Jump to content
Jacek-Placek

Asus P5k/p5k3/wifi/deluxe, Intel P35

Recommended Posts

Lagier

 

Ladny wynik OC , ale Voltarz MASAKRYCZNY .

hue hue ... no prockiem nie mogę się pochwalić. Licznik vcore na mobasie zamknięty :twisted: ale podejrzewam że tam nie ma 1,66 tak jak twierdzi płyta. Obstawiam, że 1,5 może 1,55v to max... muszę się wybrać po miernik w końcu do elektronika to sobie to potwierdzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagier

 

Dla Wolfdale nawet Vcore 1.5 to masakra i przypiekanie czapki ;)

To tak jak bys dal 1.75-1.8 dla Conore.

Na dluzsza mete nei ma szans zeby proc chodzil z takim dopalem .

co Ty... on to lubi :P :D

Jakby miał paść to już by to zrobił ;] to nie są ustawienia na codzień tylko do benchów więc spokojnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

panowiem mam problem a mianowicie jak narzie tylko tyle mi sie udalo

Vcore z bios 1,400V Vmem 2,05

 

reszte na AUTO

 

a konfig taki jak sygnaturce nie moge przebrnac tych 471Mhz ;/ proszę o pomoc jakies pomysly pokazcie swoje ustawienia

post-148352-1203799218_thumb.jpg

Edited by FlywiN

Share this post


Link to post
Share on other sites

pablo_dt

Zacznij zarzucac Screenami , tyle testujesz i zero dowodow :/

Zrob na swoim 4GHz SP 16M zapodaj screena

to sobie wrzuce na pulpit .

Mario2k szykuje się zmiana tapety :lol:. Jeśli pablo_dt ma stabilnie 3,8 to 16M nie jest problemem na 4G i przy OCZ SLI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postaram się wieczorkiem wrzucić.

No Panowie ,ale bądzcie poważni przecierz Super PI nie sprawdzi Ci stabilności...

Zapuść orthosa to zobaczysz... :lol:

Pozdro

a kto w ogóle powiedział że super pi jest wyznacznikiem stabilności? :mur:

 

wrzuć jakiś wynik, który powie coś na temat mobo, a nie kozaczysz idiotycznymi uwagami, że orthos lepiej sprawdzi stabilność sprzętu niż spi... nie wiadomo po co zresztą...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagier

 

Bo wiesz chwaląć się ze na Super PI 16M masz super takty... niewiem czym tu się chwalić.

Mario2k specialnie dla Ciebie tapetka :)

 

Dołączona grafika

 

 

Może i nie wywiązałem się z zapowiedzianych 1.5V ,ale myślę ze jest się czym pochwalić :)

Dłużej go nie testowałem na ORTHOSIE bo robiło się bardzo ciepło ( nie mam WC ). Temperatury przekłamują jak nic... w spoczynku mam 10 stopni :blink:

 

Napięcia:

CPU- 1.6V z biosu

CPU PLL- 1,8V

NB- 1,7V

 

P.S Super PI każde przechodzi stabilnie.

Edited by pablo_dt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagier

 

Bo wiesz chwaląć się ze na Super PI 16M masz super takty... niewiem czym tu się chwalić.

Mario2k specialnie dla Ciebie tapetka :)

 

Dołączona grafika

Może i nie wywiązałem się z zapowiedzianych 1.5V ,ale myślę ze jest się czym pochwalić :)

Dłużej go nie testowałem na ORTHOSIE bo robiło się bardzo ciepło ( nie mam WC ). Temperatury przekłamują jak nic... w spoczynku mam 10 stopni :blink:

 

Napięcia:

CPU- 1.6V z biosu

CPU PLL- 1,8V

NB- 1,7V

 

P.S Super PI każde przechodzi stabilnie.

 

hehe... gdybyś przeczytał pare stron wątku wcześniej wiedziałbyś że wolf + p5k-e i biosy >0806 to problemy z fsb >500mhz i o/c memek. Teraz luknij na mojego screena tylko proszę Cię DOKŁADNIE i wyciągnij wnioski...

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe... gdybyś przeczytał pare stron wątku wcześniej wiedziałbyś że wolf + p5k-e i biosy >0806 to problemy z fsb >500mhz i o/c memek. Teraz luknij na mojego screena tylko proszę Cię DOKŁADNIE i wyciągnij wnioski...

A to niewiedziałem ze o to Ci chodzi... :-P

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to niewiedziałem ze o to Ci chodzi... :-P

Pozdro

na przyszłość: podstawa to CZYTANIE topicu i nie zaśmiecanie go informacjami jak Twój E6750 się kręci, bo to temat o P5K-E. Jeżeli chcesz do niego coś wnieść ustaw mnożnik x6 czy x7 i pociśnij mobo w górę... wtedy puść orthosa i obadamy jak ze stabilnością... zapewniam Cię że ustabilizowanie płyty jest zdecydowanie trudniejsze niż ustabilizowanie CPU...

 

mały update:

 

nadal bios beta 1006

 

Dołączona grafika

 

520MHz x7,5

 

NB Strap - 333

PLL 1,7v

FSB Termination - 1,3v

NB - 1,55v

SB - 1,05v

Clock over charging - 0,9v

CPU GTL - Auto

NB GTL - Auto

 

widać, że coś się dzieje w kwestii biosów do P5K-E :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

też jestem ciekaw jak to się dalej będzie przedstawiać... jednak mój Asus się już raczej tego nie doczeka DFi P35-T2RS w drodze. Zobaczymy czy warto się przesiadać ;]

 

530 x 7,5 niestety już niestabilne Orthos wykłada się po 30 min... trzeba czekać na nowe biosy... chyba że FSB wall się objawia na moim CPU...

Share this post


Link to post
Share on other sites

chłopaki pomóżcie, już nie wiem co z tym robic

sprzet taki:

e6750

asus P5k WS

HD2600XT

be quiet 600W

2GB patrioty 800Mhz

problem wyglada nastepująco

Komputer jest nie stabilny. Instalacja systemu można powiedzieć przebiega dobrze, może ciut za wolno jak na ten sprzęt. Instalacja driverów również. Natomiast uruchomienie nowszej gry, 3dmarka 2005 czy 2006 konczy sie zwisem. Co ciekawe tesy typu sisoft sandra, super pi, hot cpu tester czy everest przechodzą bez problemu.

Wymienilem w tym komputerze prawie wszystko: inny zasilacz, grafika, dysk z jeszcze raz wgranym systemem XP [menedzer urzadzen czysty], inna pamiec, procesor. Zainstalowalem nowy bios, caly czas TO SAMO. Czytalem na internecie, że nie jestem odosobniony z takimi problemami. Byli to uzytkownicy plyt z seri P5K.

Co jeszcze... znany program diagnostyczny Hiren's boot cd nie daje sie uruchomic spod dosa, glosniczek na plycie wydaje piski przy probie bootowania.

Zauwazylem rowniez ze programy typu everest pokazują temperature AUX 130 stopni celsiujsza.

Jeszcze raz zaznaczam ze wszystko w komputerze zostało zamieniane i dalej to samo.

Probowalem ustawiac recznie timingi pamieci, mnoznik i fsb procka, PCIEex , napiecia, nawet lekko je podnosilem, caly czas to samo.

 

co o tym myslicie?

napisalem do pomocy technicznej asusa

dostalem w odpowiedzi to:

Szanowny Panie,

 

Jesli jest Pan zdania, ze plyta jest uszkodzona - moze Pan reklamowac plyte u sprzedawcy.

 

Ja ze swojej strony moge tylko poprosic o kilkugodzinny test dosowego MEMTESTU oraz STRESS PRIME w systemie operacyjnym. Jesli nie wykaza one zadnego bledu, bedzie mozna szukac przyczyny dalej.

 

Majac na uwadze dotychczasowe doswiadczenia z plytami P5K, podejrzewam problemy z niekompatybilnoscia pamieci.

 

Pozdrawiam,

testy tylpu mem test przechodzą, robilem ponad godzine, co do kompatybilnosci zmienilem patrioty na kingstony

caly czas to samo

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzien dobry

 

po pierwsze - dziekuje za asusowski programik w wersji 6 do downgrade biosu

 

po drugie - jestem w kropce: mam p5kc, srednio zadowalajaco mi wychodza geile 2x 1 gb ultra w 4-4-4-12, odczyty ok 7400, zapis 6000, copy 6200, troche za malo z tego co sie dowiedzialem w temacie pamieci, zrobilem update biosu do 1001, najwyzszy na www asusa, no i posypaly sie pamieci, tzn - przy 5-5-5-15 dzialaly w miare ok, przy 4-4-4-12 jedna dzialala (prawie) dobrze, druga wywalala xp podczas startu, zmiany fsb - to samo, pogrzebalem, wgralem orginalny bios (ten co byl) i komp chodzi jak nalezy, i tu moje pytanie - czy mam cos z:

a) pamieciami

b) plyta

c) nowym biosem?

 

po wgraniu tego nowego wyniki pamieci mi nawet troche spadly w everescie, pytam, bo nie wiem czy to po prostu wina tego biosu ze na moim egzemplarzu nie dziala jak powinien, czy mam wysylac jednak cos do serwisu

 

dzieki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzien dobry

 

po pierwsze - dziekuje za asusowski programik w wersji 6 do downgrade biosu

 

po drugie - jestem w kropce: mam p5kc, srednio zadowalajaco mi wychodza geile 2x 1 gb ultra w 4-4-4-12, odczyty ok 7400, zapis 6000, copy 6200, troche za malo z tego co sie dowiedzialem w temacie pamieci, zrobilem update biosu do 1001, najwyzszy na www asusa, no i posypaly sie pamieci, tzn - przy 5-5-5-15 dzialaly w miare ok, przy 4-4-4-12 jedna dzialala (prawie) dobrze, druga wywalala xp podczas startu, zmiany fsb - to samo, pogrzebalem, wgralem orginalny bios (ten co byl) i komp chodzi jak nalezy, i tu moje pytanie - czy mam cos z:

a) pamieciami

B) plyta

c) nowym biosem?

 

po wgraniu tego nowego wyniki pamieci mi nawet troche spadly w everescie, pytam, bo nie wiem czy to po prostu wina tego biosu ze na moim egzemplarzu nie dziala jak powinien, czy mam wysylac jednak cos do serwisu

 

dzieki za pomoc

topic coprawda o serii P5K i P5K3 ale zasady identyczne... jednoznacznej odpowiedzi nie będzie dopóki nie sprawdzisz wszystki w/w elementów. Jednak z tego co opisujesz wina leży po stronie biosu. Podobnie jest z wersja 0906 dla P5K-E WiFI AP... jeżeli wszystko działa jak należy narazie nie kombinuj z update'ami biosu bo i po co...

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

zauwazyl ktos problemy z kartami ATI???

mam u kolegi plyte p5k ws i ani ati 2600pro ani 2900xt nie moge zainstalowac

tzn. drivery wszystko ok ale zadna gra ani 3dmark nie pojdzie

teraz wsadzilem 8500GT i chula

 

juz wiem!

konieczna jest łata do 3dmarka 2006/05

Edited by hardwin

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzien dobry

 

po pierwsze - dziekuje za asusowski programik w wersji 6 do downgrade biosu

 

po drugie - jestem w kropce: mam p5kc, srednio zadowalajaco mi wychodza geile 2x 1 gb ultra w 4-4-4-12, odczyty ok 7400, zapis 6000, copy 6200, troche za malo z tego co sie dowiedzialem w temacie pamieci, zrobilem update biosu do 1001, najwyzszy na www asusa, no i posypaly sie pamieci, tzn - przy 5-5-5-15 dzialaly w miare ok, przy 4-4-4-12 jedna dzialala (prawie) dobrze, druga wywalala xp podczas startu, zmiany fsb - to samo, pogrzebalem, wgralem orginalny bios (ten co byl) i komp chodzi jak nalezy, i tu moje pytanie - czy mam cos z:

a) pamieciami

b) plyta

c) nowym biosem?

 

po wgraniu tego nowego wyniki pamieci mi nawet troche spadly w everescie, pytam, bo nie wiem czy to po prostu wina tego biosu ze na moim egzemplarzu nie dziala jak powinien, czy mam wysylac jednak cos do serwisu

 

dzieki za pomoc

Hej, Panowie z Asusa widze ze nie pomieszali tylko w P5k Deluxe widze (tzn chodzi mi o bios 0705 oczywiscie) ale w innych modelach rowniez, spawa zaczyna byc troche załosna bo na nowy bios czekam juz ponad 2 miechy .... i caly czas jade na obnizonych waroscach a pamieci mam jakby nie patrzec hi ednowe ;/

 

ps. nie narzekam na płyte bo płyta jest co by nie mowic dobra tylko ten cholerny bios

Edited by htw

Share this post


Link to post
Share on other sites

zauwazyl ktos problemy z kartami ATI???

mam u kolegi plyte p5k ws i ani ati 2600pro ani 2900xt nie moge zainstalowac

tzn. drivery wszystko ok ale zadna gra ani 3dmark nie pojdzie

teraz wsadzilem 8500GT i chula

miałem 2900pro, 3850 kilka modeli teraz 3870 i zero jakichkolwiek problemów... do 3dmarka trzeba zainstalować poprawkę dostępną na stronie futuremarka. Co do gier to hmm... system był na nowo stawiany? Czy wcześniej był nV w kompie i włożyłeś ATi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

BIOS 809 do p5k-Deluxe

 

P5KD0809.zip

 

P5K Deluxe / WiFi-AP BIOS 0809

1. Improve ATAPI CD-ROM's compatibility with EZ-Flash

2. Support new CPUs. Please refer to our website at: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx

3. Add [7 DRAM Clocks] in [CAS# Latency] option

4. Add some items for [REF Cycle Time]

5. Enable better support fir FSB1600/DDR-1200 combination

6. Enable CPR support for CPU Ratio control

7. Fixed C1E, TM and EIST can't be disabled issue

8. Add option [60 DRAM Clocks] into [REF Cycle Time] setup item.

lepszy niz 0705 jak narzie FSB 475 moj konfig :D

 

 

a i ciekawostka a mianowicie po Updatecie do 0809 jest mozliwy Downgarde z poziomu EZ-Flash :D

zrobilem z 0809 na 0705 i znow na 0809

Edited by FlywiN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

wkoncu poprawili biosa do P5k Deluxe - czekałem na to dwa miechy ;] pobawiłem sie troche sprzętem wkoncu :)

 

Wykonałem troche testów i pomiarów i wkonu moge powiedziec ze jest OK i nareszcie stabilnie ;]

 

Zastanawiaja mnie tylko wartosci ktore uzyskałem - chyba sa troche za niskie

 

Na poczatek temperaturki - chyba troche sie wszystko grzeje ale mam nadzieje, ze nie jest fatalnie ... ?

 

Podczas pracy :

 

Dołączona grafika

 

W spoczynku :

 

Dołączona grafika

 

no i teraz czas na wyniki podkrecania, w sumie nie wiem czy to normalne czy nie ale IMHO powinno byc troche lepiej ..... ? :(

 

przy 400 :

 

Dołączona grafika

 

przy 500 :

 

Dołączona grafika

 

sam nie wiem co mam o tym myslec ......... ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...





×
×
  • Create New...