Jump to content
Sign in to follow this  
Jacek-Placek

Asus P5k/p5k3/wifi/deluxe, Intel P35

Recommended Posts

problemem nie jest system. wyłącz w biosie opcje Chassis Intruded na disabled pewnie jest gdzieś w security.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, założyłem E5200 na P5k SE i nie widzi mnożnika połówkowego. Nowy bios coś da??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy,

 

oto mój zestaw:

 

CPU: Intel E6750 2.66@3.20 (obecnie 3,4)+ Mugen

Mobo: ASUS P5K Premium Black Pearl edition

RAM: 2x1GB OCZ Rev2

GPU: EVGA 8800 GT

 

no i mam problem. Po podkręceniu procka na 3,4 orthos wywala mi błędy po 11 sekundach. Timingi pamieci mam: 4-4-4-12. Napięcie pamięci jak i procka defaultowe. Gdzie leży problem?

 

Dołączona grafika

Edited by Dutch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj 1,4V na chipset(nb Voltage), włącz CPU Voltage Damper albo load line calibration(nazwa zależna od wersji biosu), a na procesor ustaw np. 1,35V i sprawdź jak chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj 1,4V na chipset(nb Voltage), włącz CPU Voltage Damper albo load line calibration(nazwa zależna od wersji biosu), a na procesor ustaw np. 1,35V i sprawdź jak chodzi.

Czy nb voltage to North Brige Voltage? Cpu Voltage damper na Enabled?

 

Jak tak włączyłem, to blus screen i błąd Irql_nor_less_or_eqall.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy nb voltage to North Brige Voltage?

Tak

 

Cpu Voltage damper na Enabled?

Jak tak włączyłem, to blus screen i błąd Irql_nor_less_or_eqall.

Dziwne. Moze zaktualizuj bios.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem z przełączeniem się PCIe w tryb x1 rozwiązany. Pomogło zwiększenie napięcia na NB do 1.39V (może da się mniej, nie sprawdzałem)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może wyjmij kartę graficzną, odpal kompa będzie sygnalizował brak karty, wyłącz, podłącz kartę wejdź do biosu daj na NB 1.4V lub więcej na SB też podbij napięcie i ustaw szynę PCI-E na 101-105 w tych okolicach. Spróbuj może pomoże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomoc pomoglo ale kazdy restart konczy sie pci-e x1. Zawsze musze kompa wylaczyc i wlaczyc zeby bylo x16 oczywiscie z napieciami nie moge przegiac bo wtedy znowu x1.

 

Plyta bylaby extra a tak... czy juz nikt nie robi dobrych plyt.

Edited by Zdebik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem trochę o tym problemie na zagranicznych forach najbardziej pomagało ustawienie NB na 1.4V i wyżej oraz magistralę PCI-E na 110, możesz sprawdzić jeszcze tą magistralę. Fakt płyta jest bardzo stabilna i dobra do oc, ale to co odwala z PCI-E, to przegięcie ;/

 

EDIT

Jeszcze tu coś znalazłem podziałaj z tym link

Edited by czeku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokladnie, plyta bardzo dobra - no moze pamiec nie chodzi tak dobrze jak na moim wczesniejszym ASRocku Penryn1600SLI-110dB ale to juz przezyje no i proc sie kreci znacznie lepiej.

 

Problem pomogl mi rozwiazac ktos na innym forum wystarczylo podniesc napiecie SB i wszystko hula :)

 

Jeszcze trzepne procka na 3.5GHz i to bedzie raczej koniec :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozecie mi powiedziec, ktora wersia biosu do plyty asus P5K PRO jest obecnie najstabilniejsza?? pod wzgledem oc jak i pracy komputera??

 

DZIEKI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy komuś udało się przekroczyć 450MHz FSB z Quadem 45nm na płycie z rodziny P5K? Wpadł mi w ręce Q9550 E0 i zatrzymałem się na 8,5*450 co daje 3825MHz przy 1,23v (Full stable) całkiem obiecująco ale nie mogę przekroczyć tego FSB, kombinacje z GTL i VTT nic już nie dawały ? Wczesniej płyta z E8500 spokojnie dochodziła z FSB do maksa moich pamięci tj 533MHz. Jak komuś się udało to niech się pochwali ustaweniami biosu.

Edited by Witto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mialem cos okolo 462MHz znaczy proca na 3.7 ale nie byl stabilny (pewnie jakies napiecie nie robilo). Nie mialem i nie mam czasow do testow wiec zostalem na 3.2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jakis sposob, zeby podejrzec aktualna wartosc vdimm na p5k-e ? W biosie mozna tylko ustawic wartosc, a zaden z programow, ktore sprawdzalem nie pokazuje jej odczytu.

pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jakis sposob, zeby podejrzec aktualna wartosc vdimm na p5k-e ? W biosie mozna tylko ustawic wartosc, a zaden z programow, ktore sprawdzalem nie pokazuje jej odczytu.

pozdrawiam,

U mnie też nie podaje, ale asusy P35 przeważnie zawyżają o jakieś ~0.04V jedyny sposób sprawdzenia to chyba miernik :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej!

Mam zamiar zapodać e7400/e8400 i puścić go jak najwyżej na sprzęcie podanym w sigu, bo mój obecny proc wyżej już nie idzie. Obawiam się tylko , że mam jakiś problem z FSB, bo za cholerę nie che mi sprzęt wejść do windy na FSB 400. Dlatego zastanawiam się czy ta moja mobo w ogóle zechce pracować z takim zegarem, bo na pudełku mam wprawdzie napis FSB 1600, ale jak się bliżej przyjrzałem to jest to naklejka a w opisach w sklepach podają już tylko 1333.

Dlatego zwracam się z prośbą o wskazówki dot. m. in. ustawień napięć jakie pomogłyby w uzyskaniu wyższej FSB oraz oczywiście ich bezpiecznych granicznych wartości do codziennego użytkowania.

 

Z góry thx za wszelkie info.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej!

Mam zamiar zapodać e7400/e8400 i puścić go jak najwyżej na sprzęcie podanym w sigu, bo mój obecny proc wyżej już nie idzie. Obawiam się tylko , że mam jakiś problem z FSB, bo za cholerę nie che mi sprzęt wejść do windy na FSB 400. Dlatego zastanawiam się czy ta moja mobo w ogóle zechce pracować z takim zegarem, bo na pudełku mam wprawdzie napis FSB 1600, ale jak się bliżej przyjrzałem to jest to naklejka a w opisach w sklepach podają już tylko 1333.

Dlatego zwracam się z prośbą o wskazówki dot. m. in. ustawień napięć jakie pomogłyby w uzyskaniu wyższej FSB oraz oczywiście ich bezpiecznych granicznych wartości do codziennego użytkowania.

 

Z góry thx za wszelkie info.

Vtt ustawić na 1.3, sb default, vnb na 1.4 i próbuj, zresztą najlepiej obniżyć mnożnik cpu i sprawdzić czy płyta daje rade takie fsb :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam . mam płytę P5K DELUX , system XP i używam w niej do tej pory oprogramowania pod kartę dźwiękową (SoundMAX) dostarczoną na płycie przy zakupie . do tej pory wyszły już chyba uaktualnienia i postanowiłem znaleźć coś nowego znalazłem taką stronę ale szczerze niewiem którą pozycję ściągnąć .może ktoś z was podpowie mi którą pozycje ściągnąć :sad:

 

http://www.station-drivers.com/page/analog%20device.htm

Edited by navix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

zalozylem nowy temat w dziale "Pamięci Ram", poniewaz chce zaopatrzec sie w Windows 7 64x i wieksza ilosc RAMu

postanowilem kupic nowa pamiec od 4GB do 8GB.

 

zastanawiam sie jednak czy kupowac ponownie pamiec 800MHz czy moze 1066MHz - czy bedzie znaczy wzrost wydajnosci? czy ta szybsza pamiec pojdzie bez problemow na mojej plycie?

 

napisano mi w tamtym temacie ze moja plyta moze miec problem z pamiecia 8GB ze komp moze nie wstac po zainstalowaniu takiej ilosci pamieci, chcialem sie wiec WAS tutaj spytac o doswiadczenia z taka iloscia pamieci przy tej lub podobnej plycie + moze ewentualnie rady co do tego jakie konkretne ramy kupic i czy 4GB czy moze jednak 8GB i 800mHz czy moze 1066MHz

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy u was tez sie tak grzeje plyta? u mnie na p5k dlx pod obiazeniem dochodzi do 45 a potem skacze odrazu na 170 :blink: boje sie ze cos sie zjara... jak wlacze asus pc probe to krzyczy ze sie jara :D w speedfanie tem z 45 skacze na -80 ;D w everescie w ogole znika itp... ogolnie mam chyba za duza temp w idlu nawet, czy to moze byc wina scythe ktory tam ostro przyslania i grzeje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy u was tez sie tak grzeje plyta? u mnie na p5k dlx pod obiazeniem dochodzi do 45 a potem skacze odrazu na 170 :blink: boje sie ze cos sie zjara... jak wlacze asus pc probe to krzyczy ze sie jara :D w speedfanie tem z 45 skacze na -80 ;D w everescie w ogole znika itp... ogolnie mam chyba za duza temp w idlu nawet, czy to moze byc wina scythe ktory tam ostro przyslania i grzeje?

Ja Ci taki tempy skaczą to masz uwalony czujnik. Zdarza się...

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy u was tez sie tak grzeje plyta? u mnie na p5k dlx pod obiazeniem dochodzi do 45 a potem skacze odrazu na 170 :blink: boje sie ze cos sie zjara... jak wlacze asus pc probe to krzyczy ze sie jara :D w speedfanie tem z 45 skacze na -80 ;D w everescie w ogole znika itp... ogolnie mam chyba za duza temp w idlu nawet, czy to moze byc wina scythe ktory tam ostro przyslania i grzeje?

U mnie na premium z nawiewem są temperatury nb poniżej 40 stopni, raczej czujnik masz uwalony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.