Skocz do zawartości
Luigi

Płyta pod pentium 4

Rekomendowane odpowiedzi

Duzo piszecie o plytach pod amd, a ja potrzebuje rady odnosnie kupna plyty pod p4, ddr333, 533/400, firewire, lan1000.

Ktore chipsety sa lepsze 845PE, 845G, 845E....lub inne :?:

Wazne jest takze zeby mozna bylo na niej robic o/c.

Co warta jest ASUS P4PE lub GIGABYTE GA-8IGXP :?:

No i zeby nie byla za droga, granite bay odpada.

Prosze o rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup jakąś płyte na sis'e 655 (np: Gigabyte) jest lebsza od E7205 (chyba) i o wiele tańsza nawed ot płyt z serii i845PE

Sam jesteś lebszy :) Ten nowy Intel dla Dual DDR ma niezle ceny... przekrecis sie mozna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak uważam, że Intel dla Intela :wink: . E7205 jest rewelacyjnym chipsetem, ale drogie są z nim płyty. Luigi pyta m.in. o ASUS P4PE - w tej chwili nie jest już taka droga, a naprawdę rewelacyjna - polecam każdemu.

A kozystales na tej plycie z o/c?

Jesli tak, to jakie wyniki uzyskales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój procek na Volcano7+ poszedł na 175MHz z synchronicznymi ustawieniami pamięci i AGP - zaliczył jednak zwisa przy testach, a sabilnie na 167 (co widac w podpisie). Z magistralą 175 dało się spokojnie działac w windowsie i necie . Tu raczej ogranicznikiem jest reszta sprzętu, a nie płyta.

Dla wyjaśnień - napięcia można zwiększac dla pamięci do 2,9V a AGP do 1,7V. Zaraz restartne kompa i sprawdzę jaki jest max dla CPUMój procek na Volcano7+ poszedł na 175MHz z synchronicznymi ustawieniami pamięci i AGP - zaliczył jednak zwisa przy testach, a sabilnie na 167 (co widac w podpisie). Z magistralą 175 dało się spokojnie działac w windowsie i necie . Tu raczej ogranicznikiem jest reszta sprzętu, a nie płyta.

Dla wyjaśnień - napięcia można zwiększac dla pamięci do 2,9V a AGP do 1,7V. Zaraz restartne kompa i sprawdzę jaki jest max dla CPU

UPDATE:

CPU do 1,850V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko ja mam okazje "pracowac" na p4x400 i musze powiedziec ze to byl dobry wybor ale pol roku temu.

Jak masz siano i chcesz krecic to kup granite bay i 2xkosci ddr333 podkrecone i tak jest lepsze od sisa na ddr400, bardzo profesjonalne rozwiazanie.

lub ewentualnie sis655 z mozliwie najszybszymi pamieciami (433, albo i wiecej), to wtedy dopiero bedzie to rozwiazanie szybsze od granita.

sis655 obsluguje ht - niektore plytki tylko nieoficjalnie, zawsze mozesz sie upewnic przed zakupem w sklepie i na necie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup gigabyte-a i667pro na i845PE jest zajebisty!!!

i cena nie za duża. ja przynajmniej moge go kupic za 450zl ale jest jeszcze wersja bez pro która nie ma LAN-u ani FIREWIRE wiec wybór zależy od ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz pisalem o tym wiec zasmiecac niebede: nacisnij szukaj i wpisz Gigabyte GA-8SQ800, i tam bedziesz mial co mysle o tej (mojej :):) plycie (to SiS 655, jakbys niewiedzial :wink: )

SiS jest obecnie najlepszy, lepszy od GraniteBay, w sumie to roznia sie hmmm,... moze nie detalami ale niewiele, no i oczywisice cena.

Zaraz za SiSem jest wlasnie GB(ah ta cena), a potem cala reszta na na 845PE.

Sprzed kupowalem tydzien temu wiec jestem w temacie :), sam mialem dylemat czy brac SISa czy 845PE (asusa albo gigabyte) ale wkoncu zdecydowalem sie na SISa dlaczego===>poczatek posta...szukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...