kkNd! Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 powinno byc okej, jezeli w bott settings ustawisz zwyczajnie cd-rom, a nie wykryta nazwe napedu ;) tez mialem taki problemik na poczatku, ale po update'cie biosu juz nic nie trzeba kombinowac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foroe Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 powinno byc okej, jezeli w bott settings ustawisz zwyczajnie cd-rom, a nie wykryta nazwe napedu ;) tez mialem taki problemik na poczatku, ale po update'cie biosu juz nic nie trzeba kombinowac ;) ale niestety nie jest okej :/ nie startuje cdrom, update biosu do najnowszej wersji tez nic nie dalo....kuzwa niewiem co robic, moze jakis starszy bios pomoze? a jaki nr. biosu Ty masz zainstalowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Bawilem sie troche zworkami ale nic to nie dalo. A jak Ty masz zworki na cdromie i hdd poustawiane. Ja mam 1 hdd sata i 1 nagrywarka IDE, teraz bez zworek.. Pozdr. tyle ze ja mam dysk[master] i naped[slave] na jednej tasmie IDE i ustawione w boot menu by startowalo z "nazwy" napedu.. a nie zwyklego cdromu. ps- w tym menu gdzie wybierasz z czego ma sie bootowac widzisz nazwe dysku i napedu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foroe Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 (edytowane) tyle ze ja mam dysk[master] i naped[slave] na jednej tasmie IDE i ustawione w boot menu by startowalo z "nazwy" napedu.. a nie zwyklego cdromu. ps- w tym menu gdzie wybierasz z czego ma sie bootowac widzisz nazwe dysku i napedu? wlasnie nie, jest tylko CD-ROM ATAPI :/ a powinna byc pelna nazwa napedu( na innym kompie naped dziala bezproblemowo). co moze byc nie tak? :angry: ciekawe czy jakbym podpial nagrywarke SATA to by dzialalo.... Edytowane 29 Kwietnia 2008 przez foroe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 wlasnie nie, jest tylko CD-ROM ATAPI :/ a powinna byc pelna nazwa napedu( na innym kompie naped dziala bezproblemowo). co moze byc nie tak? :angry: ciekawe czy jakbym podpial nagrywarke SATA to by dzialalo.... U mnie wyglada to tak i wszystko smiga ;] Troszke pytanie z innej dziedziny, czy u Was tez tak bardzo grzeje sie radiator na mostku kolo procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foroe Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 ja mam do wyboru jedynie hdd i CD-ROM ATAPI :/ napedu nie widzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 A masz wlaczony w ogole w biosie kon troler JMicron ktory odpowiada za obsluge urzadzen ATA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foroe Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 (edytowane) hmm, a jak nazywa sie ta opcja w biosie ??? i gdzie jej szukac ;) marvell ide controller mam wlaczony Edytowane 29 Kwietnia 2008 przez foroe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 pytanie do włascicieli Asus P5K-E WIFI-AP i 4x1GB DDR2 ,jak ta płyta radzi sobie z OC przy wszystkich zapelnionych slotach pamięci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 @naxt ja posiadam p5k-deluxe i b.dobrze radzi sobie 4x1GB max jakie wykrecilem 4x1GB 1.1Ghz ale oganiczała mnie 2 para na Powerchip ;/ Promos 4x1Gb robily bez probelmu 1260MHz :Dna 2.3V :D cl 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 naxt Ja mam P5K-E WI-FI pamięci patriot 4x1gb i coż mogo powiedzieć narazie max too fsb 500 (pamiątki 1000mhz)... A cos więcej będę mógł napisać jak kupię chłodzenie na proca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madsheep Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 (edytowane) Witam, Mam następujący problem z kompem: Płyta: Asus P5KC, Procesor : Q6600, RAM : Mushkin DDR2 HP2 6400 2x1GB, Karta graf. : Asus 9600 GT 512 MB, Zasilacz : EVER 480 W. Po pierwszym złożeniu wszystko ładnie śmigało, Windows zainstalowany, komp w miarę możliwości przetestowany. Po zmontowaniu obudowy i schowaniu kompa pod biurko, zaczęły się dziać dziwne rzeczy, typu komp się włącza, wiatraki na procu i karcie graficznej chodzą, nie wydaje żadnych dźwięków z pc speakera, ale komp dalej nie wstaje, po kolejnej i kolejnej próbie włączenie wstaje i działa jakby nigdy nic. Po wyłączeniu sytuacja się powtarza, potrafi dopiero "zaskoczyć" za 10 - 20 razem. Ustawiłem napięcia na RAM takie jak podaje producent, opóźnienia też, nie pomogło. Teraz mam pytanie czy trafiło mi się jakaś trefna mobo, czy to może zasilacz, czy pamięci(zresztą z tym modelem płyty to chyba niewiele pamięci współpracuje jak należy, patrząc co ludzie piszą na forum Asusa). Nikt nie ma żadnego pomysłu co to może być? Wygląda no to, że będę musiał ją odesłać... Edytowane 4 Maja 2008 przez madsheep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Witam, czy ma ktos juz jakies doswiadczenie z nowym biosem o nr 0812...? chodzi oczywiscie o P5K deluxe, mam poprzednia bete ktora dziala bardzo dobrze, nie chce sobie zrobic kuku bo wiem jak było z 0705 wiec wole zapytac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) mam pytanko do posiadaczy visty i dzwieku z SoundMAX'a BlackHawk ;) mam zestawik 5.1 i za chiny nie moge go zmusic do normalnego dzialania, zeby podczas odtwarzania mp3'ek dzialaly wszystkie glosniki jak w stereo, a przy filmach odpowiednio jak powinny ;) w tescie wykrywa mi ladnie wszystkie glosniki, odzywaja sie wtedy kiedy trzeba, ale pozniej np muzyka znowu leci tylko z 2 :/ trzeba jakies specjalne triki robic? na xp wszystko bylo okej :/ update: ok chyba sobie poradzilem, trzeba bylo wlaczyc proces dsp, tylko dalej jakos dziwnie mocno basem wali... Edytowane 4 Maja 2008 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Żeby mi nikt nie mówił - używałem opcji szukaj, ale coś nie mogę o tym nic znaleźć. Czym się różni P5K SE od zwykłej? Bo to co mam w opisie być może będę miał okazję zamienić na P5K SE choćby albo Abita IP35-E albo Gigabyte P35 DS3R i nie wiem co wybrać, a o tej SE trudno się coś dowiedzieć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Od kilku dni mam ASUS'a P5K-E i zastanawia mnie, dlaczego zdecydowali się nie dawać radiatora, na mosfety na górze płyty... W wersji PRO, Premium, Deluxe są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymeq Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Od kilku dni mam ASUS'a P5K-E i zastanawia mnie, dlaczego zdecydowali się nie dawać radiatora, na mosfety na górze płyty... W wersji PRO, Premium, Deluxe są.Ja sobie sam dokleiłem radiatory na górnej sekcji zasilania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madsheep Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Mam pytanie, czy jak komp po włączeniu zatrzymuje się tak jak opisałem wyżej, znaczy wiatraki działają, czarny monitor, brak jakichkolwiek dźwięków z speakera, to może to oznaczać, że coś nie tak jest z procesorem, zaznaczam, że jak w końcu sie włączy to wszystko działa jak należy, nie ma problemu, np. z renderingiem w Indigo na 4 rdzeniach. Swoją drogą trzeba było coś lepszego niż P5KC kupić... Edytowane 4 Maja 2008 przez madsheep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Ja sobie sam dokleiłem radiatory na górnej sekcji zasilaniaWłaśnie nie wiem czy jest sens. Skąd wziąłeś ? Wiem, że HR-09S Type 2 pasuje, ale mam Ninje i boje się, że może zawadzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 @kkNd! tu masz link do najnowszych sterów http://www.sonicfocus.com/downloads/ASUS_BlackHawk_v30.zip @htw bios 0812 do p5k-dlx jest beznadziejny freezuje mobo po 5min urzytkowania ;/ zle doczyty temp! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 siema ludziska dawno mnie tu nie bylo ale wrocilem :razz: czy mial ktos z was problem z pci-e na pk3-e, mianowicie gdy krece proca z memkami i do tego grafe zeby zrobic troche markow mobo nagle przelacza mi pci-e z x16 na x1, bios w mobasie 1012 reszta konfigu w sigu, mial ktos podobny problem na tej mobo ?? teamat wertuje od 5 dni ale nie trafilem jeszcze na odpowiedz, moze przeoczylem, dzieki za wszelkie rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 a ustaw predkosc pci-e na 101mhz i zobacz czy wtedy bedzie zmieniac na x1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) m1xer dzieki wielkie, jak na razie zrobilem kilka 3dmarkow na podkreconym kompie i trzyma pci-ex16 tak do tematu, to jest moje najwieksze fsb jakie na tej plycie moglem uzyskac Edytowane 4 Maja 2008 przez VerB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 @kkNd! tu masz link do najnowszych sterów http://www.sonicfocus.com/downloads/ASUS_BlackHawk_v30.zip wczesniej mialem v28, ale zmiana nie pomogla :| dalej jak nie jakis j***y poglos to basem wali jakby potrafil tylko na maksa przyciac albo w ogole... btw tez macie akcje, ze po instalacji sterownikow od sieciowki wifi/ap od visty polowa obrazow montowana w deamon tools sie wyklada? xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Słuchajcie, mam problem z ustawieniem Strapa na 333Mhz. Całkiem niedawno puszczałem procka na 9x333, strap 333, ram800 i śmigało bez problemów. Wczoraj tak ustawiłem, save&exit i czarno. Uruchamiam jeszcze raz a tu "Boot block failure, recovering bios, please insert disc or sth". Myślałem, że bios siadł, ale uruchomiłem jeszcze raz i wstał w safe mode. Po kilku próbach udało się dojść do windy a 9x333, ale wyskoczył BSOD. Jeszcze jedna próba i najpierw grafika przeszła w tryb 6 kolorów, a potem BSOD. Bios mam 1012. Próbowałem na wysokim Vcore, na mnożniku 6x i nic. Widać płyta odmawia współpracy. Proc bez problemu chodzi na 8x400@1,45V i na default. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) Witam! Mam P5KC oraz pamięci 1066MHz... czemu jak ustawie 1066MHz na pamięciach w biosie to komp nie wstaje? Dałem nawet 2V na dram i tez niz. Przy 960MHz sypie błedami... jakies napiecia trzeba zwiekszyc czy cos w tym rodzaju ? Pamieci przy 1066mhz na G31M dzialaly dobrze... Obecnie hulaja 800mhz 4-4-4-12... ale chcialbym wycisnac z nich chociaz 950mhz... I jak obniżyć wersje biosu? Bo zaktualizowałem do 1105 a na 0414 (chyba) lepiej działał... Edytowane 5 Maja 2008 przez bakupl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) jak obniżyć normalnie AFUDOS 2.36ES jeżeli nie wiesz co i jak scignij to na pena i wgraj zgodnie z instruukcja :P i flashuj :P http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...amp;postcount=1 Edytowane 6 Maja 2008 przez FlywiN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymeq Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) Właśnie nie wiem czy jest sens. Skąd wziąłeś ? Wiem, że HR-09S Type 2 pasuje, ale mam Ninje i boje się, że może zawadzać.Dokleiłem tam te zwykłe radiatorki pentagrama, są lekko ciepłe Edytowane 6 Maja 2008 przez Shymeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 co wy chłodzicie sekcje zasilania tą drugą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Chodzi o to: @Shymeq Dzięki. Chyba też tak zrobię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...