KAMILcom Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) kolejna odsłona klopa do niedawna kompa chłodziła ninja tr HR-03 i HR-05 wszystko niestety przy wyższym napięciu nie dawało rady, wiec zdecydowałem sie niewielkim wkładem finansowym założyć WC z używanych MARKOWYCH części markowych ponieważ nie miałem już wiecej ochoty babrać sie z nagrzewnicami przerabianiem pompek etc chciałem tylko poskładać i cieszyć sie chłodkiem :wink: WC składa sie z: cube (nie wiem która to wersja wyszedłem z biznesu po ostatniej rev :razz: ) frost NB frost GPU weże inno niebieskie 8/10 chłodnica black water 1x120mm 2xfander nowa rev pompka cooltek jakiś tam na 12v odpowietrznik typu T zwodowane zostały: e6300 @ 3.3 bez zwiekszania napiecia (spokojnie lata na 3.5 ale na AC i tak miał po 65-70*c w stresie) p5b dlx galaxy 79GS zalman @610/1800 (bez v moda / z zalmanem vf900cu ubiłem jedną taką grafe <_< :lol: ) i inne więcej nie będę sie rozpisywał zobaczcie fotki fotografem nie jestem (jakieś rady w tej dziedzinie mile widziane) Edytowane 28 Czerwca 2007 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 O moje WC :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 O moje WC :Dciiiicho B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) Czy chłodnica to jest Advanced (cieńsza) czy Ultimate (grubsza) :?: Jak temp :?: ;) aha trójnik w inne miejsce bo aktualnie jest na pierwszym planie i to w samym centrum :P I jeszcze może inną kolejność elementów, pompa>cpu>NB>gpu>chłodnica>pompa Edytowane 6 Maja 2007 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 grafika w ilde ~50*C - pod 70*c podchodzi w stresie procesor w ilde ~50*c stress w ortosie ~55 w TAT ~63 aha kibel składałem z węzy które są w takich kawałkach jak na pierwszej focie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 temperatury grafiki POTWORNIE wysokie... 7900GS palita @ 640/820 (vgpu, vmem ołówkiem) grzeje się na stockowym chłodzeniu ~ 60*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) Mam praktycznie identyczny układ i jak miałem c2d e63@3,4 ghz i 7900gs to temp miałem sporo mniejsze. Nie mam teraz żadnych screenów ale w stresie dochodziło do niecałych 50* dla CPU i 45* dla GPU. Kamil, albo amsz coś źle złożone albo twój procek to ta cholerna gorąca wersja, a przy tym ta mała chłodniczka może już sobie nie radzić i ma do tego prawo. EDIT: Cooltek CPS 750 Mark II@5v Black Water Advanced 1x120mm @ Chieftec 120mm@25mm Cube GPU i CPU Pro Slim Edytowane 6 Maja 2007 przez bobson37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 załóż jeszcze raz blok na grafike bo temperatura jest wręcz niewiarygodna! Może pasty zapomnialeś dać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość skwarek Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 tam jest i965p a to też niezła grzałka :) myślę że chłodniczka poprostu nie wyrabia :( optymalnym wyborem do samego c2d w ukladzie jest chldonica 2x120, jezeli myslimy o podkrecaniu a temperatury procka i tak są gites :) wucet fajny pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 90%, ze chlodnica nie daje rady. na fotce widze cieniutkiego advance a u mnie ultimate tylko przy pD srednio dawal rady. dodaj druga chlodnice na front to zyskasz kilka stopni. drugi wentyl na chlodnicy tez poprawi temp. u mnie zalozenie push-pull zbilo temp o ok 10-15st tylko z jednym blokiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Wg. testu Jarogniewa to Ultimate pokazuje pazury, ale dopiero przy mocnym nawiewie. Więc lepiej kup drugą Advanced lub 2x120 Advanced i sprzedaj tą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arenapc Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Mamy taki sam sprzęt PC i klocki do WC, oprócz tej chłodnicy, moja to Blac Wather Ultimate 122. Mam takie temperaturki w stresie (3,2GHz E6300 1,325v): Widać, że ta pojedyńcza chłodnica nie daje sobie rady z 3 blokami i rozgrzanym GPU 7900. U mnie max stress GPU po 3d markach to 55C. Wyższa temp może także wynikać w słabym dociśnięciu bloku do chipsetu. Ja u siebie kilkakrotnie dokręcałem wszystkie bloki i za każdym razem tempy spadały. Nie ma się co cackać z procem bo to twarda sztuka, uważaj tylko na GPU i NB, z wyczuciem ale pożądnie dociśnij. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) Chłodnica na tzw. "pałkę" a plątanina węży przypomina reklamę najnowszego Spajdermana w multikinie :wink: a propo pompka to nie jakas tam na 12Vol. tylko http://www.pc-tuning.pl/index.php?action=t...750%20MARK%20II fajna ale padają jak muchy :wink: Edytowane 7 Maja 2007 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Spiderman 4 ... ale ladnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 (edytowane) odkręciłem procka na 1.8ghz i temp spadły na 37-40*c temp pokoju to 28*C pokombinowałem z bloczkiem na GPU temp spała o jakieś 2-3*c w ilde i jakieś 10*c w stresie (kiedy procek był na 3.3ghz) zmieniłem też ustawienie pompki: 2601204[/snapback] 90%, ze chlodnica nie daje rady. na fotce widze cieniutkiego advance a u mnie ultimate tylko przy pD srednio dawal rady. dodaj druga chlodnice na front to zyskasz kilka stopni. drugi wentyl na chlodnicy tez poprawi temp. u mnie zalozenie push-pull zbilo temp o ok 10-15st tylko z jednym blokiem. tam są dwa wentyle :P składając ten układzik wiedziałem że przy tym maleństwie temperatury nie bedą takie el0 ale zasoby finasowe skutecznie nie pozwoliły mi na zakup drugiej chłodnicy 2x120mm która bedzie na froncie w następnej rev. Edytowane 7 Maja 2007 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 O temperaturach grafy poprzednicy już pisali, niższe temperatury miałem na aluminiowym Zalmanie na minimalnych obrotach. Masz pojemną budę, nie używasz koszyków 3,5" - aż szkoda, żeby się miejsce z przodu marnowało, 2x 120 wejdzie gładko jak palec w ... Tak sobie patrzę na dywan, ulało się? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arenapc Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Ten wąż inovateka nie zagina Ci się czasem przy połączeniu CPU i NB? Zmień połączenie węży na CPU z NB, żeby wąż miał jak najwiekszy promień zgięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 (edytowane) O temperaturach grafy poprzednicy już pisali, niższe temperatury miałem na aluminiowym Zalmanie na minimalnych obrotach. Masz pojemną budę, nie używasz koszyków 3,5" - aż szkoda, żeby się miejsce z przodu marnowało, 2x 120 wejdzie gładko jak palec w ... Tak sobie 2601711[/snapback] Ten wąż inovateka nie zagina Ci się czasem przy połączeniu CPU i NB? Zmień połączenie węży na CPU z NB, żeby wąż miał jak najwiekszy promień zgięcia. on tak tylko wygląda :) pozatym mam już tylko jakieś kawałki po 5cm zamieniłem wentylatory żeby ciągły powietrze z zewnątrz obudowy odrazu 5*C lepiej przy procku na 1.8ghz ~35*C na grafice ~44 Edytowane 7 Maja 2007 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Co się dziwisz że jedna 120mm podoła cpu nb i gpu? W życiu ;] Możesz podać spadek temp z włączonym tylko fanderem który pha? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Mnie sie WuCecik podoba :D Wiadomo, ze chlodnica przydalaby sie wieksza, tutaj nic dodawac nie trzeba. Ja mam natomiast pytanie, jak u Ciebie sprawdzaja sie maty? Bo rozumiem, ze miales je wczesniej niz WC. Dawaly cos? Duzy wzrost temeperatury jest w budzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Co się dziwisz że jedna 120mm podoła cpu nb i gpu? W życiu ;] Możesz podać spadek temp z włączonym tylko fanderem który pha? Pozdrawiamsprawdź sobie w teście na PMC dawnym Mnie sie WuCecik podoba :D Wiadomo, ze chlodnica przydalaby sie wieksza, tutaj nic dodawac nie trzeba. Ja mam natomiast pytanie, jak u Ciebie sprawdzaja sie maty? Bo rozumiem, ze miales je wczesniej niz WC. Dawaly cos? Duzy wzrost temeperatury jest w budzie?nie wiem, bo jak kupowałem obudowe to odrazu zamontowałem maty, a ze wzrostem temperatur to chyba jakiś mit jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Duży chaos wewnątrz, i to oklejenie mata, trójnik rzuca się w oczy. A tak to ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Duży chaos wewnątrz, i to oklejenie mata, trójnik rzuca się w oczy. A tak to ok :)co nazywasz chaosem ? i co jest złego jest w matach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Chaos to te wężyki, a maty tak poprzyklejane na stelażach na dyski ot co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 coś mi sie zdaje że niedługo wyjdzie nowa rev :D prawdopodobnie bedą 3 chłodnice bo jedną zbyt pochopnie kupiłem :) link do tego dojdzie BW 122 rev2 na front zamiast koszyków z nadmuchem 4x120mm na tyle zostaje BW 121 tak jak jest czyli 2x120mm ma ktoś jakiś pomysł gdzie umieścić tą chłodnice od TT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Ciekawe jaką wydajność ma ta TT? Czy nie mógłbyś porównać jej do tej BWA121? Nie potrzebnie ją kupywałe.ś. Tą TT ukryj gdzieś na góre. Np tak gdzie powinnen znajodwać się zasilacz. Ten wentyl w TT to chyba do wymiany. Weż Fandera z BWA121 i daj do TT. A wentyl od TT możesz oddać mi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 ta chłodnica jest miedziana, a wiec wydajność powina być przyzwoita chyba ze sprzedawca sprzedaje mi ten skraplacz z zestawu big water wtedy oddaje mu tą chłodnice sam nie wiem co to jest, bo w opisie jest sporo niejasności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Okaże się. 50zł za nówke to nie dużo. Zobaczymy co to potrafi. Zrobisz testy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) okazło sie że to jest ten skraplacz bigwatera wiec odpuszczam (może i lepiej) kupuje normalnie 2x120mm i nie ma komplikacji zastanawiam sie teraz nad rezem http://www.allegro.pl/item200856898_therma...ornik_5_25.html :D jak chcecie to możecie mi go obrzydzić :) przynajmnie nie bede kasy marnował [; Edytowane 3 Czerwca 2007 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 TT? Hmm... [: Ale dobra. 3x120 nie będziee lepsze? I do tego z tyłu 121? razem 4x120 xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...