich ostatnich problemach :) to bys wiedzial ze pare dni temu to Mobo bylo juz spakowane i opisane numerem RMA dzis rano mialo isc do servisu . Tyle ze dzieki pomycy paru userow z forum znalazlem przyczyne i odratowalem plyte . co do ryzyka to cale OC to ryzyko , ciekaw jestem jak dlugo pociagna moje Cruciale na 1127MHz ;) Edytowane 8 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dom_free Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 jesli chodzi o tego nowego biosa 0906 do p5k-e to ciekawe jak sobie poradzi z nowymi prockami 45nm :) na stronie asusa kaza wlasnie uaktualnic wersje w przypadku procesorow 45nm:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 @Mario2k czytalem mi chodziło o CrashFree BIOS 3 ;] to wiem tez mialem taki przypadek ;] ale to juz inna bajka pozdr........... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 wglalem na swoja płytke nowego biosa 705 i musze powiedziec ze ładnie temeraturka procka sie obniżyła ;] ale rdzeni nie ruszyło ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darok Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 wglalem na swoja płytke nowego biosa 705 i musze powiedziec ze ładnie temeraturka procka sie obniżyła ;] ale rdzeni nie ruszyło ;/U mnie temp wzrosły w speedfanie (system) co do rdzeni to nic sie nie zmieniło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 U mnie temp wzrosły w speedfanie (system) co do rdzeni to nic sie nie zmieniło obczaj w biosie albo EVEREST'em speedfan slyszalem ze lubi klamac ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 No chyba nie dajecie wiary ze wam bios proce schlodzil :) kurna :) Mieszaja w tych biosach do woli , zmieniaja odczyt +/- roznie im z tym wychodzi najowszy CoreTemp bedzie zawsze najblizszy prawdy jesli chodzi o temperature jajcow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 No chyba nie dajecie wiary ze wam bios proce schlodzil :) kurna :) Mieszaja w tych biosach do woli , zmieniaja odczyt +/- roznie im z tym wychodzi najowszy CoreTemp bedzie zawsze najblizszy prawdy jesli chodzi o temperature jajcow a kto tu mowi ze bios nam chlodzi procesor :) powiedzialem ze mozna zobaczyc roznice, ja zauwazylem i to dosc sporą, pisza o tym tez na stronie asusa na forum tej płyty ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 htw A to niby w jaki cudowny sposob ten Bios obnizyl ci temperature :) ? Moim zdaniem to sa zwykle przeklamania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
encorePL Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 witam. chcę dokupić jeszcze dwie kości 2x1GB (oczywiście takie same jak już posiadam) .i moje pytanie czy nie będzie żadnych problemów z czterema kościami na tej płycie no i czy będzie widziała wszystkie cztery ? darok u ciebie sa cztery .widzi cztery ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) htw A to niby w jaki cudowny sposob ten Bios obnizyl ci temperature :) ? Moim zdaniem to sa zwykle przeklamania nie wiem czy sie ze mna draznisz czy faktycznie masz problem ze zrozumieniem, mam nadzieje ze to pierwsze :) mowie ze speed fan lubi sie czasami mylić i zeby kolega uzyskał wiarygodny wynik powinien wejsc sobie np do biosu i oblukać temperaturke i wtedy zobaczy ze jest nizsza ..... to jest forum na ktorym rowniez pisza o tym samym 2873488[/snapback] witam. chcę dokupić jeszcze dwie kości 2x1GB (oczywiście takie same jak już posiadam) .i moje pytanie czy nie będzie żadnych problemów z czterema kościami na tej płycie no i czy będzie widziała wszystkie cztery ? darok u ciebie sa cztery .widzi cztery ? moje korsarze maja problemy chyba cos z tym biosem bo nagle zaczeło wybijac bledy w memtescie ;/ wysyłam na gwarancji bo pozostałe 3 chiodza bez zarzutu wiec to chyba wina kosci a nie biosu - w sumie to juz sam nie wiem, wiedziałbym jakbym mogl uaktualnic biosa do poprzedniej wersji a z tym sa problemy ... ale Tobie rami bedzie chodził bez zarzutu :) tylko jesli masz viste 64 to prawdopodobnie bedziesz musiał reinstalować systemik i wgrac odpowienia łatke i wlaczyc w biosie memory remap feature z tego co wiem ... Edytowane 9 Stycznia 2008 przez htw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
encorePL Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 czyli mam rozumieć że raczej nie powinno być problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...