PelzaK Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Witam... Tytułem wstępu przedstawiam splash screena :) HDD light jest alternatywnym wskaźnikiem pracy dysku, podłączanym w miejsce standardowej diody HDD LED. Wykonałem go na potrzeby BIO-REACTORa aby w niecodzienny sposób informował mnie :) co poczynia sobie właśnie mój dysk twardy. Króciutko.. Układ stylizowany jest na ikonkę zajętości w niektórych programach (mozilla), zawiera 10 kolejno zapalanych diod Zmontowany na szybko na płytce uniwersalnej Efekt pracy urządzonka można obejrzeć na tym filmie, który pozwoliłem sobie zmontować. Schemat urządzenia jest w miarę prosty: Szerszy opis działania, jak i opis elektroniki można znaleźć tutaj. pzdr; i życzę miłego modowania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 gratuluje pomyslu i wykonania ;) U mnie na uczelni pewnie by sie doczepili braku sekcji zasilania (kodensatory sprzegajace) oraz braku wstepnego resetu licznika przy zalaczaniu zasilania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Zajebiste, właśnie się najaralem na gadzecik, problem polega na tym ze go chyba nie zrobię za trudne na moje umiejętności. Ile byś woził za zrobienie tego dla mnie, sam układ elektroniczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Króciutko.. Układ stylizowany jest na ikonkę zajętości w niektórych programach (mozilla) cholera, ja wtedy za nic nie mogłem skojarzyć motywu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 (edytowane) Niezłe ;] Można gdzieś zobaczyć to w akcji ? Edit: :oops: w akcji też niezle [; Edytowane 7 Maja 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bedzio1001 Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Niezłe ;] Można gdzieś zobaczyć to w akcji ? Filmik w poscie #1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 U mnie na uczelni pewnie by sie doczepili braku sekcji zasilania (kodensatory sprzegajace) oraz braku wstepnego resetu licznika przy zalaczaniu zasilania ;)No w sumie bez kondków też działa a reset licznika jest imo zbędny.. no bo po co skoro to która diodka się świeci nie ma żadnego znaczenia :). W sumie wstępny reset chyba realizuje sam licznik bo zawsze po włączeniu świeci się chyba pierwsza dioda... :) Ile byś woził za zrobienie tego dla mnie, sam układ elektroniczny.ogólnie panuje tendencja że za zmontowany układ bierze się tyle co kosztują elementy składowe :). Tutaj problem może być raczej w regulacji.. bo jak pisałem może zaistnieć potrzeba zmiany niektórych parametrów w zależności od HDD i mobo... no ale zawsze może dorysować potencjometry zamiast zwykłych rezów :). Na filmie wygląda jakby świeciły 2 diody, naprawdę świeci jedna na raz.. żeby nie było złudzeń :). Jeśli by było zapotrzebowanie większe mogę sporządzić stosowną PCB i sprzedać parę gadżetów - oczywiście lepiej przystosowaną do montażu we własnym kompie (potencjometry, molexy etc...). Wstępnie szacuję cenę całości na 35..40pln powiedzmy. Zależy po ile będą elementy i ile pracy trzeba będzie włożyć :) cholera, ja wtedy za nic nie mogłem skojarzyć motywu :lol:no bo w sumie nie wygląda to identycznie :D.. wtedy ta diodka powoli przeskakiwała.. podczas pracy normalnej na kompie kręci się weselej :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remiko4 Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Super projekt:) Gratuluje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 No w sumie bez kondków też działa a reset licznika jest imo zbędny.. no bo po co skoro to która diodka się świeci nie ma żadnego znaczenia :). W sumie wstępny reset chyba realizuje sam licznik bo zawsze po włączeniu świeci się chyba pierwsza dioda... :) ogólnie panuje tendencja że za zmontowany układ bierze się tyle co kosztują elementy składowe :). Tutaj problem może być raczej w regulacji.. bo jak pisałem może zaistnieć potrzeba zmiany niektórych parametrów w zależności od HDD i mobo... no ale zawsze może dorysować potencjometry zamiast zwykłych rezów :). Na filmie wygląda jakby świeciły 2 diody, naprawdę świeci jedna na raz.. żeby nie było złudzeń :). Jeśli by było zapotrzebowanie większe mogę sporządzić stosowną PCB i sprzedać parę gadżetów - oczywiście lepiej przystosowaną do montażu we własnym kompie (potencjometry, molexy etc...). Wstępnie szacuję cenę całości na 35..40pln powiedzmy. Zależy po ile będą elementy i ile pracy trzeba będzie włożyć :) no bo w sumie nie wygląda to identycznie :D.. wtedy ta diodka powoli przeskakiwała.. podczas pracy normalnej na kompie kręci się weselej :] Wchodzę w to, Pytanie kiedy będziesz miał czas zlutować wszystkie elementy konkretnie dla mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Króciutko.. Układ stylizowany jest na ikonkę zajętości w niektórych programach (mozilla)W ogóle niepodobne. Szarociemnych diodek nie było? :wink: :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Tez bym sie pisal na zakup, ale z zielonych diodek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 (edytowane) fajne ;) Pezak zbuduj im sam modol i jakas wtyczke zeby mogli sobie diodki jakie chca dolaczyc ;) albo zrob to w smd i na allegro ;) Edytowane 8 Maja 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 ciekawe :P kiedy wystawisz na Allegro? :D A i na filmiku widac, ze cos ci sie ulatnia z reactora i powstaja zaklocenia na tasmie, lepiej uwazaj zeby sie czasem blok nie przegrzal bo bedzie bum i bedziesz mial STALKERa na zywo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Fajny bajer ale diody mogłes dać inne. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 spoko zabawka jak znajde chwile czasu to moze to nieco zmodyfikuje i zlutuje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Szarociemnych diodek nie było? :wink: :-P oldschool, oldschool Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Wchodzę w to, Pytanie kiedy będziesz miał czas zlutować wszystkie elementy konkretnie dla mnie zacznę, kiedy na moim koncie pojawi się 4 cyfrowa suma :lol: :D. Musiałbym je najpierw kupić... wcześniej zaprojektować PCB (chyba że chcesz na uniwersalu), dla pewności przetestować jeszcze na 2 kompach żeby bubla nie sprzedać... Najprostszą wersję mógłbym zlutowac w tym tygodniu.. ewentualne modyfikacje i ustalenia co do szczegółów to już na gadu omówimy. Ale do 1 płytki nie za bardzo mi sie chce projektować i robić PCB :) ciekawe :P kiedy wystawisz na Allegro? :D A i na filmiku widac, ze cos ci sie ulatnia z reactora i powstaja zaklocenia na tasmie, lepiej uwazaj zeby sie czasem blok nie przegrzal bo bedzie bum i bedziesz mial STALKERa na zywo ;) na allegro nie wiem czy mi się chce seryjnie produkować :D.. Jeśli parę osób by chciało to się może zastanowię nad otwarciem fabryki :) ps. reactor ma panie serię zabezpieczeń... ostatnio nawet uruchomiłem wskazywatory temperatury, bo na targach były martwe ze względu na brak czujników :).. tak, że kontroluję temperaturę :) Fajny bajer ale diody mogłes dać inne. :wink:tzn jakie :) czerwone pasowały bo całe oświetlenie jest zielono czerwone.. wiec niebieskie by już zchoinkowały całą budę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Musiałbym je najpierw kupić... wcześniej zaprojektować PCB (chyba że chcesz na uniwersalu),Na pajaka :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 wystarczy że 11 przewodów do diodek jest na pająka :D i już się idzie pochlastać :lol: Najlepsze przy uruchamianiu.. złożyłem juz panel przedni do bio.. i sie okazało że diody nie świecą... a na płytce testowej na biurku działało wsio.. i teraz majtanie tymi przewodami.. o co chodzi... jak zwykle.. zapomniałem dolutować kabelka z masą - na płytce prototypowej masa byłą podłączona oddzilnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 a wycieki z recatora tez kontrolujesz? bo jakies zaklocenia sie od tego robily podczas zapisu materialu w kamerce :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 (edytowane) z wyciekami sprawa ma się o tyle dziwnie... że pręty paliwowe (długopisy) były wypełnione klejem, który był w stanie ciekłym... bo wysychał w kontakcie z powietrzem... Od dołu było to zaklejone innym klejem i diodami i teoretycznie miało nie cieknąć... Potem zauważyłem że w kleju przemieszczają sie ku górze bańki powietrza w 3 z 8 prętów... a kleju ubyło z czasem do połowy.. Rozebrałem zatem całe CORE... w poszukiwaniu wycieku kleju w dół... a tu nic... Pół kleju wyciekło i po prostu zniknął :lol:. Więc może ten reactor jest na prawdę radioaktywny... :wink: ps. oczywiście te zakłócenia były domontowane celowo - bo muzyczka miała takie szumy, więc nie wypadało nie dorobić zakłóceń wizji :D Edytowane 9 Maja 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 tak tak, teraz to celowo, wiesz Rosjanie tez mowili, ze celowo zbuzyli ten jeden reactor :) A nie pojawily ci sie na biurku jakies nowe stworzonka? Alo tez nei zaczales czase myslec druga polkula muzgu ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 albo moze jakies trzecie oko czy cos?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ctx0075b Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Dopiero odwiedziłem ten temat, jak dla mnie super patent. Też bym sie pisał na coś takiego, ale jak juz cos, to dwie sztuki żółto-niebieskie... a co do wycieku... czy to ma coś wspólnego z wymodowaniem sobie syna?? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 syn jest 100% naturalnym stworzeniem :lol: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ctx0075b Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Mam nadzieje że nie będziesz go podkręcał:) A tak na marginesie to gratuluje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Mam nadzieje że nie będziesz go podkręcał:) A tak na marginesie to gratuluje. raczej modował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Nieźle to wygląda. Podoba mi sie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusdel25 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Mam małe pytanie. Czy ten układ byłby w stanie zasilić po dwie diody??(połączone równolegle). Ponieważ przyszedł mi do głowy pomysł, aby zrobić takie 2 kółeczka, kręcące się w przeciwne strony :D A dokładniej o coś takiego mi chodzi: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) nota katalogowa 4017 ? Imax out ? Edytowane 20 Czerwca 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...