Twój Pan Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 550+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Zanim kupilem mojego Asusa P5K-E gdzies na zachodnich sajtach czytalem ze potrafi nawet i 570MHz na fsb pocisnac . Napewno chcac uzywac fsb na poziomie 550-570MHz trzeba obowiazkowo usprawnic chlodzenie Northbridge i sekcji zasilania w tym celu trzeba zdjac chlodzenie z w/w oczyscic z firmowego gluta i przesmarowac dobra pasta termo . Na gola sekcje zasilania przykleic radiatory ( takie dla kostek pamieci BGA ) np Pentagrama za 12zl 8sztuk . z takim usprawnieniem spokojnie pociagnie owe FSB 550-570 MHz Edytowane 21 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) 550+wiem że to nie dział "co kupić" ale czy ,jest cos lepszego w tej cenie?,co ty byś kupil mając 470zł na plyte glowną :D Zanim kupilem mojego Asusa P5K-E gdzies na zachodnich sajtach czytalem ze potrafi nawet i 570MHz na fsb pocisnac . Napewno chcac uzywac fsb na poziomie 550-570MHz trzeba obowiazkowo usprawnic chlodzenie Northbridge i sekcji zasilania w tym celu trzeba zdjac chlodzenie z w/w oczyscic z firmowego gluta i przesmarowac dobra pasta termo . Na gola sekcje zasilania przykleic radiatory ( takie dla kostek pamieci BGA ) np Pentagrama za 12zl 8sztuk . z takim usprawnieniem spokojnie pociagnie owe FSB 550-570 MHz dzięki za rady,mi tam wystarczy fsb ok 530. Edytowane 21 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 (edytowane) witam, czy można prosić w pigułce o kilka porad dotyczącej kręcenia na tej płycie (p5k premium)? Procek 8400. Trochę jest innym opcji niż w mojej 680i i jakby ktoś miał chwilę na opisanie co warto testować dla osiągnięcia 4ghz ;) Edytowane 22 Stycznia 2008 przez petrumi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Warto testować czytanie forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 (edytowane) pmp, masz 100% racji i mnie też denerwują takie pytanie. Tylko mam tą płytę dosłownie do jutra i kilka godzin dziś wieczorem. A w domu dwójkę dzieci - czy mam dalej marudzić ;) ?? Edytowane 22 Stycznia 2008 przez petrumi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 petrumi Jak masz tak malo czasu i przecietna wiedze na temat tego mobasa ..... Cudow nie bedzie , szukaj w tym threadzie , screeny z ustawien biosu itp Dla E8400 jesli masz oczywiscie lepsze chlodzenie niz stockowy cooler odrazu zapodaj VCore 1.3 do 1.35 FSB 430 MHz testuje Orthosem priorytet 10 na poczate k styknie po 15minut testu , dzwigaj dalej FSB po 10MHz Temperature sprawdzaj najnowszym core temp 0.96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 mario2k, chłodzenie zmieniłem kumplowi na Scythe Kama Cross, pasta AS5. 3600 robi na default ale wizja dobrego wina za 4Ghz zmusza mnie do testowania ;) Gdzie na tej płycie ustawić, żeby pamięci chodziły na niższych MHz? Bo kumpel kupił zwykłe Geile 800 i jak ustawiam 9x440 bo automatycznie idą na 880. Wprawdzie ustawiam 5-5-5-18 ale OCCT wywala po 20 minutach przy Vcore1.4. Coretemp pokazuje max 64 na rdzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 strap 266-400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 (edytowane) strap 266-400 jak tym gmeram to i tak podpowiada najniższe 880Mhz (2xFSB). Czy mogę to ustawić na auto czy muszę coś wybrać? Swoją drogą dlaczego "odczyt z pamięci" w Everescie na 8400@3,8Ghz 5-5-5-18 840Mhz wynosi tylko 7500 gdy na sprzęcie z podpisu 10,5k? wracając do tematu - testuje 3780 (420x9), Vcore 1,35 bios. Edytowane 22 Stycznia 2008 przez petrumi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Strap 400 jest dopiero w nowszych Biosach , Ja uzywam Bety 602 . Przyznam sie bez bicia ze nie wiem jak zmusic RAMY do nizszego taktowania chyba nie ma takiej mozliwosci . Zeby miec odczyt RAM na poziomie 10,5k trzeba Ramy taktowac powyzej 1066MHz bynajmniej tak jest u mnie na 1133-1166 mam cos kolo tego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość santa_rosa Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) Z oficjalnym biosem 0906 nie miał nikt problemów? Wgrał się bez żadnych kwiatków? Wgrywałem bios 0806 tym programem od update i wszystko jak na razie oki. mowa o p5k-e wifi\ap Edytowane 23 Stycznia 2008 przez santa_rosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 lepiej wgrywac EZ Flash 2 ;] (Easy Flash 2 ) Wiadomo cos o nowym biosie do P5K-Deluxe ;p? no ja czekam teraz na nowe mobo! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdsmaniak Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Niestety stałem się włascicielem Asusa P5K i moje pytam Was znawców marki mniej więcej ile takie mobo będzie stabilnie utrzymywało fsb. Reszta sprzętu jak w sygnaturce. Dużo piszecie o lepszych wersjach a jak radzi sobie budżetówka??? Nie rzucajcie od razu błotem bo to mój pierwszy Asus i wydaje mi się że ostatni (zdecydowanie wolę Abita). Dzięki z góry za konstruktywne odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Niestety stałem się włascicielem Asusa P5K i moje pytam Was znawców marki mniej więcej ile takie mobo będzie stabilnie utrzymywało fsb. Reszta sprzętu jak w sygnaturce. Dużo piszecie o lepszych wersjach a jak radzi sobie budżetówka??? Nie rzucajcie od razu błotem bo to mój pierwszy Asus i wydaje mi się że ostatni (zdecydowanie wolę Abita). Dzięki z góry za konstruktywne odpowiedzi. to czemu nie kupiłeś ABITA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdsmaniak Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 to czemu nie kupiłeś ABITA? Akurat nie było na stanie w Apollo - kupowałem w czasie pobytu w PL - święta i takie tam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) Akurat nie było na stanie w Apollo - kupowałem w czasie pobytu w PL - święta i takie tam.czemu ten ASUS taki zły?,pytam bo bede niedługo kupował płyte Asusa,wczesniej miałem Abit AB9 Edytowane 23 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 @tdsmaniak Zwykla P5K? 600MHz, lepsze sztuki nawet 650+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdsmaniak Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 czemu ten ASUS taki zły?,pytam bo bede niedługo kupował płyte Asusa,wczesniej miałem Abit AB9Jak narazie znacznie trudniej jest mi na niej osiągnąć jakieś sensowne takty(stabilne).Może to wina słabej sekcji zasilania ale to tylko e6300. Prócz tego zwykła P5K grzeje mostki (obydwa!!!) jak piekarnik - wczesniej też miałem Abita AB9pro( w sumie dwie -jedną upiekłem Big Typem :) pozatym znałem zalety i wady Abita(świetny bios, układ a później i sam bios). Nie zrozum mnie źle pewnie droższe wersje są ok ale no własnie ale... @MaSell Jeżeli dotrwa i wytrzyma 500mhz to zmienie o niej zdanie całkowicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Ten asus jest swietny, na dokladnie takich plytach do niedawna robilo sie rekordy swiata w spi. Na 500mhz to bedzie sie z ciebie smiala ta plyta ;) Mostek piekarnik? Lodowka w porownaniu do innych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Develop Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Kupiłem CPU i8400 - 45 tydzień Asus P5K Premium i mam Ramy Geil 800 4... I kurcze wtopa. W biosie nie moge przestawić RAMu na mniejszą częśtotliwośc - STRAP nie działa. Wina jest w szczytywaniu SPD i wpisywaniu na sztywno mnoznika (czestotliwopści) dla RAMu. Więc albo znajde bios, który działa normalnie (nie słucha SPD) albo wywalę płytę. Może MSi Neo nie ma takich problemów, bo nie moge wykręcić więcej niż 920na RAmie co daje jakieś 366FSB. Padaka. Skad bieżecie ciekawe biosy do tej płyty? Jeżeli to już było to przepraszam, trudno przeczytać wszystkie strony tego watku , a przesiadłem sie wczoraj z X2 więc z natury zeczy nie śledziłem wątku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Z oficjalnym biosem 0906 nie miał nikt problemów? Wgrał się bez żadnych kwiatków? Wgrywałem bios 0806 tym programem od update i wszystko jak na razie oki. mowa o p5k-e wifi\ap Ja nie jestem zadowolony z 906 - skopane 1T, a w 503 działało bez problemu! Rozumiem, że masz 906 - jak u Ciebie z napięciami? Ile masz ustawione na procku, a ile ci widzi czujnik? U mnie (na 906) błąd czujnika jest poza wszelką normą ok. 0,1V! Niemożliwe, że to Vdrop... mam nadzieję że to błąd czujki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Develop Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 I kurcze wtopa. W biosie nie moge przestawić RAMu na mniejszą częśtotliwośc - STRAP nie działa. Wina jest w szczytywaniu SPD i wpisywaniu na sztywno mnoznika (czestotliwopści) dla RAMu. Więc albo znajde bios, który działa normalnie (nie słucha SPD) albo wywalę płytę. Może MSi Neo nie ma takich problemów, bo nie moge wykręcić więcej niż 920na RAmie co daje jakieś 366FSB. Padaka. Juz działa. Prawdopodobnie wgrałem bios do ubozszej wersji, teraz mam 504 .../Wifi (taka płyta) i raptem moge ustawic pamiatki na 667 i krecic proca. Przy napieciu 1.3volt osiagnąłem ponad 4,1GHz, pamiatki ponad 920 (na ich granicy). Powyżej był blue screen. Zakładam, że przy innych pamiatkach może będzie wiecej. Macie jakieś sugestie co do RAMu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 I kurcze wtopa. W biosie nie moge przestawić RAMu na mniejszą częśtotliwośc - STRAP nie działa. Wina jest w szczytywaniu SPD i wpisywaniu na sztywno mnoznika (czestotliwopści) dla RAMu. Więc albo znajde bios, który działa normalnie (nie słucha SPD) albo wywalę płytę. Może MSi Neo nie ma takich problemów, bo nie moge wykręcić więcej niż 920na RAmie co daje jakieś 366FSB. Padaka. Twoje problemy to oznka malej wiedzy na temat tego mobasa , swoja droga b.dobrego mobasa , Cierpliwosci -----joke----zmien zmien sobie swojego mobasa na MSI a najlepiej na ECS ,to by byla m"madra" decyzja ;) Pomalu przebrnij przez ostatnie 140 postow zrob sobie przejrzysta sygnature oparta na faktycznych ustawieniach wtedy latwiej Ci bedzie mozna pomoc . powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Develop Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Twoje problemy to oznka malej wiedzy na temat tego mobasa , swoja droga b.dobrego mobasa , Cierpliwosci -----joke----zmien zmien sobie swojego mobasa na MSI a najlepiej na ECS ,to by byla m"madra" decyzja ;) Pomalu przebrnij przez ostatnie 140 postow zrob sobie przejrzysta sygnature oparta na faktycznych ustawieniach wtedy latwiej Ci bedzie mozna pomoc . powodzenia Czytam po kilka stron dziennie :? Podstawy znam, zasady również - pytanie odnosiło sie raczej do fochów konkretnej płyty i pomocy na "nowj" dla mnie platformie. EDIT: No tak zmiana na ECS byłaby bardzo m (mało) madra :lol: Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Develop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Możej Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Witam Od 4 miesiecy mam plyte Asus P5K ale zastanawiam sie nad zmiana na P5K-E ze wzgledu na obsluge RAID Matrix i mozliwosc podpiecia 5-ciu wentylatorow obudowy (4x CHA_FAN + 1x PWR_FAN). W P5K sa tylko 2 gniazdka na wentylatory CHA_FAN i jeden PWR_FAN, a ja mam 5 wentylatorow w obudowie: - 2 boczne podpielem do CHA_FAN i przelaczylem w BIOSie na Silent Mode - tak samo wentyl CPU - 1 wentyl wypychajacy powietrze 12cm podpialem do PWR_FAN i nie mozna go wogle regulowac :cry: nie da sie z tym nic zrobic? - 2 pozostale boczne podpielem do molexu i strasznie szumia :cry: Myslicie ze warto zmieniac plyte na P5K-E? Czy oprocz tego co sam wypisalem, sa jakies inne powazne roznice miedzy P5K a P5K-E? Czy lepiej pozostac przy zwyklej P5K, zrobic RAID 0 + dysk na backup a wentylatory podpiete do molexu wyciszyc zmieniajac podpiecie kabelkow z 12V do 7 lub 5V? Nie interesuje mnie (narazie) podkrecanie sprzetu, tylko wydajnosc, predkosc i cisza (pracuje w programach CAD, 3d max, Corel itp). Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Gdy bralem swoja P5K-E WiFi/AP przemawialo za mna najbardziej wlasnie Matrix RAID i ICH9R oraz 8 fazowe zasilanie CPU, ktore patracz na twojego Q6600 jest niezastapione przy konkretnieszym OC, tym bardzij Quadów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Tak jak napisal Lukasp P5K Vs P5K-E P5K-E nowsze i lepsze PCB , lepsze kondziory , 2x lepsza i mocniejsza sekcja zasilania 8faz jesli masz Quada i chcesz go krecic , to P5K jest za slabym mobasem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Możej Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Dzieki chlopaki! Wyglada na to ze bede musial troche poczytac o OC bo na dzien dzisiejszy kompletnie sie na tym nie znam :wink: Widze Lucasp ze wyciagneles ze swojego quada 3.3Ghz. Ja zanim zaczne cos kombinowc bede musial zmienic chlodzenie procka bo poki co mam boxowe. Czy Scythe Ninja Plus ktora masz jest glosna? A moze polecilbys mi cos innego? No i czy ktos wie czemu PWR_FAN nie ma regulacji obrotow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Juz działa. Prawdopodobnie wgrałem bios do ubozszej wersji, teraz mam 504 .../Wifi (taka płyta) i raptem moge ustawic pamiatki na 667 i krecic proca. Przy napieciu 1.3volt osiagnąłem ponad 4,1GHz, pamiatki ponad 920 (na ich granicy). Powyżej był blue screen. Zakładam, że przy innych pamiatkach może będzie wiecej. Macie jakieś sugestie co do RAMu? Witam, Develop pomóż bo mam podobny problem. OCCT procek 8400 przechodzi spokojnie na 4Ghz ale SPI już nie liczy tam stabilnie. Memtest wywala błędy pamięci. Na BIOSie 504 mogę ustawić najniżej 890Mhz na pamięciach przy FSB 445. Ale mam do dyspozycji lowendowe Geile 800.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...