acrobat13 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Ja mam Scythe Infinity, mieści sie bez problemu, ale montaz nie jest wcale latwy. :) Zauwazylem ze dość mocno grzeje sie poziomy radiator (ktory ledwo co dosciska) na mostefach. Moze tak być czy cos z tym zrobic? Wszystko chodzi stabilnie (fsb 390x9 , cpu 1.475 , nb 1.55). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Generalnie najlepsze chlodzenie radiatorow dookola cpu zapewniaja wentyle polozone horyzontalnie w stosunku do pcb. Tak jak boxowy cooler. Ewentualnie cos takiego na radiator sobie wrzuc http://www.allegro.pl/item211066515_wentyl...diator_nr1.html Edytowane 8 Lipca 2007 przez loon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matchaus Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Mała porada dla posiadaczy P5K i Scythe Infinity. NB można schłodzić 60mm wentylem umieszczonym pomiędzy kartą graf. a Scythe - 'akuratnie' pasuje na wysokość. Włożyłem tam 60mm Revolteca AirGuard (przyczepiony kawałkiem drutu do heatpipki), spowolniłem i mam 40 stopni w idlu (zamiast praktycznie 50-ciu) Procek e4400 @ na 3,2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 hmm widzialem ze sa problemy z ramem 4x1gb, a sprawdzal ktos 2x2gb? w tygodniu bede wszystko kupowal i nie chcialbym dostac niespodzianki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 hmm widzialem ze sa problemy z ramem 4x1gb, a sprawdzal ktos 2x2gb? w tygodniu bede wszystko kupowal i nie chcialbym dostac niespodzianki :P ocz vista ready 5-6-6-18 na razie nie chodza na p5kdlx. kwestia biosu pewnie... innych nie mialem okazji sprawdzac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 bede bral albo OCZ Reaper 800mhz albo OCZ SLI ready 800mhz, ktos ma i moze sie podzielic wrazeniami jak asus je traktuje? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Mała porada dla posiadaczy P5K i Scythe Infinity. NB można schłodzić 60mm wentylem umieszczonym pomiędzy kartą graf. a Scythe - 'akuratnie' pasuje na wysokość. Włożyłem tam 60mm Revolteca AirGuard (przyczepiony kawałkiem drutu do heatpipki), spowolniłem i mam 40 stopni w idlu (zamiast praktycznie 50-ciu) Procek e4400 @ na 3,2 Rowniez mam przyczepiona jedna 60mm na nb, tak jak wyzej napisane. Ale co zrobic z tym radiatorem poziomym na gornych mostefach? Scythe go calego zaslania.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Rowniez mam przyczepiona jedna 60mm na nb, tak jak wyzej napisane. Ale co zrobic z tym radiatorem poziomym na gornych mostefach? Scythe go calego zaslania..TT HR-09S + jakaś 40-tka na 7V - nic nie słychac i mosfety zimne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darok Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 hmm widzialem ze sa problemy z ramem 4x1gb, a sprawdzal ktos 2x2gb? w tygodniu bede wszystko kupowal i nie chcialbym dostac niespodzianki :PJa bede kupował nastepna parke ale niestety dopiero po 15 lipca zobaczymy jak to bedzie działac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 TT HR-09S + jakaś 40-tka na 7V - nic nie słychac i mosfety zimneZmiesci sie jesli Infinity zasłanai caly standardowy radiator? To sie mocuje tylko na takie 'klipsy' ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 hmm widzialem ze sa problemy z ramem 4x1gb, a sprawdzal ktos 2x2gb? w tygodniu bede wszystko kupowal i nie chcialbym dostac niespodzianki :PU mnie G.Skille HZ 4x1GB chodzą na 1000 4-4-4-12 2.2V bez żadnego problemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 hmm znalazlem ciekawe i dosc tanie ramy ;) http://allegro.pl/item211168349_a_data_2x1...me_edition.html wersja 1066 kosztuje 529,- mysle ze ramy ciekawe i godne uwagi, ma moze je ktos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matchaus Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Rowniez mam przyczepiona jedna 60mm na nb, tak jak wyzej napisane. Ale co zrobic z tym radiatorem poziomym na gornych mostefach? Scythe go calego zaslania.. Nie - skąd! Scythe go całego nie zasłania. Ba! Wcale go nie zasłania, choć miejsca istotnie jest mało. (piszę o 'podstawowej płytce P5K) Nie wiem jak na ten radiator pasuje ten pionowy wentyl Asusa - wydaje mi się, że nie pasuje :/ (tam nie ma tego rowka pod który pasuje klipsik z tego wentyla). Więc może jakaś 40-ka? Wejdzie bez problemów. Można zastosować patent podany przez Yin-Yang'a - TR HR-09S + 40-ka, tyle, że wtedy aż się prosi by zwalić też ten radiatorek z NB... (hetapipe i tak trzeba by ukręcić) Hmmmm... gdyby założyć tego Thermalrighta, to jego górny radiator dostanie się w 'cug' wentyla ze Scythe. Bardzo ciekawy pomysł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Można zastosować patent podany przez Yin-Yang'a - TR HR-09S + 40-ka, tyle, że wtedy aż się prosi by zwalić też ten radiatorek z NB... (hetapipe i tak trzeba by ukręcić) Na NB woda - oryginalne rurecki leża gdzieś tam.. Dokładnie zrobiłem tak: oryginalny radiator z krótszej krawędzi płyty (jedyny miedziany w całym chłodzeniu) wylądował na mosfetach koło gniazd we/wy. Na jego miejsce poszedł HR-09S. Na SB jest coś... no coś tam, co dało się wcisnąc pod kartę graficzną. Próbowałem dac Alphacool NB-SLI1 ale Asus wymyslił tam kondensatory które skutecznie uniemozliwiły montaż bloczku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Moze warto zrobic jak ja SB - TR HR5 sli Miesci sie 8800 i audigy Na NB zaladowany blok - mozna jakis inny radiator Sekcja zasilania obciety radiator od P5B/P5K z zamontowanym bzyczkiem ;] Gorna sekcja zostalo to co dal Asus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matchaus Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) Tja - schłodzenie SB tym Thermalrightem HR-05 SLI to świetny pomysł! (to by się też świetnie sprawdziło na NB) A co do reszty to ja jeszcze nie dojrzałem do wody :) Na przeszkodzie jest tutaj nie tylko moje niezdecydowanie ale i buda Lian Li PC 7 SE III.. Tam nie ma miejsca na takie atrakcje :) Edytowane 9 Lipca 2007 przez matchaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Mam prosbe do posiadaczy p5k delux o podanie wymiarow wszystkich radiatorow wkolo cpu a konktetnie ich wysokosci od pcb do szczytu. Mam na oku pare wentyli i pewnie czesc z nich odpadnie a nie chce kupowac i sprzedawac/oddawac za chwile coolera. Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) Nie - skąd! Scythe go całego nie zasłania. Ba! Wcale go nie zasłania, choć miejsca istotnie jest mało. (piszę o 'podstawowej płytce P5K) Nie wiem jak na ten radiator pasuje ten pionowy wentyl Asusa - wydaje mi się, że nie pasuje :/ (tam nie ma tego rowka pod który pasuje klipsik z tego wentyla). Więc może jakaś 40-ka? Wejdzie bez problemów. Można zastosować patent podany przez Yin-Yang'a - TR HR-09S + 40-ka, tyle, że wtedy aż się prosi by zwalić też ten radiatorek z NB... (hetapipe i tak trzeba by ukręcić) Hmmmm... gdyby założyć tego Thermalrighta, to jego górny radiator dostanie się w 'cug' wentyla ze Scythe. Bardzo ciekawy pomysł :) Troche ci sie pomieszało.. Scythe nie zaslania radiatora (PIONOWEGO) obok wejsc I/O. Zaslania natomiast ten POZIOMY, krotego ty na zwyklej P5K nie masz.. Te wentylatorki asusa na Twoja mobo pasowac nie beda.. Narazie to olewam, wszystko chodzi jak trzeba. Moze jutro dodam jakas 40mm na te mostefy, przy okazji wymiany obudowy. Edytowane 9 Lipca 2007 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 To jak z tymi wymiarami ( patrz 2 posty wyzej ). Znajdzie sie ktos mniej leniwy i wyciagnie miarke :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 To jak z tymi wymiarami ( patrz 2 posty wyzej ). Znajdzie sie ktos mniej leniwy i wyciagnie miarke :Dw srode bede mial mojego asusa to moge zmierzyc tylko mi przypomnij ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 nie wiem czy to ważne [; ale wyszedł najnowszy oficjalny bios 0603 do "gołej" wersji p5k m.in. dający możliwość ustawienia cr pamięci i fsb strap'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) To jak z tymi wymiarami ( patrz 2 posty wyzej ). Znajdzie sie ktos mniej leniwy i wyciagnie miarke :D Zaraz wymierzę, dzisiaj kupiłem to nie ma problemu. EDIT: Jak zainstaluję "nyndze" wrzucę jeszcze kilka fotek. Edytowane 10 Lipca 2007 przez vojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 O dzieki ci dobry czlowieku :) mysle ze przyda sie nie tylko mi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 niech bog mu w dzieciach wynagrodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Mam takie glupie pytanie.. Jak jest u was z dioda HDD, mocno swieci? Zmienilem obudowe (wczesniej TT Soprano, dioda hdd swiecila w miare ok ale slabo) na TT Armor i diody praktycznie nie widac jak sie swieci, tak slabo. Jak rozwiazac ten problem ? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) Mam takie glupie pytanie.. Jak jest u was z dioda HDD, mocno swieci? Zmienilem obudowe (wczesniej TT Soprano, dioda hdd swiecila w miare ok ale slabo) na TT Armor i diody praktycznie nie widac jak sie swieci, tak slabo. Jak rozwiazac ten problem ? :mur: a próbowałeś obrócić wtyczkę od diody hdd? Edytowane 11 Lipca 2007 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darok Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Mam takie glupie pytanie.. Jak jest u was z dioda HDD, mocno swieci? Zmienilem obudowe (wczesniej TT Soprano, dioda hdd swiecila w miare ok ale slabo) na TT Armor i diody praktycznie nie widac jak sie swieci, tak slabo. Jak rozwiazac ten problem ? :mur:U mnie swieci normalnie tak jak swieciła wczesniej czyli słabiej od np diody power niebieskiej która ostatnio przestała swiecic i nie wiem co jest grane w sumie mi to nie przeszkadza za bardzo dawała po oczach.Ale w różnych testach tej obudowy tez narzekali na słabo widoczna diode hdd więc ten typ tak ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yin-Yang Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Mam takie glupie pytanie.. Jak jest u was z dioda HDD, mocno swieci? Zmienilem obudowe (wczesniej TT Soprano, dioda hdd swiecila w miare ok ale slabo) na TT Armor i diody praktycznie nie widac jak sie swieci, tak slabo. Jak rozwiazac ten problem ? :mur:Zaciemnienie pokoju i zmiana obudowy (moze kupic kilka/kilkanaście i potestować) na pewno rozwiążą Twój problem a próbowałeś obrócić wtyczkę od diod hdd?Dioda to element półprzewodnikowy na który podaje sie napiecie zgodnie z jego polaryzacją - fakt, czasy gdy sam "kleciłem" jakies układziki dawno minęły ale chyba aż tak wiele sie nie zmieniło? Pojawiły sie diody które działają "w obie" strony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 a ja wczoraj odebralem moje asusa ;) teraz tylko czekac na ramy i mozna skladac, wieczorem sie wezme za demontaz chlodzenia, zobaczymy jak pojdzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertino Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Poprawil mi sie humorek przed chwila... Juz myslalem ze tego nie zobacze... 600+ na moich ramcach... 5-5-5-15, ale zawsze... 4-4-4-12 bylo w okolicacah 1150 - tez niezle. Jak skoncza leciec 2xspi32mb to wrzuce linka Gdzies sie jedno spi zapodzialo... pozniej poprawie - ide spac A dlaczego nie możesz dać mnożnika x8, skoro E6600 ma taki? Niektórzy dają nawet x6 - dlaczego? Pytanie zapewne banalne, ale nie znam na nie odpowiedzi :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...