Skocz do zawartości
Jacek-Placek

Asus P5k/p5k3/wifi/deluxe, Intel P35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam płyte P5k i od kilku dni mam dziwne i niestabilne zachowanie sytemu.NA początek poszedł reinstal sytemu ale nie pomogło system nadal chodził niestabilenie, restartował sie wiec podejrzenie padło na pamieci a są to Geil 2x1 GB 800 CL4 ultra. Postanowiłem sprawdzic pamiecie Memtestem86+ i odrazu wyskoczyły błędy. Nastepnie postanowiłem sprawdzic każda pamiec osobno i co sie okazało ze gdy sprawdzam pamieci pojedynczo wszystko jest OK zadnych błędów.

Nawet system chodzi stabilnie gdy mam włozone tylko jedna kosc sprawdzane na kazdej osobno. Pamieci nie sa krecone a napiecie jest ustawione na 2.1 V. Zestaw ten mam jakis miesiac i przez 2-3 tygodnie wszystko było ok od kilku dni mam problemy i restarty.

Co moze byc przyczyna moze cos z płyta głowna i bankami pamieci ze 2 moduły nie chca ze soba współpracowac bo pojedynczo jest ok. CZy to wina pamieci. Mieliscie cos podobnego.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yin-Yang

A co jest nie tak z tym sterownikiem do kontrolera JMicrona ?

Moze podzielicie sie informacja na temat tych trzech ustawien w biosie ?

CPU Voltage Reference :

CPU PLL Voltage

Clock Overcharging Mode

Edit

F.A.Q

Na pierwszej stronie mile widziany ;)

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam prośbę, próbuję dojść z moją płytą do ładu i wykorzystać na maxa jej możliwości nie robiąc jej przy okazji krzywdy. Obecnie mam procka na 3,3 GHz. (stabilnie - orthos)

Na 3,4 GHz też jest stable na othosie ale temperatura na NB już wysoka (auto)

Chciałbym rozszyfrować zakładkę ADVANCED do końca. Na sztywno mam ustawione timingi,pcie, napięcie procka i pamięci. Reszta mniej więcej na auto. Zakładek sporo więc proszę o rady dotyczące ustawień.

Jakie napięcia na NB i SB przy taktowaniu grubo powyżej 3 GHz ?

v biosu: 0601

Poniżej rozpisana zakładka ADVANCED (do tłumaczenia):

CPU RATIO CONTROL -

FSB STRAP TO NB -

FSB FREQUENCY -

PCIE FREQUENCY -

DRAM FREQUENCY -

DRAM COMMAND RATE -

DRAM TIMING CONYTROL -

DRAM STATIC READ CONTROL -

TRANSACTION BOOSTER -

CLOCK OVER-CHARGING MODE -

CPU SPREAD SPECTRUM -

PCIE SPREAD SPECTRUM -

CPU VOLTAGE -

CPU VOLTAGE REFERENCE -

CPU VOLTAGE DAMPER -

CPU PLL VOLTAGE -

DRAM VOLTAGE -

FSB TERMINATION VOLTAGE -

NB VOLTAGE -

NB VOLTAGE REFERENCE -

SB VOLTAGE -

EDIT:

Popieram i proponuję przetłumaczyć całą tą zakładkę (z zalecanymi ustawieniami na sztywno) i opisem funkcji i umieścić na pierwszej stronie a potem tylko aktualizować jak coś nowego dodadzą.

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem z Wi-fi kiedys nacisnolem w programie disbale adapter i teraz zonk nie moge wlaczyc nawet po zminie windy w bisoie mam Reltek wi-fi wlczony

jak wlaczam program od asusa ASUS WiFi-AP Solo to po pojawieniu sie to co na screenie i znika jest jakas rada ;]?

post-148352-1192464153_thumb.jpg

Edytowane przez FlywiN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wie ktos moze dlaczego P5K Premium ciagle mi pisze na poczatku:

CPU Fan Error!

No IDE Master H.D.D. Detected!

Press F1 to Resume ...

I tak za kazdym razem... i czeka na F1...

No rzeczywiscie nie ma IDE Master H.D.D. bo dysk jest na SATA... A co do wiatraczka na CPU to jest podlaczony 3-pin pod 4-pinowe gniazdo... Ale sie kreci...

PS. Skad sie bierze wszystkie drivery do plyty? Przesiadlem sie po 10 latach na Intela... i nic nie wiem.

Edytowane przez flasht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem z Wi-fi kiedys nacisnolem w programie disbale adapter i teraz zonk nie moge wlaczyc nawet po zminie windy w bisoie mam Reltek wi-fi wlczony

jak wlaczam program od asusa ASUS WiFi-AP Solo to po pojawieniu sie to co na screenie i znika jest jakas rada ;]?

ODZNACZ Disable Adapter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT:

Popieram i proponuję przetłumaczyć całą tą zakładkę (z zalecanymi ustawieniami na sztywno) i opisem funkcji i umieścić na pierwszej stronie a potem tylko aktualizować jak coś nowego dodadzą.

Ja proponuje przejrzeć topic i odnaleźć linki które odsyłają do screenów z ustawieniami tej zakładki - jest ich kilkadziesiąt z testów z rożnymi pamiątkami.

Edytowane przez Yin-Yang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Włąśnie złożyłem kompa no i pamięci te co mam czyli Crucial Tenth Anniversary Edition" 2x1GB 667Mhz nie wspólpracyją z płytą główną Asus P5K 35 jak mam rozwiązać ten problem, jaką płytę możecie polecić do tych pamięci taką która napewno z nimi by się nie gryzła. Bo myślę że w sklepie jeszcze mi wymienią na inny model, a jak nie to co mam kupić zamiast tych cruciali do tej płyty tak aby dobrze się kręciły jak te.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ja bym się wstrzymał nie ci w sklepie wrzuca najnowszego biosa i wrzuca pamiatki jak pujdzie to wez p5k-dlx esli nie to moze formule SE ;p? lub nowy ktory bedzie w sprzedarzy w pl nie dlugo lub juz jest p5e :D

p5k-dlx tej plyty juz raczej nie bedzie.

Co do P5E plyta jest juz dostepna ale po co ja kupowac ? X38 stworzony raczej dla DDR3, roznicy w wydajnosci w odniesieniu do P35 oszalamiajacej nie doswiadczysz. Za 3 miesiace juz X48.

Ja bym kupil narazie jakas plyte przejsciowa.

Ostatnio meczylem kilak gigabytów, bylem w szoku osiagami P35-S3, plyty za 320zł..

Pod wzgledem OC to samo co p35-DS4, E2140 nie mial problemu z praca na 3.5GHz a Q6600 tez sobie radzil przy zegarze 3.4Ghz. Memki bez problemu lataly na 1200MHz. 6 Fazowe zasilanie w najnizszych modelach naprawde sporo daje. Warto juz dolozyc do lepszych kondziorków w P35-DS3.

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zajebiscie , thread o Asusie a kolega gigashita poleca

Czy to tak trudno looknac po forum na jakich mobasach ludzie maja najwieksze OC ???

na jakich ludziska najlepiej licza SuperPi ?

Az wierzyc sie nie chce ze Crucial ma pamiatki ktore nie smigaja z Asusem na P35 ..???

Najlepiej wejsc na strone Cruciala wybrac chipset/mobo/producent i automat sam dobierze pamieci

hxxp://www.crucial.com/uk/?gclid=CLex6buQko8CFQZBMAodFXdXVw

Dorzuce dwa grosze od siebie , do lekkiego OC P5K golas z 4 fazowym zasilaniem

albo P5K-E najtanszy chyba Asus z 8 fazowym zasilaniem .

P5K-E to taka ubozsza wersja P5K Deluxe/Premium

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zajebiscie , thread o Asusie a kolega gigashita poleca

To nie jest temat "co plecacie" tylko o plycie.

Napisalem ze z tanich plyt ciekawszy jest gigabyte do OC, ma wiecej ustawien, przedewszystkim ustawienia pamieci których brakuje nawet w p5K Premium. Na Gigabycie lepiej lataly.

@PITer masz jakies nfo o X48???

Jedynie to co wyczytalem w sieci, powinien sie pojawic na przelomie 2007/2008.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja odkleiłem naklejke z napisem p5k-E WI FI AP i co widzę?? napis P5K deluxe :P

http://img81.imageshack.us/my.php?image=dsc00266kn5.jpg

da rade wgrać bios od deluxe?

Ameryki nie odkryles :lol: Od czasu pojawienia sie tej mobo na rynku o tym wiadomo, ze to jedno i to samo PCB.

Czy da rade ? Sprawdz, najwyzej sobie bios przywrocisz cudem Asus'a, zwanym CrassBios Free bla, bla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problemik z plyta p5k vanilia czyli podstawowa.Chodzi glownie o jej temperatury 45-50 w idle bez podkrecania czegokolowiek !.Dotknelem ten radiator przy zlaczach sata jest bardzo goracy i sie rusza.Teraz przy otwartej budzie mam 45 stopni komp pracuje hmm 15 minut !.Pytanie jakie tempy wy macie na p5k ?.Konfig moj to e6750 i gf7900gto z biosem od gtx zasilacz tagan 530w u15 4gb patriot 800mhz.Z pamiatkami tez mam problem chce ustawic jak z pudelka czyli 4-4-4-12 v2,2 niestety niby sie ustawia ogladam www i nagle twardy reset dopiero jak chodza na 5-5-5-16 i defaultowym napiecu normalnie dzialaja :(.Plyta wsumie na gwarancji ale napisane jest na karcie gwarancyjnej naprawa trwa 30 dni roboczych w szczegolnych przypadkach czas naprawy moze wydluzyc sie do 135 roboczych !. na takie oczekiwanie nie moge sobie pozwolic czy mozna to jakos bezpiecznie zdemontowac wyczyscic przesmarowac i zalozyc zeby nikt sie nie poznal a i nie uzasadniona reklamacja to koszt 80zl za kazda godzine pracy :) a jak wlaza tam jakies liche podzespoly to i moze temp spasc...Ehh co robic ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej same problemy z tą płytą. W sklepie w serwisie ustalili, że jednak pamięci Cruciale) są uszkodzone. Osoba od której kupiłem zapewnia że były sprawne i załatwi mi reklamację i producent wymieni mi je na nowe (chyba, jak nie będę ich miał w reku to nie mam pewności). dalej. Nabyłem pamięci następne, tym razem dostałem się do biosu płyty, wszystko poustawiałem i cieszyłem się, że jest wszystko wporządku, ale nie za długo ponieważ przy stawianiu systemy wywala mi cały czas bluscriny i komunikat po angielsku, że coś jest nie tak z kością pamięci że uszkodzona i trzeba wymienić. Nie wiem co jest grane. Są dwie możliwości albo ta pamięć też jest niesprawna albo po prostu ta płyta uwala wszystkie pamięci. Dalej co mam powiedzieć w serwisie i czy mogę ją wymienić na inny model w sklepie. Płytę kupiłem dwa tyg. temy. Pomocy o co tu chodzi nie mam zielonego pojęcia. Walczę z tym kompem od 2 tyg:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5K

Jest pewien problem, bo mobacz tylko na stocku ustawia mi pcie na x16, przy oc robi sobie x1 i nie moge przez to zrobic sli. Dopiero dzis cos jej takiego odbilo. Pomysly/sugestie?

resetowalem bios itp

Kombinuj :

PCI-E 100-1004

vNB/vSB/vFSB

To mialo wplyw na przestawianie sie w tryb x 1.

Czasami pomagal tez prosty restart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam .zabrałem sie ostatnio za uaktualnienie biosu i sterowników .na stronie asusa znalazłem coś takiego

Dołączona grafika

czy to jest jakies uaktualnie do tych sterowników poniżej i najpierw trzeba zainstalować te poniżej a potem te na górze , czy jak bo coś się pogubiłem :mur: .mam xp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi